- 01 Νοέμ 2023, 12:15
Επειδή έχω μεγαλώσει δίπλα από μονάδες εκτροφής κοτόπουλων και έχω μπει (και βοηθήσει κάποιες φορές, λόγω συγγένειας με τον ιδιοκτήτη) ευπειθώς αναφέρω:
-Τα κοτόπουλα δεν χρειάζονται ορμόνες για να μεγαλώσουν σε 40 μέρες. Τα καταφέρνουν μια χαρά από μόνα τους. Τους έχεις φώτα βέβαια ανοιχτά, δεν κοιμούνται πολύ έως καθόλου και τρώνε όσο θέλουν.
-Στην αργκό των κτηνοτρόφων, το φαγητό τους το λένε "φύραμα" και έχει μέσα διάφορα που κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Είναι χαμηλή νομίζω η περιεκτικότητα σε καλαμπόκι. Τα λεγόμενα "ελευθέρας βοσκής" τρώνε διαφορετικό μείγμα με περισσότερο καλαμπόκι, γι'αυτό και το πιο κίτρινο κρέας
-Κανείς δεν κάνει ενέσεις ή κάτι τέτοιο περίεργο. Θα ήταν και αδύνατο να το κάνεις σε μερικές χιλιάδες κοτόπουλα ανά κτήριο.
-Πιθανόν κάποιοι να τους δίνουν και αντιβιοτικά, αν δουν πως έχουν πρόβλημα σε μια παρτίδα και ψοφάνε πολλά. Κανείς δεν το κάνει χωρίς λόγο, για ποιο λόγο δηλαδή να ξοδευτεί για κάτι τέτοιο; Τα κοτόπουλα είναι και ιδιαιτέρως ανθεκτικά και σε 40 μέρες δεν προλαβαίνουν ν'αρρωστήσουν.
-Από τα πουλερικά, πιο ευαίσθητες είναι οι γαλοπούλες. Γι'αυτό και είναι λιγότεροι αυτοί που τις δουλεύουν. Στην Ελλάδα νομίζω έχει μόνον ο Νιτσιάκος και κανένας άλλος. Ακόμη και σήμερα, γαλοπούλα νωπή εισάγουμε κατά μεγάλο ποσοστό από Ιταλία.
Σημαντικό:
-Οι κότες μαζί με τα γουρούνια, είναι οι σκουπιδοφάγοι των σπιτιών. Μην νομίζετε πως ακόμη και τα οικόσιτα τρώνε το καλύτερο φαϊ. Στις κότες θα πάνε όλες οι φλούδες , τα σάπια λαχανικά και φρούτα, ενώ στα γουρούνια, όλα αυτά, μαζί με τα αποφάγια. Παίζει στις μονάδες λοιπόν να είναι πολύ πιο ελεγχόμενο το φαγητό τους. Προφανώς βέβαια, τα ζώα στις μονάδες ζουν μια άθλια (και σύντομη) ζωή, περιορισμένα σε πολύ λίγο χώρο και μόλις φτάσουν στα κατάλληλα κιλά σφάζονται.
Αν κάποιος δεν έχει ηθικό θέμα με αυτό, εννοώ με την σφαγή ενός ζώου για να το καταναλώσει, θα έλεγα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαύσετε το βιομηχανοποιημένο κρέας. Ελάχιστα υστερεί από το οικόσιτο, το οποίο και σπάνιο είναι και σίγουρα υπερτιμημένο γι'αυτό που είναι και για τον κόπο που απαιτείται να παραχθεί.
Προσωπικά δεν έχω κανένα τέτοιο θέμα, ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του δεν είχε τέτοια ηθικά ζητήματα και καλά έκανε στην τελική.
Το καλύτερο κόκκινο κρέας είναι το κατσίκι για μένα. Είναι ό,τι πιο κοντά σε άγριο ζώο, λόγω της φύσης της κατσίκας. Γι'αυτό και έχει λίγο λίπος σε σχέση με το πρόβατο που είναι πιο τεμπέλικο. Πρόβατα και κατσίκια, είναι σε κάθε περίπτωση πιο "ελευθέρας βοσκής" από γουρούνια, κοτόπουλα και αγελάδες. Οι τελευταίες, σχεδόν πάντα είναι εισαγωγής, σπάνια τρώμε μοσχάρι που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό.
Προσωπικά τρώω τα πάντα, ό,τι μου αρέσει δηλαδή (δεν τα πάω πολύ καλά με τα αρνιά, αλλά τώρα που μεγάλωσα τα τρώω κι αυτά). Επειδή έχω μεγαλώσει σε σπίτι που είχαμε δικά μας αρνιά, κατσίκια, κότες, πάπιες και κουνέλια, θα πω πως μια χαρά είναι τα έτοιμα από το κρεοπωλείο, γενικώς μην ασχολείστε.
Αυτό που είναι σίγουρα διαφορετικό, είναι το κυνήγι. Αυτό, αν μπορείτε να το βρείτε, και δεν είναι από λαθροθήρα ή κάτι τέτοιο, όντως αξίζει. Επίσης, αν βρείτε κάπου άγρια πέστροφα. Σπανίζουν πλέον, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμες.