Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
drdino έγραψε:To τυρί το βλέπετε, την φάκα όχι, έτσι; Εκτός αν νομίζετε πως όλες αυτές οι παροχές θα υπάρχουν ες αεί :lol: Τα κράτη εισπράττουν σεβαστό κασέρι από τα αυτοκίνητα (τέλη, διόδια, φόροι, καύσιμα), από πού νομίζετε ότι θα τα πάρουν; Όταν έρθει αύξηση στις χρεώσεις του ρεύματος (και έχουμε τις ίδιες κουβέντες με την βενζίνη του στυλ μα το καύσιμο κοστίζει τόσο, γιατί εγώ πληρώνω χ+1 ευρώ) να δούμε τι θα λέμε... :( Μαζί με χρεώσεις ανά χλμ κλπ κλπ.

Μα προφανώς και θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος. Αυτό είναι σίγουρο πως θα γίνει στην Ελλάδα και άμεσα, ούτως ή άλλως αυτή είναι η τάση εδώ και χρόνια, το ρεύμα κοστίζει όλο και ακριβότερα.

Εγώ όμως δεν απαντώ στο πόσο φθηνό θα είναι, σωστά; Απαντώ στο πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η μετάβαση. Η απάντηση είναι πολύ πιο γρήγορα απ' όσο κάποιοι λένε. Πάντα όμως χρειάζεται και η σχετική θέληση, που στην περίπτωση της Ευρώπης, είναι νομίζω αρκετά σαφής.
Τέλος, πέραν όλων των άλλων, θεωρώ πως η στροφή στα ηλεκτρικά, είναι κάτι πολύ καλό για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους. Και ελπίζω να έρθει με την ολική απαγόρευση της χρήσης θερμικών μοτέρ για επαγγελματικούς λόγους. 9/10 θα μπορούσαν να γίνονται με ηλεκτρικά οχήματα. Από φορτηγά, μέχρι δίκυκλα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
drdino έγραψε:To τυρί το βλέπετε, την φάκα όχι, έτσι; Εκτός αν νομίζετε πως όλες αυτές οι παροχές θα υπάρχουν ες αεί :lol: Τα κράτη εισπράττουν σεβαστό κασέρι από τα αυτοκίνητα (τέλη, διόδια, φόροι, καύσιμα), από πού νομίζετε ότι θα τα πάρουν; Όταν έρθει αύξηση στις χρεώσεις του ρεύματος (και έχουμε τις ίδιες κουβέντες με την βενζίνη του στυλ μα το καύσιμο κοστίζει τόσο, γιατί εγώ πληρώνω χ+1 ευρώ) να δούμε τι θα λέμε... :( Μαζί με χρεώσεις ανά χλμ κλπ κλπ.

Τα Τελη Κυκλοφοριας θα υπολογιζονται με τα KWΗ, οι φοροι το ιδιο, η τιμη του ρευματος θα αυξανεται πολυ πανω απο καποια KWΗ. Τα εχουμε δει πολλες φορες τα προηγουμενα χρονια. Ειδικα για τους δικους μας εδω μεχρι και τεκμηριο διαβιωσης μπορουν να βαλουν πανω απο καποια KWH
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
Anonymous Founder έγραψε:

Μα προφανώς και θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος. Αυτό είναι σίγουρο πως θα γίνει στην Ελλάδα και άμεσα, ούτως ή άλλως αυτή είναι η τάση εδώ και χρόνια, το ρεύμα κοστίζει όλο και ακριβότερα.

Εγώ όμως δεν απαντώ στο πόσο φθηνό θα είναι, σωστά; Απαντώ στο πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η μετάβαση. Η απάντηση είναι πολύ πιο γρήγορα απ' όσο κάποιοι λένε. Πάντα όμως χρειάζεται και η σχετική θέληση, που στην περίπτωση της Ευρώπης, είναι νομίζω αρκετά σαφής.
Τέλος, πέραν όλων των άλλων, θεωρώ πως η στροφή στα ηλεκτρικά, είναι κάτι πολύ καλό για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους. Και ελπίζω να έρθει με την ολική απαγόρευση της χρήσης θερμικών μοτέρ για επαγγελματικούς λόγους. 9/10 θα μπορούσαν να γίνονται με ηλεκτρικά οχήματα. Από φορτηγά, μέχρι δίκυκλα.

