Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
Dimitris_P έγραψε:^Αυτό. Είναι περιττό για τον μέσο χρήστη και για κάποιον που δεν ξέρει από αυτά.

Μέχρι να αποκτήσουν γνώσεις οι εγκληματίες και να αρχίσουν να μας κάνουν penetration tests με όλα αυτά τα IoT κλπ που βάζουμε στα σπίτια μας :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
fokion έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Tα Μikrotik είναι τόσο φθηνά και τόσο καλά, που δεν έχουν ανταγωνισμό. Ευχαρίστως ν'ακούσω όμως αν κάποιος έχει άλλη πρόταση!

Λιγο φως στους αόματους τι ειναι/δουλευει το mikrotik. Ok ειναι ενα ειδος ρουτερ αλλα μεχρι εκει φτανουν οι γνωσεις μου.

Τα Mikrotik είναι μια ολόκληρη οικογένεια φθηνών δικτυακών προϊόντων, που ξεκινάνε από λύσεις για το σπίτι, μέχρι πολύ απαιτητικές περιπτώσεις ασύρματων ζεύξεων, και όλα αυτά σε τιμές χώμα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η δύναμή τους είναι το RouterOS, που είναι ένα πλήρες λειτουργικό που προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε switching και routing πρωτόκολλα. Ειδικά στα τελευταία, άλλοι κατασκευαστές ζητάνε ένα νεφρό, ενώ η Mikrotik σου δίνει συσκευές με λιγότερο από 100€ με πλήρη υποστήριξη Layer3 protocols (χοντρικά, Layer2: switches, Layer3: routers, μιλάντας πάντα για τα επίπεδα του OSI).
Έτσι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από το σπίτι σου, μέχρι την εργασία σου. Εγώ τα έχω βάλει μέχρι και στον αυτοκινητόδρομο (παρόλες τις αντιδράσεις κάποιων, που επέμεναν πως έπρεπε να πληρώσουμε 10φορές παραπάνω για την ίδια δουλειά).
Το πρόβλημά τους είναι πως λόγω της φθήνιας που θέλουν να προσφέρονται, δεν ασχολούνται να βγάλουν όλες τις πιστοποιήσεις. Οπότε, αν κάποιος πάει by the book, τότε μπορεί να έχει προβλήματα... γραφειοκρατίας.
Όποιος θέλει να ρίξει μια ματιά, εδώ:
https://mikrotik.com/
ΥΓ: Εταιρείες σαν την Mikrotik αποδεικνύουν πως δεν χρειάζεσαι παρά μια καλή ιδέα για να πας μπροστά. Ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια και σήμερα μαζί με την Ubiquiti είναι το απόλυτο standard για τέτοιες εφαρμογές.
Η έδρα τους είναι στην Λετονία.
https://mikrotik.com/aboutus
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By babakos
#668609 Ισχύουν αυτά που λές αλλά τα Mikrotik δεν ειναι προιόντα για το μέσο χρήστη. Απαιτούν γνωσεις δικτύων, εμπειρία και διαβασμα για να τα στήσεις σωστά.
Για οικιακή χρήση εγώ θα πήγαινα σε Ubiquity.
Τελευταία επεξεργασία από babakos και 09 Οκτ 2020, 12:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
trident1971 έγραψε:
fokion έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Tα Μikrotik είναι τόσο φθηνά και τόσο καλά, που δεν έχουν ανταγωνισμό. Ευχαρίστως ν'ακούσω όμως αν κάποιος έχει άλλη πρόταση!

Λιγο φως στους αόματους τι ειναι/δουλευει το mikrotik. Ok ειναι ενα ειδος ρουτερ αλλα μεχρι εκει φτανουν οι γνωσεις μου.

Και εγω, και εγω κυριε.
Εκτος αν ειναι απο τις τεχνολογιες που ανηκουν στην κατηγορια "αν δεν την ξερεις δεν τη χρειαζεσαι" οπως οι SCSI δισκοι/controllers καποτε. Μπαρμπας alert.

Είναι σειρά με router για οικιακή χρήση και μικρές εταιρίες, συνήθως σαφώς καλύτερα (ρυθμίσεις, ταχύτητα, σταθερότητα) από αυτά που δίνουν οι πάροχοι. Ανταγωνιστές είναι τα Ubiquiti, τα D-Link και άλλα που σίγουρα έχετε δει σε mediamarkt.

Το μεγάλο ατού είναι η τιμή και μια μεγάλη βιβλιοθήκη πληροφοριών για εξάσκηση σε δίκτυα και λίγο security. Για αυτό και συνήθως βλέπεις δίπλα τη λέξη "lab", γιατί όλοι τα παίρνουν και πειραματίζονται. Είναι λετονική εταιρία ιδιαίτερα γνωστή εντός Ελλάδας (κόστος, μικρές εγκαταστάσεις), τη βλέπω στα ελληνικά βιογραφικά πάρα πολύ συχνά, πιο πολύ από τα Cisco που είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς και στην αγορά αλλά και στην εκπαίδευση (πιστοποιήσεις κλπ).

@dimik
Έχεις δίκιο, ήδη χρειάζεται η ασφάλεια και στον μέσο χρήστη, είναι μέχρι να την πάθει κάνας γνωστός. :lol: Αλλά νομίζω ότι ο μέσος χρήστης δεν θα αρχίσει να κάνει configuration κλπ, μάλλον σε πιο έτοιμες (turnkey) λύσεις θα πάμε.

edit: με πρόλαβαν άλλοι, βαριέμαι να τα σβήσω. :lol: :metalo:
Άβαταρ μέλους
By fokion
#668614 Δηλαδη - ο αοματος συνεχιζει ακαθεκτος - αν βαλω αυτο το "μαραφετι" στην εξοδο του router tτης cosmote και συνδεσω επανω του οτιδηποτε ( μεχρι και ενα δευτερο router για να εχω wifi ) μεσω αυτου επιτυγχανω μια βασική ( για τα δικά μου δεδομενα ) διαχειρηση ταχυτητων ανα συνδεση (πχ) Μπηκα λιγο στο μανουαλ του WebFig και.... χαθηκα παλι...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#668617 Αν είσαι αόματος, μένεις μακριά από τα Mikrotik. Γιατί θέλουν μπόλικη ενασχόληση. Σκέψου κι εγώ ακόμη, το στήσιμο το άφησα σε πιο έμπειρους, εγώ ήθελα κάτι πιο απλό. Τελικά βέβαια, με τα απλά στην περίπτωσή μου, δεν θα έκανα μάλλον δουλειά, αλλά σίγουρα δεν προτείνω τα Mikrotik σε ανθρώπους χωρις μπόλικες γνώσεις.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#668619 Οκ ευχαριστω!
Απο δυκτια κλπ ειμαι πολύ πολύ πισω, αλλα αυτο που μου "λειπει" ειναι διαχειριση ταχύτητας ανα χρήστη

Κι ενα ρουτερ να αντικαταστησω ισως αυτο του cosmote. ( ειδα οτι εχει )
Τωρα αν απλώς μπριζονοντας το κατ' αρχην λειτουργει καλυτερα με τα default ναι σιγα σιγά και με το πασο μου μπορω να το ψαξω...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Dimitris_P έγραψε:^Αυτό. Είναι περιττό για τον μέσο χρήστη και για κάποιον που δεν ξέρει από αυτά.

Λιτη και Δωρική απαντηση. Ευχαριστω !

Αντιστοιχες ευχαριστιες και στους υπολοιπους που εγραψαν. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
#672006 Για τους γονείς με παιδιά λίγο μεγαλύτερα ή που να διαβάζουν εύκολα τα αγγλικά:
https://blog.paloaltonetworks.com/2020/10/cc-household-cio/

Το CyberACES και τα Zuky video τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Το υλικό είναι από την εταιρία που δούλευα παλιά.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#709610 Τελευταία λαμβάνω στο ημι-επαγγελματικό μου email spam*. Το συγκεκριμένο mail το χρησιμοποιώ καθημερινά εδώ και χρόνια για τη λιγότερο επίσημη επαγγελματική αλληλογραφία (και μόνο). Τι μπορεί να έχει παιχτεί και πώς αντιμετωπίζεται (πέραν του να τα πηγαίνουν στα spam και να τα αγνοώ φυσικά); Security breach σε πελάτη;

*
Καλημέρα αγαπητέ δικαιούχος.
Σας ήρθαμε σε επαφή μαζί σας πριν από λίγο καιρό μετά την ανακάλυψη και την αναφορά απάτης σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχετε περάσει ή έχετε λάβει από τους απατεώνες της Δυτικής Αφρικής και το οποίο στέλνει χιλιάδες απάτες καθημερινά αναζητώντας αλλοδαπούς να αρπάξουν, δημιουργώντας γραφεία και προσωπικό εδώ αλλά δεν απαντήσατε ή δεν ελήφθη κανένα email. Η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Νιγηρία, το Κοτονού στη Δημοκρατία του Μπενίν και η Γκάνα έχουν ειδοποιηθεί για απάτη εναντίον σας και άλλων βρετανών / ΗΠΑ πολιτών, καθώς και της Μαλαισίας, της Ρωσίας και άλλων, που έχουν επιστραφεί από τη Νιγηρία, το Μπενίν, τη Σενεγάλη και τη Γκάνα για συνάντηση με τέσσερις χώρες. Η κυβέρνηση και οι παγκόσμιες επιτροπές είναι κατά της απάτης από πολίτες τεσσάρων χωρών.

Το όνομά σας ήταν ένα από αυτά τα δόλια, όπως καταγράφεται από το Γραφείο Δεδομένων για το ξέπλυμα χρήματος της Δυτικής Αφρικής (WAIFU). Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) 38 ° 53′56 ″ Ν 77 ° 2′39 ″ Δ έχουν εκδώσει μια πιστοποιημένη κάρτα ATM Visa ATM ποσού 800.000,00 $ σε όλα τα θύματα και έχει ήδη διανεμηθεί σε όλους κομιστές. Η κάρτα βίζας ATM της τράπεζάς σας ήταν μια κάρτα που αναφέρθηκε ότι δεν έχει παραδοθεί τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν και σας ενθαρρύνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της επιτροπής για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε τα χρήματά σας αμέσως.

Ορίστε μία από τις παρακάτω επιλογές και επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο Τόγκο, το όνομά της είναι κα. Η Galina Koop θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τον τρόπο λήψης της κάρτας Visa ATM χωρίς καθυστέρηση, Email: ([email protected]).

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις επιλογές πληρωμής μας και αναμένεται να επιλέξετε μία από τις διαθέσιμες λίστες.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ:

1). Αναμένεται να επισκεφθείτε το (ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΝΤ στο TOGO) για να λάβετε την κάρτα βίζας ATM.

(2). Μπορούμε να στείλουμε την κάρτα βίζας ΑΤΜ μέσω εταιρείας παράδοσης, θα παραδώσει την κάρτα βίζας ΑΤΜ απευθείας στη διεύθυνση του σπιτιού σας εντός 48 ωρών ή 72 ωρών στη διεύθυνση τοποθεσίας σας.

Εάν ορίσετε την επιλογή Νο. 2, Σημειώστε ότι θα πρέπει να πληρώσετε τα έξοδα αποστολής για να τους επιτρέψετε να σας παραδώσουν την κάρτα ATM σας.

Με σεβασμό,
Κύριος. Kelvin Odion

:s_crazy
Άβαταρ μέλους
By Chris
#709614 Να πας στο γραφειο ΔΝΤ στο τονγκο να ρωτησεις βρε δολιε σκοτς, τι ειμαστε εδω? Το μητρωο ειναι στον τριτο :svivhaha:

(ignore)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Geo f1 έγραψε:Αν σε ενα τετοιο εμαιλ βαλεις
user name : eisai malakas
password to m*** ths mana soy

Θα τα δει ο <χακερ>?

Είναι η πιο απλή μορφή phishing και το είχε κάνει και εδώ μέσα ο ΙΚΕ το 2017, όταν είχε φτιάξει δικό του "forum". Ουσιαστικά μαζεύεις credentials και ελπίζεις κάποιος να έχει βάλει τα ίδια που έχει βάλει και αλλού (σε άλλο forum, σε τράπεζα κλπ). Είναι πανεύκολο και όποιος το κάνει δεν είναι απαραίτητα έξυπνος. Συνήθως έχει απλά πολύ ελεύθερο χρόνο και ίσως και κάτι άλλο που δεν λέγεται δημόσια.

Φαντάζομαι κάποιοι θα το θυμάστε το παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#725678 Το είχε βάλει στην υπογραφή του, αν και ακόμη και να υπήρχε το λινκ, λογικά θα το είχε κατεβάσει αμέσως.
viewtopic.php?p=407251#p407251
Είχα κάνει κι εγώ add, με τα credentials IKE.
Tόσο μούφα, που δεν είχε μπει καν ο ίδιος.

Ό,τι άλλο θέλεις να μάθεις, ρωτάς. Όπως σου έχω ξαναπεί, υπάρχουν πολλά που οι συντονιστές τα γνωρίζουν, και απλώς δεν μιλάνε.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Anonymous Founder έγραψε:Είναι η πιο απλή μορφή phishing και το είχε κάνει και εδώ μέσα ο ΙΚΕ το 2017, όταν είχε φτιάξει δικό του "forum".

+1
'Μάδησε' αρκετό κόσμο ο εν λόγω χρήστης.
ΕΕΕΠ απ' όσο ξέρω τα δικαστήρια δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Καλά κάνετε και τα βγάζετε στη φόρα αυτά - προστατέψτε τον κόσμο από επιτήδειους.