Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#824302 Συνεχίζω με τις δοκιμές ηχείων συνοπτικά. Θα μπορούσα να γράψω σεντόνι, αλλά θα καταλήξω στην υγρασία της απαλότητας και δεν το θέλω! :lol: Αμέτρητο CO2 παράχθηκε στη διαδικασία, καθώς έγινα φίλος με τους μισούς ηχατζήδες του Βελγίου... :lol:

Συνολικά συνέκρινα (σοβαρά) καμια δεκαριά ηχεία (μαζί με τα δικα μου). Αρχικά σε dealers και στο σπίτι τα πιο ελπιδοφόρα. Προσπάθησα να ακούσω μια ευρεία γκάμα ηχείων, με βασικά κριτήρια την τιμή (ωστέ να είναι ανάλογα και του υπόλοιπου συστήματος) και, εί δυνατόν, να μην είναι rear ported (για πιο εύκολη τοποθέτηση στο δωμάτιο). Για να είναι εύκολη η σύγκριση, επικεντρώθηκα σε δύο τραγούδια:
Η Cambridge Audio έχει μερικές καλές προτάσεις τραγουδιών για δοκιμές ηχείων: https://www.cambridgeaudio.com/usa/en/blog/test-your-speakers-cambridge-audio-engineer

Τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες το σαλόνι έμοιαζε πιο πολύ με ηχάδικο... :ninja:

Εικόνα
Σε τυχαία σειρά:
  1. Sonus Faber Sonetto I Οι Ιταλοί αν μη τι άλλο το έχουν με το design. Ο ήχος τους είναι αρκετά ζεστός και δεν ενοχλεί καθόλου μακροπρόθεσμα. Πέρασαν αρκετό χρόνο στο σπίτι. Αλλά τελικά απορρίφθηκαν γιατί είχαν πολύ μπάσο που συντόνιζε το δωμάτιο (σα να έρχεται ο Γκοτζίλα ένα πράμα.. :omg: ). Γενικά χρωμάτιζαν τον ήχο αρκετά, με αποτέλεσμα όλα τα τραγούδια να ακούγονται ίδια (υπερβάλλω για να πιάσετε το νόημα).
  2. Sonus Faber Minima Amator II Πιο "ώριμα" από τα Sonetto, είχαν αντίστοιχο ήχο/χαρακτήρα, αλλά πιο ενισχυμένο σε όλα. Δεν τα δοκίμασα σπίτι γιατί επικεντρώθηκα στα Audiovector από το συγκεκριμένο μαγαζί.
  3. Bowers & Wilkins 705 S3 Έχοντας τόσο καλή εμπειρία από τα 685, δοκίμασα στο σπίτι ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι (ήτοι άστρωτο). Σε κάθε περίπτωση ο ήχος ήταν bright στα όρια του πονοκεφάλου. Μάλλον το χειρότερο από όσα άκουσα.
  4. PMC twenty5.21 Από την Αγγλία, με πολλές συστάσεις από το Naim Forum, ήθελα να δοκιμάσω το καινούριο μοντέλο (δείτε αμέσως μετά), αλλά ο φίλος ηχατζής είχε το παλιό. Πάρα πολύ "γρήγορα" ηχεία, φοβερή απόδοση των έγχορδων/vocals/drums κλπ. Επειδή είναι τόσο γρήγορα, τα μπάσα δεν συντονίζουν το δωμάτιο (όπως πχ τα Sonetto ή τα Dynaudio). Παρά τα καλά τους, είχαν μια "μεταλλική" χροιά που μετά από 2-3 τραγούδια κατέληγε σε πονοκέφαλο. Παρ'όλα αυτά ήταν πολύ ιδιαίτερα με χαρακτηριστικά που δεν έβρισκες αλλού. Οπότε επισκέφτηκα έναν άλλο ηχατζή για να ακούσω το τελευταίο μοντέλο.
  5. PMC twenty5.21i Όπως παραπάνω, αλλά με βελτιωμένο tweeter. Τέρμα ο πονοκέφαλος αυτή τη φορά :yahoo: . Τα κράτησα μία εβδομάδα σπίτι. Σε αντίθεση με τα Sonetto, είναι πολύ πιο ουδέτερα και "dry", ιδανικά θα τα ήθελα λίγο πιο "ζεστά" στο midrange.
  6. Neat Motive SX3 Επίσης αγγλικά και με καλές κριτικές επίσης από το Naim Forum, αλλά μου φάνηκαν πολύ αδύναμα και αδιάφορα σε σχέση με άλλα. Ίσως επειδή ο χώρος στο ηχάδικο ήταν πολύ μεγάλος για το μέγεθος τους.
  7. Amphion Argon 3S Ενδιαφέροντα από τεχνολογική άποψη, με την εταιρεία να είναι παρόμοιας νοοτροπίας με την PMC. Και με πιο εύπεπτο σχέδιο για το σπίτι, Φινλανδία γαρ. Ήλπισα για μια στιγμή ότι θα τίκαραν όλα τα κουτιά. Δυστυχώς αποδείχθηκαν κουραστικά στο μακροπρόθεσμο άκουσμα.
  8. Audiovector R1 Signature Από τη Δανία όπως και τα Dynaudio. Μάλλον τα πιο ολοκληρωμένα από όλα στη λίστα. Με τη λεπτομέρεια και ουδετερότητα των PMC χωρίς να τους λείπει η έξτρα "ζεστασιά", τόσο-όσο. Και, εκτός από τα κλασικά σχέδια, μπορείς να τα παραγγείλεις σε ότι automotive χρώμα θες (τα βάφουν σε ένα συνεργείο της Porsche εκεί δίπλα :metalo: ). Τα κράτησα και αυτά μια βδομάδα στο σπίτι. Ήταν πολύ καλά, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα πολυχώνεψα.. :dizzy: Επίσης σε κάποια τραγούδια ακουγόντουσαν λίγο περίεργα. Βάλε και ότι η τιμή τους ξέφευγε, δεν τα σκέφτηκα πιο σοβαρά.
Εικόνα
Κάπου εκεί έφτασα στα όριά μου με το κουβάλημα και το πέρα-δώθε... Επίσης βρήκα αγοραστή για τα Dynaudio, οπότε τελικά παρήγγειλα τα PMC. Διατηρώ την επιφύλαξη ότι είναι λίγο πιο ουδέτερα απ'όσο θα προτιμούσα, αλλά έκαναν πραγματάκια με τον ήχο που δεν άκουσα σε κανένα άλλο ηχείο. Οπότε πλέον εδώ και 2 εβδομάδες είναι σπίτι και στρώνονται... και θα πάρουν αρκετό καιρό ακόμη! Πάντως απόψε ο Ray Charles ακούγεται απολαυστικός...
Εικόνα

Για το τέλος άφησα τις λεπτομέρειες (που κάνουν τη διαφορά)... Καλώδια κλπ. Θα επανέλθω σύντομα!
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
sknipper έγραψε:Έχω κι εγώ ένα ξεχασμένο Chromecast Audio που δεν είχε δουλέψει όπως ήθελα. Μου το θύμησες τώρα και μου έδωσες ιδέα, ίσως το αναστήσω να δω τι κάνει.

Χαίρομαι να διαβάζω τις ιστορίες σου. Και από παλιά και παθαίνοντας και διαβάζοντας είχα καταλάβει ότι το δωμάτιο και η τοποθέτηση ηχείων και ακροατή στο χώρο μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά. Και δυστυχώς είναι ένας τομέας που ελάχιστα αναφέρεται κατά την όλη διαδικασία αγοράς-επιλογής ηχείων. Αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο, δεν είναι κάτι απλό, δεν υπάρχει η εύκολη συνταγή, κανένα δωμάτιο δεν είναι ίδιο ή στάνταρ. Και η όποια διαδικασία βελτίωσης/επίλυσης θέλει πολλή μελέτη και πειραματισμούς.

Το Chromecast Audio μπορεί να λειτουργήσει και σαν ψηφιακή πηγή σε DAC (το βύσμα του είναι ταυτόχρονα και optical SPDIF) και η ποιότητα είναι αποδεκτή (ειδικά για την τιμή του!). Και παίζει τα πάντα. Οπότε μην το λυπάσαι, ζόρισε το να δεις τί θα καταφέρει!

Δυστυχώς οι πιο πολλοί ηχατζήδες που έχω γνωρίσει δεν ασχολούνται με την ακουστική του πελάτη και άλλα τέτοια πεζά που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια... Ούτε καν να δώσουν σωστές συμβουλές για το πόσο μεγάλο ή μικρό ηχείο θα ταίριαζε στο χώρο... Και εδώ που τα λέμε, αν δε μιλάμε για ξεχωριστό δωμάτιο που είναι μόνο για τη μουσική, αλλά για ένα τυπικό σαλόνι, οι επιλογές για "εικαστικές" παρεμβάσεις στο χώρο είναι περιορισμένες.

Δε θυμάμαι αν το έχω αναφέρει στο παρελθόν, αλλά αν θέλεις να μελετήσεις την ακουστική του χώρου και να βελτιστοποιήσεις την τοποθέτηση των ηχείων, ένα καλιμπραρισμένο μικρόφωνο (https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1) και το δωρεάν λογισμικό REW είναι ότι χρειάζεσαι για να αναλύσεις τα πάντα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
SIHCTR έγραψε:Το Chromecast Audio μπορεί να λειτουργήσει και σαν ψηφιακή πηγή σε DAC (το βύσμα του είναι ταυτόχρονα και optical SPDIF) και η ποιότητα είναι αποδεκτή (ειδικά για την τιμή του!). Και παίζει τα πάντα. Οπότε μην το λυπάσαι, ζόρισε το να δεις τί θα καταφέρει!

Δυστυχώς οι πιο πολλοί ηχατζήδες που έχω γνωρίσει δεν ασχολούνται με την ακουστική του πελάτη και άλλα τέτοια πεζά που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια... Ούτε καν να δώσουν σωστές συμβουλές για το πόσο μεγάλο ή μικρό ηχείο θα ταίριαζε στο χώρο... Και εδώ που τα λέμε, αν δε μιλάμε για ξεχωριστό δωμάτιο που είναι μόνο για τη μουσική, αλλά για ένα τυπικό σαλόνι, οι επιλογές για "εικαστικές" παρεμβάσεις στο χώρο είναι περιορισμένες.

Δε θυμάμαι αν το έχω αναφέρει στο παρελθόν, αλλά αν θέλεις να μελετήσεις την ακουστική του χώρου και να βελτιστοποιήσεις την τοποθέτηση των ηχείων, ένα καλιμπραρισμένο μικρόφωνο (https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1) και το δωρεάν λογισμικό REW είναι ότι χρειάζεσαι για να αναλύσεις τα πάντα.
Ναι, ίσως αξίζει να ξεθάψω το Chromecast Audio να δω τι μπορεί να κάνει.
Δεν θα αναφερθώ σε απλούς πωλητές σε μαγαζιά που πουλάνε και hifi αλλά για αυτούς σε πιο εξειδικευμένα ενώ το ότι δεν ασχολούνται το αποδέχομαι μια και είναι πολύ εξειδικευμένο θέμα, αυτό που τους προσάπτω είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον να καθοδηγούν τον πελάτη στο να περιλάβει και τη μελέτη του χώρου του στην όλη μελέτη αγοράς κλπ.
Σχετικά με το REW νομίζω το είχα συναντήσει πριν από καιρό που ψαχνόμουνα και μελετούσα την υπόθεση. Ή κάποια παρόμοια εφαρμογή και χρησιμοποιούσα για μικρόφωνο ένα ντεσιμπελόμετρο. Στο τότε δωμάτιο είχα πετύχει σημαντική βελτίωση με ελάχιστες επεμβάσεις. Δυστυχώς όμως πια οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και σπάνια μπορώ να ακούσω μουσική σε συνθήκες δωματίου (δηλαδή να είμαι εκεί για να ακούσω μουσική χωρίς να υπάρχουν άλλοι που θέλουν σχετική ησυχία ή τηλεόραση ή κάτι άλλο). Και δυστυχώς ενώ εγώ είμαι βαρήκοος και η γυναίκα και η κόρη έχουν υπερευαίσθητη ακοή... Στο επόμενο σπίτι-σπίτι όχι διαμέρισμα ελπίζω να μπορώ να στήσω τα ηχητικά μου. Ούτε έχω ασχοληθεί με τυχόν αναβάθμιση, ίσως τότε αν με ξαναπιάσει το μικρόβιο να κάνω κάποιες κινήσεις. Το μόνο καλό είναι ότι είχα κάνει εξήγηση στη γυναίκα μου για 2 πράματα και τα είχε αποδεχτεί, το ένα είναι ότι τα ηχεία δεν τα αγγίζουμε, δεν τα ξεσκονίζουμε, δεν τα μετακινούμε ποτέ ούτε προσωρινά, δεν τα καλύπτουμε, δεν βάζουμε πράματα επάνω τους. Το άλλο ήταν ότι ο χαρτί υγείας τοποθετείται έτσι ώστε το φύλλο που κρέμεται να είναι προς το δωμάτιο και όχι προς τον τοίχο. :lol:
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
sknipper έγραψε:Το μόνο καλό είναι ότι είχα κάνει εξήγηση στη γυναίκα μου για 2 πράματα και τα είχε αποδεχτεί, το ένα είναι ότι τα ηχεία δεν τα αγγίζουμε, δεν τα ξεσκονίζουμε, δεν τα μετακινούμε ποτέ ούτε προσωρινά, δεν τα καλύπτουμε, δεν βάζουμε πράματα επάνω τους. Το άλλο ήταν ότι ο χαρτί υγείας τοποθετείται έτσι ώστε το φύλλο που κρέμεται να είναι προς το δωμάτιο και όχι προς τον τοίχο. :lol:

Πες τα χρυσόστομε! +άπειρο και για τα δύο :lol:
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
SIHCTR έγραψε:
sknipper έγραψε:Το μόνο καλό είναι ότι είχα κάνει εξήγηση στη γυναίκα μου για 2 πράματα και τα είχε αποδεχτεί, το ένα είναι ότι τα ηχεία δεν τα αγγίζουμε, δεν τα ξεσκονίζουμε, δεν τα μετακινούμε ποτέ ούτε προσωρινά, δεν τα καλύπτουμε, δεν βάζουμε πράματα επάνω τους. Το άλλο ήταν ότι ο χαρτί υγείας τοποθετείται έτσι ώστε το φύλλο που κρέμεται να είναι προς το δωμάτιο και όχι προς τον τοίχο. :lol:

Πες τα χρυσόστομε! +άπειρο και για τα δύο :lol:
Εγω τα μετακινω στο καθάρισμα ,αλλά έχω μαρκάρει κάτω που μπαίνουν

< >
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
Χρήστος Λάππας έγραψε:Σεμεδάκια μπορούμε να βάζουμε πάνω;

:lol: :lol: Είσαι τρελός; Να χαλάσει το ζύγισμα του ηχείου; :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#824521 Chromecast Audio resurrection.
Τι καλό που είναι, μικροσκοπικό και λειτουργεί και ο ήχος είναι πολύ, πολύ καλύτερος από άλλες λύσεις που χρησιμοποιούσα. Ευχαριστώ που μου το θύμησες.
Δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν το χρησιμοποιούσα, νομίζω είχα μπερδευτεί με την έννοια του casting και δεν μου έκανε αναμετάδοση της μουσικής μου από το laptop που ήταν ο λόγος που το αγόρασα. Τελικά τα κατάφερα, κανένα πρόβλημα από το τηλέφωνο, η εφαρμογή του player που χρησιμοποιώ κάνει cast και επίσης στο λαπτοπ το chrοme ενσωματώνει cast για ό,τι παίζει στα tabs του αλλά παιδεύτηκα λίγο να δω ποιο μουσικό player στο λάπτοπ μπορεί να κάνει cast στο παπαράκι. Τελικά το VLC μπορεί, πας στο μενού playback>renderer και εκεί το βλέπει και συνδέεται. Και βέβαια Spotify κλπ.
Νέα (παλιά) εποχή ξεκινάει. Βέβαια μου άνοιξες ιστορίες τώρα, γιατί ναι μεν ο ήχος είναι καλύτερος αλλά το subwoofer μάλλον θέλει επαναρρύθμιση (είχε απορρυθμιστεί και για ταινίες δεν με πείραζε και δεν ασχολήθηκα). Για παραπάνω επεμβάσεις δεν είμαι, στον εδώ χώρο εκεί που είναι τα ηχειάκια, στο ραφάκι, δεν μετακινούνται, δεν υπάρχει άλλη θέση, το πολύ πολύ μια μικρομετρική βελτιστοποίηση.
Αλλά όλα αυτά έγιναν σήμερα, τη μέρα που η κόρη έφυγε για τριήμερη εκδρομή με το σχολείο. Θα μπορέσω να βρίσκω χώρο/χρόνο να χαίρομαι τη μουσική όταν γυρίσει;

SIHCTR έγραψε:
Χρήστος Λάππας έγραψε:Σεμεδάκια μπορούμε να βάζουμε πάνω;

