Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#832515 Μετά από ένα ακόμα σκασμένο λαστιχο προχτές αποφάσισα να το πάρω απόφαση ότι το προηγούμενο σετ δεν μου έκατσε καλά και σήμερα τα άλλαξα. Αυτη τη φορά έβαλα 30άρια αντί για 28άρια. Υπάρχει αισθητή βελτίωση της άνεσης, όχι μέρα με τη νύχτα, αλλά αισθητή.
Οι ταχύτητες μου φαίνονται ίδιες, αν και με τους αέρηδες καμία βόλτα δεν είναι ίδια:

https://strava.app.link/W5yEzdiQDCb
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Χρήστος Λάππας έγραψε:Μετά από ένα ακόμα σκασμένο λαστιχο προχτές αποφάσισα να το πάρω απόφαση ότι το προηγούμενο σετ δεν μου έκατσε καλά και σήμερα τα άλλαξα. Αυτη τη φορά έβαλα 30άρια αντί για 28άρια. Υπάρχει αισθητή βελτίωση της άνεσης, όχι μέρα με τη νύχτα, αλλά αισθητή.
Οι ταχύτητες μου φαίνονται ίδιες, αν και με τους αέρηδες καμία βόλτα δεν είναι ίδια:
https://strava.app.link/W5yEzdiQDCb
Κανονικά από 28 σε 30 θα πρέπει να μειώσεις λίγο την πίεση. Έτσι θα έχεις καλύτερη άνεση. Το λίγο φαρδύτερο ελαστικό αν δεν το παραξεφουσκώσεις θα προσφέρει και μειωμένη αντίσταση κύλισης που στις ταχύτητες-συνθήκες κίνησης κοινών θνητών είναι πιο σημαντικές από το επιπλέον βάρος και την αυξημένη αεροδυναμική αντίσταση της μεγαλύτερης μετωπικής επιφάνειας του ελαστικού. Άλλωστε πλέον οι καινούργιες ζάντες κατασκευάζονται ώστε να συνδυάζονται και συνεργάζονται με αυτά τα ελαστικά για το μέγιστο αεροδυναμικό πλεονέκτημα.
Όταν ακόμα και επαγγελματίες σε αγώνες φοράνε 30 ή και 32 δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σε απασχολούν οι επιδόσεις. Είναι όμως ενδιαφέρον πως ένας γνωστός μου κι εγώ καταλήξαμε και οι δύο σε 32 ξεκινώντας από τα αντίθετα άκρα. Αυτός πήγε 25-28-32 εγώ 38/40-35-32. Νομίζω αποτελεί την χρυσή τομή γενικής χρήσης, αρκετά άνετο και ασφαλές αλλά και αρκετά ελαφρύ και γρήγορο.
Βέβαια το μέγεθος δεν είναι το παν. Αφενός υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο πραγματικό πλάτος του ελαστικού ανάλογα με το εσωτερικό πλάτος της ζάντας (πχ ένα παλιό 28 σε ζάντα 13-17 θα μετρηθεί σαν 30 σε ζάντα 19-21, αλλά ένα καινούργιο 30 θα μείνει 30 σε ζάντα 19-21 γιατί πλέον έχουν αλλάξει το όνομα του ελαστικού, αυτό που το έλεγαν 28 τώρα το λένε 30). Αφετέρου, ξεπερνώντας το θέμα αντοχής σε τρυπήματα και χρήσης tubeless, μεγάλη σημασία στην άνεση έχει η κατασκευή του σκελετού (τα ΤΡΙ), όσο πιο ψηλά τόσο πιο εύκαμπτο το ελαστικό οπότε με την ίδια πίεση είναι πιο άνετο (και γρήγορο, μειωμένη αντίσταση κύλισης). Από την άλλη χαμηλά ΤΡΙ μπορεί να σημαίνει πιο ισχυρό και ανθεκτικό σκελετό. Άλλο που μετράει είναι το πάχος του πέλματος, όσο πιο παχύ έχεις βάρος και αντοχή σε χλμ και τρυπήματα αλλά χάνεις σε αντίσταση κύλισης.
Και υπάρχουν και κάποια λάστιχα που μοιάζει να έχουν βρει την χρυσή τομή. Πολύ ανθεκτικά αλλά χωρίς να είναι πολύ αργά. Αν πας αγώνες όμως δεν τα θές, χάνεις. Γενικά τα λάστιχα κάνουν διαφορά και σε άνεση και σε ταχύτητα που μπορείς να νιώσεις.
Εσύ τι λάστιχα είχες και τι έβαλες; Και είχε φθαρεί το πέλμα τους, γιατί όσο φθείρεται μειώνεται η αντοχή τους σε τρυπήματα. Θεωρώντας πάντα ότι έχεις το νου σου να έχουν τη σωστή πίεση...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#832763 Τώρα έβαλα τα Continental Grand Prix 5000 (30).
Τα προηγούμενα ήταν τα Vitoria Rubino Pro (28) και άντεξαν μόλις 3500 χιλιόμετρα. Όταν τα είδε ο ποδηλατάς εντυπωσιαστηκε από το πόσο φθαρμένα ήταν. Παραδόξως, τα πάραπροηγούμενα, πάλι Vitoria Rubino Pro, είχαν αντέξει 6400 χιλιόμετρα και τα είχα αλλάξει προληπτικά.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#832767 Θα προσθέσω κι άλλα αργότερα, τώρα είμαι από τηλέφωνο σε αίθουσα αναμονής. Το 5000 είναι κορυφαίο λάστιχο με πολύ λιγότερη αντίσταση από το άλλο. Και ελαφρύτερο. Όχι καλύτερο σε τρύπημα αλλά θα πρέπει να είναι πιο γρήγορο.

EDIT
Επανέρχομαι πληρέστερος.
- Στη μάρκα Vittoria η σειρά Rubino είναι η μεσαία σειρά ελαστικών δρόμου (Corsa η καλή, Zaffiro η χαμηλή), αντίθετα στην Continental η σειρά 5000 είναι η κορυφαία δρομίσια (για δρόμο όχι πίστα ή ποδηλατοδρόμιο). Άρα και μόνο που πας από μεσαία σε κορυφαία περιμένεις να έχεις βελτίωση.
- Βελτίωση σε τι; Μειωμένο βάρος, μειωμένη αντίσταση κύλισης και άνεση λόγω αυξημένων ΤΡΙ (threads per inch). Από αντοχή σε τρύπημα τα πράματα είναι μάλλον παρόμοια.
- Δεν αναφέρεις ακριβές μοντέλο, όπως είπα μιλάμε για σειρές αλλά γενικά οι διαφορές ανάμεσα σε μοντέλα της ίδια σειράς συνήθως δεν είναι σημαντικές.
- Ενδεικτικά πάντως σε σύγκριση του σκέτου 5000 του 2018 (τα πιο καινούργια είναι ακόμα καλύτερα) με το Rubino Pro G+ του 2019 έχουν διαφορά σε αντίσταση κύλισης περί τα 5-6W ανά ελαστικό (περίπου από 16 σε 11W) που δεν είναι καθόλου αμελητέο. Για αυτό περιμένω το 5000 να κυλάει ομαλότερα, ανετότερα αλλά και γρηγορότερα από το Rubino. Εφόσον η πίεση αέρα είναι η κατάλληλη για τη διάσταση, δηλαδή λίγο χαμηλότερα.
Δες σύγκριση ανάμεσα στα 2 δικά σου και στο Pirelli Cinturato Velo (για διάσταση 25-26) που για μένα είναι το ελαστικό που φαίνεται να συνδυάζει καλύτερα την κορυφαία αντοχή σε τρυπήματα με καλή αντίσταση κύλισης. (και που θα έβαζα αν έβρισκα σε καλή τιμή αντί του Continental GatorHardshell που έβαλα επειδή βρήκα σε οικονομική τιμή και που υποτίθεται είναι επίσης από τα πιο ανθεκτικά)
https://www.bicyclerollingresistance.co ... ino-pro-g2
Έχουν κάνει πολλά συγκριτικά και διαλέγεις κι εσύ όποιο θέλεις. Έχουν κι ένα ειδικό όπου συγκρίνουν το ίδιο μοντέλο σε διαφορετικά πλάτη που νομίζω καταρρίπτει πολλές παλιές προκαταλήψεις και διαλευκάνει το μυστήριο.

