Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By skous
#65871 Ok ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Θα του ζητήσω να μου δώσει λεπτομερή προσφορά με μάρκα/είδος/κλπ και θα το ψάξω εγώ. Το θέμα δεν είναι να πάρω κάτι καλύτερο, αλλά κάτι που θα μου αρέσει περισσότερο (π.χ. να ξέρω ρε παιδί μου ότι το τάδε πλακάκι που θα μου βάλει το έχει κοστολογήσει Χ/τετραγωνικό, ώστε αν θέλω και βρώ π.χ. ψηφίδα στην ίδια τιμή, να είμια σε θέση να ζητήσω την αλλαγή, και να μην μου πεί ότι η ψηφίδα κάνει 2*Χ/
Άβαταρ μέλους
By junior gt
red_monster έγραψε:
junior gt έγραψε:Το σκυρόδεμα αυτό κάθε αυτό είναι υλικό μη υδατοπερατό.

γιατί βρέχουμε το φρέσκο σκυρόδεμα στις οικοδομές ?

μόνο με χρήση νανουλικών έχουμε μη υδατοπερατό σκυρόδεμα

Ξαναλέω αυτό που έγραψα πιο πάνω και εξηγώ:
Το σκυρόδεμα θεωρητικά είναι υλικό μη υδατοπερατό. Και όταν λέω θεωρητικά εννοώ εργαστηριακά. Εάν δηλαδή ΄φτιάξεις μια πλάκα στο εργαστήριο σύμφωνα με τις προδιαγραφές τότε αυτή θα είναι μη υδατοπερατή.
Για να είναι υδατοπερατό ένα υλικό θα πρέπει να έχει στη δομή του πόρους από νερό ή από αέρα μέσα από τις οποίες θα μπορεί να περάσει το νερό.
Το σκυρόδεμα λοιπόν αποτελείται από αδρανή (συγκεκριμένων μάλιστα προδιαγραφών ώστε να μην είναι πορώδη), τσιμέντο και νερό (σε πολύ συγκεκριμένο λόγο) τα οποία αναμιγνύονται. Και ο λόγος νερού/τσιμέντο είναι τόσο συγκεκριμένος γιατί δε γίνεται απλά μια φυσική ανάμιξη αλλά χημική αντίδραση (εξώθερμη μάλιστα) κατά την οποία όλο το νερό αντιδρά με το τσιμέντο και δημιουργείται μία πάστα μη πορώδης η οποία 'κολλάει' τα αδρανή μεταξύ τους και τα κάνει να συμπεριφέρονται σαν ένα σώμα χωρίς να υπάρχει καθόλου νερό σαν ένωση στο μπετόν. Βέβαια κατά την ανάμιξη του μίγματος εισέρχεται μέσα και αέρας υπό τη μορφή φυσαλίδων. Αυτές οι φυσαλίδες πρέπει με προσεκτική και με συγκεκριμένη τεχνική δόνησης να απομακρυνθούν. Έτσι ούτε νερό παραμένει μέσα στο μπετόν, ούτε κενά αέρος και κατά συνέπεια εργαστηριακά μπορεί να δημιουργηθεί ένα υλικό μη διαπερατό από το νερό.
Όμως το μπετόν είναι το μοναδικό μη φυσικό υλικό που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να παραχθεί στο εργοστάσιο υπό απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο (όπως πχ ο σίδηρος ή το PVC) και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να έχει της μηχανικές ιδιότητες που θα είχε αν παραγότανε υπό εργαστηριακές συνθήκες. Ακόμα και οι αντοχές του σκυροδέματος λαμβάνονται με τόσο ευμενείς παραδοχές που εάν κάποιος είχε μία σύνθεση πχ C16/20 και την εφάρμοζε ακριβώς στο εργαστήριο, το σκυρόδεμα που θα του προέκυπτε θα είχε τις αντοχές ενός σκυροδέματος τουλάχιστον C20/25.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο (για το λόγο δηλ. ότι το σκυρόδεμα δεν είναι βιομηχανικό υλικό) και έτσι μπορεί να υπάρχουν άπειρες αστοχίες στην κατασκευή του ακόμα και αν όλα γίνουν 'by the book', και οι συντελεστές ασφαλέιας που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη μιας κατασκευής είναι πολύ μεγάλες (πχ 1,35g+1.5q).
Έτσι έγραψα ότι ναι μεν το σκυρόδεμα είναι μη υδατοπερατό θεωρητικά οπότε μπορεί κάποια στιγμή να πέτυχε το concept και κάποιοι να έχουνε εμπειρία μιας πλάκας από την οποία ποτέ δεν πέρασε νερό αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς.
Ακριβώς και γι'αυτόν το λόγο ο ΚΤΣ μιλάει και για σκυρόδεμα μειωμένης υδατοπερατότητας καθώς ακόμα και με την προσθήκη πρόσμικτων, την μείωση του λόγου νερού προς τσιμέντων κλπ δεν μπορεί και ο ίδιος ο ΚΤΣ να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι εάν τηρηθούν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές το σκυρόδεμα που θα προκύψει στο εργοτάξιο θα είναι απόλυτης υδατοστεγανότητας.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#66032 Την εποχη που χτιζαμε το σπιτι, (1975), η γειτονια δεν ειχε δικτυο υδρευσης, επαιζε νερουλάς :metalo:

Εσκαγε το βυτιο καθε τοσο, γεμιζαν οι νοικοκυρες δοχεια, μπιτονια κλπ και παλι απο την αρχη.

Σαν αποτελεσμα οι μαστοροι λεγανε οτι η πλακα μας "διψασε" γιατι δεν υπηρχε οσο νερο θα χρειαζοταν. Τωρα αν μας πεσει στο κεφαλι καποτε, τι να κανουμε :help:
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#66041 Μη φοβάσαι.
Η πρώτη βασική αρχή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος είναι:
Το μπετό έχει φιλότιμο.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
junior gt έγραψε:Μη φοβάσαι.
Η πρώτη βασική αρχή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος είναι:
Το μπετό έχει φιλότιμο.

κοιτα εχει φαει το σεισμο του '81, μετα τον αλλον του 99. Η παναγια μαζι μας. :lol:
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#66110 Πέρα από πλάκα είναι ακριβώς αυτό:
Επειδή τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι απαραίτητο να κατασκευασθούνε με βάση κάποιες προδιαγραφές ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά, από την άλλη όμως το υλικό οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευάζεται στο εργοτάξιο και μεσολαβούνε άπειροι παράγοντες και παράμετροι μέχρι την τελική παραλαβή του σαν τελειωμένο υλικό, οι παραδοχές που έχουν γίνει είναι πολύ δυσμενείς, και συγχρόνως οι συντελεστες ασφαλείας για τους υπολογισμούς πολύ μεγάλοι έτσι ώστε να καλυφθούνε οι απαιτούμενες προδιαγραφές όσα στραβά και αν πάνε κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Εξ'ου και 'το μπετό έχει φιλότιμο'.
Άβαταρ μέλους
By nEK
junior gt έγραψε:Πέρα από πλάκα είναι ακριβώς αυτό:
Επειδή τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι απαραίτητο να κατασκευασθούνε με βάση κάποιες προδιαγραφές ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά, από την άλλη όμως το υλικό οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευάζεται στο εργοτάξιο και μεσολαβούνε άπειροι παράγοντες και παράμετροι μέχρι την τελική παραλαβή του σαν τελειωμένο υλικό, οι παραδοχές που έχουν γίνει είναι πολύ δυσμενείς, και συγχρόνως οι συντελεστες ασφαλείας για τους υπολογισμούς πολύ μεγάλοι έτσι ώστε να καλυφθούνε οι απαιτούμενες προδιαγραφές όσα στραβά και αν πάνε κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Εξ'ου και 'το μπετό έχει φιλότιμο'.

Το φιλοτιμο υπαρχει σιγουρα στις συγχρονες κατασκευες. Στις παλιοτερες δεν νομιζω μιας και ο σκοπος ενος κτισματος ειναι ο ιδιος αλλα η διαδικασια και τα υλικα οχι, στομπερασμα των χρονων.
Ερωτηση. Για ανα δημιουργηθει ανοιγμα σε πλακα για σκαλα επικοινωνιας 1ου και ισογειου ποια μπορει να ειναι η ελαχιστη διασταση του?
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#66717 Η φράση το σκυρόδεμα εχει φιλότιμο εχει αντικατασταθεί πλέξη με την "το μπετό δεν εχει ηθική... Όχι τώρα, χρονια τώρα
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Αρκεί να μην το πλένεις! :rtfm:

Επαγγελματικά, βρίσκω πολύ σεισμική την άγνοια και την χαζομάρα σου, kwlo going
Άβαταρ μέλους
By mirage
#66734 Red monster γιατι επρεπε να κανεις 3 διαφορετικα ποστακια της μια γραμμης; Για να δωσεις εμφαση;

Sent from Corsair's brick
Άβαταρ μέλους
By red_monster
mirage έγραψε:Red monster γιατι επρεπε να κανεις 3 διαφορετικα ποστακια της μια γραμμης; Για να δωσεις εμφαση;

Sent from Corsair's brick

Γιατι γράφω απο κινητο και δεν ειναι εύκολη η απάντηση σε μεγάλα ποστ... Για να μην μπλέκονται οι απαντήσεις
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Τώρα, αν κάνω αναφορά, θα νομίζεις πως στο έσβησα εγώ! :lol:
Το αφήνω λοιπόν, σαν μνημείο επιστημονοσύνης...

Επαγγελματικα, βρίσκω πολυ βολικη την άγνοια και την χαζομαρα σου... Keep going...

Τι ακριβώς θες να κανείς αναφορά ; :dizzy: