Ενότητα για τους κατασκευαστές γενικά
Άβαταρ μέλους
By citastak
REALZEUS έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Προσωπικά δεν καταλαβαίνω κανέναν από όλους αυτούς που αφαιρούν τα κουμπιά. Βάλε το κουμπί και αν τόσο ωραίος ο εναλλακτικός τρόπος, κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορείς να το καταργήσεις αργότερα.
Έτσι θα το έκανα εγώ. Ποιος ο λόγος να εκνευρίζεις τον πελάτη σου;

Κόστος. Προσωπικά θέλω να γνωρίσω αυτούς τους μανατζαρέους που αφαιρούν τα κουμπιά. Θα πάω έτσι για να τους γνωρίσω:

Εικόνα

:lol:

Κόστος και ανταγωνισμός.
Ο αδερφός μου δουλεύει σε ευρωπαϊκό κατασκευαστή supercars - έχουν πέσει πολλά resources για την ανάπτυξη των Infotainments - σε κάποιες περιπτώσεις το R&D budget είναι αντίστοιχο με άλλων τμημάτων, περισσότερο "χρήσιμων".
Και σαφώς το να έχεις μια πλατφόρμα που μπορείς να παραμετροποιείς τα πάντα και να τα κάνεις replicate σε άλλα μοντέλα είναι φθηνότερο από τα να έχεις κουμπιά, τσιπακια κτλ κτλ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Zeus έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Η Volvo μπορεί να μην είχε στο παρελθόν κάποιο miniVan, αλλά με τέτοια παράδοση στα station και στα οικογενειακά οχήματα, ένα ωραίο miniVan θα πουλούσε σαν τρελό νομίζω, ειδικά σε κάποιες αγορές.
Τώρα το συγκεκριμένο δεν μου φαίνεται τόσο κακό πάντως. Προφανώς είναι προϊόν badge engineering, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και σε ποιους αγοραστές απευθύνεται.

Ότι ακριβώς λέει και το μάρκετινγκ δηλαδή..το έφαγες όλο βρε μπαγάσα! :lol: :lol:

Η βολβό πορφανως μπορεί να κάνει ότι θέλει, κι εφόσον έχει κέρδη μπράβο τους, δεν μας αφορά, εκτός αν κάποιος έχει αγοράσει μετοχές.

Η πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από την καθυστέρηση της διάθεσης του ΕΧ90 λέει ότι έχουν διαφορά θέματα να λύσουν τα οποία μάλλον δεν είχαν σκεφτεί πριν έρθει ο νέος CEO, και δεν είναι απλά η αλλαγή από ICE σε BEV.

https://www.theverge.com/23958821/volvo ... to-decoder

Είναι μεγάλο, αλλά θεωρώ πολύ ενδιαφέρον και λέει πολλά για το industry αλλά και για το μέλλον της βολβό.

Anonymous Founder έγραψε:Θα πω επίσης και μάλλον θα διαφωνήσουμε πάλι με τον Zeus πως οι κινέζοι δείχνουν να μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Και αυτή την στιγμή έχουν τεχνολογία που πολλοί άλλοι δεν έχουν.

Ένα μικρό extract από την παραπάνω συνέντευξη..
I’d say the thing about the Chinese car manufacturers have not quite gone to core compute architecture, so that will be the next phase for them as they develop that core compute architecture for that specific market. Right now, by and large, a lot of that is still done on the MCU or ECU architecture of the past.

Μπουρδες εχουν... :iconcool:

Έχω διαβάσει περίπου το μισό από το άρθρο, και χαίρομαι πολύ που ο CEO τους λέει πως θα κάνει ό,τι κάνει η Tesla!
Ακόμη και το κομμάτι που έβαλες, λέει ακριβώς αυτό: βαρύτητα στο software, ένα άντε το πολύ δύο συστήματα με την υπολογιστική ισχύ, OTA updates, όλα ηλεκτρικά, όλα στο cloud, μηχανική όραση για συστήματα ασφαλείας, ΑΙ.
Καθόλου τυχαία υποθέτω και η επιλογή ενός CEO από διαφορετικό sector του αυτοκινητιστικού.

