- 02 Ιουν 2023, 01:33
Ford Fiesta 1,0 ecoboost 100HP ST-Line μαύρο με περί τα 36000χλμ που είχα νοικιάσει για μερικές μέρες στην Β Ιρλανδία.
Εξοπλισμός καλός, με 4 πλήρως αυτόματα παράθυρα, μαύρο ουρανό (μου αρέσει), σκούρα τζάμια, πλοήγηση (σε οθόνη αφής και στο ταμπλώ, σύνδεση με τηλέφωνο, αναγνώριση λωρίδας (δεν με έπεισε), σταρ στοπ (καλό, κανένα πρόβλημα), αυτόματο πιλότο και περιοριστή, βγάζεις μπρος με το κλειδί στην τσέπη, Michelin Primacy 205/45-17 (ίσως πολύ χαμηλό προφίλ αλλά έδειχνε όμορφα με τις ανθρακί ζάντες).
Όψη καλή, εμένα μου αρέσει αλλά αναγνωρίζω ότι δεν είναι πραγματικά όμορφο, έχει κάτι λίγο ατσούμπαλο από κάποιες γωνίες αλλά μάλλον ευχάριστο.
Ορατότητα νορμάλ με τις εμπρός κολώνες να ενοχλούν κάπως όπως σε όλα και τις πίσω να είναι επίσης κάπως μεγάλες (και στις δύο περιπτώσεις όχι πολύ άσχημα, υπάρχουν χειρότερα).
Χώροι: μου φάνηκε πολύ άνετο εμπρός με άφθονο πλάτος για τους ώμους και τα πόδια. Και πίσω καλά φαινότανε αλλά δεν το δοκίμασα. Χώροι στις πόρτες, κονσόλα, ντουλαπάκι, σταθερό υποβραχιόνιο ικανοποιητικοί. Χώρος αποσκευών μου φάνηκε σαν να υστερεί σε βάθος, θα ήθελα κάτι παραπάνω. Γενικά βλέπω ότι τα αυτοκίνητα αν και δεν έχουν ρεζέρβα διατηρούν το σχεδιασμό με την στρογγυλή τρύπα κάτω από τη μοκέτα, θα προτιμούσα την εξάτμιση να την έβαζαν εγκάρσια πίσω από αυτό και το σχήμα να ήταν τετραγωνισμένο και εκμεταλλεύσιμο, ιδανικά να αποτελεί ενιαίο χώρο.
Κάθισμα μια χαρά, καλή αίσθηση και ρυθμίσεις, η μόνη μου ενόχληση είναι ότι το προσκέφαλο είναι πάει εμπρός πίσω και αν το έχω χαμηλά είναι πιο μπροστά από όσο θα ήθελα.
Χειριστήρια όλα καλά.
Στα μεγάλα συν η αίσθηση του τιμονιού και των φρένων. Ένιωθα τις αλλαγές στην επιφάνεια του δρόμου στα χέρια μου. Και τα φρένα εντελώς σταδιακά χωρίς να πιάνουν απότομα στην αρχή.
Συμπλέκτης κιβώτιο ικανοποιητικά αλλά η λειτουργία του μοχλού δεν με ενθουσίασε. Σχέσεις σχετικά μακριές αλλά ο κινητήρας μπορούσε. Η 6 βέβαια ήταν πολύ ψόφια, πρέπει να έδινε περί τα 50χλμ/1000 στροφές.
Κινητήρας ροπάτος, δυνατός, τραβούσε από χαμηλά χωρίς ενοχλητικό άδειασμα πολύ χαμηλά που δυσκολεύεο τις εκκινήσεις, πολύ γραμμικός, κι επειδή μερικές φορές μαθημένος από αυτόματο ξέχασα να αλλάξω ταχύτητα είχε φτάσει 6000 στροφές και δεν είχα πάρει χαμπάρι. Το κόκκινο είναι πιο ψηλά, το μοτεράκι στροφάρει αλλά δεν τρελλαίνεται ψηλά όπως θα μου άρεσε. Αυτό ίσως να το προσφέρει η πιο δυνατή έκδοση αλλά δεν το ξέρω.
Κατανάλωση δεν ασχολήθηκα, μικρά νούμερα έβλεπα αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί είμαι μαθημένος σε πολύ μεγαλύτερα, δεν ξέρω πόσο καλά είναι τα 5-6-7λτ/100χλμ.
Οδήγηση-συμπεριφοράΚαι φτάσαμε στο ζουμί. Με το αμαξάκι σαν να γνωριζόμαστε από χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη μου και το ευχαριστήθηκα πολύ. Έστριβε, κράταγε, άλλαζε κατεύθυνση, ωραία απόκριση, καλές ρεπρίζ, καλά φρένα πραγματικά με χαροποίησε.
Άνεση-ηχομόνωσηΠολλοί ίσως να το έβρισκαν όχι ιδιαίτερα άνετο αλλά ήταν όπως το θέλω, σφιχτό και με μικρές κλίσεις αλλά χωρίς να κοπανάει. Από ηχομόνωση δεν είμαι σίγουρος γιατί το είχα κυρίως με ανοιχτά παράθυρα αλλά όταν τα έκλεισα και με 70 μίλια (112χλμ/ώ) χωρίς μουσική δεν με απασχόλησε άρα λέω καλή.
Συμπέρασμα. Ναι μου άρεσε πολύ και ναι ευχαρίστως το αγόραζα για την κατηγορία του. Πιστεύω ότι αυτό θα έπαιρνα (φτηνά σέρβις και ανταλλακτικά και συχνό μοντέλο) εκτός αν δοκιμάσω ιάπωνα και δεν με απαγοητεύσει. Πολύ ομοιογενές και ευχάριστο. Δεν έχω άποψη αν η πιο δυνατή έκδοση χάνει ομοιογένεια αλλά η επιπλέον δύναμη θα βοηθάει στα ταξίδια γιατί από τα 80-100 και πάνω το νιώθω να χάνει το νεύρο του και θα πρέπει να του δίνει πιο ευχάριστες ψηλές στροφές.
aka onyx !