Από τα πιο αναγνωρισμένα site για υπολογισμό σωστής πίεσης θεωρείται το παρακάτω της Silca.
https://silca.cc/pages/sppc-form

- Σχετικά με διάρκεια ζωής είναι φυσιολογικό καθώς ένα ελαστικό φθείρεται και μειώνεται το πάχος του να αυξάνονται τα τρυπήματα. Τώρα γιατί το ίδιο λάστιχο σου κράτησε 3,5Κ αντί 6+Κ είναι θέμα συζήτησης. Ήταν ακριβώς το ίδιο μοντέλο-γενιά; Πάντως ακόμα και να υπάρχουν διαφορές σε γόμα ή σκελετό η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Εφόσον δεν άλλαξες διαδρομές (ποιότητα ασφάλτου) ή βάρος θα πρέπει να ενοχοποιήσω μειωμένη πίεση, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Εκτός αν πάς πιο γρήγορα με πολλές ισχυρές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις που δεν έκανες πριν αλλά και πάλι, τόσο μεγάλη διαφορά;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#832822 Επιπλέον σχόλιο σχετικά με τη διάρκεια. Εμένα τα 2 προηγούμενα ζευγάρια κρατήσαν περί τα 3350-3500χλμ. Αλλά είμαι και 50% βαρύτερος από σένα (αν ισχύει ένα βάρος σου που έχω δει κάπου) και λόγω πόλης φρενάρω επιταχύνω πολύ συχνά. Τα τωρινά στα 2400χλμ δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση. Οπότε αν το ξέρεις ίσως αξίζει να δίνεις κάτι παραπάνω αν κρατάνε περισσότερο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#832860 Πάνω κάτω ίδιες διαδρομές (Γλυφάδα, παραλιακή μέχρι Λουμπάρδα ή Σαρωνίδα και πίσω), πάνω κάτω ίδια κιλά τα τελευταία τρία χρόνια (60-62), πάνω κάτω η ίδια κίνηση. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι πλέον λόγω υποχρεώσεων κάνω πολύ λιγότερα χιλιόμετρα.

Άγνωστοι αι βουλαί...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
edmond έγραψε:Lol τι κιλά είναι αυτά ρε σεις :lol: :lol:
Μπορεί να ανεβαίνετε και σε παιδικό 18" ξέρωγω :lol:
Ελαφρύς είναι δεν είναι κοντός. Αυτά είναι κιλά τυπικά ποδηλάτη αναβάσεων. Βέβαια μερικοί από αυτούς βγάζουν 4-5+βατ ανά κιλό για μισή ώρα και βέβαια εκεί είναι η μεγαλύτερη διαφορά ικανότητας επαγγελματία με κοινούς θνητούς. Εγώ τόσα βγάζω για 35-45 δευτερόλεπτα....
Άβαταρ μέλους
By gianik
edmond έγραψε:Lol τι κιλά είναι αυτά ρε σεις
Μπορεί να ανεβαίνετε και σε παιδικό 18" ξέρωγω
62 κιλά ήμουν στην Γ δημοτικού...

.
Άβαταρ μέλους
By edmond
gianik έγραψε:

.

:lol: :lol: μλκ μπήκα να γράψω αυτό ακριβώς, άντε να έλεγα Δ-Ε :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
edmond έγραψε:
gianik έγραψε:

.

Ανθρωποι με βαρος στα 60 κιλα ειναι γυναικες :lol: ή νομιστερακια :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Νίκος Παππάς έγραψε:
edmond έγραψε:
gianik έγραψε:
.

Ανθρωποι με βαρος στα 60 κιλα ειναι γυναικες :lol: ή νομιστερακια :lol: :lol:
Καλά κάντο γαργάρα και πήγαινε χτύπα μια ντουζίνα πιτόγυρα μη χάσεις κανά γραμμάριο.