Είχα γράψει κάτι σχετικά με τα της Βόρειας Αμερικής σε ότι είχε να κάνει με τις βαριές μεταφορές και τα λεωφορεία (αστικά και υπεραστικά).
Όταν από τη μια έχεις εγγυήσεις για 1.600.000 χιλιόμετρα στο μοτέρ,όταν γεμίζεις παντού στον χρόνο που χρειάζεσαι για να πάρεις τσιγάρα και σάντουιτς , όταν το ωφέλιμο βάρος είναι η ζωή ή ο θάνατός σου ως μεταφορική εταιρεία μαζί με την τιμή/ μίλι, όταν ήδη οι αμερικανικές παρκίδες αντιμετωπίζουν χοντρό πρόβλημα χωρητικότητας για τα ωράρια που το DoT τα κυνηγάει σαν τρελλό και όταν τέλος το κόστος ενός αξιοπρεπέστατου υπεραστικού λεωφορείου έχει στις ΗΠΑ κοντά στα 350.000 δολλάρια (και diesel hybrid) ενώ ένα αστικό ηλεκτρικό πάρι κοντά στα 800.000 δολλάρια μην περιμένεις αύριο ή τώρα κοντά στροφές σε ηλεκτροκίνηση ειδικά σ αυτούς τους κλάδους. Δεν βάζω καν στη συζήτηση τις αποσβέσεις για τα πάγια. Ευρώπη και Αμερική αγοράζουν κατά εκατοντάδες όταν είναι να αλλάξουν το στόλο τους.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#667758 Εντάξει, η κουβέντα βέβαια ήταν στα ΙΧ, αλλά και στα επαγγελματικά, αν πει η κυβέρνηση, αστικα λεωφορεία τέλος, μόνον ηλεκτρικά τι κάνεις; Που για μένα για αστικά λεωφορεία θα έπρεπε να απαγορεύεται δια ροπάλου πλεον το diesel, όταν έχεις τόσες εναλλακτικές (ηλεκτρικό και ΦΑ πχ).
Για μεγάλες διαδρομες εκτός πόλης, σήμερα δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσεις το diesel, σύμφωνοι. Αλλά για τα υπόλοιπα, δεν χρειάζεται καν να το κουβεντιάζουμε νομίζω, γιατί αλλού ήδη έχει ξεκινήσει η μετάβαση:
https://www.sustainable-bus.com/electri ... und-world/
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Anonymous Founder έγραψε:Όσο γι'αυτούς που καλύπτονται με ένα diesel, ας πάρουν γι'αρχή ένα plug-in hybrid, και εννοείται να μείνουν μακριά από τις πόλεις. Πάρκαρε χθες ένας κάτω από το μπαλκόνι μας ένα καινούριο Astra, και η βρώμα ήταν ανυπόφορη. Αρκετά ανεχτήκαμε αυτό το πράγμα, όχι άλλο.

Τι να το κάνει το plug in hybrid; Να έχει για 50Km χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος και στην υπόλοιπη διαδρομή τις παλιές κλασσικές καταναλώσεις της βενζίνης; Αυξημένες μάλιστα, λόγω του επιπλέον βάρους από την μπαταρία που κουβαλάς, συν τους μικρότερους χώρους (συνήθως αποσκευών).

