Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#814753 Θυμήστε μου πόσα είδη ανοίγματος έχουμε για μπαλκονόπορτες;
- αυτά που ανοίγουν σαν πόρτες, μονή ή διπλή
- αυτά που κυλάνε σε ράγες έξω από τον τοίχο
- αυτά που κυλάνε σε ράγες μέσα στον τοίχο
- κάποιο άλλο;

Και αν θέλουμε μεγάλο άνοιγμα πχ 2-3 μέτρα.
- ένα φύλλο δεξιά ένα αριστερά
- 1-2-3 φύλλα όλα προς την ίδια πλευρά

Αυτά τα VW βγαίνει το ένα φύλλο έξω και κυλάει δίπλα στο απέναντί του;
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#814754 Σχετικά με το VW, ναι, όπως το είπες.

Υπάρχουν και τα επάλληλα, δλδ δύο φύλλα που κινούνται παράλληλα το ένα με το άλλο και στα οποία το κούφωμα έχει πάντα Max άνοιγμα το μισό της συνολικής διάστασης
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#814817 Εμείς έχουμε ένα τζάμι επάλληλο και έχει μεγάλο άνοιγμα, πρέπει να είναι σύνολο 3 μέτρα σχεδόν. Στην αρχή σκεφτόμουν πως θα ήθελα ν'ανοίγει όλο, αλλά πρακτικά δεν υπάρχει θέμα. Το μόνο που θα πω είναι πως το επάλληλο νομίζω έχει μέτρια θερμομόνωση.
Σημαντικό επίσης είναι να σκεφτούμε πως στην Ελλάδα το καλοκαίρι θέλουμε να έχουμε πολλές ώρες ανοιχτά παράθυρα και να είμαστε με σίτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα συρόμενα είναι πολύ ανώτερα από τα ανοιγόμενα, γιατί δεν χάνεις χώρο μέσα στο δωμάτιο.
Αν το VW πάντως έχει κάποιο πλεονέκτημα, να το δεις, αλλά αλλιώς γιατί να πάρεις το ρίσκο ενός (ίσως) προβληματικού μηχανισμού;
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#814818 To VW ειναι επαλληλο αλλα οταν κλεισει, σφραγιζει σαν ανοιγομενο.

Το μεγαλο πλεονεκτημα των συρομενων ειναι οτι δεν χρειαζεται να ανοιξει ουτε ως την μεση για να βγεις, αντιστοιχα και η σιτα, περα απο την εξοικονομηση χωρου
Άβαταρ μέλους
By dimik
#814824 Για μεγάλα ανοίγματα νομίζω τα παρακάτω είναι η χρυσή τομή μεταξύ μόνωσης/σφράγισης, εξοικονόμησης χώρου και πλήρους/μερικού ανοίγματος αλλά είναι κι αυτά πανακριβά.

Εικόνα

Σε παρόμοια περίπτωση έκανα τα 2 στοιχεία στα άκρα μικρότερα σε μήκος αλλά σταθερά και τα 2 μεσαία ανοιγόμενα.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#814833 Εγώ έχω vw εδώ και 12 χρόνια.
Σφραγίζει σαν πορτα υποβρυχίου και μέχρι στιγμής δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Ηχομόνωση, θερμομόνωση σούπερ.
Άβαταρ μέλους
By skous
#814876 Εγω πάντως εχω ενα τεραστιο ανοιγμα στυλ 5x3 και αυτη την στιγμή ειναι με χωνευτα…..

Ειναι το μόνο το οποίο απο όλο το σπίτι σκέφτομαι να κρατησω σαν χωνευτο, γιατι ειναι αλλιως να ανοιγει τέρμα το καλοκαίρι :)
Ευτυχως δεν ειναι εκτεθιμενο σε αερα και δεν μπάζει τον χειμωνα.

Τα αλλα 2 χωνευτα που υπάρχουν, σκέφτομαι να τα κάνω ανοιγώμενα ή απλα επ´αλληλα (γεμίζωντας τον τοίχο με μονωτικό), και κατι μικρά επάλληλα παραθυρακια να γινουν ανοιγώμενα.

Προβληματίζομαι όμως με τις υγρασίες, με την λογική ότι αν τα κλείσω όλα τότε μαλλον σε κάποια σημεία θα κρατάει υγρασία ενω τώρα πουθενά…

< >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#814879 Έχω μεγαλα ανοιγματα χωνευτά του 78. Έβαλα στα ίδια πλαίσια δίπλα τζάμια το 98. Έχω απώλειες σίγουρα αλλά δεν έχω πουθενά υγρασίας κάτι που θεωρω πολυ σημαντικό διαβαζότας εδω μέσα για αφηγραντηρες κλπ. Που καταναλώνουν ρεύμα. Το να μην σφραγίζουν το σπίτι τα κουφώματα είναι must.
Στο νησί είναι ξύλινα με δίπλα τζάμια ανακλήσεις κλπ. Αφήνω τον χειμώνα σε κάθε χώρο ένα παράθυρο σε ανάκληση με κλειστό παντζούρια, και όλα τέλεια από υγρασίες .

.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Για μεγάλα ανοίγματα νομίζω τα παρακάτω είναι η χρυσή τομή μεταξύ μόνωσης/σφράγισης, εξοικονόμησης χώρου και πλήρους/μερικού ανοίγματος αλλά είναι κι αυτά πανακριβά.
Εικόνα
Σε παρόμοια περίπτωση έκανα τα 2 στοιχεία στα άκρα μικρότερα σε μήκος αλλά σταθερά και τα 2 μεσαία ανοιγόμενα.
Φαντάζομαι θα έχει γερούς μηχανισμούς, τα ροδάκια του δεν θα αφήνουν σημάδια στο πάτωμα και το μόνο μειονέκτημα, εκτός από την τιμή, είναι ότι χάνεις χώρο στη βεράντα. Πιθανόν να μαζεύει και σκουπιδάκια που να στα φέρνει μέσα όταν τα κλείνεις.

Σε κατοικία του 1970 περίπου με εξωτερικά κυλιόμενα κουφώματα (ένα δεξιά ένα αριστερά με τα πατζούρια ακόμα πιο έξω) γίνεται προκειμένου να διατηρήσω το μεγάλο ενιαίο άνοιγμα (περί τα 3 μέτρα) αλλά και να μειώσω τις απώλειες να παραμένουν έξω από τον τοίχο και παράλληλα σε αυτόν όταν είναι ανοιχτά αλλά όταν κλείνουν να μετακινούνται προς τα μέσα ώστε να κλείνουν σχετικά αεροστεγώς (πολύ μου άρεσε η έκφραση του να σφραγίζει σαν υποβρύχιο)
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#814889 ωραιο αυτο το μεγαλο ανοιγμα.. να το βλεπεις
απο κουνουπια μυγες πεταλουδες κτλ ; δε νομιζω να το χρησιμοποιουσα ποτε

ισως να μην εχω δει τα πιο καινουργια τεχνολογιας αλλα συρομενο που να κλεινει τοσο καλα (σαν υποβρυχιο) οσο τα κανονικα ανοιγομενα με τις τσιμουχες τους κτλ , δεν εχω δει μεχρι τώρα
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
sknipper έγραψε:
dimik έγραψε:Για μεγάλα ανοίγματα νομίζω τα παρακάτω είναι η χρυσή τομή μεταξύ μόνωσης/σφράγισης, εξοικονόμησης χώρου και πλήρους/μερικού ανοίγματος αλλά είναι κι αυτά πανακριβά.
Εικόνα
Φαντάζομαι θα έχει γερούς μηχανισμούς, τα ροδάκια του δεν θα αφήνουν σημάδια στο πάτωμα και το μόνο μειονέκτημα, εκτός από την τιμή, είναι ότι χάνεις χώρο στη βεράντα. Πιθανόν να μαζεύει και σκουπιδάκια που να στα φέρνει μέσα όταν τα κλείνεις.

Σε κατοικία του 1970 περίπου με εξωτερικά κυλιόμενα κουφώματα (ένα δεξιά ένα αριστερά με τα πατζούρια ακόμα πιο έξω) γίνεται προκειμένου να διατηρήσω το μεγάλο ενιαίο άνοιγμα (περί τα 3 μέτρα) αλλά και να μειώσω τις απώλειες να παραμένουν έξω από τον τοίχο και παράλληλα σε αυτόν όταν είναι ανοιχτά αλλά όταν κλείνουν να μετακινούνται προς τα μέσα ώστε να κλείνουν σχετικά αεροστεγώς (πολύ μου άρεσε η έκφραση του να σφραγίζει σαν υποβρύχιο)
Αδύνατο. Αυτό το έχει το σπίτι που ανακαινίζουμε και το έχω σκεφτεί πάρα πολύ.

Είναι η χειρότερη τεχνική. Εγώ έχω 2 ανοίγματα στο σαλόνι πλάτους 220 εκ το καθένα και κατέληξα στη λογική επάλληλα συρόμενα που ανέφερα παραπάνω. S560 μοντέλο της alumil για βαριά κουφώματα που μετακινείται εύκολα. Καμιά σχέση με τα συρόμενα με βουρτσάκια γύρω γύρω. Φαντάσου το να υψώνεται μόλις γυρίσεις το πόμολο και μετά σύρεται εύκολα… το πλεονέκτημα σε σχέση με τα VW είναι πως και τα δύο στελέχη στο ίδιο κούφωμα κινούνται. Στο VW το ένα είναι ακίνητο για πάντα.

Επίσης όπως αναφέρθηκε, ο μηχανισμός VW είναι περίπλοκος. Ο ίδιος ο πωλητής μου είπε πως έκαναν το λάθος και πέρασαν τέτοιο μηχανισμό σε ένα ξενοδοχείο, και επειδή οι πελάτες δε γνωρίζουν πως λειτουργεί, πηγαίνουν συνέχεια και τους ξαναρυθμίζουν. Και ο δικός μας ο μηχανισμός στο πατρικό μου είναι πλέον για αλλαγή, το κούφωμα πλέον δεν ανοίγει εδώ και 2 μήνες. Όσοι ήρθαν σηκώσαν τα χέρια ψηλά. Πάει για αλλαγή όλος ο μηχανισμός, απλά θα γίνει το καλοκαίρι μόλις ζεστάνει ο καιρός. Για να πω την αλήθεια, είχα πει παλιότερα πως δε θα τον ξαναβάλω πουθενά... Α, και κάτι άλλο, αν δε ρυθμιστεί καλά, μπάζει και αυτός. Και ως μηχανισμός κοστίζει 800€ + ΦΠΑ ανά κούφωμα, δεν είναι και λίγο. Ο S560 κοστίζει 420€ + ΦΠΑ. Απλώς στον S560 πάς για αλουμίνια, που εκεί βγαίνουν στο σύνολο πιο ακριβά...
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:
Εικόνα

Δεν γνωρίζω αλλά ροδακια δεν βλέπω, έχω την εντύπωση πως κάθε στοιχείο στηρίζεται στο προηγούμενο.