Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
mousatos έγραψε:Έλα ρε Μπούσε , τί να τον κάνεις το Μουσάτο αφού εσύ με ένα search στο facebook τα βρίσκεις-ξέρεις όλα.
Το link με τα Mobil που έβαλες είναι από United Arab Emirates και παρουσιάζει τα αμερικάνικα esp με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Είδες πουθενά να λέει VW 504.00 ? όχι .
Άμα είσαι πατριώτης θα βάλεις ελληνικά cyclon.
Εδώ είναι ο οδηγός - σύμβουλος κατάλληλου λιπαντικού.
http://lpc-cyclon.ewp.earlweb.net/el

πατάς κάτω αριστερά εκεί που λέει αυτοκίνητα και συνεχίζεις.

Σωστός. Για αυτό σε ρωτάμε στα λάδια. :iconcool:

Το σωστό λινκ για τα ευρωπαϊκά Mobil είναι το παρακάτω
https://www.mobil.com/en/lubricants/for ... esp-5w-30/

Πες για αυτά με το VS Castrol που είπα.
Άβαταρ μέλους
By uncle_nontas
#730138 Πλάκα πλάκα, τα εγχώρια λάδια, eko avin cyclon κλπ πως στέκονται σε σύγκριση με ένα μέσο ευρωπαϊκό λάδι πχ Total, Valvoline?

< Note 7 >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#730142 Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά ξέρω οτι δεν πρόκειται για κάποια εξωτική τεχνολογία. τα πρόσθετα(που κάνουν τη διαφορά) τα παίρνουν σχεδόν όλοι από μετρημένες εξειδικευμένες εταιρείες. Υποθέτω οτι στέκονται καλά , όπως τα ελληνικά γλειφιντζούρια σε σχέση με τα ξένα.
Όποιος έχει όρεξη μπορεί να τα στείλει για ανάλυση .
Άβαταρ μέλους
By alex
dimik έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Λάδια δικά σου πας και στην εγγύηση πάντως. Αρκεί να είναι εντός προδιαγραφών.
+1, τους πήγαινα Mobil από το 2ο service, τα αγόραζα από το gmarket θυμάμαι τότε κανένα 50ρι το 4λιτρο.

Αυτό που είχε μεγαλύτερο το Mobil από τα άλλα ήταν το flash point, γύρω στους 250 βαθμούς αν θυμάμαι καλά.

Καταναλωση λαδιού δεν είχε ποτέ το Scirocco.

Τώρα πάντως στο Golf βάζω 5w-40

< >

εισαι σιγουρος οτι σου βαζουν ομως αυτα που πας? εχεις οπτικη επαφη με το αυτοκινητο και τον τεχνικο? γιατι εχουν δει τα ματια μου στις αντιπροσωπειες ,οπως πολλοι βεβαια..
εγω πλεον στις αντιπροσωπειες οταν παω ,δεν κανω την εργασια αν δεν μαφησουν να εχω μια μικρη οπτικη επαφη με το αυτοκινητο και τον μαστορα..βασικα πουθενα δεν παω αν δεν συμφωνησουν σαυτο..δεν εχω εμπιστοσυνη πλεον σε κανενα.

το Mobil esp formula 5-30 ,αν αυτο εννοεις το απο το φλασ ποιντ που διαβασα οτι εγραψες,δεν εχει μονο αυτο διαφορά..
ειναι αλλης τεχνολογιας ,χρησιμοποιουσε βαση visom,απο το 2014 αλλαξε σε GTL,pao,esters..ενω τα αλλα hydrocrack,castrol κ.λ.π.

