- 23 Αύγ 2024, 11:52
4 Χρόνια με την 116i.
Ένα μικρό (όχι στην τσέπη) Update Με ολίγη από Barhonda και Busso! (Θα μιλήσω αργότερα για τα upgrades που γίναν και θα γίνουν)
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, ουσιαστικά μπήκα σε μία διαδικασία να την πουλήσω από την άνοιξη του 2024 και μετά. Λίγο ότι τα χιλιόμετρα της ανέβαιναν, λίγο ότι από εδώ και από εκεί προέκυπταν ορισμένες ανάγκες για κάτι μεγαλύτερο, την έβαλα αγγελία…
Τον πρώτο μήνα της αγγελίας υπήρξε μηδενικό ενδιαφέρον, μετά υπήρξε αρκετό. Στον πρώτο άνθρωπο που αποφάσισε με σοβαρό ενδιαφέρον και κλείσαμε να έρθει να την ελέγξει, Σάββατο μιλήσαμε, δευτέρα θα ερχόταν, Σάββατο βράδυ σε επαρχιακό δρόμο ένα τετράποδο αποφάσισε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στον προφυλακτήρα και την πόρτα μου, με αποτέλεσμα ευτυχώς μόνο μικρές υλικές ζημιές, αλλά ναυάγησε με τον ενδιαφερόμενο. Πρώτο σημάδι..
Μετά από κάποιες μέρες, συμφωνούμε με γνωστό πολύ φίλου μου να τη δώσω σε αρκετά δίκαιη τιμή.
Στο δρόμο για το συνεργείο του γνωστού, για τον τελικό έλεγχο, το αυτοκίνητό ενώ ως τότε λειτουργούσε μιά χαρα, άρχισε τα misfires (από καμμένο πολλαπλασιαστή, τίποτα σημαντικό). Δεύτερο σημάδι..
Κάπου εκεί εγώ ξενέρωσα πιο πολύ από τον πωλητή και πήρα οριστικά την απόφαση ότι δεν θέλει να φύγει το αυτοκίνητο και ότι για κάποιο καιρό τουλάχιστον ακόμα θα προσπαθήσω να τη χαρώ, όσο τουλάχιστον οικογενειακές υποχρεώσεις και ανάγκες για χώρους δεν υπάρχουν.
Οπότε παίρνω την απόφαση να τη βάλω μέσα για αλλαγή καδένας (μεγάλη και κοστοβόρα εργασία, που πολλοί την κάνουν μετά τις 120.000 χλμ, άλλοι μετά τις 200.000 ενώ άλλοι αλλάζουν μόνο τον τεντωτήρα). Επ’ ευκαιρία και αποφασισμένος ότι θα αποχωριστώ ήδη ένα σεβαστό ποσό απ’ την τσέπη μου, ζητάω από τον μηχανικό να ανοιχτεί ο κινητήρας για αλλαγή τσιμουχάκια/ελατήρια βαλβίδων, φλάντζα κεφαλής και γενικά να ελέγξουμε κάθε ένα από τα σημεία που οι συγκεκριμένοι κινητήρες πάσχουν με τον καιρό.
Αφού ανοίχτηκε το μοτέρ και εφόσον χρόνια τώρα με τρώει η όρεξη για πρόγραμμα, μετρήθηκαν και ανοχές σε μηχανουργείο και χωρίς να υπάρχει τρομερό πρόβλημα, όντας ένας κινητήρας με 170+ χιλιάδες χιλιόμετρα, προχωρήσαμε σε λείανση των κυλίνδρων και αγορά νέων πιστονιών, πρακτικά με σκοπό το μοτέρ να γίνει “καινούριο” εφόσον φτάσαμε τόσο μακρία στις επισκευές. Φυσικά αλλάχθηκε και κάθε ιμάντας, κάθε φλάντζα, θερμοστάτης, αντλία νερού καθώς και το δοχείο διαστολής του ψυγείου (Που συχνά έχει θέματα σε αυτά τα αυτοκίνητα) και μερικά ακόμη που δε θυμάμαι.
Όσο το αυτοκίνητο καθόταν στο συνεργείο, βρήκα σε πολύ καλή τιμή ένα Intercooler καινούριο από M135i (ίδιο μέγεθος, περίπου 2 φορές καλύτερη ροϊκότητα και ψύξη απ’ το “μαμά”) που μπαίνει Bolt-on στο δικό μου και το αγόρασα, μαζί με μία τετράδα πολ/στες από M135i και ένα πλήρες kit (λάδια, φίλτρο, κάρτερ, βίδες) συντήρησης του αυτόματου της ZF (η πρώτη συντήρηση είχε γίνει στις ~90,000 χλμ). Μαζί με αυτά φορέθηκαν και κάποιες πιο ενισχυμένες σωληνώσεις και σωληνάκια σε όσα σημεία σχετίζονται με το turbo και τις πιέσεις.
Τώρα έχει τελειώσει το στρώσιμο που προσπάθησα να κάνω για περίπου 2.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκινήτο ρολάρει, ακούγεται και συμπεριφέρεται καλύτερα απ’ όταν το αγόρασα και γενικά μου δίνει επιτέλους μία smooth αίσθηση που μόνο σε καινούρια αυτοκίνητα συναντάς, άξιζαν όλα τον κόπο.
Τώρα πρώτα αφού γίνει μία αλλαγή στα πρώτα λάδια, θα μπει μάλλον ένα downpipe και πάμε -επιτέλους- για πρόγραμμα. Μόνο μου concern, η αντοχή του αυτόματου, αλλά εφόσον μείνει η ροπή μέσα στα όριά του και με δεδομένο ότι είναι καλοσυντηρημένο και δουλεύει σαν καινούριο, νομίζω δε θα έχουμε θέμα