Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#851555 Γιατί συζητάμε συνέχεια για την Νορβηγία του 83 % και όχι π.χ. για την Γαλλία του 16 %, την Πορτογαλία του 18 %, την Ισπανία του 5 % (!!!?), Ολλανδία 30 %, Φινλανδία 34 % κ.τ.λ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#851556 Η Νορβηγία θάβεται η πιο ώριμη αγορά, γιατί ξεκίνησε πριν τους άλλους.
Εννοείται προσωπικά θα ήθελα να συζητάμε για όλες τις αγορές.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#851614 Δεν ξέρω αν είναι ώριμη αγορά ή απλά μια ιδιαίτερη περίπτωση. Οι τύποι βγάζουν πολλά λεφτά από τα πετρέλαια και στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης.

Norway is unique among the 38 Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) countries: its oil revenue amounts to 4.3 percent of GDP— compared with 0.2 percent for the OECD as a whole.

Νομίζω, πως θα ήταν καλύτερα να λαμβάνουμε υπόψη το τι γίνεται σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΒ.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
mirage έγραψε:Ας βάλω κι εγώ μια άλλη μικρή αγορά.
https://lenews.ch/2024/01/06/top-10-mos ... d-in-2023/

αφαντοι οι Γαλλοι στην γειτονα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
dimviii έγραψε:

Οριστε? :dizzy:

Νο 8 Στελλαντις 500 με γαλλικο ηλεκτρομοτορι.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
GTS έγραψε:
dimviii έγραψε:

Οριστε? :dizzy:

Νο 8 Στελλαντις 500 με γαλλικο ηλεκτρομοτορι.

αφαντοι ειναι μαστορα.
Πεζω σιτροεν φιατ μεσα στο σπιτακι τους ενα μοδελο?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#851811 ρε συ Γρηγορη η Ελβετια ειναι αναμεσα σε Γαλλια Ιταλια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#851812 Δίπλα στο σπιτάκι τους είναι λοιπόν. Και δεν νομίζω πως είναι μια αγορά που προτιμάει γαλλικά και ιταλικά. Γενικώς, με τα ηλεκτρικά αυτή την στιγμή, γίνεται ένας χαμός. Βλέπεις πχ στην Νορβηγία οι Γερμανοί τα έχουν βρει μπαστούνια, ενώ στην Ελβετία πάνε συμπαθητικά.
Σε 2-3 χρόνια θα δούμε πού θα κάτσει η μπίλια, θεωρώ πως θα προσπαθήσουν οι Ευρωπαίοι να βρουν τρόπους να σταματήσουν τις φθηνές εισαγωγές από Κίνα, αλλά το πρόβλημα είναι πως και εκείνοι μπαταρίες από εκεί αγοράζουν...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#851863 Μια μεγάλου βάθους εργασία, από τον καθόλου τυχαίο Franco Lambertini, τον θρυλικό μηχανικό της Moto Morini, ο οποίος καταδεικνύει ποιο είναι (ακόμα) το μεγάλο πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης, αλλά και υπό ποιές ακριβώς συνθήκες, τα ηλεκτρικά ξεκινούν να είναι πιο καθαρά.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η περαιτέρω διάδοση της ηλεκτροκίνησης έχει πέσει σε σκόπελο. Κύρια αιτία της αυξανόμενης δυσπιστίας απέναντι τους, το πόσο «καθαρή» είναι τελικά η ηλεκτρική ενέργεια, με την οποία τα τροφοδοτούμε. Και, όταν επί του θέματος τοποθετούνται άνθρωποι όπως ο Franco Lambertini, απλά σιωπάς και διαβάζεις.

https://www.bikeit.gr/reportaz/item/368 ... sotero?m=1

Η μεταφραση πασχει λιγο, αλλα κανενας ΗΛΜΗΧ να μας πει τι λεει τελικα τουτος δω εστω κι αν αφορα την Ιταλια;
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
...οι απώλειες ρεύματος κατά την μεταφορά του είναι τουλάχιστον στο επίπεδο του 52,6% (πάνω από την μισή ενέργεια χαμένη!) και φτάνει έως και το 77,5%!...

Πως βγάζει τέτοια νούμερα ο τύπος; Π.χ. ο αδμιε λέει ότι ο μ.ο. απώλειες δικτύου στην Ελλάδα είναι στο 2,3 %

Εκτός και αν θεωρεί ότι κάποιος στο Μιλάνο φορτίζει με ρεύμα που παράγεται στο Παλέρμο ξέρω γω.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#851875 To άρθρο έχει ενδιαφέρον, και δεν ξέρω βέβαια αν έχει όλα όσα έχει η μελέτη του Lambertini. Από την ανάγνωση του άρθρου, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο ηλεκτροπαραγωγής σήμερα ΠΑΝΤΟΥ είναι να έχεις ένα σημαντικό ποσοστό από ΑΠΕ, δηλαδή το 1ο σενάριο του. Τα άλλα 3 σενάρια (100% παραγωγή από λιγνίτη, από πετρέλαιο, από ΦΑ) ουσιαστικά δεν υπάρχουν πουθενά.
Η Κίνα για παράδειγμα που είναι ο μεγαλύτερος μακράν παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ταυτόχρονα εγκαθιστά ΑΠΕ με φρενήρη ρυθμό.

Το άλλο λάθος που κάνει στον υπολογισμό του, είναι πως βάζει τεράστιες απώλειες στο σύστημα μεταφοράς. Οι απώλειες δεν είναι τόσες, γιατί δεν έχεις πλέον το σενάριο να στέλνεις το ρεύμα σε τεράστιες αποστάσεις. Δηλαδή, η Ελλάδα που έχει μπόλικες ΑΠΕ, τις έχει τοποθετήσει σε όλη την επικράτεια, άρα όταν τις βάζεις στο σύστημα, δεν διανύουν απόσταση μεγάλη, τις κουμπώνεις στον κοντινότερο καταναλωτή, άρα η απώλειες στο δίκτυο μεταφοράς, είναι πολύ μικρές.

Για να το κάνω πιο απλό, δείτε το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας:
https://www.dapeep.gr/viosimi-anaptixi/ ... ko-meigma/
Εικόνα
Χοντρικά, οι ΑΠΕ είναι πάνω από το 35% και μιλάμε πως από το 2022 έχει αυξηθεί κι άλλο. Η Ελλάδα σε 1-2 χρόνια, μπορεί άνετα να πλησιάζει το 50% σε ΑΠΕ, αν προχωρήσουν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Το πρόβλημα που δεν πιάνει καθόλου στο άρθρο είναι πως και η αποθήκευση ενέργειας έχει διάφορα πρόσημα, αφού μπορείς να κάνεις με:
-Μπαταρίες λιθίου
-Αντλησιοταμίευση (ο καλύτερος, 100% οικολογικός τρόπος)
-Παραγωγή υδρογόνου (πράσινου, χωρίς χρήση ΦΑ) και κατόπιν καύση σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου που σήμερα καίνε ΦΑ.
Αναφέρω ξανά βέβαια, πως αποθήκευση χρειάζεσαι όταν οι ΑΠΕ σου περισσεύουν. Η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη αυτό το σημείο, όχι συχνά μεν, αλλά έχει συμβεί αρκετές φορές και συνήθως τότε εξάγει την ενέργεια. Υπήρξαν και φορές που δεν είχε πού να την εξάγει. Γι'αυτό και η αποθήκευση είναι απαραίτητη.

Σε 10 χρόνια, θα μπορούσες να έχεις ακόμη περισσότερες ΑΠΕ και ακόμη περισσότερη αποθήκευση. Έστω με μπαταρίες. Δεν είναι φθηνό, αλλά είναι απολύτως εφικτό. Και κρατάς κάποιες θερμικές μονάδες για να καις και υδρογόνο, σε αιχμές και για να μην φθείρεις και τις μπαταρίες σου. Οι μονάδες αυτές επίσης δεν χρειάζονται τεράστιο χώρο, ούτε ρυπαίνουν, θεωρητικά τις βάζεις παντού, ακόμη και κοντά σε πόλεις γιατί το "καυσαέριο" είναι υδρατμοί.

Όλο αυτό λοιπόν, θα σημαίνει πως αρχίζεις πια και ξηλώνεις βενζινάδικα και βάζεις μέσα στην πόλη σταθμούς με ταχυφορτιστές. Αυτό λογικά θα πρέπει να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω και δεν μιλάω μόνον για την Tesla (που και εκεί είμαστε πίσω). Θα υπάρξει η ανάγκη για πολλούς περισσότερους ταχυφορτιστές. Μια εγκατάσταση τέτοιου τύπου μπορεί να είναι πχ σαν αυτή που έχει κάνει η Τέρνα στον Σείριο:
https://energypress.gr/index.php/news/n ... ytokiniton

Δεν θεωρώ πως είμαι πιο καλός μηχανικός από τον Lambertini, αλλά νομίζω πως δεν έχει σκεφτεί σωστά τα σενάριά του γι'αυτό και καταλήγει σε εντελώς λάθος συμπεράσματα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον και όλοι το έχουν καταλάβει. Κάποιοι (βλέπε VW, Toyota, Ford, GM, Stellantis κλπ) the hard way.
:s_blush
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#851876 Τα πυρηνικά που τα βρήκαμε; :dizzy:
ή υπολογίζει και το ρεύμα που παίρνουμε από Βουλγαρία;