Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Anonymous Founder έγραψε: έχω πιει κάμποσα σπιτικά όμως, τα περισσότερα Βουλγάρικα.

ααα βουλγάρικη ρακία τα λένε. Καλά είναι , κι από διαφορα φρούτα , όχι μόνο σταφύλι.
Η rakia στη Βουλγαρία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τη rakia από σταφύλι και αυτήν από τα υπόλοιπα φρούτα, με κυριότερο το δαμάσκηνο.

https://www.followgeorge.gr/home/i-raki ... latrepseis
Άβαταρ μέλους
By pro
Anonymous Founder έγραψε:Το παραδοσιακό τσίπουρο στην Ελλάδα που δεν κάναμε ποτέ παλαίωση, αρώματα είχε μόνον από το σταφύλι.
Τα σταφύλια που είχαν άρωμα ήταν η Ζαμπέλα και το Μοσχάτο.
Τα παλαιωμένα (που είναι νέα μόδα) πλέον πάνε σε brandy περισσότερο και όχι σε τσίπουρο. Προσωπικά πίνω τα πάντα, δεν έχω αγοράσει ποτέ παλαιωμένο, έχω πιει κάμποσα σπιτικά όμως, τα περισσότερα Βουλγάρικα.

Απλά μετά από 2 αποσταξεις τα οποια αρώματα σχεδόν εξαφανιζονται και ουσιαστικά μένει αοσμο αλκοολ. Λιιιίγο παραπάνω άρωμα μπόρεσα κι έβγαλα βάζοντας και κάποιες γαλλικές αρωματικές ποικιλίες και αποσταζοντας μόνο ζουμί, όχι στέμφυλα. Παράνομο και εντελώς αντιοικονομικο βέβαια, αλλά το τελικό προϊόν είναι 2 επίπεδα πάνω σε ποιότητα από οποιοδήποτε τσίπουρο εμπορίου.

.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#840580 Δεν έχω νιώσει την ανάγκη να αγοράσω ποτέ τσίπουρο για το σπίτι, όλο και κάθε τόσο κάποιος γνωστός θα φιλέψει ένα μπουκάλι.
Έξω σε ταβέρνα άντε να πιω 2-3 ποτήρια κι αυτά αν δεν οδηγώ.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#840582 @pro κρίνοντας από σπιτικές δοκιμές, παρά το ότι το τσίπουρο (χωρίς) είναι ένα διακριτικά αρωματικό απόσταγμα, βρίσκεις μεγάλες διαφορές στα της αγοράς.
πρόχειρα της cache: από του κυρ-Γιάννη με το διακριτικό άρωμα σταφυλιών μέχρι το πολύ αρωματικό Πειρίθοον.
ιδέα δεν έχω τι κάνουν στη διαδικασία και προκυπτει αυτό (για διπλή απόσταξη πάντα)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
pro έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Το παραδοσιακό τσίπουρο στην Ελλάδα που δεν κάναμε ποτέ παλαίωση, αρώματα είχε μόνον από το σταφύλι.
Τα παλαιωμένα (που είναι νέα μόδα) πλέον πάνε σε brandy περισσότερο και όχι σε τσίπουρο. Προσωπικά πίνω τα πάντα, δεν έχω αγοράσει ποτέ παλαιωμένο, έχω πιει κάμποσα σπιτικά όμως, τα περισσότερα Βουλγάρικα.

Απλά μετά από 2 αποσταξεις τα οποια αρώματα σχεδόν εξαφανιζονται και ουσιαστικά μένει αοσμο αλκοολ. Λιιιίγο παραπάνω άρωμα μπόρεσα κι έβγαλα βάζοντας και κάποιες γαλλικές αρωματικές ποικιλίες και αποσταζοντας μόνο ζουμί, όχι στέμφυλα. Παράνομο και εντελώς αντιοικονομικο βέβαια, αλλά το τελικό προϊόν είναι 2 επίπεδα πάνω σε ποιότητα από οποιοδήποτε τσίπουρο εμπορίου.

.

Το Μοσχάτο Τυρναβου(ή Αμβούργου) είναι πολύ πιο αρωματικό από γαλλικές ποικιλίες πάντως. Το έχεις δοκιμάσει;
Από γαλλικά κρασιά, μου άρεσε πολύ του αλσατικό (από όσο γνωρίζω) Gewürztraminer που είναι όντως και αρωματικό και με αρκετά σάκχαρα.
Άβαταρ μέλους
By otso
#840589 Το καλυτερο τσιπουρο ειναι απο κουμαρα .
Το δευτερο καλυτερο ειναι η σουμα , στα μαστιχοχωρια της χιου , απο συκο .
Το θεμα ειναι που να τα βρεις.
Άβαταρ μέλους
By g8777
otso έγραψε:Το καλυτερο τσιπουρο ειναι απο κουμαρα .

Και το καλύτερο μέλι. :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By pro
Anonymous Founder έγραψε:
pro έγραψε:

.

Το Μοσχάτο Τυρναβου(ή Αμβούργου) είναι πολύ πιο αρωματικό από γαλλικές ποικιλίες πάντως. Το έχεις δοκιμάσει;
Από γαλλικά κρασιά, μου άρεσε πολύ του αλσατικό (από όσο γνωρίζω) Gewürztraminer που είναι όντως και αρωματικό και με αρκετά σάκχαρα.

Το Μοσχάτο Τυρναβου (δαμασι δλδ) είναι μέτριας ποιότητας σταφύλι με ικανοποιητικά σακχαρα και φτηνό, γι αυτό το βάζουν κατά κορον στο τσίπουρο. Εγώ το καλύτερο αποτέλεσμα το πήρα με μαύρο μεσενικολα, και ολίγον carignan και syrah. Αυτά που βάζουν στο ποπ μεσενικολα δλδ. Αγίασμα. Αν σκεφτείς ότι δεν έβαλα καν στέμφυλα πρέπει να πήγε στο επί 4 η τιμή της πρώτης ύλης.

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#840617 Το οικογενειακό τσίπουρο το βγάζουμε από Cabernet Sauvignon, Merlot και κυρίως Syrah. Πολλές χρονιές που το κρασί δεν είναι δυνατό (λόγω βροχών) γίνεται και τσίπουρο. Βγαίνει πολύ δυνατό, πολύ ωραίο, καθόλου όμως αρωματικό.
Το Μοσχάτο και η Ζαμπέλα θα βάλουν άρωμα από παντού και από τα στέμφυλα.
Ο θείος μου αγοράζει τα παραπάνω για να φτιάξει κρασί, αλλά για τσίπουρο φέρνει Μοσχάτο από τον Τύρναβο.
Νομίζω και οι Βούλγαροι που είναι μάλλον πιο δυνατοί από εμάς στο τσίπουρο, βγάζουν με αρωματικές ποικιλίες τσίπουρα.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
otso έγραψε:Το καλυτερο τσιπουρο ειναι απο κουμαρα .

από κούμαρα βγάζουν στον Νέο Παντελεήμονα, πάνω από τον Πλαταμώνα.

βλ. https://eudemonia.gr/koymarisio-tsipoyro/