- 15 Μαρ 2022, 12:38
Πλαφόν στην τελική τιμή δεν μπορεί να μπει, υπό την έννοια πως τα διυληστήρια αγοράζουν με τις διεθνείς τιμές και (δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους στο καύσιμο είναι μονοψήφια, κερδίζεις από τον όγκο), εξαιρετικά σύντομα τα διυληστήρια απλά δεν θα έχουν καύσιμο. Όπως ξέρει όποιος ασχολείται με την αγορά οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές γίνονται σε μονοψήφια ευρώ / 1.000lt, ούτε καν δηλαδή σε 1 λεπτό / lt...
Επίσης, δεν ξέρω αν μπορεί να μπει πλαφόν στα κέρδη του καθενός στην αλυσίδα, καθώς παίζουν πολύ εκπτώσεις βάσει τζίρου μίας περιόδου (μήνα, εξάμηνο, έτος, κτλ, ανάλογα με τη συμφωνία), οπότε το τελικό κέρδος θα βγει μετά από ένα Χ διάστημα. Φυσικά περιθώρια που ανέφερε το σούργελο που έχουμε ως υπουργό ανάπτυξης (20-30%) είναι απλά ανύπαρκτα στο καύσιμο...

Αν θέσει πχ ανώτατο περιθώριο κέρδους 30% σε κάθε στάδιο, απλά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι και θα είναι κάτι που το έβαλε για να χαίρονται οι εγκεφαλικά νεκροί αγοραστές νανογιλέκων που τον ψηφίζουν.
Δεδομένων βέβαια όλων των παραπάνω, η μονοπωλιακή φύση της Ελ αγοράς καυσίμου, που ελέγχεται σχεδόν στο σύνολό της από 2 εταιρείας (την εξής 1), ιδίως τώρα που με τις κυρώσεις στη Ρωσία δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει η Jetoil, που έκανε απευθείας εισαγωγές από Ρωσία, εξασφαλίζει πως έχουμε τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη. Θυμίζω πως το καύσιμο είναι είδος ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και η κατανάλωσή του δεν είναι προαιρετική για μεγάλο ποσοστό αυτής. Μπορώ πχ να πω πως δεν θα πάω να κάψω 10 λίτρα βενζίνη στο βουνό για την καύλα μου, αλλά δεν μπορώ να πω πως επί 1 μήνα δεν θα κάψω 100lt βενζίνη για να πάω στη δουλειά... Άρα, όσο κι αν κοστίζει θα το πληρώσεις, γιατί δεν έχεις επιλογή. Μπορεί να γίνει κάτι εδώ; Δύσκολα (γιατί οι επενδύσεις για να μπει και άλλος παίκτης στην αγορά για ουσιαστικό ανταγωνισμό είναι τεράστιες και η Ελληνική αγορά μικρή), ενώ δεν νομίζω πως υπάρχει κυβέρνηση στην μπανανία μας που να θέλει ή να μπορεί να τα βάλει με τις 2 εταιρείες, την εξής 1...

Ιδίως η τωρινή κυβέρνηση που έχει δείξει εμπράκτως πως μεταξύ του πλουσιότερου 0,01% των Ελλήνων και του υπόλοιπου 99,99%, προτιμάει ΠΑΝΤΑ το 0,01%.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ ή να μπει κάποιος μηχανισμός για να μειώνεται αυτόματα, εάν η λιανική ξεπεράσει ένα ποσό. Ούτως ή άλλως τα κρατικά έσοδα θα είναι αυξημένα...
Προσωπικά πάντως, δεν είμαι καθόλου κατά του να δίνεται κάποιο πχ κουπόνι, αρκεί να είναι με εισοδηματικά κριτήρια.
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>