Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#828889 Νομιζω οτι το gap κοστους μεταξυ Αθηνας-επαρχιας εχει μειωθει τα τελευταια χρονια
Δλδ τα ασυμπιεστα εξοδα καυσιμα-σουπερ μαρκετ ειναι παντου τα ιδια, φυσικα στην επαρχια γλυτωνεις καποια ευρω λογω λιγοτερων μετακινησεων, αν και δεν ειναι παντα απολυτο.

Το μεγαλο δελεαρ (για εμενα οπως και αλλους εδω μεσα που εχουν μεγαλωσει επαρχια) ειναι η απλουστευση της ζωης τους. Δεν χρειαζεται να διασχισεις την πηγμενη Κηφισιας για μια διαδρομη 4χλμ Μαρουσι-Χαλανδρι να κανεις μιση ωρα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Geralt έγραψε:Νομιζω οτι το gap κοστους μεταξυ Αθηνας-επαρχιας εχει μειωθει τα τελευταια χρονια
Δλδ τα ασυμπιεστα εξοδα καυσιμα-σουπερ μαρκετ ειναι παντου τα ιδια, φυσικα στην επαρχια γλυτωνεις καποια ευρω λογω λιγοτερων μετακινησεων, αν και δεν ειναι παντα απολυτο.

Το μεγαλο δελεαρ (για εμενα οπως και αλλους εδω μεσα που εχουν μεγαλωσει επαρχια) ειναι η απλουστευση της ζωης τους. Δεν χρειαζεται να διασχισεις την πηγμενη Κηφισιας για μια διαδρομη 4χλμ Μαρουσι-Χαλανδρι να κανεις μιση ωρα.

Κοίτα, κάποια έξοδα είναι μεγαλύτερα, πχ θέρμανση, γιατί εδώ δεν έχουμε αέριο (τώρα περνάνε το δίκτυο... :vava: ). Σούπερ μάρκετ, κτλ., προφανώς τα ίδια, αν και μπορείς πιο εύκολα να βρεις μικρές επιχειρήσεις που παράγουν κάποια βασικά σε χαμηλό κόστος και καλή ποιότητα (πχ τυρί, έχω βρει ένα γιδοτύρι εδώ πάνω που είναι έρωτας :inlove: και φθηνότερο απ' οτιδήποτε αντίστοιχο)... Αλλά γενικά το κόστος είναι πιο χαμηλό μόνο σε ταβέρνες και τα ενοίκια (μιλάω πάντα για Δράμα - Θεσσαλονίκη). Τα υπόλοιπα είναι τα ίδια ή λίγο πιο ακριβά. Απλά δεν θέλεις 50χλμ στην κίνηση για να πας στη δουλειά, θέλεις 15 λεπτά με 6η και 90χαω που πας ρελαντί :metalo: άρα καις ελάχιστα...

Αυτή η απλούστευση είναι πολύ μα πολύ σημαντική και ιδίως αν έχεις παιδιά που έχουν δραστηριότητες (αγγλικά, αθλήματα, μουσική, κτλ.) είναι μεγάλη υπόθεση... Πχ η μεγάλη μου πήγαινε ωδείο ένα φεγγάρι, ήταν στα 2 λεπτά με τα πόδια, πήγαινε μόνη της... Ο μικρός πάει σε ΚΔΑΠ στα 3 λεπτά με τα πόδια, πάει και έρχεται μόνος του, κτλ...

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι εδώ δεν υπάρχουν οι επιλογές μίας μεγάλης πόλης. Πχ το μοναδικό κολυμβητήριό μας ανακαινίζεται από το 2021 και είναι κλειστό... Η μεγάλη θέλει να κάνει ισπανικά και δεν έχει εδώ, θα πρέπει να βρούμε κάτι εξ' αποστάσεως... Είναι αρνητικά αυτά που μπορεί να σ' επηρεάσουν πολύ, ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις, γούστα, κτλ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
pro έγραψε:Σε κερδίζω. Μεγάλωσα επαρχία, σπούδασα Θεσσαλονίκη, έζησα Αθήνα 12 χρόνια, και πλέον σε επαρχιακή πόλη. :lol:
Άκουσέ με.