Οι κινέζοι αυτή την στιγμή, δεν έχουν προλάβει να αντιγράψουν την Tesla, υποθέτω θα το κάνουν και αυτοί. Κάποιοι νομίζω το κάνουν (Lucid ;). Σε κάθε περίπτωση, είναι οι Ευρωπαίοι και οι Γιαπωνέζοι που ψάχνουν κινέζικη βοήθεια για τα EV τους. Σίγουρα όχι η Tesla που έχει ήδη την τεχνολογία που χρειάζεται και όλοι τελικά αυτή κοιτάνε και αυτή αντιγράφουν (άλλοι πετυχημένα, άλλοι όχι).

Δεν κατάλαβα γιατί διαφωνείς πάντως με αυτό που έβαλα για το minivan. Ή μάλλον καταλαβαίνω: σκέψου αντίστοιχα να μιλάμε για BMW, πίσω κίνηση, και ενδιαφέροντα αυτοκίνητα. Αυτά που έκανε κάποτε και τώρα είπε να κάνει λίγα από αυτά και πολλά από τα άλλα.
Τι άλλο από αυτό είναι μια BMW 2 Active tourer δηλαδή; Απευθύνεται στο παραδοσιακό κοινό της BMW; Ας γελάσω.
Εικόνα
Αν λοιπόν λέμε μπράβο στην BMW όταν βγάζει το παραπάνω, αφού ο κόσμος θα το αγοράσει (ή θ'αγοράσει και εμπρός κίνηση), τότε πρέπει να λέμε μπράβο και στην Volvo για το minvan. Το οποίο, αν τελικά το ζητήσουν κάμποσοι, ίσως να βγει αργότερα και εκτός Κίνας...

Δεν ξέρω δηλαδή, γιατί εγώ είμαι θύμα του μάρκετινγκ μετά απ' όλα αυτά. Επειδή συμπαθώ την τεχνολογία και την προσέγγιση της Tesla; Μα φαίνεται πως και η Volvo την ίδια άποψη έχει!
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
citastak έγραψε:Ο αδερφός μου δουλεύει σε ευρωπαϊκό κατασκευαστή supercars

:omg: Όπως καταλαβαίνεις τώρα μας έχεις σκυλιάσει!!! Προφανώς δεν μπορείς να πεις λεπτομέρειες, αλλά πες απλά αν είναι Ιταλός ο κατασκευαστής. :innocent:

Anonymous Founder έγραψε:Δεν ξέρω δηλαδή, γιατί εγώ είμαι θύμα του μάρκετινγκ μετά απ' όλα αυτά. Επειδή συμπαθώ την τεχνολογία και την προσέγγιση της Tesla;

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι πάντως λένε ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση:

"Why not give it a yoke for a steering wheel, but not change the steering ratio! Why not give it over 1000 horsepower, but not upgrade the brakes! Why not put in a giant touch screen that integrates all the controls including, bafflingly, the gear selector! How funny!

The result is terrifying. Both terrifying to drive, and terrifying to realize that these things are out on the road"

https://www.roadandtrack.com/reviews/a4 ... ty-review/

Οι Κινέζοι δεν έχουν την ίδια προσέγγιση πάντως.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#846056 Δεν μιλάμε για τα ίδια πράγματα πάντως. Εγώ μιλάω για αυτά που έγραψα παραπάνω:
Έχω διαβάσει περίπου το μισό από το άρθρο, και χαίρομαι πολύ που ο CEO τους λέει πως θα κάνει ό,τι κάνει η Tesla!
Ακόμη και το κομμάτι που έβαλες, λέει ακριβώς αυτό: βαρύτητα στο software, ένα άντε το πολύ δύο συστήματα με την υπολογιστική ισχύ, OTA updates, όλα ηλεκτρικά, όλα στο cloud, μηχανική όραση για συστήματα ασφαλείας, ΑΙ.
Καθόλου τυχαία υποθέτω και η επιλογή ενός CEO από διαφορετικό sector του αυτοκινητιστικού.

Αυτά που αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, είναι κυρίως μάρκετινγκ.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#846062 Έχω την εντύπωση ότι αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι, είναι απόρροια της φιλοσοφίας που ανέφερες, ειδικά στο ότι πρέπει να περνάνε όλα μέσα από μια οθόνη. Είναι εντελώς λάθος αυτό! Δηλαδή έσπασε η οθόνη και δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε ταχύτητα (μπρος-πίσω, όχι σχέσεις στο κιβώτιο προφανώς); Tragic!
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#846064 ΟΚ, διάβασα (skim read it είναι η αλήθεια) αυτό που παρέθεσες. Για μένα το πρόβλημα είναι τα άπειρα μενού μιας οθόνης, σε σχέση με τα απλά κουμπάκια. Το άρθρο λέει βασικά για consistency, αλλά υπάρχει και η κακιά consistency, όταν κάτι είναι απλά λάθος και επιμένει ο κατασκευαστής.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#846065 Εγώ δεν αναφέρομαι καθόλου στο UX(User Experience) και UI (User Interface). Μιλώ μόνον για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του συστήματος. Τα UX/UI είναι επιλογή: θα μπορούσες να είχες ένα Tesla στημένο με τον ίδιο τρόπο ακριβώς και να είχες περισσότερα κουμπάκια και μοχλοδιακόπτες. Τα τελευταία, είναι απλώς επιλογή.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#846069 Το βλέπεις ως ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός. Οι γνώσεις μου δεν φτάνουν ως εκεί. Σαν απλός χρήστης το βλέπω. Πάντως πολλές φορές οι χρήστες καταριούνται τους σχεδιαστές, οι οποίοι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο. Επειδή ο σχεδιαστής είναι ειδικός, νομίζει ότι και ο χρήστης είναι το ίδιο εξοικειωμένος με την τεχνολογία, πράγμα άκυρο. Όπως γνωρίζεις προέρχομαι από τις Ε.Δ., όπου η εργονομία είναι το Α και το Ω. Είναι αλήθεια ότι τα οπλικά συστήματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από ότι ήταν παλιότερα, αλλά οι σχεδιαστές κάνουν το παν για να τα κάνουν εύχρηστα. Τα κομβία (έτσι λέμε τα κουμπιά) παραμένουν, οι οθόνες είναι κυρίως για να βλέπεις, όχι να προσπαθήσεις να πατήσεις κάτι σε αυτές. Ίσως να είμαι εντελώς off από αυτό που εννοείς, αλλά σαν οδηγός, δεν μπορώ το σύστημα της Tesla (και πολλών άλλων κατασκευαστών που τα βάζουν όλα σε μια οθόνη).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#846071 Δεν ξέρω αν βοηθάω, ή μπλέκω τον κόσμο περισσότερο, παραθέτω κείμενο από την συνέντευξη του CEO της Volvo, από το πολύ ενδιαφέρον link που έβαλε ο Zeus.
https://www.theverge.com/23958821/volvo ... to-decoder
Q: We’ve had a few of your peers — CEOs of other car companies — on the show. Broadly, what you’re describing is that car companies, especially traditional auto manufacturers like Volvo, had millions of suppliers. The suppliers would put whatever processors into their components. The car companies would assemble all those components. There would be some sort of CAN bus system or something like it depending on the car manufacturer, but it was very basic. And then you had a car, and you’re off to the races.

What you’re describing is one big computer in the car or maybe two and that’s going to run everything, and we’ve got to redesign the entire car around that kind of architecture, which some carmakers have done, right? The new carmakers like Rivian or Tesla, they’re way down this road. They’ve designed their companies around that idea. Where are you in the transition with Volvo? Because that seems like a much more challenging transition than anyone expected.

R: You’re absolutely right. It used to be that you would buy in these MCUs or ECUs, whatever you wish to call them, and they would be distributed: 140, 150 of these small control units dotted around the car. You would buy those from Tier 1 manufacturers. You had no choice what silicon they used. You had no relationship with those silicon manufacturers. You never knew whether it was a TI part or an Infineon part or a Renesas part, and to make changes to that silicon, you had to then go through that Tier 1. The choice came when you could go to a system-on-chip and you had that computational power, you could go to a core compute architecture. And as you mentioned, some companies went there faster than others. And now, some of the, let’s call them, heritage companies are moving in that direction.

We are pretty far along the road. The new EX90, which we announced a couple of months ago, moves us much, much closer to a core compute architecture. For the first time then, we’ve had to figure out that whole high-computational silicon, the software stack, the connectivity, and bringing all that back into a core compute architecture. Of course, it’s a challenge, but the benefits are absolutely huge if you can get that early-mover advantage.

Q:You’ve got a bunch of EVs coming out over the next few years. I think Volvo is planning to be fully electric by 2030. There are some reports you’ve got six more coming by 2026. Are you still on the transition? When do you think the transition to that core compute architecture will be done?

R:The first core compute architecture comes out in the EX90. We’ll start producing that car in the second quarter next year, and from that, we’re off to the races. From there on in, it will just be continuous improvement on that core compute architecture. As the silicon becomes more high computational, we’ll be able to write more software code that allows us to get much more benefit and performance from the car. And the car really starts to improve over time because we can do over-the-air updates with that new software. That’s really the profound change as well.

It used to be when the car left the production center, that was as good as the car was going to be, and now you’re in an era where the car’s going to continually improve over time — provided that you have enough computational power in that car and provided that you have enough software that updates the performance and that you can do that over the air to make it seamless for the customer. It’s a hugely different value proposition.

Αφορά λοιπόν την ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά του ποιος και ΠΩΣ κάνει τους υπολογισμούς για ένα αυτοκίνητο: πριν, είχες μέχρι και πάνω από 10 χωριστές CPU, hardware specific ίσως και για το μοντέλο αυτό, τα οποία δεν αναβαθμίζονται ουσιαστικά και μόνον μπορείς σε κάποιες από αυτές να φορτώσεις νέο software με συγκεκριμένη διαδικασία.

Η Tesla και τώρα και κάποιοι άλλοι, έχει μία ουσιαστικά κεντρική μονάδα που κάνει όλους τους υπολογισμούς που αφορούν το αυτοκίνητο και αυτή η (πολύ ισχυρή) κεντρική μονάδα είναι και μόνιμα συνδεδεμένη στο cloud και ανταλλάσει πληροφορίες, κατεβάζει updates κλπ. Το ΟΤΑ , σημαίνει Over-the-air δηλαδή, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσεις το αυτοκίνητο κάπου με καλώδιο.
Άβαταρ μέλους
By Chris
REALZEUS έγραψε: Σαν απλός χρήστης το βλέπω. Πάντως πολλές φορές οι χρήστες καταριούνται τους σχεδιαστές, οι οποίοι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο.

Δεν τα περιπλεκουν ποτε χωρις λογο. Απλα στο θεμα που συζηταμε (ολα σε μια οθονη), ο λογος ειναι αυτος που δε θα επρεπε να λαμβανεται υποψιν ποτε σε θεματα ασφαλειας, η οικονομια. Πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι πχ να απαγορευεται να ποσταρω στο petrolheads οδηγωντας και ο διπλανος μου να επιτρεπεται να ψαχνει τον ανεμιστηρα στο ταμπλετ που εχει για ταμπλω
Άβαταρ μέλους
By pienaf
#846073 Διαβάζοντας τα παραπάνω "μπαίνω" επειγόντως στο car και ψάχνω για αυτοκίνητο με καρμπυρατέρ και ... πλατίνες!
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#846074 Αυτό είναι κάτι που κι εγώ θα το ήθελα πάντως αν είχα τα χρήματα και το χώρο! Το να μπορείς να συντηρήσεις ένα αυτοκίνητο ή μηχανή, χωρίς υπολογιστή, είναι πάντα πολύ καλό.
Άβαταρ μέλους
By pienaf
#846075 Το συντηρώ και το επισκεύαζω μόνος μου!
Και - εννοείται - θα το κυκλοφορώ κάθε μέρα...