Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#812127 Ναι και γω έχω έλεγχο γκαραζοπορτας.
Οπότε ανοίγει έρχεται και push notification.
Και βλέπω τι γίνεται από την σχετική κάμερα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
mjacob έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Το σημαντικό είναι [...] να περάσουν παντού Utp cat7 και οπτική ίνα

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Τι συσκευές θες ενσύρματη σύνδεση;

Είμαι της σχολής καλώδιο όπου είναι εφικτό, κυρίως για τη σταθερότητα και τη μέγιστη αξιοποίηση bandwidth.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812147 Σημαντικό είναι ο ουδέτερος παντού, αν και εκεί πλέον υπάρχει λύση, με Zigbee συσκευές που παίρνουν ρεύμα επαγωγικά.
Σημαντικό επίσης και το ευρύχωρο κουτί, ώστε να μπορεί να μπει πίσω από τον διακόπτη controller. Πχ η Hager παίζει όλη έτσι.
https://www.technomat-shop.com/en/catal ... smart-home
Το Ethernet είναι ελάχιστα σημαντικό στο Smart Home και σίγουρα το Cat7 είναι τρελό overkill.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Dimitris_P έγραψε:
mjacob έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Το σημαντικό είναι [...] να περάσουν παντού Utp cat7 και οπτική ίνα

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Τι συσκευές θες ενσύρματη σύνδεση;

Είμαι της σχολής καλώδιο όπου είναι εφικτό, κυρίως για τη σταθερότητα και τη μέγιστη αξιοποίηση bandwidth.
Έχει μια βάση αυτό που λες, αλλά το θέμα είναι ποιες συσκευές πλέον μπορούν ή έχει νόημα να έχουν καλώδιο;
Laptop δεν έχουν καν θύρες. Στο σπίτι θα παίζει με docking station ? Μπορείς, αλλά δεν το λες και απαραίτητο.
Smart devices, κάμερες κλπ δεν γίνεται καν.
Περιφερειακά τύπου εκτυπωτές, το ίδιο.

Δλδ ενταξει άντε κάνα NAS να βάλεις με καλώδιο, αλλά αυτό πιθανότητα θα το έχεις στον ίδιο χώρο με το router, όποτε θα τα συνδέεις απευθείας (;)

Όποτε τι μένει ώστε να αξίζει να γεμίσεις πριζάκια και καλωδιώσεις όλο το σπίτι;
Άβαταρ μέλους
By glf
#812157 Α δηλαδή να έχεις 5-10 κάμερες σε λίγο όλες με 4Κ ανάλυση και θα απασχολούν συνέχεια τον αέρα για το καταγραφικό; Ok...
Κάμερες μπαλκόνια κτλ στείλτε ένα UTP για POE όσο είναι καιρός ή ακόμα καλύτερα αφού είναι πριν την ανακαίνιση, ας υπάρχει μια σωλήνα για ασθενή ρεύματα.
Σου ρχεται να περασεις πχ HDMI, ήχο, οπτική για το NAS σε 5 χρόνια ξερω γω. Άσε να υπάρχουν σωλήνες και κουτιά.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
glf έγραψε:Α δηλαδή να έχεις 5-10 κάμερες σε λίγο όλες με 4Κ ανάλυση και θα απασχολούν συνέχεια τον αέρα για το καταγραφικό; Ok...
Κάμερες μπαλκόνια κτλ στείλτε ένα UTP για POE όσο είναι καιρός ή ακόμα καλύτερα αφού είναι πριν την ανακαίνιση, ας υπάρχει μια σωλήνα για ασθενή ρεύματα.
Σου ρχεται να περασεις πχ HDMI, ήχο, οπτική για το NAS σε 5 χρόνια ξερω γω. Άσε να υπάρχουν σωλήνες και κουτιά.

Για τις κάμερες έχεις δίκιο, αλλά με ένα καλό Mesh Wi-Fi πάλι δεν τίθεται θέμα. Γιατί και 10 κάμερες να έχεις , με 10Mbit την μία (θα έλεγα πως με τους νέους αλγόριθμους θα είναι αρκετά παρακάτω βέβαια), περισσεύει μπόλικος χώρος ακόμη κι έτσι.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
glf έγραψε:Α δηλαδή να έχεις 5-10 κάμερες σε λίγο όλες με 4Κ ανάλυση και θα απασχολούν συνέχεια τον αέρα για το καταγραφικό; Ok...

Το NAS το λύσαμε.
Για όλα τα άλλα που λες, γιατί όχι όμως;
Μια χαρά δουλεύει όλα στον αέρα σε χώρους με εκατοντάδες εργαζόμενους "επαγγελματικής" χρήσης bandwith, και δεν θα δουλέψει για 10-20-50 συσκευές;
Επίσης πραγματικά, θα βάλεις ενσύρματες [δικτυακά] κάμερες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού; Οπότε τι, θα βάζεις και πριζάκια ψηλά χαμηλά σε κάθε δώμάτιο?

Τέσπα, όπως βολεύεται ο καθένας, δεν λέω...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812162 Τα πριζάκια ή τις πρίζες ψηλά δεν τα γλιτώνεις. Τα χρειάζεσαι ή για κάμερες, ή για κουρτίνες, ή για κάτι άλλο που δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα! Εγώ εννοείται το μετάνιωσα που δεν τα έβαλα, θα γλίτωνα διάφορα καλώδια εδώ κι εκεί.
Γενικώς από αυτά που έχω δει, οι περισσότερες πρίζες στο σπίτι χρησιμοποιούνται πλέον, οπότε το να έχεις 1-2 ακόμη ψηλά μόνον καλό είναι και δεν ενοχλεί και πουθενά.
Άβαταρ μέλους
By glf
#812166 Κάμερες μπαλκόνια γράφω. Οκ είμαι σε μονοκατοικία με αυλή :) Καλά, από μπρίζες είχα πει ότι έβαλα αρκετές και πάλι είμαστε με τα πολύμπριζα και τις επεκτάσεις...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812169 Μπαλκόνια επίσης, και εκεί χρειάζονται αν και εγώ αυτό που λέω για τα μπαλκόνια είναι να υπάρχουν αναμονές για τέντες, όχι μόνον μία, αλλά τρεις, σε περίπτωση που θέλεις να βάλεις περιμετρικά στο μπαλκόνι τέντα.
Επίσης, το μπαλκόνι συχνά δεν έχει καλό σήμα Wi-Fi οπότε ένα Ethernet που θα δώσει και τροφοδοσία PoE, εννοείται πως βολεύει πολύ.
Δεν είναι πάντως θέμα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος, όπως έχω πει πολλές φορές, αν το έφτιαχνα το σπίτι από την αρχή, αυτό θα ήταν το πρώτο που θα βελτίωνα: αναμονές και καλώδια παντού.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#812223 Κι εγώ είχα θέμα με το WiFi στο σπίτι, και εκ του αποτελέσματος κατάλαβα ότι συντελούσαν μερικώς οι κάμερες. Από τη στιγμή που έβαλα Mesh WiFi, ησύχασα. Οι κάμερες είναι οι μόνες συσκευές που έμειναν απευθείας στο WiFi του router. Και οι υπόλοιπες ασύρματες συσκευές συνδέονται μέσω Mesh WiFi, τα οποία συνδέονται στο router μέσω ethernet καλωδίου.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#812224 Το Mesh Wi-Fi λύνει το θέμα με τις κάμερες, θα μπορούσες να τις έβαζες και αυτές επάνω στο Mesh. Τώρα εντάξει, αν κάποιος έχει 20 κάμερες στα 4Κ, μπορεί να έχει θέματα, τα οποία και αυτά λύνονται με 1-2 Mesh gateways παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#812233 Καλώδια παντού λέμε

Κι εγώ υπέρ καλωδίων, έχω 5 mesh και τα 3 είναι ενωμένα και με καλώδιο, συν PC, NAS, κάμερες PoE, όλα τα άλλα στο mesh.

edit: και η TV με καλώδιο και το Blueray και το Dreambox
Η TV δε με wifi δεν πιάνει full ταχύτητα ενώ με USB to ethernet 500ριζει.

Εικόνα