:lol: :lol: Είσαι τρελός; Να χαλάσει το ζύγισμα του ηχείου; :lol:
:lol: Πέραν του ζυγίσματος θα επηρεάσει συνολικά την ηχητική ταυτότητα του ηχείου καθώς παρά το μικρό του βάρος σαν υλικό θα προσφέρει απορροφητικότητα κάποιων υψηλών συχνοτήτων ενώ ταυτόχρονα θα αλλάζει την συμπεριφορά του άνω τμήματος του κουτιού μεταβάλλοντας την απόδοση και των χαμηλών συχνοτήτων. :lol:
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#824522 Κλείνω (επιτέλους) την εξιστόρηση με τα διάφορα ψιλολόγια που έμαθα/άκουσα τους τελευταίους μήνες παράλληλα με τις δοκιμές ηχείων. Αν κάποια σας ακουστούν από τη ζώνη του λυκόφωτος και πιο πέρα, είναι γιατί... μάλλον έτσι είναι! :dizzy: :help: :lipsealed: :lol:

Όλα ξεκίνησαν με τη δοκιμή των Audiovector στο σπίτι. Τα συγκεκριμένα τα βρήκα σε ένα άλλο ηχάδικο από το συνήθες στέκι μου. Και οι ηχατζήδες εκεί προσφέρθηκαν να μου τα φέρουν οι ίδιοι στο σπίτι για να τα στήσουν και να δουν γενικότερα τί άλλο σηκώνει βελτιστοποίηση στο σύστημά μου. Επίσης τους ζήτησα να μου φέρουν και ένα subwoofer REL T7/x που τόσα έχω διαβάσει για δαύτα στα ίντερνετς και το πως βοηθάνε τη μουσική. Έτσι κατέληξα κάπως έτσι για 5 μέρες:

Εικόνα

1. Ξεκινώντας από το subwoofer, το συγκεκριμένο ήταν του κουτιού και ήθελε στρώσιμο, οπότε δεν μπόρεσα να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης θέλει αρκετό κόπο να στηθεί σωστά (θέση στο δωμάτιο, crossover κλπ), οπότε δεν μπορώ να πω ότι κατάφερα να το συνδυάσω σωστά με τα ηχεία. Υπήρξαν κάποιες υποσχόμενες στιγμές παρα ταύτα. Οπότε σε κανα δυο χρόνια, άμα το πετύχω μεταχειρισμένο, το συζητάμε.

2. Επόμενη λεπτομέρεια: επειδή τα Audiovector έχουν τρύπες και πίσω από τα tweeter, ο ηχατζής μου πρότεινε να βγάλω τα bass traps από τους τοίχους πίσω από τα ηχεία γιατί δε θα βοηθούν με τις αντανακλάσεις του ήχου. Στην πορεία τα έβγαλα και με το μικρόφωνο μέτρησα βελτίωση στην απόκριση του ήχου χαμηλά, οπότε πλέον τα bass traps έχουν μπει στις γωνίες δίπλα στον καναπέ, για να μην πολυφαίνονται κιόλας.

3. Καλώδια ηχείων: Ο συγκεκριμένος ηχατζής ήταν εντελώς αντίθετος με τη χρήση καλωδίων Naim... μου κουβάλησε ένα ζευγάρι Chord Epic XL. Άντε να μην τον στεναχωρήσω, του λέω βάλτα να δω τι θα καταλάβεις... Δυστυχώς καταλάβα πολλά εγώ τελικά! :help: :omg:. Τεράστια διαφορά στις διάφορες λεπτομέρειες και το sparkle του ήχου. Το Naca5 συγκριτικά έχει πιο "σκοτεινό" ήχο, αλλά γενικά δίνει έμφαση στο PRAT παρά στις HiFi λεπτομέρειες. Φυσικά η διαφορά τιμής ανάμεσα στα δύο είναι αστρονομική... Και κάπου εκεί εκνευρίστηκα γιατί εκεί που υποτίθεται ότι έψαχνα ηχεία, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να ψάξω συνδυασμό ηχείων με καλώδια...
Εκτός από τα Chord, έφερε και κάτι Atlas, ούτε που θυμάμαι. Και αυτά ακριβά, αλλά ο ήχος έγινε bright και χωρίς συνοχή... Οπότε δεν είναι θέμα τιμής απαραίτητα, είναι θέμα συνδυασμού. Και τέλος, λόγω αλλαγής της διαρύθμισης (δείτε παρακάτω), πήρα 15 μέτρα χάλκινα καλώδια 4mm2 από το amazon μαζί με κάτι μπανάνες (για την λιγούρα), σύνολο 50 ευρώ για να βολευτώ προσωρινά. Τα καλώδια ανυπόφορα τελικά... ξανάβαλα τα Naca και ας κρέμονται στον αέρα μέχρι να δω τί καλώδια θα πάρω.
Προς το παρόν στρώνω τα ηχεία και αφού συγκλίνει η κατάσταση θα δοκιμάσω διάφορα καλώδια και θα δούμε τί ταιριάζει περισσότερο. Σε μερικούς μήνες τα ξαναλέμε!