Είμαι όλος αυτιά. Αλλά επιμένω στο να συγκρίνουμε μήλα με μήλα.
Τι δουλειά στην επαρχία;
Ποια επαρχία; Δεν είναι όλες οι πόλεις ίδιες, δεν είναι όλη η Αθήνα ίδια.
Την Θεσσαλονίκη την βγάζω εντελώς εκτός, είναι καλή μόνον για φοιτητές, κατά τ'άλλα έχει όλα τα μειονεκτήματα της Αθήνας, χωρίς πολλά από τα πλεονεκτήματα.

Σε πραγματικό σενάριο λοιπόν, αυτός που μένει στα Νέα Λιόσια, πιθανότατα όπου και να πάει στην επαρχία σε μικρή ή μεσαία πόλη θα είναι καλύτερα. Αυτός που μένει στο Παγκράτι, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.
Γενικώς, πρέπει να μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα.

Οι γονείς μου πχ αφήνουν τα Γιάννενα και ξεχειμωνιάζουν σε ένα μικρό δυάρι στο Μετς, εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι συνταξιούχοι βέβαια και δεν οδηγούν, ούτε πάνε στην δουλειά τους. Αλλά χαίρονται το καλό κλίμα, τον ήλιο, τις βόλτες το χειμώνα στο κέντρο, κλπ κλπ.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική δηλαδή. Εγώ πχ αν ήμουν επαρχία, θα έβγαζα ένα κλάσμα των χρημάτων που βγάζω τώρα. Άρα, πώς θα είχα το ίδιο επίπεδο διαβίωσης; Πώς θ'αγόραζα σπίτι αν τα σπίτια κοστίζουν σχεδόν το ίδιο και εκεί;

Γιατί μην μου πεις να παω ν'αγοράσω σπίτι σε χωριό, αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση. :s_roses
Άβαταρ μέλους
By g8777
#828898 Προς θεου και απαπαπαπα, δεν μιλαμε για τετοια καταντια.

Κατα τα αλλα, μην χασετε στις ειδησεις των 8.

Κορυφωνεται το κυμα εξοδου απο την επαρχια για τα πολυκαταστηματα της Αθηνας. Συγκρατημενη αισιοδοξια απο τους μινιμαρκετουχους

:thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#828899 Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες σελίδες. Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες να συναρμολογήσω στο μυαλό μου μία κατάσταση του να μένω στο Άστρος όλο το χρόνο. Η μόνη θεωρητικά αξεπέραστη τροχοπέδη σε αυτό είναι το μίνιμουμ 2.5ωρο που θα χρειαστεί σε τυχούσα ανάγκη μετάβασης στα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ζουν όλοι όσοι έχουν άρρωστο άνθρωπο υπό την προστασία τους.

Εξαιρουμένου του παραπάνω, νομίζω ότι θα έφευγα από το Αθηνεζοπέδιο. Οκ, κατανοητό, όσοι ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές δε θα τους πέρναγε καν από το μυαλό. Εγώ, αν και οι μετακινήσεις μου είναι σχεδόν αποκλειστικά Ολ. Χωριό/Μαρούσι -> Κηφισιά, έχω αρχίσει να νιώθω ότι κουράζομαι. Δεν ξέρω γιατί, ίσως μεγαλώνω και δεν αντέχω άλλο το χυμαδιό που υπάρχει ακόμα και σε θεωρητικά ΒΠ. Πού να ρθει και ο Σεπτέμβρης με τη νέα σεζόν και μποτιλιάρισμα από το γκαράζ μέχρι τον προορισμό και πίσω.

Αναφορικά με τα μνιμάρκετ, πέστους αν αργήσω να φάνε. Στου χουργιό θα πάω με γιομάτο πορτπαγκάζ. :ninja:

9 μερούλεc μείνανε.
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
markvag έγραψε:
Geralt έγραψε:

Εμένα δεν με απασχολούν καθόλου αυτά (αν και κανένα θέατρο, που δεν έχει εδώ, θα ήθελα να πηγαίνω καπ' καπ', αλλά τί να κάνουμε; :s_dunno ), οπότε δεν βλέπω κανένα αρνητικό.

Τα θέατρα της Αθήνας το σκ είναι γεμάτα από επαρχιώτες πάντως. Ευτυχώς που πάνε αυτοί και μαθαίνουν οι Αθηναίοι κανένα εργάκι. :svivhaha:

Ούρμπαν λέτζεντ το ότι οι Αθηναίοι έχουν εναλλακτικές επιλογές. Το μόνο που έχουν είναι η ψευδαίσθηση ότι έχουν εναλλακτικές επιλογές.
Είμαι σίγουρος ότι οι επαρχιώτες βγάζουν γούστα στην Αθήνα πολύ περισσότερο από τους Αθηναίους.
Όταν έχεις φάει 2 ώρες πηγαινέλα σπίτι-γραφείο-σπίτι κι ακολουθούν δραστηριότητες παιδιών, διαβάσματα, πλυσίματα, ταίσματα να τα χέσω και τα θέατρα και τα σινεμά και τα γκουρμέ ρεστοράν της Αθήνας.
Ό,τι προλάβεις να χαζέψεις στο φέισμπουκ κλάσματα δευτερολέπτου πριν ξεραθείς από εξάντληση.
Μιλάμε για τον μέσο πλεμπαίο πρωτευουσιάνο βέβαια.
Ευτυχώς που υπάρχει καβάτζα στα Γιάννενα για την συνταξιοδότηση.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
g8777 έγραψε:Προς θεου και απαπαπαπα, δεν μιλαμε για τετοια καταντια.

Κατα τα αλλα, μην χασετε στις ειδησεις των 8.

Κορυφωνεται το κυμα εξοδου απο την επαρχια για τα πολυκαταστηματα της Αθηνας. Συγκρατημενη αισιοδοξια απο τους μινιμαρκετουχους

:thumbsup:

Σπίτι σε χωριό έχω, έχω ζήσει εκεί 8 χρόνια από την ζωή μου (και πάρα πολλά ΣΚ και καλοκαίρια), δεν χρειάζεται να ζήσω περισσότερα. Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζω πως είναι, είναι κάτι που δε θέλω. Για πολλούς και διάφορους λόγους.
Δεν είναι θέμα κατάντιας, είναι το τι αρέσει στον καθένα. Άλλοι έχουν παρατήσει τα πάντα, και έχουν πάει να ζήσουν σε χωριό γιατί γουστάρουν. Εγώ όχι.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Lalfamaz έγραψε:
Ούρμπαν λέτζεντ το ότι οι Αθηναίοι έχουν εναλλακτικές επιλογές. Το μόνο που έχουν είναι η ψευδαίσθηση ότι έχουν εναλλακτικές επιλογές.

Συμφωνώ. Μπορεί να υπάρχουν στη θεωρία, αλλά στην πράξη πόσοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν και πόσο είναι μεγάλη κουβέντα...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Lalfamaz έγραψε:Όταν έχεις φάει 2 ώρες πηγαινέλα σπίτι-γραφείο-σπίτι κι ακολουθούν δραστηριότητες παιδιών, διαβάσματα, πλυσίματα, ταίσματα να τα χέσω και τα θέατρα και τα σινεμά και τα γκουρμέ ρεστοράν της Αθήνας.

Και στην επαρχία πάντως τα παιδιά πάνε σε δραστηριότητες, και είμαι βέβαιος πως και μπάνιο τα κάνουν, και δεν τ'αφήνουν νηστικά!
:lol:
Τώρα, αν το παιδί το στέλνεις από την Αργυρούπολη στην Παλλήνη όπως ένα φιλικό μας ζευγάρι, και μετά ξέρω γω για δραστηριότητες στην άλλη άκρη, και το παιδί θα είναι χώμα από την κούραση, και εσύ το ίδιο.
Στην Αθήνα χάνεται το μέτρο σε κάτι τέτοια. Είμαι βέβαιος πως υπάρχει μια χαρά σχολείο, φροντιστήριο, you name it πολύ κοντά στα σπίτια όλων, αλλά σε αναζήτηση "του καλύτερου", είσαι κάθε μέρα από την ηλικία του δημοτικού 2-3 ώρες στο δρόμο και στο τέλος καταρρέεις από την κούραση.
ΥΓ: Χειρότερα σε κάτι τέτοια είναι τα υπερβόρεια προάστια τύπου Δροσιάς, Αγ. Στέφανου κλπ που ΤΑ ΠΑΝΤΑ θέλουν αυτοκίνητο.
ΥΓ2: Αν στα Γιάννενα ζεις στο Σταυράκι, στην Αμφιθέα, ή ακόμη και στα Σεισμόπληκτα που είναι και δίπλα στην πόλη, ΠΑΛΙ θέλεις αυτοκίνητο για όλα αυτά. Οι αποστάσεις είναι μικρότερες μεν, αλλά εσύ πάλι θα κάνεις τον σωφέρ. Γι'αυτό ξαναλέω, έχει να κάνει τι συγκρίνεις.
:s_blush
Άβαταρ μέλους
By g8777
#828909 Στην Αθηνα δλδ τα παιδια ξεκινανε ποδαρατο , μια γυρα το τετραγωνο, καρατε-μπαλετο-σκι-αγγλικα-γαλλικα-σπιτι.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Δραμα, του ανταποκριτη μας.

Με επιτυχια διεξηχθη το πρωτο πανελληνιο ανταμωμα Petrolheads , χοροπηδουντος του πρεσβυτερου Νικολαου Παππα Εικόνα

(Α-Δ: Νικολαος Παππας, Δημητρης Ντιμβης, Ιωαννιος Καβαλας (duh)

Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:
Lalfamaz έγραψε:Όταν έχεις φάει 2 ώρες πηγαινέλα σπίτι-γραφείο-σπίτι κι ακολουθούν δραστηριότητες παιδιών, διαβάσματα, πλυσίματα, ταίσματα να τα χέσω και τα θέατρα και τα σινεμά και τα γκουρμέ ρεστοράν της Αθήνας.

Και στην επαρχία πάντως τα παιδιά πάνε σε δραστηριότητες, και είμαι βέβαιος πως και μπάνιο τα κάνουν, και δεν τ'αφήνουν νηστικά!
:lol:
Τώρα, αν το παιδί το στέλνεις από την Αργυρούπολη στην Παλλήνη όπως ένα φιλικό μας ζευγάρι, και μετά ξέρω γω για δραστηριότητες στην άλλη άκρη, και το παιδί θα είναι χώμα από την κούραση, και εσύ το ίδιο.
Στην Αθήνα χάνεται το μέτρο σε κάτι τέτοια. Είμαι βέβαιος πως υπάρχει μια χαρά σχολείο, φροντιστήριο, you name it πολύ κοντά στα σπίτια όλων, αλλά σε αναζήτηση "του καλύτερου", είσαι κάθε μέρα από την ηλικία του δημοτικού 2-3 ώρες στο δρόμο και στο τέλος καταρρέεις από την κούραση.
ΥΓ: Χειρότερα σε κάτι τέτοια είναι τα υπερβόρεια προάστια τύπου Δροσιάς, Αγ. Στέφανου κλπ που ΤΑ ΠΑΝΤΑ θέλουν αυτοκίνητο.
ΥΓ2: Αν στα Γιάννενα ζεις στο Σταυράκι, στην Αμφιθέα, ή ακόμη και στα Σεισμόπληκτα που είναι και δίπλα στην πόλη, ΠΑΛΙ θέλεις αυτοκίνητο για όλα αυτά. Οι αποστάσεις είναι μικρότερες μεν, αλλά εσύ πάλι θα κάνεις τον σωφέρ. Γι'αυτό ξαναλέω, έχει να κάνει τι συγκρίνεις.
:s_blush

Η διαφορά είναι πως εδώ το σύνηθες είναι το "5 λεπτά με τα πόδια" (που πάει μόνο του από 6-7 χρονών πολλές φορές, σίγουρα από τα 9-10) και το μακρυά είναι το "10 λεπτά με το αμάξι" (10 λεπτά γιατί έχει κίνηση, κανονικά είναι 5 με το αμάξι) :lol:

Στη Θεσσαλονίκη το κοντά είναι 15-20 λεπτά με το αμάξι... δεν μιλάω καν για Αθήνα...

Στα χωριά ΟΚ, θέλει αμάξι για πολλά, αλλά συχνότατα και εκεί η ώρα που χρειάζεται είναι λιγότερη από την ώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, δούλευα πχ στη ΒΙΠΕ, έκανα 45 λεπτά (χωρίς κίνηση) να πάω. Εδώ σε 45 λεπτά φτάνω Καβάλα (αν πετύχω και καλό μποτιλιάρισμα στα 2 φανάρια που έχει σε 2 χωριά που περνάει ο δρόμος). Ο χρόνος που κερδίζω από τη ζωή μου, που δεν σπαταλάω στο αμάξι είναι από μόνος του λόγος να μην επιστρέψω ποτέ Θεσσαλονίκη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828914 Στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στα Χανιά ή όπου αλλού κάποιος ζει μέσα στην πόλη, τα παιδιά (με συνοδεία ή χωρίς) μπορούν να πάνε στις περισσότερες δραστηριότητες με τα πόδια. Εγώ στα Γιάννενα όταν ζούσα, δεν πήγα ποτέ με αμάξι κάπου, όλα τα έπιανες ποδαράτα, το πολύ σε 25 λεπτά το πιο μακρινό (η Λιμνοπούλα που πηγαίναμε για αθλητισμό).
Τα υπόλοιπα, σχολεία φροντιστήρια ήταν στο 10λεπτο, άντε τέταρτο.
Το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα σε πάρα πολλές γειτονιές, και όχι μόνον στις πλούσιες (στις πλούσιες συχνά υπάρχουν μόνον κατοικίες γύρω γύρω άντε και σχολεία).
Από το σπίτι μου, όλα τα πιάνω με τα πόδια, μέχρι και σουπερμάρκετ έχει στα 200 μέτρα. Είμαι βέβαιος πως αυτό ισχύει σε όλο τον αστικό ιστό.
Αν έμενα στην Ανάβυσσο, προφανώς και δεν θα ίσχυε. Αν έμενα στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων, εννοείται πως επίσης δεν ισχύει.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#828915 Ρε εδω θες πανω απο μιση ωρα να διασχισεις το ΔΗΜΟ πειραια, μη ρωτησετε ποσο για να βγεις εκτος δημου κιολας, τι λεμε τωρα..
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
diplomat έγραψε:Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες σελίδες.

Και εγώ το ίδιο, βέβαια ως συνήθως τα φράγκα που κάνουν μεγάλη διαφορά περνούν στο ντούκου. Η ποιότητα ζωής ανά περιοχή, πόλη και χώρα επηρεάζεται από το εισόδημα. Όχι αποκλειστικά, αλλά επαρκώς. Πάντως νομίζω ότι αν κάποιος έχει μερικά διαμερίσματα και καταστήματα σε καλή γειτονιά στην Αθήνα, ζει πολύ καλά και δύσκολα να αξίζει να πάει αλλού. :lipsealed:

Η μόνη θεωρητικά αξεπέραστη τροχοπέδη σε αυτό είναι το μίνιμουμ 2.5ωρο που θα χρειαστεί σε τυχούσα ανάγκη μετάβασης στα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ζουν όλοι όσοι έχουν άρρωστο άνθρωπο υπό την προστασία τους.

Βασικό και δεν αναφέρεται αρκετά, όλοι είναι απόλυτα υγιείς και άριστα συντηρημένοι σαν γνωστό Όπελ Βέκτρα μάλλον. Επειδή έτυχε να έχουμε emergency μερικές φορές στην οικογένεια, το 15' για να βρεθείς σε νοσοκομείο στελεχωμένο με γιατρούς (Θεσσαλονίκη, δηλαδή Winterfell μετά την νίκη του Ramsay Bolton, θα έλεγα και Άμστερνταμ αλλά δεν είχε γιατρούς, εκεί περίμενες τον Thoros να σε κάνει καλά αν δεν τα είχε πιει) είναι δυστυχώς ανεκτίμητο. Καλό το τοπικό Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης, αλλά είναι για κάνα έγκαυμα ή κόψιμο με μαχαίρι κουζίνας.

Σε πιο νορμάλ συνθήκες, αν χρειαστείς τακτικά γιατρό ελαφρώς πιο specialized από παιδίατρο, στις αίθουσες αναμονής ακούς "από πού ήρθατε εσείς;" και τα χλμ είναι πολλά. Δεν το λες και integrated στην καθημερινότητά τους.

Αυτά σκέφτηκα και εγώ προ μερικών μηνών και δεν έκανα μετέωρο βήμα προς πόλη 50Κ κατοίκων που είχα και μερικές άκρες και οικογένεια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#828918 Στις παροχές υγείας βέβαια, υπάρχουν επαρχιακές πόλεις με κορυφαίες παροχές που η Αθήνα δεν τις έχει επί του πρακτέου. Πιο ήσυχος θα ήμουν στα Γιάννενα με τα δύο πολύ καλά νοσοκομεία τους, παρά στην Αθήνα που αν χρειαστείς σοβαρό νοσοκομείο για κάτι επείγον, μπορεί να περιμένεις ώρες στα εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού.
Τα ιδιωτικά είναι αστεία, δυστυχώς και αξίζουν μόνον για κάτι προγραμματισμένο για να γλιτώσεις την αναμονή. Να πας στα εξωτερικά τους ιατρεία για κάτι σοβαρό, παίζεις κορώνα γράμματα.