Anonymous Founder έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Ακομα και smart meters να μην υπαρχουν μπορουν καλλιστα να κανουν αυτο που κανουν και σημερα. Καποιο πλαφον στην καταναλωση πανω απο το οποιο η τιμη της κιλοβατωρας ανεβαινει πολυ, σε συνδυασμο με την ακυρωση του νυχτερινου τιμολογιου και οριστε.
Είναι πιο πολύπλοκο από αυτό και αφορά το πώς θα παράγεται η ενέργεια. Εκεί που κάποτε όλος ο κόσμος παρήγαγε ενέργεια με μεγάλα ατμοηλεκτρικά (ακόμη και τα πυρηνικά μια τέτοια φάση είναι, απλώς είναι άλλη η "καύσιμη ύλη"-και ναι γνωρίζω πως η πυρηνική σχάση δεν είναι... καύση! ), κοινώς βράζουμε νερό για να το κάνουμε ηλεκτρική ενέργεια με ατμοστρόβιλους.
Πλέον, αυτό θα αφορά μικρότερες μονάδες ΦΑ (για όσους δεν έχουν πυρηνικά), φυσικά και τις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά, που είναι μια κατηγορία από μόνα τους).
Όλα αυτά δεν παράγουν on demand ενέργεια. Επομένως, όπως πρώτα ο διαχειριστής ήθελε να μεταφέρει ενέργεια την νύχτα, γιατί ήταν αναγκασμένος να έχει τις ατμοηλεκτρικές ανοιχτές, άρα χρειαζόταν μια μικρή κατανάλωση, έτσι τώρα το πότε θέλω να καταναλώνω γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, αφού δεν έχω πάντα τον ίδιο ήλιο, ίδιο αέρα, ίδιο νερό κλπ. Θέλω λοιπόν να χρησιμοποιώ το ΦΑ όσο γίνεται λιγότερο και θέλω να χρησιμοποιώ όταν με συμφέρει την υπερβάλλουσα ενέργεια των ΑΠΕ για άντληση σε υδροηλεκτρικά, κλπ κλπ.
Γενικά, η δουλειά του ΑΔΜΗΕ πλέον είναι όλο και πιο δύσκολη και οι απλοί αλγόριθμοι δεν φτάνουν. Θα τρέχουν πολύ εξελιγμένες πλατφόρμες πρόβλεψης, μαζί με smart meters για το πότε θα προσφέρουν παράθυρα για φθηνότερο ρεύμα.
Ποια ολα αυτα δεν παραγουν on demand ενεργεια? Μπερδευεις πολλα πραγματα. Τα πυρηνικα και τα υδροηλεκτρικα δουλευουν σε πρωτη φαση baseline γιατι δεν μπορεις να τα κλεισεις. Το ιδιο και το coal, επηδη ηταν φθηνο το δουλευουν σαν βασικο. Τωρα το ΦΑ το αναβουν μονο οταν θελουν επιπλεον φορτιο γιατι ειναι πολυ ακριβοτερο απο τα αλλα (πχ το νερο ειναι δωρεαν το ιδιο και οι πυρηνικοι σταθμοι αλλα εδω εχεις τεραστια decommisioning costs (δις)).
Το βραδυ υπαρχει ελαχιστη καταναλωση οποτε πρεπει να δωσεις καποια incentives για να καταναλωσουν το βραδυ αλλοιως θα χανεις χρηματα. Το peak ειναι γυρω στις 3μμ.
Το προφιλ της καταναλωσης το ξερουν καλα, το θεμα ειναι πως θα καλυψεις την καταναλωση και με τι κοστος δεδομενου οτι υπαρχουν και απωλειες στην μεταφορα. Εισαγωγες πχ απο Βουλγαρια μπορει να ειναι λυση αν αυξηθει η ζητηση. Ακομα και απο τουρκια που θα εχει πυρηνικους σταθμους. Αλλα πρεπει να εχεις καταλληλες διασυνδεσεις.
Τελος να πω εδω δεν υπαρχει νορμαλ και ελεγχομενη κατασταση στα παρκινγκ, σημεια φορτισης για ηλεκτρικα δεν βλεπω πως θα λειτουργησουν. Ηδη ειναι μερικοι φορτιστες διασπαρτοι σε ασχετα μερη και συνολικα ισως να μπορουν να φορτισουν ταυτοχρονα 200 αμαξια σε ολη την χωρα ενω ο στολος ειναι 6 εκατομυρια.
Να δω η Τεσλα οταν θα φτιαξει τους δικους της ποιος θα παρκαρει στις θεσεις τους.

Όχι ότι δεν μπορεί να είναι χρήσιμο, μακάρι να το είχαν όλα και από τις 2 μεριές, αλλά το trade-off αξίζει;