επισης ειχε νοακ μολις 5.6% οταν ολα τα 30αρια ειναι στο 8-10%.τωρα εχει 7.1% , πλαι ανωτερο απο τα αλλα..hths καλυτερο παλι .λιγο ψηλοτερο απο το κλασικο 3.5...το tbn στην ευρωπη δεν μας ενδιαφερει και τοσο γιατι εχουμε χαμηλα σουλφουρ σε καυσιμα..αυτο που μας ενδιαφερει ειναι να μειωνεται αργα και αυτο γινεται αν το λαδι εχει καλη ποιοτητα βασης λαδιου.κατι που το μομπιλ και τα μοτουλ εχουν..
το μομπιλ αυτο ομως εχει ενα μειονεκτημα..ειχε μαλλον γιατι τωρα δεν βρισκω δεδομενα..ειχε μεγαλο βαθμο οξειδωσης και μαλλον η bmw γιαυτο τον λογο το εβγαλε απο τις εκγρισεις της στην νεα μορφη και γιατι λογω των νεων κινητηρων μαλλον χαμηλωσε ακομα πιο πολυ τα ορια.
επισης πολλοι παραπονουνται οτι βγαζει πολυ θορυβο στην μηχανη.

οι αμερικανοι λατρευουν αυτο το λαδι οπως και συνθετικα με εστερες και παο καστρολ 0-30,0-40..

εγω τα μομπιλ,μοτουλ τα τοποθετω αναμεσα στα αμερικανικα redline ,amsoilκαι στα απλα καστρλ,τοταλ κ.λ.π.

τα μοτουλ παλι χρησιμοποιουσαν την μεθοδο εστερων ,pao αλλα απο το 2014 χρησιμοποιουν την μεθοδο hydrocrack με χρηση ομως ποιοτικοτερης βασης λαδιου και σημαντικοτερη προσθηκη εστερων..

γενικα σε ενα λαδι προσεχουμε τις εκγρισεις,τα τεχνικα χαρακτηριστικα(flash point,hths,noack) και οπου μπορουμε να βρουμε με δυσκολια τον βαθμο οξειδωσης.
Άβαταρ μέλους
By alex
uncle_nontas έγραψε:Πλάκα πλάκα, τα εγχώρια λάδια, eko avin cyclon κλπ πως στέκονται σε σύγκριση με ένα μέσο ευρωπαϊκό λάδι πχ Total, Valvoline?

< Note 7 >

τα εκο εινα πλεον bp ,τιμια ειναι ,τα υπολοιπα δεν ξερω,δεν εχω ακουσει καποιον να αγοραζει.εγω δεν θα εβαζα.οχι γιατι δεν ειναι καλα επειδη ειναι φθηνα η' αγνωστα αλλα γιατι θελω να γνωριζω την ποιοτητα των λαδιων που μπαινουν στην μηχανη οταν τα κραταω για 8-10.000 χιλιο.αν ειναι να τα αλλαζεις καθε 4-5000 βαλε και φυτικο λαδι,στην αγγλια στα πετρελαια τωρα με τα αδεια βενζιναδικα εκαναν κατι τετοια πειραματα :lol:
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#730217 Κι ο dimik που έβαζε τον ανθό των λιπαντικών τί κατάλαβε ; πριν τα 150κ χλμ τις άλλαξε τις καδένες.
κι ο φωτογράφος μας με το dieselο-panda.
Άβαταρ μέλους
By alex
Anonymous Founder έγραψε:Πολύ ευχαριστημένος ήμουν και να τα γαλλικά, Total και Elf, που τα έβρισκα και πέριξ των 8€ το λίτρο, στίγμα και φθηνότερα.
Τελευταία δεν τα βρίσκω οπότε πάλι Castrol έβαλα. Διαφορές μεγάλες δεν έχω βρει πάντως.

πολυ καλα λαδια ,μαλιστα μοιραζονται το ιδιο εργοστασιο με την μοτουλ στο βελγιο,τα βελγικα μοτουλ...τα τοταλ εχουν πολυ καλα λαδια με πολυ καλα τεχνικα χαρακτηριστικα και καλυτερη τιμη απο τα μοτουλ,τα ινεος ειναι δελεαστικα για την ποιοτητα και την τιμη τους.και με καλες εκγρισεις..
συνηθως κοιταμε να δουμε τις εκγρισεις του δικου μας αυτοκινητου..σωστο αλλα αν εχει και αλλες καλες τοτε ειναι ακομα καλυτερο..ολες οι εκγρισεις εχουν καποιες προδιαγραφες στα τεχνικα χαρακτηριστικα να προδωσουν για την ποιοτητα του λαδιου και τι καλο φερνει.π.χ

σε εμενα την bmw llo4 λεει για efficient dynamics..ok.
αν εχει μαζι και αλλες εκγρισεις οπως mercedes 229.5,porsche c30,vw 504 το λαδι ειναι πολυ καλυτερο..στα τεχνικα δεδομενα αναφερονται τι κανει το καθενα..π.χ porsche c40,c30,a40 που για μενα ειναι η σημαντικοτερη προδιαγραφη δινει σημασια στην αντοχη του φιλμ σε βαρια φορτια.οποτε αν εχει και αυτην την εγκριση μαζι με την δικια σας τοτε εχετε ενα πολυ ποιοτικο λαδι.
Άβαταρ μέλους
By dimik
mousatos έγραψε:Κι ο dimik που έβαζε τον ανθό των λιπαντικών τί κατάλαβε ; πριν τα 150κ χλμ τις άλλαξε τις καδένες.
κι ο φωτογράφος μας με το dieselο-panda.
Καδενες άλλαξα μεν όχι στο Scirocco που το είχα αγοράσει καινούριο και έβαζα Mobil από την αρχή.

Στο 320 και στο Golf που αγόρασα μτχ με 70 και 40 χιλιάδες χλμ αντίστοιχα έβαζα Castrol μέχρι να σταματήσω να τα πηγαίνω αντιπροσωπεία.

< >
Άβαταρ μέλους
By panos2171
Giuseppe Busso έγραψε:
mousatos έγραψε:Έλα ρε Μπούσε , τί να τον κάνεις το Μουσάτο αφού εσύ με ένα search στο facebook τα βρίσκεις-ξέρεις όλα.
Το link με τα Mobil που έβαλες είναι από United Arab Emirates και παρουσιάζει τα αμερικάνικα esp με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Είδες πουθενά να λέει VW 504.00 ? όχι .
Άμα είσαι πατριώτης θα βάλεις ελληνικά cyclon.
Εδώ είναι ο οδηγός - σύμβουλος κατάλληλου λιπαντικού.
http://lpc-cyclon.ewp.earlweb.net/el

πατάς κάτω αριστερά εκεί που λέει αυτοκίνητα και συνεχίζεις.

Σωστός. Για αυτό σε ρωτάμε στα λάδια. :iconcool:

Το σωστό λινκ για τα ευρωπαϊκά Mobil είναι το παρακάτω
https://www.mobil.com/en/lubricants/for ... esp-5w-30/

Πες για αυτά με το VS Castrol που είπα.

