Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#719024 Ζηλεύω, αλλά δεν... ενδίδω λόγω έλλειψης χρόνου.
:lol:
Είναι απίστευτο το μπορείς να κάνεις πάντως με αστείο κόστος, αν έχεις χρόνο και γνώσεις.
Άβαταρ μέλους
By vasilis
#719578 Δεν ξέρω αν αυτό είναι το κατάλληλο θέμα, αλλά θέλω να κάνω μερικές ερωτήσεις περί Switches.
Στο γραφείο πλέον έχουν μαζευτεί αρκετές συσκευές στο δίκτυο και κοιτάω την λύση για να κουμπώσουμε utp σε όσες περισσότερες γίνεται. Τώρα όλα είναι επάνω στο router του παρόχου (3 ethernet και 6-9 συσκευές wifi).
Κουμπώνοντας ένα απλό switch με 8-10 θύρες θα παίζουν όλα κανονικά και απλά ρυθμίζω όπου χρειαστεί καινούργιες ip?

--Ενας εκτυπωτής είναι ο hp 7740 όπου βλέπω Ethernet 10/100 Base-TX.
--Ένας δεύτερος είναι ένας παλιός hp p1102w ο οποίος έχει σύνδεση μόνο usb και wifi. Με κάποιο ανταπτοράκι usb->rethernet θα γίνει δουλειά;
--Plotter canon mfp tm300 κουμπώνει έτσι και αλλιώς με 2 ethernet τώρα, λογικά δεν θα έχω θέμα. Στις προδιαγραφές του plotter γράφει 10/100/1000 Βασε-Τ/ΤΧ (ΙΕΕΕ 802.3 10-Base-T/IEEE 802.3u 100base-TX/IEE 802.3ab 1000base-T/IEEE802.3x Full Duplex). Στις προδιαγραφές για το scanner αναφέρει μόνο >1GB Ethernet connection
-- Laptop Lenovo ideapad 3 χωρίς ethenet. Με ένα ανταπτοράκι λογικά ξεμπερδεύουμε.
--1 λαπτοπ και ένα mac pro με ethernet, καθώς και ένα mac air του 2020 με μόνο μια Type-c (λογικά και εδώ με έναν αντάπτορα είμαι ΟΚ).
--synology ds218

Τα κινητά θα συνεχίσουν να είναι στο ασύρματο, αλλά να μπορούν να εκτυπώνουν στους εκτυπωτές.
Τα καλώδια που θα τραβηχτούν πάμε για cat6. (υπερβολή ή όχι δεν ξέρω)
Στα switch με 8 θύρες την 1 την κρατάει για input αν κατάλαβα σωστά.
Άρα πάμε για 2 των 8 ή ένα των 10-16;
Δεν ξέρω αν μου ξεφεύγει κάτι :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#719599 Δεν παίρνεις ένα απλό mesh ρουτερακι να κάνεις δουλειά να μην μπλέκεις με καλώδια;

Θα κλείσεις το WiFi του παροχου θα αφήσεις ότι έχει καλώδιο ήδη στην θέση του και θα ενώνονται όλα τα WiFi στο mesh.

< >
Άβαταρ μέλους
By vasilis
#719601 όχι, πρέπει να κουμπώσουν με GB ethernet οσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Βασικά όλες :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#719666 Το κινητό μου με την εφαρμογή της brother μια χαρά εκτυπώνει στον εκτυπωτή που είναι συνδεμένος με wifi.
Στον ίδιο εκτυπωτή τυπώνει και το laptop μου ασύρματα. Της συζύγου όμως που δεν έχει την εφαρμογή της Brother δεν τυπώνει, άμα την περάσω θα τυπώνει.
Οπότε θα έλεγα δεν είναι θέμα ενσύρματης σύνδεσης του εκτυπωτή αλλά ύπαρξης κατάλληλης εφαρμογής και υποστήριξης.
Άβαταρ μέλους
By dimik
vasilis έγραψε:όχι, πρέπει να κουμπώσουν με GB ethernet οσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Βασικά όλες
Τότε σκέψου με μακροπροθεσμα και πάρε 16ρι gigabit switch και πέρνα Cat6 παντού όμορφα ωραία και τακτοποιημένα.

< >
Άβαταρ μέλους
By vasilis
#719671 Τα καλώδια δεν θα περαστούν από μένα, αλλά κανονικά με καναλακια από ηλεκτρολόγο. Το ψάχνω καταρχήν για να είμαι διαβασμενος και κατά δεύτερον μην υπάρχει κάποια ασυμβατότητα και πάει τζάμπα η δουλειά.
Αν μπει ένα 8αρι switch κοντά στο router μαζί με τις εκεί συσκευές και ένα δεύτερο 8αρι κοντά στους 2 εκτυπωτές και σε 2 λάπτοπ είναι το ίδιο με ένα 16αρι?
Τα ανταπτορακια πρέπει να είναι συγκεκριμένα;
Μάρκες και τιμές αξίζουν αυτά με 30-50€ ή πάμε σε 100αρικο κ πάνω;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#719673 Όσα θες βάζεις αλλά εγώ θα έβαζα 1 και καλό κι ας τραβούσε ο ηλεκτρολόγος κανένα καλώδιο παραπάνω.
Το βρίσκω πολύ καλύτερο και πρακτικοτερο να υπάρχει ένα σημείο όπου καταλήγουν όλα, λιγότερη πολυπλοκοτητα, ευκολότερη εύρεση βλάβης κοκ.

Δεν χρειάζεσαι κάτι πανάκριβο αλλά να είναι τουλάχιστον γνώστης εταιρείας Linksys, tplink, netgear όχι τίποτα Tenda

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#719691 Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η αλλαγή πάντως. Στην θέση σας δεν θα έκανα τίποτε από αυτά, η πιο λογική λύση θα ήταν να βελτιώσω το ασύρματο.
Το να ρίξω καλώδια για να συνδέσω συσκευές που παίζουν μια χαρά ασύρματα, δεν έχει νόημα.
Ακόμη περισσότερο, να μετατρέψω με το ζόρι συσκευές με αντάπτορες.
Για ποιο λόγο λοιπόν όλα αυτά;
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#719692 Δε μου λέτε ωρε παλικάρια, εκτός από ουδέτερο στους διακόπτες, τι άλλο χρειάζεται να πω στον ηλεκτρολόγο που θα περάσει καλώδια τώρα για να είναι έτοιμο το σπίτι για smart server;
Άβαταρ μέλους
By glf
#719718 Κάπου εδώ συμφωνώ και γω. Που βάζω βέβαια όλα τα PC με καλώδιο. Και γω ότι μπορώ με καλώδιο θα το βάλω.
Αυτό έχει λογική στο έξυπνο σπίτι που έχουμε δεκάδες ασύρματες συσκευές και γκατζετακια. Τώρα πήρα τη.. wifi ζυγαριά χαχαχα.

Για συσκευές με μεγάλη χρήση δεδομένων οπωσδήποτε καλώδιο. PC NAS Media players.
Για να δίνουμε "χώρο" στη συχνότητα για το WiFi.

Απο κει και πέρα, ένας εκτυπωτής έχει ελάχιστη ανάγκη χρήσης του δικτύου. Και να τον αφήσεις ασύρματο μια χαρά θα είναι.

Σε περιβάλλον γραφείου νομίζω είναι ελάχιστες οι συσκευές WiFi οπότε η χρήση της συχνότητας θα είναι μικρή.

Τώρα για την περίπτωση σου πάνω κάτω ειπώθηκαν οι διαφορές λύσεις.
Μια σωστή καλωδίωση με Cat6 μόνο για καλό είναι. Αφού θα ρίξετε κανάλια μπορείς να οργανώσεις ένα μικρό Rack με patch panel και να μαζέψεις εκεί όλα τα καλώδια του γραφείου.
Εκεί θα βάλεις το νέο σου SoHo switch που μπορεί να έχει και δικό του WiFi αν βολεύει ο χώρος. Φυσικά θα έχει και WiFi στα 5GHz για τα κινητά σας.
Πάρε ενα 16αρι η και 24αρι και μάζεψε τα.

Εγώ τώρα στο σπίτι που δε μπορώ να αλλάξω τα ηδη περασμένα καλώδια στους τοίχους, αναγκαστικά δουλευω με επιπλέον switch ενώ έχω και ξεχωριστά Access Points για να είναι σε καλύτερα σημεία το σήμα. Και αυτή η λύση ειναι μια χαρά με λίγη σωστή οργάνωση.
Έχω και VLAN διαχωρισμό που τον υποστηρίζουν και τα μικρότερα switch.

Και συ κοίτα να βάλεις και ενα guest WiFi SSID σε δικό του guest VLAN.

Τα router των παρόχων κάνουν δουλειά μέχρι ενός σημείου. Αν τα φορτώσουμε με συσκευές λογικό είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε αδυναμίες.

Anonymous Founder έγραψε:Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η αλλαγή πάντως. Στην θέση σας δεν θα έκανα τίποτε από αυτά, η πιο λογική λύση θα ήταν να βελτιώσω το ασύρματο.
Το να ρίξω καλώδια για να συνδέσω συσκευές που παίζουν μια χαρά ασύρματα, δεν έχει νόημα.
Ακόμη περισσότερο, να μετατρέψω με το ζόρι συσκευές με αντάπτορες.
Για ποιο λόγο λοιπόν όλα αυτά;