Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#828966 HF μερικές φορές νομιζω ότι ζεις σε παράλληλο σύμπαν και θ αρχίσεις να μας λες για την κερδοφορία της Ολυμπίας οδού. Σπυ αρέσει η Αθήνα και την υποστηρίζεις αλλά υπερβάλεις.

ένα νέο σπιτι περίπου 120τμ στα Βριλήσσια ππυ αναφέρατε αρκετα κοστίζει τις περί 580k

Στην Πάτρα με 580k παιζει να παίρνεις βίλα στο Ριο με πισίνα

Μιλούσα μ έναν φίλο στην Πάτρα

Σαν ζευγάρι βγάζουν τα μισά από εμάς αλλά στο τέλος του μήνα τους μένουν περισσότερα

< >
Τελευταία επεξεργασία από bibendum και 03 Αύγ 2023, 21:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#828969 Έτσι
Ειναι εξωφρενικές οι διαφορες σε δυο πράγματα : στη στέγαση και στην εκπαίδευση δλδ σε ανελαστικά έξοδα που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της οικογενειακής δαπάνης

Επίσης συνήθως είναι πολύ μικρότερα τα έξοδα του αυτοκινήτου λόγω μικρών αποστάσεων που γίνονται και με τα πόδια
Άβαταρ μέλους
By diplomat
bill33 έγραψε:Λεβίδι;

Ναι, κι αυτό το σκέφτηκα/σκέφτομαι. Στην ίδια λογική, με αντικατάσταση θάλασσας με έλατα και προσθήκη μεγάλου κόστους θέρμανσης.

Εδώ να πω ότι σε περίπτωση συγκεκριμένων παθήσεων τα κουκιά αναφορικά με τις eligible δομές υγείας είναι μετρημένα. Ένα είναι το σωτηρία στην περίπτωσή μας πχ.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#828975 Στην επαρχία κάποιες τιμες ειναι ίδιες, πχ ΔΕΚΟ σουπερ μαρκετ κλπ, αλλά πολλές άλλες είναι απο λίγο εως πολύ χαμηλότερες (ενοίκια, φροντιστήρια -βαλε και παιδικους σταθμούς-, ιδιαίτερα, γιατροί κλπ).
Επίσης, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρες και αν μενεις κοντα στο κεντρο γινονται με τα ποδια. Γλυτωνεις χρόνο, χρήμα και...ψυχική ηρεμία. Στη δουλεια παω σε 7-10 λεπτα (μενω σχετικα κέντρο και η δουλεια ειναι εξω απο τη Λάρισα, σύνολική αποσταση 5 χιλιομετρα). Τα παιδια σε φροντιστήρια, εξωσχολικα κλπ πανε με τα πόδια, με ποδηλατο ή οταν ηταν μικρα τα πηγαινα με το αυτοκινητο στο πενταλεπτο.

Ερχόμενος στη Λάρισα απο Θεσσαλονίκη, στην αρχή μου φάνηκε κάπως, αλλά πολύ συντομα δεν άντεχα οταν πήγαινα Θεσσαλονίκη. Την κίνηση, τη βαβούρα, μια φορα που χρειάστηκε να παω τον πατερα μου στο νοσοκομειο και περιμεναμε ολο το βραδυ...
Πλέον παω Θεσσαλονικη μονο για τουρισμό, περπαταω στην παραλία, κατι που δεν το έκανα οταν έμενα εκει, χαζευω στο κεντρο, αγορα κλπ :lol:
Βέβαια και η Λάρισα δεν ειναι μικρή πο΄λη, εχει σχεδόν τα παντα και κυρίως πολυ καλές υποδομες σε εκπαίδευση και υγεία. Αλλά αυτό το να βγαίνεις κέντρο, να συναντας ενα σωρο γνωστούς για κουβεντα στο δρομο κλπ. στη Θεσσαλονικη δεν το ειχα ουτε στη γειτονια μου.
Θα έμενα ανετα και στον Βόλο (αν και δεν εχει τις υποδομες της Λάρισας, ειναι όμως σαφως πιο ομορφη πόλη), αν και σκεφτομαι οταν βγω συνταξη να παω στη...Ρόδο :innocent:
Τελευταία επεξεργασία από bebes και 03 Αύγ 2023, 22:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
bibendum έγραψε:HF μερικές φορές νομιζω ότι ζεις σε παράλληλο σύμπαν και θ αρχίσεις να μας λες για την κερδοφορία της Ολυμπίας οδού. Σπυ αρέσει η Αθήνα και την υποστηρίζεις αλλά υπερβάλεις.

ένα νέο σπιτι περίπου 120τμ στα Βριλήσσια ππυ αναφέρατε αρκετα κοστίζει τις περί 580k

Στην Πάτρα με 580k παιζει να παίρνεις βίλα στο Ριο με πισίνα

Μιλούσα μ έναν φίλο στην Πάτρα

Σαν ζευγάρι βγάζουν τα μισά από εμάς αλλά στο τέλος του μήνα τους μένουν περισσότερα

Δεν λέει τίποτε η σύγκριση. Σημασία έχει και τι ζωή κάνεις. Πόσα ξοδεύεις, κλπ. Επισης, τι να το κάνω το φθηνότερο σπίτι αν βγάζω τα μισά;
Θέλεις να μάθεις πόσα βγάζει ένα IT admin/sysadmin στην Ολυμπία Οδό στην Πάτρα;
Ψάχνουν κόσμο αν ενδιαφέρεσαι...

Δεν κάνουν όλα για ολους, άνθρωποι χωρίς περιουσία είναι περίπου μονόδρομος να πάνε Αθήνα για δουλειά. Στην επαρχία οι δουλειές είναι ελάχιστες και κακοπληρωμένες.
Έχω ζήσει και Γιάννενα και Πάτρα, δεν θα γύριζα σε καμία από αυτές.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#828981 Όπως νομίζω είναι σαφές είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα αφού δεν υπάρχουν συγκρίσιμα πράματα. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός σε χαρακτήρα και συνήθειες, ανάγκες (ελαστικές και μη), οικονομική κατάσταση, καριέρα, οικογένεια, χόμπυ και τόσα άλλα.
Εκεί που νομίζω συμφωνούμε είναι στο ότι καλό είναι να μην θεωρούμε την Αθήνα/Θεσ/κη το υπέρτατο μοναδικό και αναντικατάστατο μέρος γιατί για πολλούς ίσως υπάρχουν άλλα μέρη που μπορεί να τους ταιριάζουν καλύτερα. Και αξίζει να το τολμήσουν αφού όμως κάνουν ασκήσεις αυτογνωσίας (ποιοι είναι, τι πραγματικά θέλουν και τι θα τους λείψει) και σωστή μελέτη του μέρους.

Ο Βόλος μια και αναφέρθηκε αποτελεί μια καλή λύση, φίλος που εδώ και κάμποσα χρόνια ζει εκεί λέει ότι συνδυάζει πόλη και εξοχή, βουνό με χιονοδρομικό και θάλασσα, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, εύκολη διασύνδεση.
Αλεξανδρούπολη που έχω ζήσει εγώ μερικά χρόνια νομίζω αποτελεί επίσης μια καλή μικρή πόλη, περπατήσιμη, με νοσοκομείο+πανεπιστήμιο (δυστυχώς εκτός πόλης), αλλά είναι μακριά από μεγάλες πόλεις/κέντρα
Αντίθετα Λιβαδειά εκτός του πλεονεκτήματος της απόστασης από Αθήνα και του χιονοδρομικού δεν είναι μέρος που θα ενέκρινα (κι ας έχει νοσοκομείο). Αντίστοιχα και για Θήβα, no no no. Αλλά είπαμε ο καθένας είναι αλλιώς. Αν βρεις την σωστή δουλειά πχ στη Θήβα και περνάς καλά γιατί όχι.
Για μένα Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Λάρισσα δεν πιάνονται για επαρχία, έχουν τα πάντα, σοβαρά πανεπιστήμια και νοσοκομεία και μέγεθος ικανό για όλα τα γούστα, βίτσια και βαλάντια.
Άβαταρ μέλους
By pro
#828982 Ε κάτι λέει η σύγκριση, την οποία βασικά εσύ ξεκίνησες. Σε πόσα χρόνια καλύτερων αμοιβών καλύπτεις την διαφορά των 580 με τα 220;
Προφανώς η επαρχία δεν έχει δουλειά για όλες τις ειδικότητες, αλλά αν βρεις κάτι στον τομέα σ μπορείς να περάσεις καλύτερα με λιγότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πολλές φορές είναι να ξεπεράσεις το hype του στελέχους.

.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#828985 Κι αν είσαι ΔΥ που βγάζεις παντού τα ιδια ή ΙΥ που δουλεύεις για λεφτά πέριξ του βασικού, στην Αθήνα το έχεις φαει από τα αποδυτήρια

Ειδικά ΔΥ στην επαρχια έχει τεράστιο πλεονέκτημα
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#828986 Η απαντηση μου ηταν στο πρωινο σου σχολιο HF που υποστηριζες οτι επαχια και Αθηνα στα εξοδα μια η αλλη ειναι.

Το κερασι στο μαναβικο της γειτονιας το επαιρνα 9 ευρω το κιλο. Στην επαρχια το ειχε 5
Το μπαρμπουνι το εχει 30 ευρω το κιλο στην Αθηνα ο ψαρας, στην επαρχια 15
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#828987 Αυτά που αναφέρει ο HF για τα νότια προάστια ισχύουν, η περιοχή είναι πολύ όμορφη, ο κόσμος καλοντυμένος, τα αμάξια καινούρια και γενικά είναι κράτος εν κράτει.

Μια μικρογραφία στη Θεσσαλονίκη είναι το παραλιακό μέτωπο και κυρίως το Καραμπουρνάκι, η μοναδική περιοχή που δεν έχει καταστήματα και είναι αμιγώς σπίτια, ιδίως το τετράγωνο των αξιωματικών. Για μένα αυτό είναι η καλύτερη περιοχή και ορισμένα σπίτια πάνω στο παραλιακό μέτωπο.

Τώρα, επειδή και εγώ έχω τα ξαδέρφια στην Αθήνα που δουλεύουν σε ναυτιλιακές, έχουν τις μονοκατοικίες τους, γενικώς κινούνται άνετα στα 4Β κ ακούω τί γίνεται, αν θέλεις να νοικιάσεις σπίτι και έχεις 2 παιδιά στο ιδιωτικό, εκεί θέλεις εισόδημα Minimum 8-10.000€ το μήνα για να είσαι οκ και να μπορείς να ακολουθήσεις την περιοχή. Γιατί αν μένεις στα 4Β, δε θα τρως πάντα fast food, θα πας κ μια φορά το δίμηνο στην Ιθάκη, στο Βαρούλκο κτλ.

Στη Θεσσαλονίκη θέλεις τα 2/3 από αυτά για ίδιες παροχές. Για εμένα η Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης είναι κάτι το μοναδικό… Λείπει από την Αθήνα… Βέβαια και οι αμοιβές είναι μικρότερες, πχ η επίσκεψη στον γιατρό κτλ.

Ένα καλό ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα κοστίζει >1.000€ το μήνα για το κάθε παιδί στο δημοτικό. Στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο καλό ιδιωτικό κοστίζει 550-600€, με φαγητό, λεωφορείο, 11μηνη φοίτηση κτλ.

Βέβαια όπως λέει και ο ΗF, είναι και άλλοι οι μισθοί. Και στην Ελβετία ο παιδικός κοστίζει 165 φράγκα τη μέρα, δλδ 2.500 φράγκα περίπου το μήνα, αλλά αν βγάζεις αρκετά δε σε ενδιαφέρουν.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι μισθωτοί δεν έχουν αυτούς τους μισθούς. Συνήθως ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο άνετοι και έχουν χρήματα…

Και εγώ δε θα έλεγα όχι σε μια ζωή στα 4Β (Βούλα-Βουλιαγμένη-Βάρη-Βάρκιζα), αλλά δε με συγκινεί το μέρος προς το παρόν, σε σχέση με αυτά που έχω στη Θεσσαλονίκη. Σκέφτομαι όμως σοβαρά να συνεργαστώ με έναν διευθυντή σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στα νότια προάστια, αλλά κυρίως με έναν φίλο που έχει ανοίξει ιατρείο στη Γλυφάδα, δλδ να πηγαίνω μερικές μέρες Αθήνα κτλ. Αυτό όχι λόγω ζωής, αλλά κυρίως λόγω καλύτερων χρημάτων-μεγαλύτερη δεξαμενή ασθενών.

Όλα σχετικά είναι… Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Τελευταία επεξεργασία από PeterPan και 03 Αύγ 2023, 23:43, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mjacob
g8777 έγραψε:
Άνθρωπος με βασικό μισθό στα Γιάννενα λ.χ έχει απείρως καλύτερη ποιότητα ζωής από ότι στην Αθήνα.

Κι εγώ νομίζω πως "μήλα-με-μήλα" η ποιότητα ζωής επαρχία είναι καλύτερη.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν υπάρχει το είδος της ζωής που θες (κατά βάση το επάγγελμα). Θεωρώ πως εκεί είναι πολύ πιο περιορισμένα τα πράγματα.

Τώρα, υπάρχουν βέβαια και πολυτέλειες που δεν θα βρεις επαρχία, ξέρω γω εστιατόρια επιπέδου μισελεν, ή ιδιωτικά σχολεία επιπέδου κολλεγίου, ή αεροδρόμιο με πολλές συνδέσεις. Αυτά εννοείται όμως πτι μπορεί να μην σε αφορούν, είτε λόγω κόστους είτε λόγω ενδιαφέροντος (και βεβαια δεν μιλάμε για βασικό μισθό που αναφέρθηκε στο παράδειγμα)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
pro έγραψε:Ε κάτι λέει η σύγκριση, την οποία βασικά εσύ ξεκίνησες. Σε πόσα χρόνια καλύτερων αμοιβών καλύπτεις την διαφορά των 580 με τα 220;
Προφανώς η επαρχία δεν έχει δουλειά για όλες τις ειδικότητες, αλλά αν βρεις κάτι στον τομέα σ μπορείς να περάσεις καλύτερα με λιγότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πολλές φορές είναι να ξεπεράσεις το hype του στελέχους.

Εγώ μίλησα με πραγματικά νούμερα πάντως και όχι θεωρητικά. Τα 580Κ και 220Κ ουσιαστικά δεν είναι το ίδιο πράγμα, διαμέρισμα με 220Κ νεόδμητο 120τμ δεν βρίσκεις πουθενά.
Είπα το απλό, για την περίπτωσή μου σύγκριση Αθήνα με κέντρο Ιωαννίνων. Τα πράγματα θα ήταν μια η άλλη στα περισσότερα, με το σπίτι περίπου στα ίδια, αλλά τις αμοιβές πολύ χαμηλότερες.
Στην Πάτρα θεωρείται καλός μισθός για μηχανικό οτιδήποτε πάνω από 1000€ το μήνα, τι συζητάμε; Τι σπίτι θα πάρεις; Ακόμη και 200Κ να στο δώσουν, δεν μπορείς να το πληρώσεις.

Στην τελική, δεν επιμένω άλλο, αν είναι τόσο καλά τα πράγματα, φαντάζομαι θα δούμε πολύ κόσμο να αφήνει την Αθήνα για την επαρχία.
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By mjacob
PeterPan έγραψε:
Ένα καλό ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα κοστίζει >1.000€ το μήνα για το κάθε παιδί στο δημοτικό. Στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο καλό ιδιωτικό κοστίζει 550-600€, με φαγητό, λεωφορείο, 11μηνη φοίτηση κτλ.

ΕΕΠ
Πάνω από 10.000 το χρόνο δίδακτρα δεν έχουν τα καλά ιδιωτικά στην Αθήνα εν γένει, αλλά συγκεκριμένα 3-4. Κολλέγιο, Pierce, και κάνα δυο αγγλόφωνα. AFAIK τουλάχιστον.
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
#828998 Σύμφωνα με τον γούγλη, ο ΠΟΥ ορίζει την ποιότητα ζωής ως: «… η αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της κουλτούρας και των αξιακών συστημάτων της κοινωνίας στην οποία ζει και σε συνάρτηση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες τους.

Για ποια μήλα με μήλα μιλάμε;

Από κει και πέρα υπάρχουν :
ποιότητα ζωής ως προς την υγεία.
ποιότητα ζωής ως προς την οικονομία.
ποιότητα ζωής ως προς την εκπαίδευση.
ποιότητας ζωής ως προς τον ελεύθερο χρόνο.
ποιότητα ζωής ως προς τις επιλογές διασκέδασης/ψυχαγωγίας
κλπ
κλπ
κλπ

Και ο καθένας από εμάς κάνει τις επιλογές του. Το παιχνίδι δεν μπορεί εξ ορισμού να βγάλει νικητή με 41%. Απλά ο καθένας παραθέτει τα κριτήρια βάσει των οποίων έκανε/κάνει/σκοπεύει να κάνει τις επιλογές του και προσπαθεί (μάταια) να αποδείξει ότι τα κριτήρια του επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Χαιρετίσματα.