- 06 Ιουν 2022, 10:46
Τα είχε γράψει και για το Μάτι, αλλά τότε τα παράθυρα ήταν αξιόπιστα βλέπεις...
Θα πω πάντως για την τελευταία φωτιά στην Βούλα, πως το Πυρνάρι της Γλυφάδας που ξεκίνησε, ΔΕΝ έχει δάσος. Ο Υμηττός στα νότια, είναι γυμνός, θάμνους, πουρνάρια είχε. Το ότι έφτασε η φωτιά στο Πανόραμα και στο Κορωπί, θα έπρεπε να προβληματίζει.
Εγώ δεν ήμουν στην περιοχή από την αρχή (αν δεν κάνω λάθος η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 13:00), αλλά στις 14:30 είδα ένα Erickson και όχι αεροπλάνα. Αυτά ήρθαν αρκετά αργότερα, ενώ όντως στο τέλος είχαν έρθει πολλά, αν σκεφτείς πως δεν μιλάμε για καμιά τεράστια πυρκαγιά.
Είδα Chinook, 2 Erickson, 3 Canadair, 3 Tractor. Σειρήνες ακούγονταν διαρκώς, είδαμε υδροφόρες των δήμων, γενικώς υπήρχε κινητοποίηση, αλλά θα περίμενες δεδομένου του σημείου, να έχει σβήσει πολύ πολύ νωρίτερα.
Αυτό μου κάνει εντύπωση πάνω απ' όλα.
Επίσης κάτι που γράφτηκε και ΔΕΝ ισχύει: ο Υμηττός στο σημείο της πυρκαγιάς, ΈΧΕΙ προσβάσεις. Με τα μάτια μου είδα 1 υδροφόρα ανεβαίνει τον χωματόδρομο, που υπάρχει εκεί ακριβώς για την περίπτωση φωτιάς (είναι κλειστός για το κοινό).
Ξαναλέω λοιπόν, θα έπρεπε να προβληματίσει γιατί πήρε έκταση μια πυρκαγιά σε σημείο χωρίς πλούσια βλάστηση (άρα και καύσιμη ύλη), χωρίς τρελό αέρα (5-6 μποφόρ είναι εντελώς φυσιολογική κατάσταση για την περιοχή), και με δήμους γύρω γύρω με λεφτά, εξοπλισμό, εθελοντές, κλπ κλπ.
Αν καίγονται έτσι τα νότια, τι θα γίνει αν έχουμε τα ίδια πιο βόρεια; Ο Υμηττός στην βόρεια πλευρά είναι κατάφυτος.