Εμένα στα καλά καθούμενα το ποδηλατάκι κάνει κάτι περίεργα και γλυστράει η αλυσίδα. Τη μέτρησα δεν είναι φθαρμένη κι από λίπανση είναι εντάξει, τι στο καλό συνέβη στις 2 εβδομάδες ακινησίας και ξαφνικά κάνει τέτοια; Εκτός αν μου το κλώτσησαν-στρίμωξαν και ζόρισαν τον εκτροχιαστήρα στο γκαράζ...
Να έχει κολλήσει κανένας κρίκος, θα το κοιτάξω. Τι άλλο; Μήπως φταίει το εμπρός σύστημα; Είναι δύσκολο να καταλάβεις εν κινήσει που γλυστράει και δεν το κάνει στον αέρα, εκεί όλα νορμάλ αλλά όταν το καβαλήσω τότε μου το κάνει. Πείραξα την τάση της ντίζας και μάλλον βελτιώθηκε. Περισσότερο ψάξιμο αύριο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#834084 Τελικά όντως αλυσίδα και γρανάζια όλα καλά και φταίει το freehub της ρόδας. Που είναι Mavic τύπου id360 που είναι διαφορετικό από τα άλλα, δεν έχει 2-3-4 πτυσσόμενα ποδαράκια αλλά έχει 2 οδοντωτούς δίσκους που κλειδώνουν μεταξύ τους με 24 ή 40 δόντια και για αυτό όταν γλιστράει μοιάζει όπως όταν πηδάει η αλυσίδα.
Το άφησα να το δούνε αν φτάνει ο καθαρισμός ή αν θέλει αλλαγή στα δισκάκια και ίσως και το σώμα. Τα ανταλλακτικά δυσεύρετα...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#834486 Περιμένοντας να πιάσει ο μάστορας το ποδήλατο μου (έχουν πολλή κίνηση τα ποδηλατάδικα) δανείστηκα το ποδήλατο της :inlove: που έτσι κι αλλιώς σπάνια χρησιμοποιεί για να κάνω τις βόλτες μου κλπ. (ποδήλατο τύπου θείτσας κι εγώ με lycra κλπ :lol: ) Έβγαλα την προέκταση τιμονιού που της είχα βάλει, σήκωσα σέλλα, φούσκωσα λάστιχα προσάρμοσα βάση για το Garmin κομπιουτεράκι, προβολάκι και τηλέφωνο κλπ. Το ότι το τιμόνι δεν είναι γυριστό αλλά σχεδόν ίσιο και τεράστιο 63 αντί 42 εκατοστά και το ότι η σέλλα άνετη μεν αλλά μάλλον έχει gel και ανάβει ο κώλος μου τα προσπερνώ. Όπως και το ότι το παλουκόσελο έχει ανάρτηση οπότε είναι δύσκολο να ρυθμίσεις ύψος σέλλας με μέτρο αφού όταν κάτσεις βουλιάζει λιγάκι... Είναι όμως χαλί στις ανωμαλίες. Είναι το παρακάτω, Dawes Sonoran Ladies που αγόρασε κατά τον εγκλεισμό του COVID.
Εικόνα
Σε σχέση με το δικό μου βρήκα ότι έχουν ίδιες γωνίες σέλλας και τιμονιού, ίδιους βραχίονες πενταλιών και αν και η αίσθηση είναι οκ σαν μέγεθος, σαφώς και το νιώθω πολύ διαφορετικά. Είναι πιο βαρύ (13,8 αντί 10,5) και το νιώθω στις εκκινήσεις και ανηφορίτσες και είναι πιο μακρύ πίσω (445 αντί 430) αλλά δεν ξέρω πόσο πιο μακρύ είναι μπροστά αλλά μάλλον είναι (είμαι περίεργος, θα μετρήσω μεταξόνιο EDIT περί τα 50 χιλιοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο, αρκετά σημαντική διαφορά). Το πιο μακρύ δίνει ευστάθεια αλλά και αντίσταση σε αλλαγές κατεύθυνσης. Υπάρχει και κάποια διαφορά στις γωνίες κλίσης της εμπρός ρόδας (offset/rake) και αυτό αλλάζει την σχέση κλίσης και στροφής και ξενίζει. Γενικά ενώ στον ίσιο δρόμο όλα καλά η όλη εντύπωση όταν στρίβω είναι πολύ διαφορετική. Ο λαιμός είναι ρυθμιζόμενος σε κλίση οπότε αν τον σηκώνω κονταίνει, ίσως πειραματιστώ να δω πόσο αλλάζει την απόκριση στο τιμόνι. Πιο κοντός λαιμός θα κάνει πιο γρήγορη την απόκριση...