To mobil ESP Formula ήταν λαδάρα ωστόσο σταμάτησε η παραγωγή του. Μετά από ψάξιμο όταν ήταν να βάλω κι εγώ πρώτη φορά λάδια σε όλα τα μιατοφόρουμ το εκθείαζαν. Αυτό που τώρα ονομάζεται ESP δεν έχει καμία σχέση, είναι διαφορετική συνταγή και κατά πολύ υποδεέστερο από το Formula. Εγώ μετά από το ESP Formula κατέληξα στα Liqui Moly και συγκεκριμένα στα top tec 4200 5w30 για τα οποία διάβαζα επίσης εξαιρετικές κριτικές. Και συνήθως στα ΜΧ5 οι απαιτήσεις λόγω χρήσης είναι κάπως μεγαλύτερες.
Από κει και πέρα θεωρητικά safe λύση είναι τα Amsoil αλλά ακριβά και μάλλον πλέον απλά υπερεκτιμημένα. Διάβασε σε forum αποκλειστικά για αυτό τον κινητήρα τι προτιμούν γιατί όλες οι γνωστές μάρκες είναι καλές αλλά από κει και πέρα κάθε λάδι κάθεται διαφορετικά σε κάθε κινητήρα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Giuseppe Busso έγραψε:Μουσάτος, σκνίπερ, μπαίνουμε εδώ για το Leon; ...
Νομίζω θα πρέπει να έχεις καλυφθεί. Δεν υπάρχει το ένα το καλό το υπέρτατο λάδι. Πρώτα πρώτα θέλεις να είναι κατάλληλο, να καλύπτει τις προδιαγραφές (αυτές που απαιτεί ο κατασκευαστής σου) και αν καλύπτει και άλλων ακόμα καλύτερα.
Μετά πρέπει να κατάλαβες ότι τα λάδια ακόμα και με το ίδιο ή σχεδόν ίδιο όνομα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από χρονιά σε χρονιά. Αλλά ακόμα κι αν βρεις τις διαφορές, πχ αυτά που παλιά τα λέγαμε ζαβολιά (hydrocracked) ή άλλους τρόποι να φτιάξεις καλό λάδι πλέον έχουν εξελιχτεί σε σημείο τα όρια να μην είναι ξεκάθαρα. Οπότε πας και κοιτάς κάποια χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν εσένα ή που είναι κατάλληλα για τον συγκεκριμένο τύπο κινητήρα.
Σχετικά με μάρκες δεν θεωρώ τις Total, Motul και άλλες (Aral, Silkolene, elf) υποδεέστερες των Castrol, Mobil. Έχει να κάνει με το συγκεκριμένο μοντέλο, νομίζω ότι όλες έχουν καλά και πολύ καλά λάδια. Βέβαια μερικές μπορεί να έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους και να έχουν πολλά μοντέλα σούπα και να είναι δύσκολο να βρεις το καλό ενώ άλλες έχουν λίγα μοντέλα αλλά καλά (Amsoil, Redline, Torco).

Οπότε τελικά τι διαλέγεις; Καταρχής κατάλληλο σε προδιαγραφές του κατασκευαστή, κατάλληλο ιξώδες για τις ανάγκες μου/τρόπο οδήγησης και μετά έχω καταλήξει στο ότι είτε παίρνω κάτι που έχω δοκιμάσει και ξαναβάζω το ίδιο αν το βρω σε λογική τιμή ή από το αγαπημένο μου κατάστημα βλέπω τι έχει σε προσφορά και όταν τύχει να βγάλει κάτι καλό αγοράζω (δεν περιμένω τελευταία στιγμή, δεν θα βρεις πάντα προσφορά σε κάτι καλό). Και αγοράζω παραπάνω να μου φτάσει για 2 φορές, δεν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά συνέχεια.
Άβαταρ μέλους
By alex
#730252 πολυ καλες τιμες κανει το autoplanet στην αττικη αποτι ειδα και ειδικα σε τοταλ και μοτουλ.

μιλωντας για total εχει 3 πολλα καλα αρθρα απο το σερβικο σαιτ για τα λαδια,ριξτε μια ματια αν δεν βαριεστε:

https://totalenergies.rs/en/advice-prop ... our-engine

https://totalenergies.rs/en/advice-prop ... imate-zone

https://totalenergies.rs/en/advice-and- ... s-oil.html

τωρα βεβαια διαβασα οτι εκτος της θερμοκρασιας της μηχανης και της εξωτερικης θερμοκρασιας ,το γνωστο debate,μεγαλο ρολο παιζει το υψομετρο στο ιξωδες που διαλεγουμε..βεβαια αυτα ειναι για ψαγμενα τωρα και ψαχνουμε ψυλλους στα αχυρα,αλλα φορουμ ειμαστε και γιατι οχι, διευρυνουμε τις γνωσεις μας..οσο πιο ψηλο υψομετρο τοσο πιο ψιλο λαδι..εχουμε καποιον χημικο να μας πει? εχει να κανει με τον αερα αν δεν κανω λαθος.μεχρι εκει διαβασα..αν και βασικα αυτο κολλαει και με την εξωτερικη θερμοκρασια οποτε μιλαμε για το ιδιο πραγμα,οσο πιο ψηλα τοσο πιο κρυο οποτε πιο ψιλο λαδι..
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
panos2171 έγραψε:To mobil ESP Formula ήταν λαδάρα ωστόσο σταμάτησε η παραγωγή του. Μετά από ψάξιμο όταν ήταν να βάλω κι εγώ πρώτη φορά λάδια σε όλα τα μιατοφόρουμ το εκθείαζαν. Αυτό που τώρα ονομάζεται ESP δεν έχει καμία σχέση, είναι διαφορετική συνταγή και κατά πολύ υποδεέστερο από το Formula. Εγώ μετά από το ESP Formula κατέληξα στα Liqui Moly και συγκεκριμένα στα top tec 4200 5w30 για τα οποία διάβαζα επίσης εξαιρετικές κριτικές. Και συνήθως στα ΜΧ5 οι απαιτήσεις λόγω χρήσης είναι κάπως μεγαλύτερες.
Από κει και πέρα θεωρητικά safe λύση είναι τα Amsoil αλλά ακριβά και μάλλον πλέον απλά υπερεκτιμημένα. Διάβασε σε forum αποκλειστικά για αυτό τον κινητήρα τι προτιμούν γιατί όλες οι γνωστές μάρκες είναι καλές αλλά από κει και πέρα κάθε λάδι κάθεται διαφορετικά σε κάθε κινητήρα.

Όντως έχεις δίκιο Πάνο. Και κάτι δεν μου άρεσε με την πράσινη ετικέτα. Θυμάμαι παλιά είχε χρυσομαύρο ταμπελάκι. Αν όντως άλλαξε μοτίβο και σύσταση, τότε δεν είμαι σίγουρος για τα Mobil.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
alex έγραψε:εισαι σιγουρος οτι σου βαζουν ομως αυτα που πας? εχεις οπτικη επαφη με το αυτοκινητο και τον τεχνικο? γιατι εχουν δει τα ματια μου στις αντιπροσωπειες ,οπως πολλοι βεβαια..

γι'αυτό πας με cyclon και μένεις ήσυχος
Άβαταρ μέλους
By alex
#730364 busso,
μαλλον δεν διαβασες το ποστ μου πιο πανω.
σε σχεση με τα αλλα που κυκλοφορουν παλι ειναι καλυτερο γιατι παραγεται με την μεθοδο GTL αλλα και εχει στην συνθεση του pao ,esters σε αναλογια μεγαλυτερη απο τα αλλα της σειρας.αν ειχε εγκριση η εταιρεια μου εγω θα το εβαζα.αν εχεις αποτι καταλαβα γιατι δεν γνωριζω ,το λεον και βαζετε σαν εγκριση τα ιδια με τα βαγκ
κοιτα εδω τα τεχνικα στοιχεια για να καταλαβεις ποσο καλο ειναι ακομα..

https://www.mitrovichlubrificanti.it/wp ... SP5W30.pdf

Outstanding thermal and oxidative stability πολυ σημαντικο

Excellent low temperature capabilities, επειδη εχει αν δεις πιο κατω στις ιδιοτητες Pour Point, °C (ASTM D97)
-48 που αυτο απο μονο του δεν σου χρειαζεται και τοσο αν ζεις νοτια αλλα προδιδει οτι εχει συνθετη βαση απο εστερες σε σχεση με αλλα της σειρας

εχει εκτος απο την δικια μου δυστυχως ,τις καλυτερες εγκρισεις:

ολες της μερτσεντες
MB-Approval 229.31
MB-Approval 229.51
MB-Approval 229.52

τις καλυτερες της VW
VW 504 00/507 00
502 00 / 503 00 / 503 01
505 00 / 506 00

GM dexos2
Porsche C30

τις πιο αυστηρες της ευρωπης και αμερικης

και Flash Point, °C (ASTM D93)
239, περιπου 10 πανω απο τα αλλα λαδια που παλι προδιδει καλη συνθετη βαση

και noack 7,1% οταν τα περισοτερα καστρολ κ.λ.π εχουν περιπου 10%

τι αλλο θες?
Τελευταία επεξεργασία από alex και 09 Οκτ 2021, 17:14, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά