Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#803826 Βιβλίο για να αρχίσει να μαθαίνει θα του πέσει κάπως βαρύ αν δεν έχει προηγούμενες γνώσεις.

Ας ξεκινήσει με κανένα online tutorial καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By skous
#803827 αν μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση μιας γλώσσας, ή για επαγγελματική αλλά με λίγες απαιτήσεις, τότε το καλύτερο είναι να δει ονλαιν όπως είπε ο dimik.
Πχ udemy courses

Για οτιδήποτε παραπάνω χρειάζονται σοβαρά βιβλία θεωριας προγραμματισμου.

< >
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
Dodger έγραψε:Ποιο βιβλίο προγραμματισμού για Python ή C θα προτείνατε σε αρχάριο; Ανιψιός μου (30αρης) ψάχνει καλό βιβλίο για αρχάριους για να ξεκινήσει να μαθαίνει.

Δεν έχω σοβαρή εμπειρία σε python αλλά ξέρω τα εξής:
Ο εκδοτικός οίκος που δίνει βάρος σε αυτή τη γλώσσα είναι ο No Starch Press, μπορεί κανείς να τον χαζέψει λίγο για να δει τι έχει βγάλει σε python.
Αυτός βγάζει το πολύ γνωστό Python Crash Course, 3rd Edition λινκ που απ όσο είδα κάνει και για αρχάριους και έχει ασκήσεις.
Δεύτερον, υπάρχει και το πολύ γνωστό Automate the Boring Stuff with Python, 2nd Edition λινκ, το οποίο είναι για όσους θέλουν να μάθουν λίγη python και να την εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.
Εγώ θα ξεκινούσα με το πρώτο και θα έκανα μετά τις ασκήσεις του δεύτερου ως projects.

Στο udemy έχει βγάλει πρόσφατα o Colt Steele σχετικό μάθημα με python (https://www.udemy.com/course/the-modern ... -bootcamp/), δεν το έχω δει αλλά είναι καλός σε ό,τι μάθημα έχει καταπιαστεί.

Τώρα το τι θα επιλέξει εξαρτάται από εκείνον. Τα βιβλία είναι κάπως πιο "βαρετά" γιατί είσαι μόνος σου(αν και τα νέα βιβλία βελτιώνουν αυτή τους την πλευρά), αλλά έχουν καλύτερη δομή, τα έχει ελέγξει και ένα δεύτερο μάτι(reviewers που ορίζει ο εκδοτικός) και πλέον είναι είναι φιλικά στον αρχάριο χρήστη. Τώρα τα video σου προσφέρουν αυτά που δεν σου δείχνουν τα βιβλία ήτοι να βλέπεις τον άλλον real time να σου διδάσκει και παράλληλα τι εργαλεία και πώς τα χρησιμοποιεί.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#803852 Είχα προσπαθήσει με βιβλία και δεν είχα καταφέρει πολλά.

Με έχει βοηθήσει πολύ ένα coursera από Michigan αλλά δεν ξέρω αν είναι διαθεσιμο ακόμα.

< >
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#803882 Σωστός, τον ξέχασα αυτόν.
Αυτό μάλλον πρέπει να λες [λινκ]
(είναι 5 μαθήματα το specialization, επί πληρωμή είναι 50άρικο το μήνα και παρέχει quizes και certificate of completion ή δωρεάν αν επιλέξει κανείς να το κάνει audit χωρίς δικαίωμα για certificate )
Ναι, τον είχα χαζέψει λίγο παλιά και φαινόταν να έχει μεταδοτικότητα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#806288 Το επόμενο project στο σπίτι είναι ένα πολύ μικρό PC χωμένο στο rack που θα τρέχει 1-2 Virtual Machines και πολλά containers για κάθε υπηρεσία που τρέχει στο SoHo σπίτι.
Πήρα μτχ ένα τέτοιο.
Εικόνα
Με έναν i5-6500 κάνει πολύ καλό virtualization, έχει 8GB μνήμη και του έβαλα ένα nvme 1GΒ για να τρέχουν τα VM.
Αυτό λοιπόν θα τρέχει καμιά 10αρια containers που έχω τώρα να τρέχουν στο NAS και το απασχολούν συνέχεια.
Το σκατούλι με φορεμένο το nvme θα δουλεύει μόνο με 20-40W
Του έβαλα proxmox που είναι και της μόδας και opensource φυσικά και ήδη έχω 2-3 βδομάδες που κάνω δοκιμές.
Κόστος 150€ το pc και 50€ καινούργιο το nvme.

Κρίμα μόνο που είναι και ωραίο design και πήγε κρύφτηκε στο rack.
Άβαταρ μέλους
By glf
#806310 Ναι για το.. fine tuning σηκώνω κυρίως containers. VM δεν χρησιμοποιώ στο σπίτι μέχρι τώρα. Ίσως σηκώσω ένα VM μόνο και μόνο για να έχω docker.
Μέχρι σήμερα να φανταστείς τα πράματα ήταν πολύ πιο.. hardcore αφού όλο το σπίτι τρέχει σε FreeBSD iocage containers.
Το λες και πρόοδο λοιπόν το proxmox, ασε που θέλω να το μάθω έτσι κι αλλιώς.
Άβαταρ μέλους
By georgetz
Serf έγραψε:Υπάρχει κάποια πρόταση για ασύρματα ακουστικά για τηλεόραση; Για να μην ενοχλείτε η φαμίλια :lol:

Θες να :
- κάνεις τη δουλειά σου
-προχωρήσεις το θέμα
ή να ξενοιάσεις ?
Άβαταρ μέλους
By glf
#806414 Πιστεύω ότι το debian που τρέχει ο proxmox είναι πιο ελαφρύ από windows λύσεις. Ένα απλό desktop pc είναι το καημένο που το έστησα. Και μετά, είναι δοκιμασμένη λύση hardware - software. Και χωρίς να χρειάζεται άδεια..

Είχα στήσει πιο παλιά έναν Windows VM server και είχαμε σηκώσει 3-4 windows VMs σε επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά χομπιστες να στήνουν Windows servers δε πολυπαιζει..
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#806423 Έχω έναν σκληρό 1GB που όμως επειδή είναι NTFS δεν μπορεί να τον γράψει το macbook. Τον έχω για backup οπότε δεν χρησιμοποιείται συχνά.
Σκέφτομαι λοιπόν να πάρω έναν εξωτερικό σκληρό 1-2GB για να περάσω τα πάντα εκεί και μετά θα κάνω format τον παλιό του 1GB σε κάτι που να το διαβάζουν όλοι και θα έχω και τους δύο.
Να πάρω ένα απλό 2,5άρι σκληρό μηχανικό;
Να πάρω 1GB SSD; Πιο γρήγορο, πιο ακριβό αλλά δεν είναι υπερβολή για περιστασιακή χρήση;
Να πάρω έναν 3,5άρη 3-4GB που θα χρησιμοποιηθεί αν/όταν πάρω NAS; Αλλά αυτό θα θέλει και κουτί+τροφοδοτικό...
Τείνω προς την πρώτη περίπτωση οπότε η ερώτηση είναι ποιον προτείνετε. WD, Seagate, Toshiba, άλλη μάρκα και μοντέλο. Καλύτερα να έχει USB-C από τη μάνα του.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#806425 Πάρε μια συνδρομή One Drive ή το αντίστοιχο της Apple και κάνε backup εκεί.

Backup σε δίσκους παραπεταμενους εδώ κι εκεί είναι πολύ 90s πλέον

Αν θες σόι και καλά να τα έχεις locally τα δεδομένα κάνε υπομονή και πάρε ένα NAS.