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχει θέση στάθμευσης με πρίζα, ώστε να εκμεταλλεύεσαι στον μέγιστο βαθμό την ηλεκτροκίνηση (όσο ακόμα συμφέρει), αλλιώς έχεις ένα απλό βενζινοκίνητο με επιπλέον έρμα. Να σημειώσουμε πως σήμερα στις πόλεις μας δεν υπάρχουν ούτε "απλές" θέσεις στάθμευσης! Έχουν γεμίσει αυτοκίνητα τα πεζοδρόμια, τα παρκάκια, οι διπλές σειρές και εμείς συζητάμε για τις πρίζες :lol:

Σχετικά με την σύγκριση plug in hybrid και diesel, η BMW για παράδειγμα, αναφέρει ότι τα plug in hybrid μοντέλα της είναι για αστική κυρίως χρήση, ενώ για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων προτείνει τις diesel εκδόσεις των μοντέλων της.
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Σίγουρα μπορεί να γίνει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Συμφωνώ απολύτως και οι αντιρρήσεις σου είναι και δικές μου, αλλά δεν σημαίνει πως θα γίνει κάτι με μέριμνα για όσους έχουν πρόβλημα.

Το πιο λογικό είναι να επιβαρυνθεί η αγορά των καινούριων με ΜΕΚ, έτσι ώστε ο στόλος να ανανεωθεί "φυσιολογικά", σε συνδυασμό ίσως με κάποια απόσυρση ή σε λογικά πλαίσια επιβάρυνση των παλιών ΜΕΚ (πχ απαγορεύεται η είσοδος σε πόλεις των ΜΕΚ με εκπομπές > των 50gr ή κάτι τέτοιο).

Το τι θα γίνει το ξέρω/ξέρουμε πολύ καλά...

Θεωρώ κι εγώ πάντως πως η αγορά των νέων αυτοκινήτων σύντομα (εντός 5-10 ετών) θα έχει πολύ σημαντικό % ηλεκτροκίνητα.

Σε ότι αφορά τα πιο βαριά οχήματα, ένας σημαντικός καταναλωτής είναι και τα μηχανήματα έργου, που εκεί δεν νομίζω να έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία εκτοπισμού των ΜΕΚ και δεν ξέρω πόσο εφικτό θα είναι να γίνει σύντομα... Πέρα από το θέμα της τεχνολογίας που πρέπει να αναπτυχθεί, υπάρχουν θέματα φόρτισης, επαρκούς ισχύος και ροπής (μιλάω για μηχανήματα που σηκώνουν δεκάδες τόνους και έχουν μοτέρ με κάποιες εκατοντάδες KW, σκεφτείτε να φορτίζουν όλα αυτά το βράδυ - αν σταματάνε και το βράδυ :help: ), κτλ. Όχι πως δεν θα ήταν καλό. Τέλειο θα ήταν, από πολλές απόψεις (μειωμένο κόστος συντήρησης, λιγότερος χρόνος χαμένος με βλάβες - επισκευές, μικρότερο κόστος χρήσης - ζωής, όχι θόρυβος, όχι καυσαέρια - πχ εμείς λειτουργούμε ΜΕ με ΜΕΚ πετρελαιοκινητήρες μέσα σε σήραγγες... :ninja: , κτλ). Και φυσικά η κατανάλωση πετρελαίου για ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί να είναι και πάνω από 40lt/hr και συχνά δουλεύουν 24ωρο. :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#667871 Τα μηχανήματα έργου είναι ήδη ηλεκτρικά τα περισσότερα, η ΜΕΚ δουλεύει σαν γεννήτρια συνήθως. Ο λόγος, η ροπή των ηλεκτρικών μοτέρ.
Άβαταρ μέλους
By kubiak
Anonymous Founder έγραψε:Τα μηχανήματα έργου είναι ήδη ηλεκτρικά τα περισσότερα, η ΜΕΚ δουλεύει σαν γεννήτρια συνήθως. Ο λόγος, η ροπή των ηλεκτρικών μοτέρ.
Αυτό ακούγεται ιδανικό...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#667889 Από τις σημερινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ

Στους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη η εγκατάσταση άμεσα στην 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Τα μηχανήματα έργου είναι ήδη ηλεκτρικά τα περισσότερα, η ΜΕΚ δουλεύει σαν γεννήτρια συνήθως. Ο λόγος, η ροπή των ηλεκτρικών μοτέρ.

:hmmm:

Ποια;; Τουλάχιστον όχι αυτά που έχουμε εμείς... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#667913 Δεν ξέρω τι έχετε. Πάντως τα παρακάτω:
https://www.komatsuamerica.com/equipmen ... ortdir=Asc
Έχουν ηλεκτρικά μοτέρ στην μετάδοση.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα αυτή την στιγμή, είναι ένα φορτηγό της KOMATSU. Και λόγω της ιδιαίτερης διαδρομής που κάνει, ουσιαστικά δεν χρειάζεται να φορτιστεί ποτέ (άρα κάνει την διαδρομή ΔΩΡΕΑΝ).
https://www.heavyequipmentguide.ca/arti ... dump-truck
https://lithiumsystem.ch/projects/edumper/?lang=en

Από εκεί και μετά, μπορεί εγώ να ήμουν υπερβολικός λέγοντας "περισσότερα", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται και εκεί να γίνει η αλλαγή. Γίνεται μιας και ήδη αυτές οι εταιρείες είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία των ηλεκτρικών μοτέρ.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#667937 Αλλαγή προφανώς και μπορεί να γίνει και γίνεται σταδιακά. Το βασικό πρόβλημα παραμένει όμως το κόστος.

Νωρίτερα ανέφερες πως κάποιος που έχει diesel θα μπορούσε να κάνει την μετάβαση σε plug in υβριδικό. Το Qashqai, το best seller της Ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια, έχει ένα μέσο κόστος στα 24-25 χιλιάρικα και πολύ χαμηλό κόστος χρήσης. Αυτός που αγοράζει diesel Qashqai, τι εναλλακτική έχει σε plug in υβριδικό και με τι κόστος; Γιατί εγώ δεν βρίσκω plug in υβριδικό με κάτω από 40 χιλιάρικα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
axel12p έγραψε:Από τις σημερινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ
Στους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη η εγκατάσταση άμεσα στην 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα
Πόσο έτοιμο είναι στο σύστημα να υποστηρίξει ταυτόχρονη φόρτιση χιλιάδων οχημάτων. Ειδικά σε επαρχία, σε παλιά σπίτια, σε μικρούς οικισμούς, υπάρχουν τα καλώδια να περάσει επαρκές ρεύμα; Και πόσο εύκολο (τεχνική δυσκολία, χρόνος, κόστος) είναι να αναβαθμιστεί η ροή?
Στα πλεονεκτήματα είναι ότι οι περισσότεροι σε σπίτια θα φορτίζουν τη νύχτα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
axel12p έγραψε:Αλλαγή προφανώς και μπορεί να γίνει και γίνεται σταδιακά. Το βασικό πρόβλημα παραμένει όμως το κόστος.

Νωρίτερα ανέφερες πως κάποιος που έχει diesel θα μπορούσε να κάνει την μετάβαση σε plug in υβριδικό. Το Qashqai, το best seller της Ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια, έχει ένα μέσο κόστος στα 24-25 χιλιάρικα και πολύ χαμηλό κόστος χρήσης. Αυτός που αγοράζει diesel Qashqai, τι εναλλακτική έχει σε plug in υβριδικό και με τι κόστος; Γιατί εγώ δεν βρίσκω plug in υβριδικό με κάτω από 40 χιλιάρικα.

Σε 5 χρόνια θα βρίσκεις όμως. Γιατί τώρα είναι λίγα, αλλά θα αυξηθούν, όπως και τα ηλεκτρικά. Αντίστοιχα θα μειωθούν οι επιλογές σε ΜΕΚ, και που έχει αρχίσει ήδη. Δες πχ στην PSA: έχει 2 βενζινοκινητήρες και 2 diesel για όλη την γκάμα της. Και σε κάποια μόνον έναν diesel.