- 17 Σεπ 2023, 20:44
Η δασκάλα είπε ότι έφτασε η ώρα να μεταβεί σε 4/4 (full size) βιολί. Οκ, το υπάρχον 3/4 είχε αγοραστεί μτχ από άλλη μαθήτρια στο σχολείο και ελπίζω θα πουληθεί με τον ίδιο εύκολο τρόπο. Το θέμα είναι τι να της πάρουμε; Πλέον μιλάμε για τελικό βιολί, πλήρες μέγεθος που θα μπορεί να το κρατήσει για χρόνια. Δε λέω για σούπερ βιολί που ίσως πάρει κάποτε αν ασχοληθεί σοβαρά αλλά θα πρέπει να είναι λίγο πιο καλό από το τωρινό (Stentor Student II), και να το ευχαριστιέται για να ασχολείται αλλά και να την στηρίξει στη βελτίωσή της. Οπότε πόσο παραπάνω να φτάσουμε, εδώ είναι το θέμα.
Νομίζω θέλω το πιο καλό δυνατόν βιολί στην πιο απλή έκδοσή του. Ώστε να έχουμε μια καλή βάση για να μπορούμε να βελτιώσουμε χορδές και δοξάρι που φαίνεται μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Έχω καταλάβει τα ελάχιστα που θέλουμε (το είδος του ξύλου για το πάνω, την πλάτη, τα πλευρά, έβενος εκεί που πρέπει κλπ) που όμως είναι ψιλοστάνταρ σε όλα τα βιολιά πέραν των πολύ φτηνών. Και είναι δύσκολο πλέον να καταλάβεις τις διαφορές. Μερικές φορές διαφέρουν τα χαρακτηριστικά ανάλογα ποιος το λέει (πχ το είδος βερνικιού και αν είναι με το χέρι). Για τα λεφτά που θεωρώ λογικά όλα είναι άπω ανατολής/Κίνα αλλά τα πιο καλά έχουν πιο καλό συμπαγές ξύλο από πιο καλή βόρεια (=κρύα, καλό για το ξύλο) προέλευση, αν μοιάζει σαν να έχει αρπάξει λίγο φωτιά (flaming) και είναι χειροποίητα ή πιο χειροποίητα. Αλλά και η εμφάνιση κάνει διαφορά, κυρίως το χρώμα, μερικά δεν τα μπορώ/εί (ευτυχώς στο χρώμα συμφωνούμε).
Φυσικά ρόλο παίζει και η τιμή. Έκανα μια μελέτη αγοράς και έχω επιλέξει κάμποσα μοντέλα. Αλλά μερικά πιο ακριβά τα βρίσκω σε πιο καλή τιμή από άλλα που έχουν πιο χαμηλή αρχική τιμή. Ποιες μάρκες είναι γνωστές στο χώρο και ποιες κινεζιές με ωραίο όνομα; Και πως ξέρω αν αξίζει ή όχι; Πχ τα Yamaha είναι ακριβά λόγω ονόματος ή όντως αξίζουν; Οπότε τώρα θα ρωτήσουμε τη δασκάλα αν μπορεί να μας καθοδηγήσει (ναι το τάδε για την τιμή του αξίζει ή το άλλο με παρόμοια τιμή είναι καλύτερο)/απορρίψει ή έχει κάτι άλλο να προτείνει.
Από μάρκες έχω Cremona, Gewa (γερμανική αλλά εκτός από τα καλά τα φτιάχνει στην Κίνα), Hidersine (Αγγλική αλλά στην Κίνα), Primavera, Stentor (Αγγλική αλλά από άπω ανατολή), Yamaha (μάλλον από Κίνα).
Και βέβαια σωστό είναι να τα παίξεις (αν ξέρεις τι κάνεις) ή να τα ακούσεις. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό και τι της αρέσει.
Υπάρχει και η δυνατότητα να νοικιάσουμε κάποια από τα πιο συνήθη στην εδώ αγορά μοντέλα για 3 μήνες μπας και καταλάβουμε τι μας αρέσει.
Δουλειά δεν είχαμε δουλειά βρήκαμε....
aka onyx !