Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#74365 Εξαρτάται πόσο θα το αφήσεις να κρυώσει. Την πέμπτη σε σπιτι άδειο της γειτονιάς μου είχε θερμοκρασία 11 βαθμούς το μεσημέρι. Σχεδόν την ίδια με την εξωτερική... Νομίζω 1 βαθμό ανά ώρα ανεβαίνει... Ο μηχανικός θα σου δώσει τις προδιαγραφές της εγκατάστασης... Και από την εξωτερική θερμοκρασία εξαρτάται, και από το νερό που χρησιμοποιείς. Εννοώ τη θερμοκρασία. Στα πολύ κρύα (μείον 4 -7) μάξιμουμ νερό προσαγωγής με θερμοκρασία 45 47. Σήμερα το έχω 40. Οι αντλίες έχουν σύστημα προγράμματα αντιστάθμισης και ανάλογα με εξωτερική θερμοκρασία καθορίζουν και τη θερμοκρασία του νερού. (Ισχύει και χειμώνα και καλοκαίρι)
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#74658 1 βαθμό ανά ώρα, είναι πολύ ικανοποιητικό. Σε μισή μέρα ζεστάθηκε
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#75104 Για να συγκρίνεις:
Διώροφη μονοκατοικία περίπου 130 τ.μ. με εξωτερική θερμοκρασία 0 βαθμούς και εσωτερική αρχική θερμοκρασία 10 βαθμούς, ήθελε περίπου 8 ώρες για να ανεβάσει θερμοκρασία κατά 6 βαθμούς, και περίπου 24 ώρες για να νιώθεις άνετα σε όλο το σπίτι. Σημειωτέον ότι ο λέβητας και τα καλοριφέρ κατά τη θέρμανση δεν απέδιδαν πλήρη ισχύ (δεν ήταν στους 90 C το νερό).

Μικρό σπίτι στη Θεσσαλονίκη (κάτω των 50 τ.μ.) με εξωτ. θερμοκρασία 3 βαθμούς και εσωτ. θερμοκρασία 10 βαθμούς έκανε πάνω από 12 ώρες να φτάσει τους 19 βαθμούς.

Γενικά για αναθέρμανση κρύου σπιτιού που δεν υπερβολικά μεγάλο και έχει σωστά διαστασιολογημένη εγκατάσταση θέρμανσης, να υπολογίζεις ένα γεμάτο 24ωρο μέχρι να επιτευχθεί θερμική άνεση σε όλους τους χώρους. Και τούτο με κλασικό σύστημα θέρμανσης. Με ενδοδαπέδια ίσως θέλει λίγο παραπάνω.

Ένα ερώτημα από μένα τώρα, προς γνώστες:
Σε σπίτι συγγενικού προσώπου είναι απολύτως επιτακτική η αντικατάσταση του θερμοστάτη χώρου (κλασικού με έλασμα) με σύγχρονο ψηφιακό προγραμματιζόμενο (ημερήσιας βάσης). Ψηφιακό και ως προς την ακρίβεια του αισθητήρα του και όχι μόνο ως προς την ένδειξη θερμοκρασίας.
Ο θερμοστάτης θα χειρίζεται επιτοίχιο λέβητα αερίου, Vaillant turbotec pro.
Στον υπάρχοντα θερμοστάτη καταλήγουν τρία καλώδια, θα τα βγάλω φωτό.
Απ' ό,τι έχω καταλάβει στο κύκλωμα του ΖΝΧ δεν επεμβαίνει καθόλου ο υπάρχων θερμοστάτης, όποτε ο λέβητας ανιχνεύει ζήτηση θερμαίνει το νερό, ακόμη και αν ο θερμοστάτης είναι τελείως κλειστός.

Υπάρχει κάποια πρόταση για κάποιον αξιόπιστο και σχετικά οικονομικό θερμοστάτη (max. 60-70 €) με τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Έγινε συζήτηση και σε προηγούμενες σελίδες αλλά ξέφυγε λίγο καθώς αναφέρθηκαν εξωτικές λύσεις...ψάχνω κάτι σχετικά απλό στη λειτουργία....
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#75130 @dimitrisB
Ευχαριστώ, φαίνεται κουτί για την περίπτωση μου.
Με προβληματίζει λίγο η συνδεσμολογία, θα ανοίξω τον υπάρχοντα να δω τι καλώδια έχει και αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με τη σύνδεση του καινούριου, θα ήμουν ευγνώμων.

Edit: κατά 99% ο υπάρχων είναι αυτός.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#75149 Οντως , έχει χρησιμοποιηθεί ακριβώς για αυτό που θές και περιγράφεις στις τελευταίες 5-6 σειρές του πόστ σου, για λέβητα αερίου.
Περί συνδεσμολογίας, .... :innocent:
Άβαταρ μέλους
By Morx
ArrowsFA1 έγραψε:Μικρό σπίτι στη Θεσσαλονίκη (κάτω των 50 τ.μ.) με εξωτ. θερμοκρασία 3 βαθμούς και εσωτ. θερμοκρασία 10 βαθμούς έκανε πάνω από 12 ώρες να φτάσει τους 19 βαθμούς.

Γενικά για αναθέρμανση κρύου σπιτιού που δεν υπερβολικά μεγάλο και έχει σωστά διαστασιολογημένη εγκατάσταση θέρμανσης, να υπολογίζεις ένα γεμάτο 24ωρο μέχρι να επιτευχθεί θερμική άνεση σε όλους τους χώρους. Και τούτο με κλασικό σύστημα θέρμανσης. Με ενδοδαπέδια ίσως θέλει λίγο παραπάνω.

Οχι και 24ωρο ρε συ, για να πιασει θερμοκρασια ενα 50τμ σπιτι απο τους 10 στους 19 ... ημαρτον!

65τμ σπιτι του '90 κατοικω ... Ολα κι ολα 5 καλοριφερ σε σαλονι κουζινα μπανιο χωλ υπνοδωματιο...
Ελειπα διακοπες εορτων 7 μερες και η θερμοκρασια εξω ηταν καπου στο μηδεν.
Επεστρεψα και ο θερμοστατης εκανε κλικ στους 9 βαθμους. Τον ειχα κλειστο και απλα τον εκανα ενα check απο τερμα κατω να δω που θα κλικαρει, απο απορια. Τα καλοριφερ δουλεψαν 1 ωρα, ισως και λιγοτερο δε θυμαμαι, επιασαν 80+ βαθμους. Ακουγα τον καυστηρα που εσβηνε και αναβε διατηρωντας τα νερα του στη θερμοκρασια λειτουργιας.
Το σπιτι επιασε θερμοκρασια, αλλα τα ντουβαρια ηταν κρυα με αποτελεσμα να κανει περισσοτερους κυκλους (ανοιξε-κλεισε) ο θερμοστατης για να διατηρησει το σπιτι στη θερμοκρασια που ζηταγα. Το ιδιο βραδυ, ενα 8ωρο μετα, ηταν σαν να μην ελειψα ποτε... ζεσταθηκε.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#76337 @Morx: για το 50 τ.μ. έγραψα 12 ώρες, το οποίο και εμένα μου έκανε εντύπωση, αλλά το συγκεκριμένο σπίτι είναι αρκετά εκτεθειμένο και αρκετά βόρεια.
Για μεγάλα σπίτια το 24ωρο μου φαίνεται λογικό μέχρι να επιτευχθεί πλήρης θερμικη άνεση.

Κατά τα λοιπά, έψαξα λίγο το θέμα του θερμοστάτη...υπάρχει πράγματι ο Siemens RAA30.16 αυτή τη στιγμή.
Σχεδιάγραμμα επαφών και φωτό αυτού. Η γέφυρα Y1-L4 είναι για να ανάβει το LEDάκι όταν δουλεύει.

Ο καινούριος έχει επαφές N, L, C, NC, NO. Τα N και L είναι ίδια με τον παλιό. Ως προς τα υπόλοιπα, μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
ArrowsFA1 έγραψε:@Morx: για το 50 τ.μ. έγραψα 12 ώρες, το οποίο και εμένα μου έκανε εντύπωση, αλλά το συγκεκριμένο σπίτι είναι αρκετά εκτεθειμένο και αρκετά βόρεια.
Για μεγάλα σπίτια το 24ωρο μου φαίνεται λογικό μέχρι να επιτευχθεί πλήρης θερμικη άνεση.

Κατά τα λοιπά, έψαξα λίγο το θέμα του θερμοστάτη...υπάρχει πράγματι ο Siemens RAA30.16 αυτή τη στιγμή.
Σχεδιάγραμμα επαφών και φωτό αυτού. Η γέφυρα Y1-L4 είναι για να ανάβει το LEDάκι όταν δουλεύει.

Ο καινούριος έχει επαφές N, L, C, NC, NO. Τα N και L είναι ίδια με τον παλιό. Ως προς τα υπόλοιπα, μπορεί κανείς να βοηθήσει;

Επιβεβαίωσε πως στον παλιό ισχύουν τα παρακάτω:
L: Φάση
Ν: Ουδέτερος
Υ1, L4: Γεφυρωμένα μεταξύ τους με κάποιο καλωδιάκι
Υ1: Εντολή θέρμανσης

Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε είναι εύκολη η συνδεσμολογία με τον καινούριο
L: Φάση (καφέ ή μαύρο καλώδιο)
Ν: Ουδέτερος (μπλέ ή γκρι καλώδιο)
L,C: Γεφυρωμένα μεταξύ τους, θα βάλεις ένα καλωδιάκι μεταξύ τους
ΝΟ: Εντολή θέρμανσης (κιτρινοπράσινο ή κιτρινο καλώδιο)

Άρα, λογικά στον παλιό θερμοστάτη θα βγαίνουν μέσα από τον τοίχο 3 καλώδια: Φάση, Ουδέτερος, Εντολή. Επιπλέον θα υπάρχει ένα ακόμη καλωδιάκι γέφυρα. Αν είναι έτσι όπως έγραψα παραπάνω, δεν θα έχεις πρόβλημα.
Να θυμάσαι πάντα πως η αλλαγή είναι επικίνδυνη γιατί η φάση είναι θερμή (230V) και παραμένει συνήθως θερμή ακόμη και αν κατεβάσεις τον γενικό διακόπτη του πίνακα. Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι κάνεις, μην το κάνεις. Απαραίτητο να έχεις ένα πολύμετρο ή ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι ώστε να είσαι βέβαιος για τα καλώδια. Εγώ έβαλα τα ΠΙΘΑΝΑ χρώματα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι έχει κάνει ο εγκαταστάτης.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#76491 Σε ευχαριστώ. Αν δεις το ποστ μου παραπάνω, έχω λινκ με φωτό της υπάρχουσας καλωδιωσης στον παλιό θερμοστάτη. Ισχύει γι αυτόν η συνδεσμολογία που γράφεις, απλά τα χρώματα είναι διαφορετικά...
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#76495 Ναι. Είναι σαφές ποιο πάει πού στον παλιό αλλά θα τσεκάρω και με πολύμετρο.
Θα αναφέρω αποτελέσματα μόλις παραλάβω το νεο θερμοστάτη. Η συζήτηση μου επιβεβαίωσε ότι η καλωδίωσή μου είναι ΟΚ γι αυτόν, από κει κ πέρα αν τα βρω σκούρα θα καλέσω επαγγελματία.

Ευχαριστώ κ πάλι.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Anonymous Founder έγραψε:Να θυμάσαι πάντα πως η αλλαγή είναι επικίνδυνη γιατί η φάση είναι θερμή (230V) και παραμένει συνήθως θερμή ακόμη και αν κατεβάσεις τον γενικό διακόπτη του πίνακα.

WTF?????
γιατι αυτο?
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
trident1971 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Να θυμάσαι πάντα πως η αλλαγή είναι επικίνδυνη γιατί η φάση είναι θερμή (230V) και παραμένει συνήθως θερμή ακόμη και αν κατεβάσεις τον γενικό διακόπτη του πίνακα.

WTF?????
γιατι αυτο?

Γιατί τα καλώδια αυτά έρχονται από το λεβητοστάσιο και έχουν ξεχωριστή παροχή από του διαμερισματος
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#76566 Στην προκειμένη πάντως μιλάμε για ατομικό λέβητα και υποθέτω ότι κλείνοντας το δικό του γενικό αλλά κ αυτόν του σπιτιού δεν θα υπάρχει θέμα.