Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
egobrain έγραψε:Δεν κατάλαβα πώς το προϋποθέτει αυτό που έγραψα.
Εγώ έγραψα κάτι για τις καλλιέργειες που είναι δυνατό να ισχύει ανεξάρτητα από το τι θεωρούμε ότι συμβαίνει στα πελαγίσα.

Δεκτό, απλά αυτό που έγραψες υποννοεί (νομίζω πιο σωστό το ρήμα) πως στο πέλαγος δεν υπάρχει μόλυνση, κτλ...

Καλά, δεν διαφωνούμε και κάπου, δεν λέω πως όλα είναι αγγελικά πλασμένα, απλά λέω ότι και τα ιχθυοκαλλιέργειας είναι μια χαρά ψάρια.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
George_Prix έγραψε:Προσωπικα θεωρω οτι υπαρχει διαφορα στα ψαρια ιχθυοτροφειου και στα πελαγισια. Του ιχθυοτροφειου οπως ειπε κι ο Σκους εχουν πολυ περισσοτερο λιπος και επισης στην εμφανιση ειναι σκουρα και ηλιοκαμενα επειδη ειναι ολη μερα στον αφρο και προσπαθουνε να φανε οσα τους πετανε απο ψηλα. Καμια σχεση με τα πελαγισια που εχουν αυτο το λαμπερο χρωμα και ειναι σα να εχουν πανω τους χρυσοσκονη.

Ενας φιλος που τα ξερει απο πρωτο χερι τα πραγματα μου ειχε πει οτι περνανε ολοκληρα βοδια απο τη μηχανη του κιμα και ταιζουν τα ψαρια. Οπως και οτι οι τροφες τους δεν ειναι παντα Α ποιοτητας. Συν τα φαρμακα που τους δινουν συχνα γιατι πιανουν αρρωστιες ετσι που ειναι ολα μαζι στιβαγμενα σε μια σταλια χωρο και κολυμπανε μεσα στα σκατα τους.

Αλλα γενικα ρε παιδες, θεωρω οτι αυτο λεει και η λογικη. Η αλανιαρα κοτα που βοσκαει εξω ειναι καλυτερη απο αυτη που μεγαλωνουν με λαμπες αναμμενες ολη μερα σε εναν ελαχιστο χωρο, για να μεγαλωσει γρηγορα και να στην πουλησουν. Βαλε και τις ορμονες που ακουγεται οτι τους δινουν να για τις τρομπαρουν στη συναρτηση... Το αγριογουρουνο που τρεχει σαν τρελο ολη μερα για να βρει την τροφη του απο τη φυση ειναι καλυτερο απο το γουρουνι που ειναι ολη μερα ακινητο και τρωει οτι να ΄ναι. Ομοιως και τα ψαρια που κολυμπανε ολη μερα για να βρουνε φαι ειναι λογικα πιο υγιη απο αυτα που στεκονται ακουνητα και τρωνε οτι σαβουρα τους πεταξουν.

Ουτε μελετες εχω κανει φυσικα ουτε τα βαρεα μεταλλα εχω μετρησει. Αλλα ψυχολογικα και μονο, γουσταρω πολυ περισσοτερο να φαω οτιδηποτε αλανιαρικο απο κατι που εκτρεφει ο ανθρωπος με το στανιο :s_dunno

Πάμε πάλι γιατί μερικοί δεν εννοείτε να καταλάβετε.
1. Το μόνο ασφαλές διαγνωστικό στοιχείο είναι τα λέπια. Τα αλανιάρικα έχουν λέπια αψεγάδιαστα σαν στρατιωτάκια, τα ιχθυοτροφείου λόγω έλλειψης χώρου θα έχουν σπασμένα λέπια. Όσο περισσότερα τόσο χειρότερο γιατί τόσο πιο στριμωξίδι έχει το κλουβί
2. Τα αλανιάρικα ψάρια πιθανόν να έχουν περισσότερο λίπος γιατί είτε ζούνε σε μεγαλύτερα βάθη είτε είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης
3. Κανένα ψάρι σε κλουβί δεν κάθεται με ανοιχτό το στόμα. Δεν έχουν άγχος μην πεινάσουν, θα φάνε. Μάλλον το μπερδεύεις με τους μικρούς ψαράδες που διαφήμιζε ο Βουτσάς
4. Προφανώς υπάρχουν κακοί επαγγελματίες, αλλά και κακοί ψαράδες επίσης. Αλήθεια θα δεχόσασταν όλος ο πλανήτης να απαιτεί να φάει κρέας αποκλειστικά από κυνήγι; Από δεκάδες απόψεις. Γιατί πρακτικά αυτό ζητάτε
5. ΚΑΝΕΝΑΣ σας δεν τρώει αλανιάρα κότα. Μας στέλνουν από το χωριό γιατί εκεί δεν τις τρώνε και την τρώω μόνος μου. Το κρέας της είναι σκούρο καφέ, καμία σχέση με το άσπρο κοτόπουλο που ξέρουμε ούτε σε γεύση ούτε σε υφή ούτε σε τίποτα. Ελευθέρας βοσκής και ταρχίδια μου κουνιούνται. Να μη μιλήσω για τα αγριογούρουνα που έχουν ένα καπρί και βατεύει κανονικές γουρούνες σε φάρμες και πουλιούνται για αγριογούρουνα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Corto Maltese έγραψε:Μας στέλνουν από το χωριό γιατί εκεί δεν τις τρώνε και την τρώω μόνος μου. Το κρέας της είναι σκούρο καφέ, καμία σχέση με το άσπρο κοτόπουλο που ξέρουμε ούτε σε γεύση ούτε σε υφή ούτε σε τίποτα.

μόνο σούπα τρώγεται η ελευθέρας
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#843246 Κορτο μπορει να εχεις δικιο με τα λεπια, αλλα εγω δεν τα προσεχω καν. Απο εδω και περα θα το εχω στο νου μου κι αυτο! Το χρωμα (πιο λαμπερο και χρυσαφιζει στα ελευθερα ψαρια) και το σχημα (τα πελαγισια ειναι πιο μακροστενα και χωρις μεγαλη καμπουρα) μου ειναι αρκετα παντως. Ασε που δεν εχω κι αγχος, για 2 λογους:
1) Εχω φιλο ψαρα που και 100 κιλα ψαρια να εχει, αν δεν ειναι αυτο που ψαχνω (φρεσκο και πελαγισιο) θα μου πει "δεν εχω για σενα σημερα μην κατεβεις τσαμπα".
2) Πολυυυυ σπανια που θα το πληρωσω εξω σε μαγαζι το ψαρι, αυτα που τρωω δεν υπαρχουν καν σε ιχθυοτροφειου. Μονο το φαγκρι απο αυτα που μου αρεσουν ειναι ιχθυοτροφειου αλλα ειναι ισως και το ευκολοτερο ψαρι να ξεχωρισεις απο το χρωμα του αν ειναι πελαγισιο ή οχι.

Το αλλο που ειπες με το "περισσοτερο λιπος στα αλανιαρικα" δεν εχει λογικη παντως. Πως γινεται να εχει περισσοτερο λιπος ενας αθλητης που τρεχει ολη μερα και τρωει χορτα/πλαγκτον απο μια κουραδομηχανη που καθεται ολη μεσα στο ΠιΣι και τρωει σνακς?

Για τις κοτες δεν εχω αποψη γιατι δεν ειμαι φιλος. Για μενα μονο οτι εχει αιμα ειναι φαι. Αντε να φαω τιποτα μπουτακια που φτιαχνει η γυναικα μου καμια φορα. Αλλα κατι κοτουλες που εσφαζε η θεια μου στο χωριο και τρωγαμε μου εχουν μεινει στο μυαλο σαν πεντανοστιμες. Και δε μιλησα καν για γευση. Μιλησα για τη βαρβαρη μεθοδο μεγαλωματος που εχω ακουσει που τις εχουν κατω απο τις λαμπες ολη μερα και οτι πιθανον τις τρομπαρουν με ορμονες για να μεγαλωσουν γρηγορα, που σιγουρα δε μου ερχεται στο μυαλο σαν ποιοτικη τροφη.

Τελος για το αγριογουρουνο, προφανως και υπαρχουν εκτροφειου. Και σε ολα τα μαγαζια που τα βλεπεις στον καταλογο ειναι εκτροφειου. Αλλα εχω καλο φιλο κυνηγο που πανε ολοκληρη ομαδα με τα σκυλια και βαρανε 5-6 καθε φορα. Εχει εναν καταψυκτη γεματο και μου φερνει πολυ συχνα και τρωω. Φυσικα θελει πολλες ωρες στην κατσαρολα γιατι ειναι σκληρο το κρεας ή ακομα καλυτερο γινεται οταν το κανει στη γαστρα. Απλα ΓΑΜΑΕΙ.
Άβαταρ μέλους
By markvag
George_Prix έγραψε:Κορτο μπορει να εχεις δικιο με τα λεπια, αλλα εγω δεν τα προσεχω καν. Απο εδω και περα θα το εχω στο νου μου κι αυτο! Το χρωμα (πιο λαμπερο και χρυσαφιζει στα ελευθερα ψαρια) και το σχημα (τα πελαγισια ειναι πιο μακροστενα και χωρις μεγαλη καμπουρα) μου ειναι αρκετα παντως.

KAI ΠΑΛΙ είναι λίγο έως πολύ σχετικό αυτό. Εξαρτάται από πολλά... Και ξαναλέω, ας μην έχουμε στο νου μας το Α ποιότητας αλανιάρικο σε σύγκριση με το Ω ποιότητας καλλιέργειας. Ας έχουμε στο νού μας ένα μέτριο αλανιάρικο με ένα μέτριο ή καλό καλλιέργειας. :s_wink Τι διαφορές υπάρχουν και πόσοι μπορούν να τις διακρίνουν (και πόση σημασία έχουν, πέρα από ψυχολογική) είναι ΠΑΑΑΑΑΑΡΑ πολύ σχετικό.

Συμφωνώ ότι σαν το κορυφαίο πελαγίσιο δεν υπάρχει τίποτα, αλλά αυτά είναι σπάνια και πανάκριβα. Η πλειοψηφία που πωλείται στην αγορά είναι μια χαρά ψάρια, αλλά όχι κορυφαίας ποιότητας.

George_Prix έγραψε:αυτα που τρωω δεν υπαρχουν καν σε ιχθυοτροφειου.

Θα εκπλαγείς... :lol: :lol:

George_Prix έγραψε:Το αλλο που ειπες με το "περισσοτερο λιπος στα αλανιαρικα" δεν εχει λογικη παντως. Πως γινεται να εχει περισσοτερο λιπος ενας αθλητης που τρεχει ολη μερα και τρωει χορτα/πλαγκτον απο μια κουραδομηχανη που καθεται ολη μεσα στο ΠιΣι και τρωει σνακς?

Μια χαρά έχει λογική. Το αλανιάρικο ΔΕΝ ξέρει πότε θα φάει και ΑΝ θα φάει. Οπότε όταν βρει φαγητό θα πέσει με τα μούτρα και γενικά ο στόχος είναι να φάει όσο πιο πολύ γίνεται και να αποθηκεύσει λίπος για τις μέρες που δεν θα παίζει φαγητό. Μπορεί να το ψαρέψεις μετά από μία περίοδο που μπουκώνεται στο φαγητό (οπότε θα έχει λίπος), αλλά μπορεί να το ψαρέψεις μετά από περίοδο που δεν παίζει τίποτα (και άρα δεν θα έχει λίπος)... :s_wink

Το καλλιέργειας και πάλι ενστικτωδώς θα φάει όσο βρει, αλλά η ποσότητα φαγητού που δίνεται είναι πολύ συγκεκριμένη, οπότε είναι πιο ελεγχόμενα.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#843496 Περί ορμονών σε κοτόπουλα, κρέατα κλπ εντός της ΕΕ
https://food.ec.europa.eu/safety/chemic ... es-meat_en
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#843530 Επειδή έχω μεγαλώσει δίπλα από μονάδες εκτροφής κοτόπουλων και έχω μπει (και βοηθήσει κάποιες φορές, λόγω συγγένειας με τον ιδιοκτήτη) ευπειθώς αναφέρω:
-Τα κοτόπουλα δεν χρειάζονται ορμόνες για να μεγαλώσουν σε 40 μέρες. Τα καταφέρνουν μια χαρά από μόνα τους. Τους έχεις φώτα βέβαια ανοιχτά, δεν κοιμούνται πολύ έως καθόλου και τρώνε όσο θέλουν.
-Στην αργκό των κτηνοτρόφων, το φαγητό τους το λένε "φύραμα" και έχει μέσα διάφορα που κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Είναι χαμηλή νομίζω η περιεκτικότητα σε καλαμπόκι. Τα λεγόμενα "ελευθέρας βοσκής" τρώνε διαφορετικό μείγμα με περισσότερο καλαμπόκι, γι'αυτό και το πιο κίτρινο κρέας
-Κανείς δεν κάνει ενέσεις ή κάτι τέτοιο περίεργο. Θα ήταν και αδύνατο να το κάνεις σε μερικές χιλιάδες κοτόπουλα ανά κτήριο.
-Πιθανόν κάποιοι να τους δίνουν και αντιβιοτικά, αν δουν πως έχουν πρόβλημα σε μια παρτίδα και ψοφάνε πολλά. Κανείς δεν το κάνει χωρίς λόγο, για ποιο λόγο δηλαδή να ξοδευτεί για κάτι τέτοιο; Τα κοτόπουλα είναι και ιδιαιτέρως ανθεκτικά και σε 40 μέρες δεν προλαβαίνουν ν'αρρωστήσουν.
-Από τα πουλερικά, πιο ευαίσθητες είναι οι γαλοπούλες. Γι'αυτό και είναι λιγότεροι αυτοί που τις δουλεύουν. Στην Ελλάδα νομίζω έχει μόνον ο Νιτσιάκος και κανένας άλλος. Ακόμη και σήμερα, γαλοπούλα νωπή εισάγουμε κατά μεγάλο ποσοστό από Ιταλία.

Σημαντικό:
-Οι κότες μαζί με τα γουρούνια, είναι οι σκουπιδοφάγοι των σπιτιών. Μην νομίζετε πως ακόμη και τα οικόσιτα τρώνε το καλύτερο φαϊ. Στις κότες θα πάνε όλες οι φλούδες , τα σάπια λαχανικά και φρούτα, ενώ στα γουρούνια, όλα αυτά, μαζί με τα αποφάγια. Παίζει στις μονάδες λοιπόν να είναι πολύ πιο ελεγχόμενο το φαγητό τους. Προφανώς βέβαια, τα ζώα στις μονάδες ζουν μια άθλια (και σύντομη) ζωή, περιορισμένα σε πολύ λίγο χώρο και μόλις φτάσουν στα κατάλληλα κιλά σφάζονται.
Αν κάποιος δεν έχει ηθικό θέμα με αυτό, εννοώ με την σφαγή ενός ζώου για να το καταναλώσει, θα έλεγα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαύσετε το βιομηχανοποιημένο κρέας. Ελάχιστα υστερεί από το οικόσιτο, το οποίο και σπάνιο είναι και σίγουρα υπερτιμημένο γι'αυτό που είναι και για τον κόπο που απαιτείται να παραχθεί.
Προσωπικά δεν έχω κανένα τέτοιο θέμα, ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του δεν είχε τέτοια ηθικά ζητήματα και καλά έκανε στην τελική.

Το καλύτερο κόκκινο κρέας είναι το κατσίκι για μένα. Είναι ό,τι πιο κοντά σε άγριο ζώο, λόγω της φύσης της κατσίκας. Γι'αυτό και έχει λίγο λίπος σε σχέση με το πρόβατο που είναι πιο τεμπέλικο. Πρόβατα και κατσίκια, είναι σε κάθε περίπτωση πιο "ελευθέρας βοσκής" από γουρούνια, κοτόπουλα και αγελάδες. Οι τελευταίες, σχεδόν πάντα είναι εισαγωγής, σπάνια τρώμε μοσχάρι που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό.

Προσωπικά τρώω τα πάντα, ό,τι μου αρέσει δηλαδή (δεν τα πάω πολύ καλά με τα αρνιά, αλλά τώρα που μεγάλωσα τα τρώω κι αυτά). Επειδή έχω μεγαλώσει σε σπίτι που είχαμε δικά μας αρνιά, κατσίκια, κότες, πάπιες και κουνέλια, θα πω πως μια χαρά είναι τα έτοιμα από το κρεοπωλείο, γενικώς μην ασχολείστε.
Αυτό που είναι σίγουρα διαφορετικό, είναι το κυνήγι. Αυτό, αν μπορείτε να το βρείτε, και δεν είναι από λαθροθήρα ή κάτι τέτοιο, όντως αξίζει. Επίσης, αν βρείτε κάπου άγρια πέστροφα. Σπανίζουν πλέον, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμες.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#843543 Τα κοτοπουλα δεν ειναι ιδιαιτερως ανθεκτικα . Και οι αντιβιωσεις αν αρρωστησουν ειναι απο τα πρωτα που κανουν οι πτηνοτροφοι. Ορμονες δεν τους δινουν (εκτος αν εχει η τροφη ηδη). Ουτε ενεσεις φυσικα , γιατι δεν γινεται πρακτικα οπως και ειπες . Η αντιβιωση μπαινει στο νερο ή στο φαγητο (νομιζω στο νερο)
Άβαταρ μέλους
By bill33
#843553 Αν θυμάμαι καλά στο φύραμα για κοτόπουλα μπαίνει καλαμπόκι,μαρμαρόσκονη,ισορροπιστής,σόγια αλάτι, λάδι.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
bill33 έγραψε:Αν θυμάμαι καλά στο φύραμα για κοτόπουλα μπαίνει καλαμπόκι,μαρμαρόσκονη,ισορροπιστής,σόγια αλάτι, λάδι.

Η μαρμαροσκονη ειναι γι αυτες που κανουν αυγα. Οι αλλες δεν την χρειαζονται :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By bill33
alexandros.K έγραψε:
bill33 έγραψε:Αν θυμάμαι καλά στο φύραμα για κοτόπουλα μπαίνει καλαμπόκι,μαρμαρόσκονη,ισορροπιστής,σόγια αλάτι, λάδι.

Η μαρμαροσκονη ειναι γι αυτες που κανουν αυγα. Οι αλλες δεν την χρειαζονται :s_dunno

Πιθανόν.Αλλά έμπαινε κάποια σκόνη.Αντικοκκιδιακό ;
Πάνε σχεδόν 5 χρόνια που εχω φύγει απο τις ζωοτροφές.
Ειχαμε και μια άλλη σκόνη που ερχόταν σε big bag και την ρίχναμε στα περισσότερα μίγματα.Δεν θυμάμαι πως λεγόταν.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#843558 Ολα αυτα σε σκονη ειναι :lol: . Δεν ξερω πως λεγεται το καθενα . Απλα την μαρμαροσκονη ετυχε να θυμαμαι . Και οτι ολοι το λενε φυραμα :s_wacko

edit: Εχεις δικιο . Η μαρμαροσκονη μπαινει και σε αλλες τροφες για κοτοπουλα . Νομιζα οτι ειναι μονο για τις αυγοπαραγωγης, γιατι το τσοφλι ειναι απο CaCO3 (απο μαρμαροσκονη δλδ) . Ισως αυτες να θελουν παραπανω ποσοτητα :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Επίσης, αν βρείτε κάπου άγρια πέστροφα. Σπανίζουν πλέον, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμες.

Τί είπες τώρα... :metalo: :metalo: Μία φορά έφαγα στη ζωή μου. :inlove:

Στη δουλειά που ήμουν (και ήταν δουλειά μου να ελέγχω τις αγορές και πωλήσεις φρέσκων) στα 2 χρόνια δεν πέτυχα ούτε 1 κιλό άγρια πέστροφα... Και κάθε μέρα περνούσαν από το υποκατάστημα της εταιρείας στην ιχθυόσκαλα εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες κιλά φρέσκα ψάρια... Οπότε άντε να βρεις στην αγορά πραγματικά άγρια πέστροφα... Μόνο από σπόντα και πολύ μεγάλη κ@λοφαρδία...