Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By edmond
#781250 Ας θυμηθούμε και λίγο την αιθαλομίχλη που είχε πνίξει το λεκανοπέδιο τότενες με το πρώτο μπραφ της τιμής του θέρμανσης. Γενικά πιστεύω θα παίξει πολύ το ότι κινείται...καίγεται :lol: :s_hang
Επαναλαμβάνω, άκουσα χθες σε κάποια εκπομπή πως η τιμή εκκίνησης θα είναι 1.6 με 1.7€... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:Αυτό το βλέπεις εύκολα. Αν τα A/C σου είναι inverter και έχεις τριφασικό, είναι βέβαιο. Αν δεν έχεις τριφασικό, τότε μπορεί να θέλει λίγο προσοχή αν ανοίξεις εστίες ή θερμοσίφωνα (αν έχεις ηλεκτρικό).
3 κλιματιστικά inverter χρειάζονται λίγο ρεύμα γενικώς, και επίσης λόγω inverter δεν έχουν αυξημένο ρεύμα εκκίνησης τα μοτέρ τους.
Υπολογιστές, τηλεοράσεις, φωτισμός, είναι αστείες σαν καταναλώσεις (ελπίζω να μην έχεις βέβαια 20 λάμπες αλογόνου στην κουζίνα και στο σαλόνι όπως έχω δει σε κάποια σπίτια...).

Αν ειχα τριφασικο δεν θα την ανοιγα την κουβεντα. Μονοφασικο εχω με λαμπες LED παντου, ακομα και στα πορταττιφ. :s_biggrin

Το καλοκαιρι στις ζεστες παντως δεν ειχα θεματα αλλα τα κλιματιστικα αναβαν μεσημερι ενω το μαγειρεμα γινοταν πρωι η βραδυ.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#781256 Πάντως από φίλο συνφορουμιτη που δεν συμμετέχει πλέον πήγε σε 5 ξυλαδες και οι 5 του είπαν ότι τα έχουν όλα δωσμενα.
Εμείς στην επαρχία στοκαρουμε.
Άβαταρ μέλους
By g8777
edmond έγραψε:Ας θυμηθούμε και λίγο την αιθαλομίχλη που είχε πνίξει το λεκανοπέδιο τότενες με το πρώτο μπραφ της τιμής του θέρμανσης. Γενικά πιστεύω θα παίξει πολύ το ότι κινείται...καίγεται :lol: :s_hang
Επαναλαμβάνω, άκουσα χθες σε κάποια εκπομπή πως η τιμή εκκίνησης θα είναι 1.6 με 1.7€... :ninja:

ME ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ η τιμη διαμορφωνεται στα 1,10 Ε / λτ ( i.e. 458,1 €/lt μειον την κρατικη επιδοτηση ) .
Άβαταρ μέλους
By Serf
markvag έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:
Συμφωνώ μονάχα στο πετρέλαιο θέρμανσης: είναι τόσο ακριβό, που μόνον όσοι ψηφίζουν Άδωνι Γεωργιάδη θα έκαναν κάτι τόσο βλακώδες, να πληρώσουν για να γυρίσουν στο πετρέλαιο.

Δεν νομίζω ούτε καν αυτοί να είναι τόσο ηλίθιοι...

Αυτή την βλακεία μόνο ένας μπουμπούκος θα μπορούσε να την πετάξει...

Νίκος Παππάς έγραψε:Τα κλιματιστικα δεν ζεσταινουν χωρο αλλα αερα. Πoυ σημαινει οτι μολις τα κλεισεις ο χωρος παγωνει σε χρονο dt. Mονο επικουρικα μπορουν να δουλεψουν.

Εμείς 3 χρόνια στη Δράμα μια χαρά την παλέψαμε με κλιματιστικά. Στο πρώτο σπίτι άναβε ελάχιστα το πετρέλαιο (γιατί είχε πολλές απώλειες) εδώ που μένω τώρα 120τμ χωρίς απώλειες, ένα δυνατό και αποδοτικό 24άρι μας έβγαλε όλο τον χειμώνα, μόνο στο ένα δωμάτιο άναβε κάποιο αερόθερμο για κάποιες ώρες (λίγες).

Αν το σπίτι δεν έχει απώλειες και το κλιματιστικό είναι αποδοτικό, κάνεις μια χαρά δουλειά. Φυσικά, πρέπει οι εσωτερικές πόρτες να είναι ανοιχτές.
Φέτος το χειμώνα κι εμείς τη βγάλαμε full με κλιματιστικά. Σπίτι 120τμ και δύο μονάδες, μια στο σαλόνι στη μία άκρη και μια στο υπνοδωμάτιο στην άλλη άκρη. Μόνιμα ανοιχτά στους 22°C σε χαμηλή ένταση (fan). Το καλοριφέρ ρυθμισμένο στους 21/22°C πήρε μπρος υποστηρικτικά 2-3 εβδομάδες μονο στα μεγάλα κρύα.

Βέβαια, με ΔΕΗ Home Online από τέλη Νοεμβρίου και μετά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Νίκος Παππάς έγραψε:
markvag έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:Τα κλιματιστικα δεν ζεσταινουν χωρο αλλα αερα. Πoυ σημαινει οτι μολις τα κλεισεις ο χωρος παγωνει σε χρονο dt. Mονο επικουρικα μπορουν να δουλεψουν.

Εμείς 3 χρόνια στη Δράμα μια χαρά την παλέψαμε με κλιματιστικά. Στο πρώτο σπίτι άναβε ελάχιστα το πετρέλαιο (γιατί είχε πολλές απώλειες) εδώ που μένω τώρα 120τμ χωρίς απώλειες, ένα δυνατό και αποδοτικό 24άρι μας έβγαλε όλο τον χειμώνα, μόνο στο ένα δωμάτιο άναβε κάποιο αερόθερμο για κάποιες ώρες (λίγες).

Αν το σπίτι δεν έχει απώλειες και το κλιματιστικό είναι αποδοτικό, κάνεις μια χαρά δουλειά. Φυσικά, πρέπει οι εσωτερικές πόρτες να είναι ανοιχτές.

Ευχομαι να ειναι ετσι Μαρκο. Οι εσωτερικες πορτες ειναι παντα ανοιχτες αλλα εχω 3 κλιματιστικα. Ενα 21.000 btu και 2 εννιαρια και δεν ξερω αν σηκωνει ο πινακας τις καταναλωσεις μαζι με ψυγειο, καμια τηλεοραση η εστια μαγειρεματος.

Η ακομα και τα 2 μαζι με κουζινα, τον υπολογιστη του μικρου, τηλεοραση κλπ

Μια χαρά θα είσαι. Ανάλογα και με το αν βολεύει και η διαρύθμιση του σπιτιού και τι απώλειες έχει το σπίτι, μπορεί να μην χρειάζεσαι καν να τα έχεις όλα τα AC αναμένα. Αν την βγάλαμε ΟΚ εμείς στη Δράμα με 1 AC, νομίζω θα την παλέψετε κι εσείς στην Αθήνα... :lol: :lol: Τώρα, πιθανώς όταν μαγειρεύετε ή έχετε θερμοσίφωνα αναμένο, να χρειάζεται να κλείνετε κάποιο AC, σίγουρα όχι όλα...
Άβαταρ μέλους
By Geralt
edmond έγραψε:Ας θυμηθούμε και λίγο την αιθαλομίχλη που είχε πνίξει το λεκανοπέδιο τότενες με το πρώτο μπραφ της τιμής του θέρμανσης. Γενικά πιστεύω θα παίξει πολύ το ότι κινείται...καίγεται :lol: :s_hang

Ο θρυλος λεει οτι γνωστος γνωστου ειχε βρει καπου παρατημενες παλιες ξυλινες κολωνες της ΔΕΗ/ΟΤΕ που φυσικα εκαψε χαλαρα ανυπερθετως, ντουμανιαζοντας ολο το χωριο με πισσα η με οτι αλλο ηταν ποτισμενες :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Νίκος Παππάς έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Αυτό το βλέπεις εύκολα. Αν τα A/C σου είναι inverter και έχεις τριφασικό, είναι βέβαιο. Αν δεν έχεις τριφασικό, τότε μπορεί να θέλει λίγο προσοχή αν ανοίξεις εστίες ή θερμοσίφωνα (αν έχεις ηλεκτρικό).
3 κλιματιστικά inverter χρειάζονται λίγο ρεύμα γενικώς, και επίσης λόγω inverter δεν έχουν αυξημένο ρεύμα εκκίνησης τα μοτέρ τους.
Υπολογιστές, τηλεοράσεις, φωτισμός, είναι αστείες σαν καταναλώσεις (ελπίζω να μην έχεις βέβαια 20 λάμπες αλογόνου στην κουζίνα και στο σαλόνι όπως έχω δει σε κάποια σπίτια...).

Αν ειχα τριφασικο δεν θα την ανοιγα την κουβεντα. Μονοφασικο εχω με λαμπες LED παντου, ακομα και στα πορταττιφ. :s_biggrin

Το καλοκαιρι στις ζεστες παντως δεν ειχα θεματα αλλα τα κλιματιστικα αναβαν μεσημερι ενω το μαγειρεμα γινοταν πρωι η βραδυ.

Κάνεις την απλή δοκιμή:
-Όλα τα κλιματιστικά στο μέγιστο (πχ 30 βαθμούς) και ανοίγεις 2 εστίες ( ο φούρνος καταναλώνει λιγότερο).
Αν δεν πέσει, τότε είσαι άνετος για ταυτόχρονο μαγείρεμα. Θεωρώ πως δεν θα πέσει πάντως.

Αν έχεις ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αποφεύγεις ταυτόχρονη χρήση. Μια χαρά θα είσαι. Αν πέσει η ασφάλεια του ρολογιού, δες μήπως μπορείς να ζητήσεις επαύξηση της γραμμής, υποθέτω πως τώρα έχεις την μικρή μονοφασική, υπάρχει και η ενισχυμένη.
http://aepseh.gr/articles/96/Paroxes-reumatos
Μπορείς να το καταλάβεις από την ασφάλεια στον πίνακά σου: αν έχεις 32άρα, έχεις την μικρή (που λογικά αυτή θα έχεις).
Για να πας σε επαύξηση, θα πρέπει ν'αλλαχτεί και το καλώδιο από το ρολόι προς τον πίνακα, κάτι που έχει ένα κόστος, αλλά όχι τεράστιο και θα λύσεις άπαξ και δια παντός το πρόβλημά σου.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#781377 Ευχαριστω Γρηγορη για τις πληροφοριες. Τα 3 κλιματιστικα δεν εχω λογο να τα ανοιξω εκτος αν χιονιζει γιατι κατω απο τους 5° πεφτει πολυ η αποδοση τους. Ας ελπισουμε φετος να μηνεχουμε τα περσινα / προπερσινα παλι. Ο θερμοσιφωνας ειναι ηλιακος και μαλιστα καλος γιατι ζεσταινει και με αραιη συννεφια καλα, οποτε τον ανοιγω μερες με πολυ κρυο και συννεφιες συνεχεις, πραγμα σχετικα σπανιο στην Αθηνα. Ακομα και ετσι πανω απο μιση ωρα δεν χρειαζεται το νερο ζεματαει.

Αν παω σε επαυξηση πιθανον να χρειαστω και πινακα νεο για μεγαλυτερη ασφαλεια; Αυτος που εχω ειναι του '94 οπως και το κτιριο. Μην ανοιξω δουλειες τετοιες τωρα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Νίκος Παππάς έγραψε:Ευχαριστω Γρηγορη για τις πληροφοριες. Τα 3 κλιματιστικα δεν εχω λογο να τα ανοιξω εκτος αν χιονιζει γιατι κατω απο τους 5° πεφτει πολυ η αποδοση τους. Ας ελπισουμε φετος να μηνεχουμε τα περσινα / προπερσινα παλι. Ο θερμοσιφωνας ειναι ηλιακος και μαλιστα καλος γιατι ζεσταινει και με αραιη συννεφια καλα, οποτε τον ανοιγω μερες με πολυ κρυο και συννεφιες συνεχεις, πραγμα σχετικα σπανιο στην Αθηνα. Ακομα και ετσι πανω απο μιση ωρα δεν χρειαζεται το νερο ζεματαει.

Αν παω σε επαυξηση πιθανον να χρειαστω και πινακα νεο για μεγαλυτερη ασφαλεια; Αυτος που εχω ειναι του '94 οπως και το κτιριο. Μην ανοιξω δουλειες τετοιες τωρα

Δεν χρειάζεσαι νέο πίνακα, μικρές προσαρμογές στον υφιστάμενο θα κάνεις, ουσιαστικά μόνον στην είσοδο του (μεγαλύτερο διακόπτη και ασφάλεια, όπως ίσως -αν και δεν νομίζω- και ρελέ διαφυγής). Γενικώς, το βασικό κόστος θα είναι τα εργατικά για το νέο καλώδιο και το κόστος αυτού.
Αν έχεις κάποιον γνωστό ηλεκτρολόγο, κάνε του μια ερώτηση να δεις τι παίζει.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#781476 Κατα πασα πιθανοτητα θα χρειαστει ( για την επαυξηση ) και νεο σχεδιο απο ηλεκτρολογο που θα πρεπει να κατατεθει στη ΔΕΗ....
Άβαταρ μέλους
By fokion
#782000 Σχετικο-ασχετο. Πολλά σπιτια που η φωτια περασε περιξ τους η ΔΕΗ αν και ειχε φτιαξει το κεντρικο δυκτυο δεν τα συνεδεε αν δεν εφερναν βεβαιωση ηλεκτρολογου ( ή κατι τετοιο ) οτι η εσωτερικη εγκατασταση και δη το καλωδιο απο ρολοι μεχρι πινακα δεν ηταν λειτουργικό ( αναφερομαι κυριως σε μονοκατοικιες...

το οποιο βεβαια χαρτι ειχε και αλλες προϋποθεσεις, πχ τακτοποιημενες αυθαιρεσίες.... ( αν και αυτο φανταζομαι λυνοταν με τους γνωστους τροπους...)
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#782257 παρμένο από άλλο τοπικό

Anonymous Founder έγραψε:Ό,τι διάβασα, μας έχει στην απέξω πάντως. Αρχίζω και ανησυχώ, και το μόνο που μένει είναι η αλλαγή της θέρμανσης σε υγραέριο, που ήταν αυτό που δεν ήθελα. Δεν έχω άλλη επιλογή όμως από αυτά που διαβάζω.

είχα πρόσφατα τη συζήτηση για μετατροπή με kit (ατομικός λέβητας αερίου) για χρήση με υγραέριο.
αξίζει η διαδικασία? δεν ξέρω και κατά πόσο σταθερή είναι ή θα είναι η τιμή στα υγραέρια..

έχω γνωστό που μέχρι να 'ρθει το αέριο στην οικοδομή έκαιγε μπουκάλες στον λέβητα του.
έχεις το βάλε-βγάλε συνέχεια αλλά μήπως για φέτος αξίζει ο κόπος? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#782260 Περιμένω να δω κι εγώ τι θα ανακοινώσουν, αλλά βλέπω πως φέτος δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, με αυτά που διαβάζω και καταλαβαίνω γύρω γύρω.
Το βάλε βγάλε είναι ένα θέμα, θεωρώ πως αν βρεις κάποια εταιρεία από τις πολλές που στα φέρνει στο σπίτι, είναι μικρό το κακό, για 1 φορά την εβδομάδα πάνω κάτω.