Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By markvag
Scotch έγραψε:Νίκο, το Cupra Born 58 KWh 204 PS έχει 37.900 € (-8.000 η επιδότηση) και διαφημίζει αυτονομία 424 χλμ. Φτάνεις άνετα Καλαμάτα, με λογικές ταχύτητες, φορτίζεις δωρεάν (προς το παρόν σε όλους τους φορτιστές στην Πελοπόννησο) το βράδυ και επιστρέφεις την επομένη. Σαφώς θα το προτιμούσα από το να δώσω 25 για hybrid.

424χλμ με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου; Εξαιρετικά χλωμό θα το έλεγα... :lol: Άντε, να φτάσει τα 300χλμ με 120-130χαω + AC...

blinkys έγραψε:Τώρα στην σπάνια περίπτωση που όντως νοιάζεστε για τον πλανήτη και δεν είστε υπέρμαχοι των ηλεκτρικών γιατί είναι the latest trend, κρατήστε το αυτοκίνητο σας μέχρι να αποσυντεθεί. Γιατί το να παραχθεί ένα νέο αυτοκίνητο, μολύνει περισσότερο το περιβάλλον από το 1400αρι 15ετίας του θείου Κώστα.

Ακριβώς. Ιδίως αυτό.

Nosferatu έγραψε:Νομιζω με παρερμηνεύεις, εγω δε μιλησα ποτε να παρουν ολοι για οικολογια ουτε για political correctness. Καθαρα οικονομοτεχνικα μιλαω. Ενα μεταχειρισμένο φτηνο EV με τελειωμενες μπαταριες σε 5 χρονια (για την Ελληνικη αγορα) που βγαζει 70χλμ με το ζορι, θα αποφερει τεραστια κερδη στο κοστος κίνησής στον απλο κοσμακη, στεγνα οικονομοτεχνικα. Για τα 0-1-2 ταξίδια το χρονο ε ναι ισως συμφερει να νοικιασεις η να βρεις μια εναλλακτική.

Συγνώμη, πως ένα EV με τελειωμένες μπαταρίες (που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην δουλεύουν καθόλου) θα προσφέρει κέρδη στον "απλό κοσμάκη" και μάλιστα "τεράστια";; :dizzy: Γιατί αν οι μπαταρίες έχουν χάσει το 60-70-80% της αρχικής τους χωρητικότητας, είναι πιο τελειωμένες από τον θάνατο... Μόνο αν το χαρίζουν (και δεν ασχοληθείς με καμία επισκευή).
Άβαταρ μέλους
By markvag
#762220 Καλά κι εγώ μην νομίζεις, έχω βάλει παραγγελία το Lucid Air :shifty: :s_biggrin

Τους δίνω την μπεμπέκα και θα μου βάλουν τη διαφορά. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#762221 Κατα κυριο λογο ζουμε μια στρεβλωση κυριως λογω κοστους και μεγεθους. Σημερα τα αυτοκινητα που εχουν μεγαλη αυτονομια ειναι τα μεγαλα και ακριβα, αυτα που δεν βολευει να κινουνται στην πολη, τα μικροτερα εχουν μικροτερη που ομως ειναι αρκετη για πολη αλλα επισης κοστιζουν δυσαναλογα πολλα σε σχεση με τα τα ICE. ( Mιλαω για βασικες εκδοσεις η παρομοιες και μην μου πειτε για αυτοματα κιβωτια διοτι στα μεν EV δεν υπαρχει εναλλακτικη ενω στα ICE ειναι κομματι του εξοπλισμου. Αυτος που θα παρει EV σημερα αγοραζει και την τουμπανη εκδοση σε ICE, αλλα ποσοι ειναι αυτοι που θα δωσουν 30Κ για ενα Β segment; )

Σημερα αυτος που ψαχνει για 2ο ειτε θα δωσει 15-17Κ για καποιο καινουργιο μικρο, ειτε θα ψαξει για μεταχειρισμενο γυρω στα 5-7Κ. Δεν παιζουν EV σε αυτα τα λεφτα που να αξιζει να παρεις.

Επισης ολη η κουβεντα δεν γινεται για αυτους που εχουν την δυνατοτητα να εχουν 100Κ σε οχηματα, αυτοι δεν εχουν προβλημα προφανως. Μιλαμε για τους πολλους που εχουν ενα μικρομεσαιο για οικογενειακο ή ενα B suv που ειναι της μοδας κι ενα μικρο για την συζυγο.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
markvag έγραψε:424χλμ με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου; Εξαιρετικά χλωμό θα το έλεγα... :lol: Άντε, να φτάσει τα 300χλμ με 120-130χαω + AC...

Για Καλαμάτα πάντως μια χαρά είναι και το 300άρι.

markvag έγραψε:
blinkys έγραψε:Τώρα στην σπάνια περίπτωση που όντως νοιάζεστε για τον πλανήτη και δεν είστε υπέρμαχοι των ηλεκτρικών γιατί είναι the latest trend, κρατήστε το αυτοκίνητο σας μέχρι να αποσυντεθεί. Γιατί το να παραχθεί ένα νέο αυτοκίνητο, μολύνει περισσότερο το περιβάλλον από το 1400αρι 15ετίας του θείου Κώστα.

Ακριβώς. Ιδίως αυτό.

Ξεκίνησε όμως η κουβέντα για κάποιον που θα αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο, συνεπώς θα μολύνει ούτως ή άλλως το περιβάλλον με την παραγωγή του. Πολύ αμφιβάλλω επίσης ότι ισχύει κάτι τέτοιο (ρύπανση από παραγωγή και κυκλοφορία νέου > keep the hrep for ever).
Άβαταρ μέλους
By g8777
#762230 We are afraid’: Erin Brockovich pollutant linked to global electric car boom

Yet people living on the remote Obi Island, which has recently become home to one of Indonesia’s largest nickel mines, just want clean and safe water.

Kλαιν.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
g8777 έγραψε:We are afraid’: Erin Brockovich pollutant linked to global electric car boom

Yet people living on the remote Obi Island, which has recently become home to one of Indonesia’s largest nickel mines, just want clean and safe water.

Kλαιν.

Recent years have seen a race between mining companies to gain control of the world’s largest nickel reserves in Indonesia.

The largest deposits of nickel in non-Russian Europe are located in Finland and Greece.

Η Λάρκο τι να κάνει άραγε;
:shifty:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#762233 Το Cupra έχει μέση κατανάλωση (με κίνηση στην πόλη) 19.5KWh/100Km, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη βγάζει max 300Km. Όταν μιλάμε για ταξίδι με φυσιολογικές ταχύτητες (και όχι ηλεκτρικών), η κατανάλωση θα είναι σίγουρα πάνω από 20KWh, οπότε το Cupra φτάνει δεν φτάνει Καλαμάτα.

Όσο για την κουβέντα για "φτηνά" ηλεκτρικά που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στον "κοσμάκη", θα ήθελα να δω πότε θα έρθουν και τι τιμή θα έχουν. Γιατί σήμερα που μιλάμε, ακόμη και τα συμβατικά προς κατάργηση πετρελαιοκίνητα/ βενζινοκίνητα μεταχειρισμένα που υπάρχουν, έχουν τιμές στον Θεό. Έβλεπα προχθές VW Up 5ετίας με τιμή στα 11.000€ :dizzy:
Οι εταιρείες έχουν αποσυρθεί από αυτό το κομμάτι της αγοράς και πλέον όλα είναι πανάκριβα. Δεν ξέρω πόσο "φτηνό" θα είναι σε 5 χρόνια ένα ηλεκτρικό που σήμερα κοστίζει 35 με 40 χιλιάδες ευρώ. Εκτός και αν μιλάμε για μεταχειρισμένα Ami και Dacia Spring...

Τέλος, αξίζει να δούμε και τι τιμή θα έχει το ρεύμα σε 5 χρόνια και τι φόρους θα πληρώνουν τα ηλεκτρικά... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By blinkys
#762242 ΟΚ ας πούμε πως δεν μολύνει περισσότερο το περιβάλλον η παραγωγή ενός νέου αυτοκινήτου από το να κρατήσεις το χρέπι που ήδη έχεις. Ας πούμε και πως ο μέσος Έλλην που μέχρι χθες έφευγε από το βενζινάδικο αν περίμεναν 2 αυτοκίνητα στην ίδια αντλία πριν από αυτόν γιατί δεν είχε υπομονή, θα ξυρίσει το κεφάλι, θα βάλει και πορτοκαλί σεντόνι και θα διαλογίζεται μπροστά στις διάφορες πρίζες περιμένοντας καρτερικά να φορτίσει το νέο αυτοκίνητό του.
Ποια είναι ακριβώς η λογική πίσω από την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα; Δηλαδή για την τσέπη μου είναι βραχνάς τα καύσιμα και μου περισσεύουν ~33,5 λογαριασμοί της ΔΕΗ να τους πετάξω στον δρόμο; Που μπορεί να μου το τρακάρουν, να πάρει φωτιά, να βγει σκάρτο, να είχε ανάδρομο Ερμή όταν το συναρμολόγησαν και να μην σβήνει το φλας και χίλια άλλα ρίσκα; Για να μην μιλήσω για το ότι δεν έχουμε ιδέα τι αξιοπιστία έχει αυτή η νέα τεχνολογία.

Ακόμα κι αν έχεις τα λεφτά. Πες ότι πούλησες ένα οικοπεδάκι, τα χρυσά δόντια από την μασέλα του παππού και τα βρήκες. Δηλαδή αξίζει να πληρώσεις πιο ακριβά ένα ηλεκτρικό, να έχεις μόνιμα το άγχος της αυτονομίας και να κάνεις σχέδια για εκστρατεία κάθε φορά πριν ταξιδέψεις. Θα "επενδύσεις" σε νέο αυτοκίνητο με ασφάλεια, τεχνολογία, άνεση, ηλεκτρονικά που παραγγέλνουν φρέντο μέτριο κάθε φορά που περνάς μπροστά από το αγαπημένο σου καφέ για να τα απολαμβάνεις κολλημένος πίσω από τις νταλίκες στην εθνική. :yahoo:

Επειδή λοιπόν η πραγματικότητα απέχει από τα φόρουμ όσο το βίντεο που είδα στο YouTube με έναν τύπο που έδειχνε πως σοβατίζουν και τον τοίχο που σοβάτισα εγώ και πολλοί ορκίζονται πως όταν τον κοιτάς από γωνία εμφανίζεται ο dimvii με Clio Diesel, δεν είναι κακό να έχεις λεφτά και να θες να πειραματιστείς με αυτό το "νέο" καύσιμο. Κακό είναι να το παρουσιάζεις σαν συμφέρουσα επιλογή.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#762243 Κακό είναι επίσης να αγοράζεις περιοδικό αυτοκινήτου και πάνω από την μισή ύλη να είναι plug in υβριδικά και ηλεκτρικά με κόστος πάνω από 40 - 50 χιλιάρικα. Την στιγμή που οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ζήτημα να αποτελούν το 20% της αγοράς. :thumbsdown:
Που κανονικά το Captur PHEV για παράδειγμα με τιμή στα 37.000 € :dizzy: δεν θα έπρεπε καν να το παρουσιάζουν και αυτοί τα βρίσκουν όλα ρόδινα και φυσικά δεν κάνουν καμιά αναφορά στην τιμή. :x
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
axel12p έγραψε:Κακό είναι επίσης να αγοράζεις περιοδικό αυτοκινήτου και πάνω από την μισή ύλη να είναι plug in υβριδικά και ηλεκτρικά με κόστος πάνω από 40 - 50 χιλιάρικα. Την στιγμή που οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ζήτημα να αποτελούν το 20% της αγοράς. :thumbsdown:
Που κανονικά το Captur PHEV για παράδειγμα με τιμή στα 37.000 € :dizzy: δεν θα έπρεπε καν να το παρουσιάζουν και αυτοί τα βρίσκουν όλα ρόδινα και φυσικά δεν κάνουν καμιά αναφορά στην τιμή. :x

