Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Νίκος Παππάς έγραψε:Η ουσία είναι πως μία πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας κράτησε τόσες ώρες και προκάλεσε ζημιές σε 23 σπίτια και 4 αυτοκίνητα. Σε περιοχή μάλιστα χωρίς δάσος και ημέρα χωρίς αέρα.

Δεν μου φαίνεται πολύ έτοιμος ο μηχανισμός.

Υποτίθεται ότι μετά τα περσινά πήραν κάποια μαθήματα.

RMX3363

το θεμα ειναι οτι ειμασταν ατυχοι στο Ματι.Εαν ειχαμε τη σημερινη κυβερνηση δεν θα ειχε γινει αυτο το κακο.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
224v έγραψε:Αέρα είχε πολύ, όπως είπαν οι κάτοικοι.

.

132 χλμ/ωρα ειχε(Ματι 120χλμ/ωρα)
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
dimviii έγραψε:

.

153 χαω έχουμε;
....

....

132 ένα, 132 δύο,....... Κατοχυρώνεται στον Ντιμκλιο! ,

RMX3363
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#766450 https://www.newsit.gr/ellada/malakasa-p ... o/3538344/

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τριών πολιτών ο αλλοδαπός έβαλε φωτιά σε ένα δέντρο στη Μαλακάσα σε πευκοδάσος και αμέσως κάλεσαν τις αρχές ενώ οι πολίτες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Στο τμήμα διαπιστώθηκε πως ο αλλοδαπός έφερε πάνω του σύνεργα εμπρησμού.

:roll:
Άβαταρ μέλους
By cabala10
dimviii έγραψε:

.

αμα ηταν 132χλμ θα τα ειχε καψει ολα μεχρι το σουνιο...
Άβαταρ μέλους
By theo13
Νίκος Παππάς έγραψε:Η ουσία είναι πως μία πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας κράτησε τόσες ώρες και προκάλεσε ζημιές σε 23 σπίτια και 4 αυτοκίνητα. Σε περιοχή μάλιστα χωρίς δάσος και ημέρα χωρίς αέρα.

Δεν μου φαίνεται πολύ έτοιμος ο μηχανισμός.

Υποτίθεται ότι μετά τα περσινά πήραν κάποια μαθήματα.

RMX3363

Επέτρεψε μου να αναφέρω κάποιες απόψεις μου με αφορμή το ποστ σου με εντελώς φιλική διάθεση.

1)Το "τόσες ώρες" δεν το θεωρώ ακριβές γιατί αφενός η φωτιά είναι κάτι δυναμικό, άρα ο χρόνος είναι σχετικός από την στιγμή που πήρε έκταση, και αφετέρου στις 20:00 δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.
2)Το στοιχείο του αστικού ιστού είναι επιβαρυντικός παράγοντας για μια πυρκαγιά και όχι κάτι που βοηθά. Πέρα από τα προβλήματα με την κίνηση των οχημάτων, επί της ουσίας πρόκειται για συμβάν που κάνεις διάσωση ταυτόχρονα με κατάσβεση αφού σε πολλά σπίτια συνήθως υπάρχουν άτομα. Εκεί δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη.
Εικόνα
Εικόνα
3) Σαφέστατα είναι κρίμα το ότι έγιναν ζημιές (και ιδιαίτερα σοβαρές σε 2 σπίτια), όμως η λέξη ζημιές περιλαμβάνει ακόμα και το να καεί 2 μέτρα πέργκολα σε μια αυλή. Δεν μειώνω την αξία της περιουσίας του καθενός αλλά νομίζω είναι διαφορετικό να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι όταν κάποιος έχει υποστεί 10αδες χιλιάδες ευρώ ζημιών και κάποιος άλλος 50 ευρώ ζημιά.
4) Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, δυστυχώς λόγω της φύσης τους είναι πολύ ευάλωτα και εύκολο να καταστραφούν ενώ το ότι βρίσκονται παρκαρισμένα στην άκρη του δρόμου και ιδιαίτερα αυτά που είναι προς τη μεριά που έρχεται η φωτιά το κάνει ακόμα πιο εύκολο. Για παράδειγμα:
Εικόνα

5) Η μορφολογία του εδάφους και η βλάστηση ήταν ότι πρέπει για ταχύτατη εξάπλωση. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς "διαβάζοντας" τον καπνό (μέσα από μερικές φωτογραφίες.) Μια φωτιά που κινείται ανηφορικά παράγει περισσότερη ακτινοβόλο θερµότητα, κάτι που σημαίνει ότι προθερµαίνει την καύσιµη ύλη πολύ πιο γρήγορα ταχύτερα απ’ότι αν κινούταν σε επίπεδο έδαφος. Όσο µεγαλύτερη η κλίση, τόσο ισχυρότερο το αποτέλεσµα, ενώ ένας γενικός κανόνας λέει ότι για κάθε 10 µοίρες ανηφορικά, διπλασιάζεται ο ρυθµός εξάπλωσης. Για παράδειγμα:

Εικόνα

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως το συγκεκριμένο σπίτι βρισκόταν στην πορεία φωτιάς μεγάλης έντασης (παρατηρείστε ότι είχε τέτοια ταχύτητα που δεν κάηκαν ολοσχερώς τα πεύκα ενώ και στην πλαγιά είχε χαμηλή βλάστηση. Άρα η ζημιά έγινε και χωρίς δάσος απλά έγινε πολύ πιο γρήγορα.

Εικόνα

Ο λευκός καπνός συνήθως σημαίνει ότι το καιόμενο υλικό απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα αέρια και υδρατμούς, που σημαίνει ότι η φωτιά μόλις αρχίζει ή επίσης μπορεί να υποδεικνύει ελαφριά και εύφλεκτα καύσιμα όπως χόρτα ή κλαδιά. Ο πυκνός, μαύρος καπνός μπορεί να είναι ένδειξη ότι ένα ανθρωπογενές υλικό καίγεται (όπως π.χ. ελαστικά, οχήματα) ενώ κατά γενικό κανόνα, όσο πιο σκούρος είναι ο καπνός, τόσο πιο ξηρή καύσιμη ύλη καίγεται και μάλιστα βίαια.

Εικόνα

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη και τα γράφω όχι για να δικαιολογήσω αλλά περισσότερο να εξηγήσω όσο μπορώ ένα δυο πράγματα . Μακάρι να είναι η τελευταία φωτιά στην Αττική φέτος.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#766477 Νομίζω πως δεν είναι απλά άποψη, αλλά γνώση και εμπειρία! :thumbsup:
Άποψη έχουμε εμείς που τις φωτιές τις βλέπουμε από την τηλεόραση :lol:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#766483 Καλά, αν η φωτιά φτάσει στο σπίτι σου και σου καεί μόνο η πέργκολα, μάλλον τυχερός λογαριάζεται.

Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό ποστ Theo, ευχαριστούμε πολύ!

Σε σχέση με αυτό που έγραψες για τον αστικό ιστό - αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα της επιχείρησης, ωστόσο εντός αστικού ιστού δεν προχωράει και πιο αργά; Δηλαδή προφανώς και στο βουνό, στο δάσος τρέχει, όμως όταν μπει σε οικισμό, μετά δεν πάει πιο αργά ώστε να μπορούν να σβήνουν και οι μικρές εστίες σε αυλές και οικόπεδα;

Δε.μιλαμε βέβαια για περιπτώσεις όπως Ιπποκράτειο Πολιτεία, Διόνυσο, κλπ όπου το δάσος ενώνεται με τον οικισμό και προφανώς η φωτιά μπορεί να μπει τρομακτικά γρήγορα μεσα. Απλά σε περιπτώσεις όπως χτες, είδαμε και κατοίκους να συνδράμουν όπως μπορούν.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#766494 @theo13, αν σου επιτρεπω λεει!?!?! :thumbsup: :metalo:

Αν δεν γραψεις εσυ που τα ξερεις και τα ζεις καθημερινα, ποιος θα γραψει;

Σε ευχαριστω που με διορθωσες :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By 224v
#766499 Είμαστε τυχεροί που έχουμε έχω μέσα τον Theo13 να μαθαίνουμε αωστα πράγματα γιατί από τα παράθυρα μο ο μακακίες ακούμε.

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#766506 Τα είχε γράψει και για το Μάτι, αλλά τότε τα παράθυρα ήταν αξιόπιστα βλέπεις...
Θα πω πάντως για την τελευταία φωτιά στην Βούλα, πως το Πυρνάρι της Γλυφάδας που ξεκίνησε, ΔΕΝ έχει δάσος. Ο Υμηττός στα νότια, είναι γυμνός, θάμνους, πουρνάρια είχε. Το ότι έφτασε η φωτιά στο Πανόραμα και στο Κορωπί, θα έπρεπε να προβληματίζει.
Εγώ δεν ήμουν στην περιοχή από την αρχή (αν δεν κάνω λάθος η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 13:00), αλλά στις 14:30 είδα ένα Erickson και όχι αεροπλάνα. Αυτά ήρθαν αρκετά αργότερα, ενώ όντως στο τέλος είχαν έρθει πολλά, αν σκεφτείς πως δεν μιλάμε για καμιά τεράστια πυρκαγιά.
Είδα Chinook, 2 Erickson, 3 Canadair, 3 Tractor. Σειρήνες ακούγονταν διαρκώς, είδαμε υδροφόρες των δήμων, γενικώς υπήρχε κινητοποίηση, αλλά θα περίμενες δεδομένου του σημείου, να έχει σβήσει πολύ πολύ νωρίτερα.
Αυτό μου κάνει εντύπωση πάνω απ' όλα.
Επίσης κάτι που γράφτηκε και ΔΕΝ ισχύει: ο Υμηττός στο σημείο της πυρκαγιάς, ΈΧΕΙ προσβάσεις. Με τα μάτια μου είδα 1 υδροφόρα ανεβαίνει τον χωματόδρομο, που υπάρχει εκεί ακριβώς για την περίπτωση φωτιάς (είναι κλειστός για το κοινό).
Ξαναλέω λοιπόν, θα έπρεπε να προβληματίσει γιατί πήρε έκταση μια πυρκαγιά σε σημείο χωρίς πλούσια βλάστηση (άρα και καύσιμη ύλη), χωρίς τρελό αέρα (5-6 μποφόρ είναι εντελώς φυσιολογική κατάσταση για την περιοχή), και με δήμους γύρω γύρω με λεφτά, εξοπλισμό, εθελοντές, κλπ κλπ.
Αν καίγονται έτσι τα νότια, τι θα γίνει αν έχουμε τα ίδια πιο βόρεια; Ο Υμηττός στην βόρεια πλευρά είναι κατάφυτος.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#766513 Οι αναφορές στην καταστροφή του '18 γιατί συνεχίζονται; Τόσες απώλειες, και πιάνονται ακόμη στο πληκτρολόγιο και από τις δύο πλευρές.

Συνεχίζει το σπριντ μπροστά ο τόποc.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#766517 Γιατί συνεχίζονται; Γιατί καλώς ή κακώς, η εν λόγω καταστροφή ήταν το σημείο που άλλαξε τα πάντα και βάσει αυτού κρίνονται επίσης τα πάντα. Πέρυσι κάηκε το σύμπαν πχ η μισή Εύβοια καταστράφηκε, αλλά δεν έγινε τίποτε, από την στιγμή που δεν είχαμε νεκρούς όπως το Μάτι.
Και ΚΑΘΕ φωτιά, πλέον, έτσι θα κρίνεται καλώς ή κακώς, γιατί έτσι βγήκε αυτή η κυβέρνηση και έτσι έπεσε η προηγούμενη.