4. Ψηφιακή πηγή (streamer): bits are bits και τα λοιπά. Μέχρι τώρα δεν είχα καταλάβει προφανή διαφορά από τις διάφορες ψηφιακές πηγές που είχα αλλάξει. Μπορεί να έφταιγαν και τα Dynaudio που δεν μπορούσαν να εκφραστούν καταλλήλως τόσα χρόνια, ποιος ξέρει. Όταν ήρθε ο ηχατζής να μαζέψει τα Audiovector, του είπα να φέρει και το entry level streamer της Naim (ND5 XS2) να το βάλουμε στο dac και να μου φύγει η απορία επιτέλους. Επιστράτευσα και τη φίλη μου να ακούσει τις δύο πηγές χωρίς να ξέρει ποια παίζει. Για κακή μου τύχη, η διαφορά ήταν προφανέστατη και πάλι... :dizzy: :help: :lipsealed: . Μεγαλύτερο "σώμα" με το Naim, ο ήχος να πατάει καλύτερα. Πολύ απλά με το Naim ανατρίχιαζες, με το Allo Digione όχι... Κατάρα...

5. Θέση ηχοσυστήματος: Στη διαδικασία των δοκιμών, αφαίρεσα την τηλεόραση από το τζάκι για να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα καλώδια κλπ. Αυτομάτως υπήρξε βελτίωση του ήχου σε θέματα "αέρα" και soundstage. Επειδή η τηλεόραση να φύγει από εκεί δε γίνεται, αποφάσισα τουλάχιστον να μεταφέρω το ηχοσύστημα στην άκρη, ώστε η τηλεόραση να πατήσει σε άλλο τραπεζάκι και έτσι να μπει πιο χαμηλά και κολλητά με το τζάκι, κερδίζοντας 10 εκατοστά βάθους από τον πίσω τοίχο. Και φυσικά η μεταφορά του ενισχυτή στην άκρη αυτομάτως ελευθερώνει ένα ράφι για τυχόν αναβαθμίσεις :innocent:
Εικόνα
Και αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε ότι η ελεύθερη θέση καταλήφθηκε άμεσα από ένα Naim ND5 XS2 που βρήκα μεταχειρισμένο σε καλή τιμή εδώ γύρω... :lol: Και τα amazon καλώδια παραπεταμένα κάτω από την τηλεόραση.. δεν έζησαν για πολύ!

6. Καλώδια ρεύματος (ναι καλά διαβάζετε...): Μιας και μετέφερα τον ενισχυτή κλπ στη γωνία, έγινε ένας αχταρμάς με τα καλώδια από πίσω όπως φαντάζεστε. Για να μη φαίνονται και κάνουν αντίθεση με τον άσπρο τοίχο, πήρα ένα κομμάτι σκούρο "ξύλο" από το ΙΚΕΑ και έφτιαξα ένα κουτί για να κρύψω τα καλώδια ρεύματος.
Εικόνα
Εικόνα
Σαν εξτρά όφελος μπορώ έτσι να τα κρατήσω μακριά από τα υπόλοιπα καλώδια που κουβαλάνε τα σήματα ήχου με τις ευαισθησίες τους... Και αφού έφτασα ως εδώ, είπα να αντικαταστήσω τα στανταρντ καλώδια που είναι 2 μέτρα το καθένα με κάποια "ποιοτικά" με λογικό κόστος και μικρό μήκος (70cm). Έτσι κατέληξα με 3 MCRU No. 75 EU Schuko Power Cords.
Εικόνα
Το κίνητρο μου ήταν καθαρά εργονομικό. Αν υπήρχε και βελτίωση του ήχου, τόσο το καλύτερο. Τα βάζω λοιπόν πάνω και όλα είναι πλέον τακτοποιημένα και ωραία:
Εικόνα
Και ο ήχος... Εκεί, χωρίς να περιμένω κάποια διαφορά, υπήρξε συγκλονιστική διαφορά... προς το χειρότερο!! :help: Ο ήχος έγινε πιο bright, με μεγάλη έμφαση στα vocals και τα όργανα να χάνονται. Η συνοχή της μουσικής πήγε περίπατο... Άφησα τα καλώδια να δουλεύουν μερικές μέρες μπας και στρώσουν (λέμε τώρα...) αλλά δεν υπήρξε κάποια βελτίωση. Οπότε πήραν πόδι και τα αυτιά μου επέστρεψαν στη θέση τους. :thumbsup:

Κλείνοντας, πέτυχα σε τιμή ευκαιρίας ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα ράφια στο σωστό χρώμα, οπότε δε γινόταν να τα αφήσω... Καλό είναι να υπάρχει ο "αέρας" στην ταράτσα :innocent: . Αρχικά σκέφτηκα να προσθέσω ένα από πάνω...
Εικόνα ώστε να πιάσουν τόπο τα σεμεδάκια της γιαγιάς :lol: .
Τελικά πρυτάνευσε η λογική και άπλωσα τις φέτες να έχουν τον αέρα τους ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τα καλώδια από πίσω να αιωρούνται ελεύθερα, χωρίς να ακουμπάει το ένα με το άλλο και τσακώνονται... Είπαμε πιάσαμε ζώνη λυκόφωτος πλέον... :ninja:
Εικόνα
Και με αυτά έφτασα αισίως στο σήμερα και θα σας αφήσω στην ησυχία σας μέχρι να έρθει η ώρα να πασπατέψω τίποτα άλλο προφανώς... :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#824525 Ωραία τα λες, αλλά ευτυχώς ή/και δυστυχώς δεν έχει τέλος το ψάξιμο.
Τα μπιτ είναι μπιτ ισχύει μεν αλλά δεν αποτελεί ολόκληρη την αλήθεια. Υπάρχουν πολλά άλλα που παίζουν ρόλο στο πως μεταφέρονται/συγχρονίζονται κλπ αυτά τα μπιτς. Έτσι λέγαμε και για τα CD, η τελειότητα και όλο βλέπουμε ότι το ίδιο CD ακούγεται πολύ καλύτερα σε πιο καλό player. Όσο για το ότι πάει χάθηκε το βινύλιο, δεν έχει λόγο ύπαρξης κλπ βλέπουμε ότι δεν ισχύει. Αλλά υπάρχει ακόμα βελτίωση στον ψηφιακό κόσμο σημαντική, αντίθετα από τον αναλογικό στον οποίο μερικές καλές παλιές λύσεις παραμένουν διαχρονικές και ανταγωνιστικές.

Και η τηλεόραση θα αιωρείται πάνω στο κομοδινάκι; Ούτε πριν μου άρεσε, ίσως κάτι πρέπει να γίνει με το τζάκι. (κάτι δυναμικό :ninja: TNT, C4... :whistlink: )
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#824554 Να πω εγώ κάτι εδώ; Νομίζω πως όλη η φάση του Hi-End είναι περίπου επίτηδες δύσκολη, γιατί πάλι επίτηδες δεν λαμβάνουν υπόψη βασική ηλεκτρολογία. Τι ακριβώς δηλαδή είναι ένα καλώδιο ηχείου και ποια είναι η δουλειά του;
Αν δεχτούμε πως ένα ηχείο έχει πολύ δύσκολο engineering γιατί είναι μια συσκευή απλοϊκή μεν στη σύλληψη, αλλά με κακή απόδοση (χρειάζεσαι τεράστια ισχύ για να παράξεις αποτέλεσμα), το καλώδιο ηχείου είναι κάτι πολύ απλό και κυρίως ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ.
Δηλαδή, είναι πανεύκολο κάποιος να μετρήσει αγωγιμότητα, εμπέδηση, κλπ κλπ και αναλόγως να διαλέξει καλώδια.
Το "μυστικό" (σε εισαγωγικά, γιατί είναι απλό κατά βάση) είναι πως δεν υπάρχουν τα καλύτερα καλώδια για όλα τα συστήματα, γιατί η θέση των ηχείων σε ένα χώρο, αλλάζει το μήκος των καλωδίων, και μιας και τα καλώδια μπορούν να έχουν διαφορετικά πλάτη, η υπόθεση γίνεται... μύλος! Και φυσικά ρόλο παίζει και το ηχείο, τι ισχύ χρειάζεται να δουλέψει δηλαδή, οπότε ΔΕΝ κάνουν όλα τα καλώδια για όλα τα ηχεία.
Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πάρει πχ 2x2.5mm2x10m καλώδια από μια γνωστή εταιρεία βιομηχανικών καλωδίων (πχ Lapp), να τα βάλει πάνω στα ηχεία του και ν'αρχίζει να κόβει 10cm κάθε φορά.
Στο τέλος θα πετύχει σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα από το οποιοδήποτε πανάκριβο καλώδιο, το οποίο απλούστατα προσπαθεί ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ να πετύχει την κατάλληλη αγωγιμότητα και εμπέδηση σε ένα ηχοσύστημα.