20 % ;
Το 2021 πουλήθηκαν 100911 νέα αυτοκίνητα.
Τα BEV+PHEV ήταν 6961.
6,9 %
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#762253 Σε ένα γράφημα που είχε το τελευταίο τεύχος των 4Τ το είχα δει, αλλά μπορεί να κάνω λάθος μιας και δεν το έχω μπροστά μου τώρα.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#762260 Αυτό με τα περιοδικά ισχύει βέβαια και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Τώρα το χρήμα δείχνει προς τα εκεί, πριν 10 χρόνια έδειχνε πετρέλαιο, το οποίο τώρα το χαρακτηρίζουν...βρώμικο.
Συγκεκριμένα με τους 4Τ -που τους διαβάζω ανελιπώς τα τελευταία 30 χρόνια- αν ανοίξεις το πχ τελευταίο τεύχος, δεν γίνεται να μην αναρωτηθείς :shifty: για το τι διάολο έχουν βαλθεί να μας πλασάρουν. Αμάξια που εξ ορισμού κοστίζουν 30κ< τα παρουσιάζουν σαν να είναι φρούτο.
Και γω γουστάρω ηλεκτροφάση, γεύομαι εξάλλου τους καρπούς της έστω επιδερμικά με το hybrid. Μη επαναλαμβανόμαστε όμως. Για να φτάσουμε να έχουμε σαν επιλογή για καινούργιο ηλεκτρικό αμάξι, κάτι που κάνει πρπ 20κ και να βρίσκεις να φουλάρεις ηλεκτρόνια οπουδήποτε και μέσα σε 5' , ε νομίζω πως απέχουμε αρκετά ακόμα.
Και σορρυ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το να πάρω αμάξι 50κ για να καταστρώνω σχέδιο για να πάω ταξίδι, προσωπικά μου φαίνεται κάπως. Σε άλλους μπορεί να μοιάζει φυσιολογικό, με γειά τους με χαρά τους, δεν κρινω. Και καλά στην πόλη, τα χλμ έιναι λίγο πολύ συγκεκριμένα. Σε ένα ταξίδι, είσαι πάντα(ΠΑΝΤΑ όμως :s_dunno ) με την έννοια του που θα είναι ο κοντινότερος φορτιστής, πόση ώρα θα κάνει να φορτίσει, πόσα χλμ θα δώσει, θα φτάσει για την επόμενη εξόρμηση; και άλλα χαρωπά που εμένα μου φαίνονται λιγάκι εκτός...βολικότητας που μας έχει συνηθίσει η υφισταμενη τεχνολογία του τύπου ξεμένω από καύσιμο-->βρίσκω σύντομα πρατήριο-->γεμίζω σε 2' και έφυφα για 500+ αυτονομίας ακόμα και για ένα ξεφτιλισμένο segA 20ετίας.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#762262 Τα περιοδικά (κι οι σελίδες) παρουσιάζουν όποια δημοσιογραφικά μοντέλα φέρουν οι αντιπροσωπείες. Δεν ορίζουν ποια μοντέλα δοκιμής θα βγάλει η κάθε εισαγωγική.
Άβαταρ μέλους
By blinkys
#762263 Τα περιοδικά και οι σελίδες προσπαθούν να μας πείσουν πως σε έναν κόσμο που τα πάντα γίνονται ταχύτερα, που μέχρι και τα φυτά μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ο σωστός δρόμος για την αυτοκίνηση είναι να κινούμαστε αργότερα απ' ότι οι παππούδες μας με τα Autobianchi και τα Lada 2105 και να κρατάει το ταξίδι περισσότερη ώρα το 2022 απ' ότι το 1974.