Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#683449 απο τη στιγμη που δεν ξερεις τι θερμοκρασια λαδιου δουλευει το αυτοκινητο σου,ειναι ατοπη αυτη η αναζητηση σου.
Πως ξερεις οτι το 30αρι ειναι εκτος φασματος?
Άβαταρ μέλους
By alex
panos2171 έγραψε:Εγώ όπως πάντα θα πω να βάζεις αυτό που λέει ο κατασκευαστής. Αν λέει για 5w40 βάλε το, αν όχι μείνε στο 5w30. Γενικά δεν ξέρω για ποιο λόγο ο Έλληνας μηχανικός και μη θεωρεί ότι το 5w30 δεν είναι για την Ελλάδα λόγο κλίματος αλλά οι κατασκευαστές συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν γνωρίζοντας ότι το αυτοκίνητο προορίζεται και για κλίμα σαν της Ελλάδας.

α ,σευχαριστω,ανοιγεις μεγαλη συζητηση φιλε μου :s_coffee

στην ελλαδα οι περισοτεροι μηχανικοι θυμουνται παλια που βαζαμε 10-40 και πιο χοντρα λαδια και καλα κανουν.για το κλιμα της ελλαδας ,αν βαλουμε το κλιμα σαν παραγοντα ειναι το ιδανικοτερο.εμεις εδω δεν πιανουμε θερμοκρασιες κατω του -5 στις πολεις εκτος αν ζεις σε ορεινο κλιμα,που και εκει με ενα 5-40 εισαι μια χαρα.αντιθετα εχουμε το καλοκαιρι εμεις θερμικρασιες κατω απο 30? οχι.το 30αρι ειναι μεχρι εκει.για 4-5 μηνες αναλογα σε ποια περιοχη της ελλαδας ζεις εχεις πανω απο 32+ βαθμους θερμοκρασια.γιατι λοιπον το 30αρι να ειναι φυσιολογικο για την ελλαδα? εγω αν ειχε στις προδιγραφες 10-40 θα το εβαζα γιατι μου φαινεται λογικο για τις θεμροκρασιες της ελλαδας.και ισως πιο ιδανικο για την κοντινη διαδρομη δεδομενου οτι εχει μικροτερο ευρος και θα φτανει πιο γρηγορα στην μηχανη.γιατι ομως δεν το δινει ο κατακευαστης?

αποψη 1η: για να μην ασχολουνται και βγαζουν πολλα ευρη και ιξωδη και νορμες οι κατακσευαστες επιλεγουν μια τετραδα που καλυπτουν τις περισοτερες χωρες και σου λεει διαλεξε εσυ.ειναι θεμα μαρκετινκ. ειναι ομως?

αποψη 2η: μπορει να μην ειναι.γιατι οι κατακσευαστες ισχυριζονται οτι δεν λαμβανουν το κλιμα μονο αλλα και την κατασκευη της καθε μηχανης και τις ανοχες της,τα σωληνακια ποσο στενα ειναι κ.λ.π. οποτε ταχα ,προσπαθουν να βρουν μετα τις δοκιμες που κανουν αφου κατασκευασουν τον κινητηρα με ποια ιξωδη πρεπει να παιξουν.και συμφωνα με τα αποτελεσματα επιλεγουν.θεωρουν δλδ . στην περιπτωση μου οτι ενα 10-40 που ειναι το ιδανικο για το κλιμα μας οτι δν πρεπει να μπει γιατι ειναι πολυ παχυ ,ειτε για την ανλτια να το σηκωσει ειτε γιατι δνε περναει ολο μεσα απο τα σωληνακια για να φτασει στην μηχανη και να την λιπανει..ειναι αληεθα αυτο? και ετσι παμε στην ...

αποψη 3η: θεωριες συνομωσιας...ξερω ατομα και ειδικα της vw, που παρεθεσε με δοση χιουμορ ,ο φιλος πιο κατω οτι οχι μονο 5-30,ουτε 5-40 δεν βαζουν,ουτε λογος για το 5-20 γελανε δυνατα, 10-40 βαζουν εκτος προδιαγραφων και πανε πολυ καλυτερα τα τοτυτου τους.υπαρχει μια αποψη που ειναι και η επικρατεστερη οτι οι εταιρειες θελουν να βαζουν ιξωδη μικροτερα για να χαλανε τα αυτοκινητα πιο γρηγορα και να αναγκαζεσαι να ξαναγορασεις χωρις να ξερεις γιατι τοσο γρηγορα τα εφτυσε το προηγουμενο μιας και εχει επικρατησει η αποψη οτι τα αυτοκινητα σημερα ειναι πιο χαλαια σαν κατασκευες και ετσι πρεπει να γινεται.θεωρουν οτι ολα ειναι θεμα μαρκετινγκ και πλυσης εγκεφαλου. για να δεχτεις μια πραγματικοτητα και να ξεχασεις οτι ηξερες με προσχημα την ταμπελα '' οτι λεει ο κατασκευαστης ειναι ευαγγελιο'' και ετσι να δωσεις ενα πιο γρηγορο τελος στο τουτου σου με τις ευχες τους. ειναι αληθεια?

λενε οι μηχανικοι.παλαιοτερα ειχαμε νορμες? ο καθενας οτι λαδι ηθελε εβαζε.γιαυτο και βλεπεις ακομα αυτοκινητα παλια να κυκλοφορουν.εγω παλι να κανω και τον δικηγορ του διαβολου βλεπω και νεα ταξι που βαζουν 5-30 και μετα απο 300.000 χιλ ειναι μια χαρα τηρωντας τις οδηγιες του κατασκευαστη.βεβαια ο ταριφας αλλαζει τα λαδια στα 5.000 οπως παλια και ετσι εχει τον συνδυασμο νορμας του κατασευαστη και παλιας νοοτροπιας και πετυχαινει.

οσοι τωρα ,ειμαι σιγουρος,θα αρχισουν να βριζουν αυτους τους συνομωτες,ας τους δωσουν ενα δικιο γιατι: οταν βγηκαν οι νορμες απο τα εργοστασια για νεα longlife -ll04 κ.λ.π. λαδια και αλλαγες λαδιων συμφωνα με το μπι-σι , που συνηθως ειναι στα 35.000 η΄ανα 2 χρονια ,ποσοι απο αυτους που το ακολουθησαν εχασαν τις μηχανες τους ,μαυρες και αραχνες στον πατο των σκουπιδιων? πολλοι ,γιαυτο μετα τις μυνησεις κατεβασαν τον δεικτη στα 25.000 που ειναι τωρα.θα μου πειτε και ειναι νορμαλ παλι τα 25.000 να αλλαζουμε..ε, εεδω ειναι τωρα το τελειωτικο χτυπημα των συνομοτων οπως λεγονται.ειναι δυνατον μετα τοσο ντορο να κατεβαζεις απο τα 35.000 μον στα 25.000 και να λες οτι λες αληθεια? δλδ στα 25.000 θα σωθει η μχανη? οποτε ξερεις τωρα οτι δνε μπορουσαν οι κατακσευαστες να κατεβασουν και να πουν την αληθεια στους ιδιοκτητες γιατι το ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ να πουλησουν οικονομικοτερα αυτοκινητα στο σερβις και τα λαδια δεν τους αφηνει να πουν την αληθεια στον αλο η' οτι οπως ειπαμε θελουν να χαλανε τα τουτου για να παρουμε νεα.συγγνωμη αλλα εγω και ειδικα οσι εχουμε bmw νεας γεννιας και εχουμε δεινοπαθησει με τις βλακειες του κατασκευαστη δεν τον εμπιστευομαστε ΜΙΑ!
Άβαταρ μέλους
By alex
dimviii έγραψε:απο τη στιγμη που δεν ξερεις τι θερμοκρασια λαδιου δουλευει το αυτοκινητο σου,ειναι ατοπη αυτη η αναζητηση σου.
Πως ξερεις οτι το 30αρι ειναι εκτος φασματος?

μα ακριβως επειδη δεν ξερω ρωταω,αν ηξερα δεν θα ρωτουσα.και δεν φτανει μονο θερμοκρασια λαδιου,πρεπει να ξερεις και τις ανοχες κ.λ.π. που γινονται με ειδικα μηχανημα,δεν ειναι μονο η θερμοκρασια.θελει ψαξιμο που και κοστος εχει και πανω απολα σωστο μαστορα που στην ελλαδα δεν ασχολειται.

που ειπα εγω οτι το 30αρι ειναι εκτος φασματος? ρωτησα αν το 40αρι κανει για κοντινες,γιατι θεωρω οτι το 30αρι για μακρινες το καλοκαιρι που το τρεχω και το ταλαιπωρω κατω απο σχεδον 35+ θερμοκρασιες χανει την προστασια του .και θλεω να εχω προστασια εκει αλλα δεν ξερω αν το 40αρι κανει για κοντινες.κατι δεν καταλαβες σωστα φιλικα παντα.

εκτος θεματος.πως κανω πολλαπλη παραθεση,αν υπαρχει δυνατοτητα?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
alex έγραψε:
που ειπα εγω οτι το 30αρι ειναι εκτος φασματος?

εδω.

alex έγραψε:ρωτησα αν το 40αρι κανει για κοντινες,γιατι θεωρω οτι το 30αρι για μακρινες το καλοκαιρι που το τρεχω και το ταλαιπωρω κατω απο σχεδον 35+ θερμοκρασιες χανει την προστασια του .και θλεω να εχω προστασια εκει αλλα δεν ξερω αν το 40αρι κανει για κοντινες.κατι δεν καταλαβες σωστα φιλικα παντα.

πως ξερεις λοιπον οτι το 30αρι λαδι στο μοτερ σου σε θερμοκρασια 35+ χανει την προστασια του?
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#683466 alex, σε κάθε περιπτωση ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου ξέρει καλυτερα.
Άλλωστε σημερα στα καινούργια προτεινουν 0w-20, δηλαδή το 5w-30 είναι παχυ.

Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By 224v
#683489 Alex πολύ το κουράζεις, για ένα 116. Μην το σκέφτεσαι, τόσο πολύ, αλλά επειδή κάπου έγραψες ότι είχες προβλήματα, γραψτα εδώ μέσα ίσως βρεις και άλλους φίλους εδώ με παρόμοια θέματα...

< Note >
Άβαταρ μέλους
By alex
dimviii έγραψε:
alex έγραψε:
που ειπα εγω οτι το 30αρι ειναι εκτος φασματος?

εδω.

alex έγραψε:ρωτησα αν το 40αρι κανει για κοντινες,γιατι θεωρω οτι το 30αρι για μακρινες το καλοκαιρι που το τρεχω και το ταλαιπωρω κατω απο σχεδον 35+ θερμοκρασιες χανει την προστασια του .και θλεω να εχω προστασια εκει αλλα δεν ξερω αν το 40αρι κανει για κοντινες.κατι δεν καταλαβες σωστα φιλικα παντα.

πως ξερεις λοιπον οτι το 30αρι λαδι στο μοτερ σου σε θερμοκρασια 35+ χανει την προστασια του?

α οκ, νομιζα οτι ειπες για τις νορμες οτι δλδ ειναι εκτος οηγιων για το ιξωδες που δινει η εταιρεια.παλι σου λεω δεν το ξερω, απλα συμπεραινω οτι δεν ειναι το καταλληλο συμφωνα με τους πινακες που εξηγουν τα ιξωδη και τις εξωτερικες θερμοκρασιες.ψαξε να το δεις.το 5-30 ειναι μεχρι 30 βαθμους εξω.και δευτερον τα λαδια που βαζουμε ειναι ορυκτελαια και οχι πληρη συνθετικα.δεν ειναι τοσο ανθεκτικα.αυτο το επιβεβαιωνουν και μετρησεις απο blackstone που εχω βρει. το φιλμ δεν κραταει την συνοχη του σε μεγαλυτερες θερμοκρασιες και λεπταινει απο 30αρι,κατεβαινει.
Άβαταρ μέλους
By alex
mirage έγραψε:Εγω εκει μετα το post με τα μαρκετινκ σταμάτησα να διαβάζω παντως.

δικαιωμα σου.εγω απλα θα σου μεταφερω τι εγινε στην bmw εδω και 10 χρονια και εσυ μετα βγαλε το συμπερασμα σου για το μαρκετινκ.
τπ 2005 οταν βγηκε το μοντελλο μου η μαμα εταιρεια αρχισε μια καμπανια που την ακολοθησαν και αλλες μαρκες.οτι τα αυτοκινητα ειναι οικονομικα στο σερβις.γιατι ειχε βγει η βρωμα οτι δεν ειναι.οποτε σου λεει πως θα τους διαψευσουμε,θα τους βαλουμε πιο αραια σερβις.και το εκαναν.και ο κοσμος ακολουθησε γιατι πιστευε οτι υπαρχει καποια καινουρια τεχνολογια πισω απο αυτο με διαστημικα λαδια και κινητηρες.οταν μετα απο 6-7 χρονια πηραν κινητηρες στα χερια καποιοι και εκανα μθνησεις το περιβοητο μαρκετινγκ το κατεβασε στο 25.00 για να ικανοπιησει και τους δυσπιστους.αυτο δεν ειναι μαρκετινγκ που δειχνει οτι υπαρχει ψεμα απο πισω? τι θες να πεις οτι ειναι ψεμα τα λονκλαιφ με λαδια που ειναι απλα ορυκτελαια με λιγα προσθετα?
οταν λες κατι να το δικιαολογεις.
Άβαταρ μέλους
By alex
Νίκος Παππάς έγραψε:alex, σε κάθε περιπτωση ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου ξέρει καλυτερα.

Redmi Note 8 Pro

μα γιαυτο εγραψα ολοκληρο σεντονι για να σας δειξω οτι λεει πολλα ψεμματα και για ποιους λογους,ξαναδιαβαστο.οσο για το 5-20,0-20 ..μπορουμε να και να μην βαζουμε καθολου λαδια ,τι λες? :lol:

πλυση εγκεφαλου παιδια,θα ξεχασουμε οτι ξερουμε.δλδ εσεις κανετε σερβις στα 25.000 χιλ πουσα ςλενε οι κατασκευαστες? :omg:
Άβαταρ μέλους
By alex
224v έγραψε:Alex πολύ το κουράζεις, για ένα 116. Μην το σκέφτεσαι, τόσο πολύ, αλλά επειδή κάπου έγραψες ότι είχες προβλήματα, γραψτα εδώ μέσα ίσως βρεις και άλλους φίλους εδώ με παρόμοια θέματα...

< Note >

για ενα 116? δεν αντεληφθην το σχολιο..εχει λιγοτερη αξια δλ. το 116? εδω μεσα γραφετε για 300 κυβικα και πανω? γιατι αποτι ξερω η πλεοψηφια στην ελλαδα καπου στα 1600 εχει αυτοκινητα..και τελος παντων περιουσια μου ειναι,για μενα εχει αξια και δεν καταλαβαινω τον χλευασμο!
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#683534 Προσωπικά πιστεύω με το 40άρι πιθανότατα θα έχει λιγότερη φθορά αλλά όχι κάτι που θα κάνει τρομερή διαφορά .
Αν αισθάνεται καλύτερα ας βάλει 40άρι , κακό δε θα κάνει .
Άβαταρ μέλους
By alex
#683537 προς αποφυγην παρεξηγησεων ,συζητηση κανουμε ,δεν λυνουμε κανα σοβαρο θεμα,οποιος θελει συμετεχει,με αφορμη το δικο μου τεθηκαν και αλλα θεματα γιαυτους που βαριουνται να απαντησουν.επισης το τοπικ ειναι γεματο με θεματα παρομοια που επανα λαμβανουν συνεχεια πιο ειναι το καλυτερο λαδι κ.λ.π. και τωρα που θετω εγω ενα διαφορετικο θεμα κουρασα ?
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
alex έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:alex, σε κάθε περιπτωση ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου ξέρει καλυτερα.

Redmi Note 8 Pro

μα γιαυτο εγραψα ολοκληρο σεντονι για να σας δειξω οτι λεει πολλα ψεμματα και για ποιους λογους,ξαναδιαβαστο.οσο για το 5-20,0-20 ..μπορουμε να και να μην βαζουμε καθολου λαδια ,τι λες?

πλυση εγκεφαλου παιδια,θα ξεχασουμε οτι ξερουμε.δλδ εσεις κανετε σερβις στα 25.000 χιλ πουσα ςλενε οι κατασκευαστες? :omg:
Εγώ φίλε έχω αμάξι 17 ετών με κ 194Κ χλμ. Ο κατασκευαστής του προτεινει είτε 5w-30 είτε 10w-40.
Έβαζα το πρώτο μέχρι που στα 185 Κ έκανα γενική επισκευή κινητήρα, τσιμουχακια βαλβίδων, ελατήρια πιστονιου, πιστονια και από τότε βάζω το δεύτερο συμφωνα με την συμβουλή του μηχανικου.

Redmi Note 8 Pro