Πάμε λίγο και στο άλλο που αναφέρθηκε και στις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Αν θέλουμε ένα σύστημα να μην επηρεάζεται από τέτοιες, απλώς χρειαζόμαστε την πιο απλή διάταξη για την εξουδετέρωση αυτών: ένα κλωβό Faraday.
https://shop.faradaydefense.com/
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πάει μαζί με τον ηλεκτρισμό: ακόμη και ένα καλώδιο εκπέμπει τέτοια, ενώ το ίδιο ισχύει και σε μεγαλύτερο βαθμό για τροφοδοτικά, ενισχυτικές διατάξεις κλπ. Το πιο απλό είναι να βάλεις κάθε φέτα γύρω από ένα κλωβό, που ουσιαστικά είναι ένα μεταλλικό κλουβί με σχετικά πυκνή πλέξη.
https://science.howstuffworks.com/faraday-cage.htm

Μην παρεξηγηθώ, προφανώς και ένα πανάκριβο ηχοσύστημα, μπορεί ν'ακούγεται πολλές φορές καλύτερα από ένα φτηνιάρικο, αλλά πολλές φορές το ακριβό, δεν λέει κυριολεκτικά τίποτε. Ειδικά τα καλώδια, είναι ένας χώρος που υπάρχει περισσότερη παπάτζα, παρά ουσία.
Θυμάμαι κάποιοι να πληρώνουν πανάκριβα καλώδια για ψηφιακή μετάδοση σήματος, και γελούσα. Το πιο ενδιαφέρον είναι που κάποιοι έβρισκαν και διαφορές βέβαια σε αυτά...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#824555 Θα είμαι περιεκτικός,με ένα ποστ θα απαντήσω σε ΓιωργοΠρι και ΓιωργοΦι. :shifty:

Άλλη μια διδακτική ιστορία σε 3 επεισόδια. :s_roses

How a Phoenix record store owner set the audiophile world on fire

Mobile Fidelity’s Digital Vinyl Debacle: Are your records really analog?

MoFi reaches $25 million settlement over “all analogue” vinyl controversy

Tryphon & Co :

Εικόνα

Έπρεπε να βλέπετε ΟΔΎΝΗ στα χαιφιντελιστικα φόρα ( όχι σε αυτό :shifty: ,σε άλλα ). :s_cry

Κιαπέ;

Μην σταματήσουν να υγραινονται οι απαλοτητες ;; :shifty:

Τα παιδιά ΘΈΛΟΥΝ να πειστούν οτι ακούν διαφορές . Αυτό αρκεί. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η PayPal. :s_roses

Όχι που νομίζει ο Μπουσσος ότι δεν θα περισσεύουν λεφτά για ναρκωτικά επειδή έβαλε άλλο φίλτρο αέρα. :shifty:

Μπουσσε εδώ ο άλλος δεν κοιμόταν τα βράδια γιατί δεν μπορούσε να βάλει φίλτρο ρεύματος στον μετασχηματιστή της ΔΕΗ :s_sarcastic ,ΑΣΕ ΜΑΣ. :s_hang
Άβαταρ μέλους
By 224v
#824556 Ξέρω άτομο που τράβηξε ξεχωριστή γραμμή από το ρολόι της ΔΕΗ, στη μονοκατοικία του και έβαλε πρίζες από αυτή την "καθαρη" γραμμή στο δωμάτιο που το έφτιαξε αποκλειστικά για το στερεοφωνικό του.
Ισχυριζόταν ότι άκουγε διάφορες αλλάζοντας φυσικά και καλώδια προς τα ηχεία αξίας κάποτε 2.000 ευρώ το μετρό γιατί ο χαλκός τους είχε προσανατολισμενα τα μόρια του σε συγκεκριμένη κατεύθυνση!!!.
ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια

.
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
George_Prix έγραψε:Οσο περισσοτερο διαβαζω αυτο το τοπικο, τοσο πιο κουφος αισθανομαι :s_sad

Καλύτερα κουφός παρά χρεωκοπημένος... :lol:
Κι εγώ στο παρελθόν αισθανόμουν εξίσου κουφός. Από τη στιγμή που τα ηχεία είναι αρκετά resolving, μπορείς να εντοπίσεις διαφορές στα upstream components με λίγη προσοχή. Βέβαια το διαφορετικό στον ήχο δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο.