Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#642152 Λαμπρή αύριο, λέμε να ψήσουμε και κοκορέτσι, ομως αναγκαστικά στο φούρνο.

Τυλιγουμε με λαδοκολλα/αλουμινόχαρτο, ή το ψήνουμε σκέτο, σε σχάρα με νερό από κατω για να στάζουν τα λίπη;
Άβαταρ μέλους
By skous
Hellenic tifosi έγραψε:Λαμπρή αύριο, λέμε να ψήσουμε και κοκορέτσι, ομως αναγκαστικά στο φούρνο.

Τυλιγουμε με λαδοκολλα/αλουμινόχαρτο, ή το ψήνουμε σκέτο, σε σχάρα με νερό από κατω για να στάζουν τα λίπη;
Το πρώτο (με λαδοκολα) και το τελευταίο μισάωρο το εμφανίζεις για να πάρει απεξω.
1:30'- 30' η αναλογία που μου προτάθηκε στους 180

< >
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#642184 Πήραμε σήμερα τσιπούρες (ιχθυοτροφείου) και λαβράκι από Έλληνα που φέρνει από Ελλάδα ( όπως λέει). Είχε απίστευτη κίνηση, ακόμη περισσότερη από πέρυσι που είχα πάει τελευταία φορά. Πήγαιναν συνέχεια Έλληνες, Γερμανοί και πολλοί Ασιάτες. Εφόσον έπαιρναν αυτοί, το ψάρι θα είναι μάλλον καλό.

Πολύ φρέσκα! Καθαρισμένα, μια χαρά!

Έβαλα αλάτι χοντρό, θυμάρι και λάδι.

Εικόνα

Εικόνα

Πρώτη φορά έψησα ψάρια, βγήκαν πολύ ωραία!

Δυνατή φωτιά. Έβγαλε λίγο καπνό προς το τέλος από τα ζουμιά που έπεφταν κ άναβαν φλόγες. Αυτό πως να το περιορίσω; Προσπαθούσα να τις βάλω σε σημεία που δεν είχε από κάτω τα προστατευτικά μέταλλα. Καμιά ιδέα;

< >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#642186 Εγώ έχω σταματήσει να παίρνω ιχθυοτροφείου από τη στιγμή που είδα πως παρασκευάζονται οι ψαροτροφές.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#642187 Πέτρο ολες οι τσιπουρες και τα λαβράκια ιχθυοτροφείου , οκ το 95%, που πωλούνται στην Ευρώπη ειναι Ελληνικά.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
mousatos έγραψε:Εγώ έχω σταματήσει να παίρνω ιχθυοτροφείου από τη στιγμή που είδα πως παρασκευάζονται οι ψαροτροφές.
Και πως τα ξεχωρίζεις;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#642193 Ρωτάς και επίσης βλέπεις αν έχουν μικρό και ανόμοιο μέγεθος μεταξύ τους .
Γενικά αν δεν είμαι σίγουρος, αποφεύγω τσιπούρες, λαυράκια, χιώνες και φαγκριά.
Άβαταρ μέλους
By skous
PeterPan έγραψε:Πήραμε σήμερα τσιπούρες (ιχθυοτροφείου) και λαβράκι από Έλληνα που φέρνει από Ελλάδα ( όπως λέει). Είχε απίστευτη κίνηση, ακόμη περισσότερη από πέρυσι που είχα πάει τελευταία φορά. Πήγαιναν συνέχεια Έλληνες, Γερμανοί και πολλοί Ασιάτες. Εφόσον έπαιρναν αυτοί, το ψάρι θα είναι μάλλον καλό.

Εικόνα

Εικόνα

Δυνατή φωτιά. Έβγαλε λίγο καπνό προς το τέλος από τα ζουμιά που έπεφταν κ άναβαν φλόγες. Αυτό πως να το περιορίσω; Προσπαθούσα να τις βάλω σε σημεία που δεν είχε από κάτω τα προστατευτικά μέταλλα. Καμιά ιδέα;

< >
Οπτικά φαίνεται να τα πάρα-εψησες πάντως.

Για λιγότερα flare ups θέλεις χαμηλότερη φωτια. Επίσης όσο πιο λιπαρο είναι το ψάρι (ιδίως του ιχθυοτροφεϊου) τόσο πιο πολλές φλογες.

< >
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
mousatos έγραψε:Ρωτάς και επίσης βλέπεις αν έχουν μικρό και ανόμοιο μέγεθος μεταξύ τους .
Γενικά αν δεν είμαι σίγουρος, αποφεύγω τσιπούρες, λαυράκια, χιώνες και φαγκριά.
Δηλαδή ποιες είναι οι πελαγισιες; Οι μικρές;
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
skous έγραψε:
PeterPan έγραψε:Πήραμε σήμερα τσιπούρες (ιχθυοτροφείου) και λαβράκι από Έλληνα που φέρνει από Ελλάδα ( όπως λέει). Είχε απίστευτη κίνηση, ακόμη περισσότερη από πέρυσι που είχα πάει τελευταία φορά. Πήγαιναν συνέχεια Έλληνες, Γερμανοί και πολλοί Ασιάτες. Εφόσον έπαιρναν αυτοί, το ψάρι θα είναι μάλλον καλό.

Εικόνα

Εικόνα

< >
Οπτικά φαίνεται να τα πάρα-εψησες πάντως.

Για λιγότερα flare ups θέλεις χαμηλότερη φωτια. Επίσης όσο πιο λιπαρο είναι το ψάρι (ιδίως του ιχθυοτροφεϊου) τόσο πιο πολλές φλογες.

< >
Έχεις δίκαιο, η φωτογραφία έτσι τα δείχνει. Δεν τα παραέψησα πάντως. Στην αρχή είχα δυνατή φωτιά, 250 βαθμούς. Τα θωράκισα κ μετά τη χαμήλωσα γιατί δεν ήξερα πως θα συμπεριφερθεί η ψησταριά. Μετά είδα πως στα 2/3 έπαιρνε αρκετά λεπτά για να ψηθούν, δλδ τα γύρισα 2 φορές από κάθε πλευρά κ επειδή ήταν ακόμη μαλακό το κρέας κ το δέρμα τα έριξα ένα φουλ από κάθε πλευρά κ έκαναν την κρούστα. Αν δεις, οι ουρές δεν έγιναν κάρβουνο. Αν παραψηθούν τα ψάρια, δε λυγίζουν οι ουρές πλέον. Γενικά το ψάρι κ το κοτόπουλο αν δεν κανω λάθος θέλουν δυνατή φωτιά για να θωρακίσουν τα υγρά. Με το δάχτυλο έλεγχα το κρέας, να είναι σαν να πιέζω το μάγουλο μου.

Η φλόγα πρέπει να ήταν κ από το λίπος τους κ από το λάδωμα που τα πέρασα πριν τα ψήσω. Απλώς συμπέρανα πως πρέπει να πέφτουν τα υγρά στον πάτο της ψησταριάς αντί στις πλάκες που προστατεύουν τα φλόγιστρα...

Κάποτε είχα ακούσει ότι οι πελαγίσιες τσιπούρες έχουν μία ασημί λωρίδα στα βράγχια κοντά... ή το ανάποδο... δε θυμάμαι πια...

< >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#642203 Έχει και μερικές γύρω στο κιλό, που λένε ότι είναι του Αμβρακικού, τις έχουν κλεισμένες σε μεγάλες εκτάσεις και είναι πιο ελεύθερες!!! Όλες όμως στάζουν λίπος!!! που αρπάζει στο ψήσιμο. Συχνό γύρισμα είναι για μένα η λύση
Εάν βγουν ζουμερές είναι υπέροχες.
Δεν θέλω να ξέρω τι τρώνε όπως και τα κοτόπουλα, αλλά έχουν ωραία γεύση...

< Note >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#642208 Μια μικρη ιστορια....

Πριν καμια 15αρια χρονια ειχα βαλει να ψησω μια τσιπουρα. Παιζει να ηταν η 3η-4η φορα που εψηνα μονος μου ψαρι ενω στο κρεας ειχα ηδη ριξει προπονηση. Οπως την εψηνα δε μυριζε αυτη η ωραια ψαριλα, η φρεσκαδουρα, η θαλασσα. Πολυ βαρια μυρωδια που δε μου αρεσε. Δεν ημουν και γνωστης οποτε λεω ¨παμε παρακατω"... Ετοιμαζεται, τρωω την πρωτη μπουκια και μου ηρθε αναγουλα. Τη φτυνω και πιανω και πεταω με τη μια ολη την τσιπουρα στον καδο. Οι περισσοτεροι που τους ειπα την ιστορια μου ειπαν οτι καμποσοι εχουν χαλαστει με ψαρια ιχθυοτροφειου οποτε ειναι πιθανο να με πειραξε κατι. Ενας αλλος μου ειπε κατι που αν ισχυει ειναι εντελως ξενερωτικο. Οτι εκτος απο την αισχρη διατροφη των ψαριων γενικα, μερικα ιχθυοτροφεια (φυσικα οχι ολα) μεχρι που αλεθουν ολοκληρα ζωα και τα πετανε να ταισουν τα ψαρια. Δεν ξερω αν ηταν χαλασμενη, δεν ξερω αν ετυχε, δεν ξερω τι σκατα την ταιζανε, δεν ξερω αν ημουν τοσο υπερβολικος, αλλα δε θα την ξεχασω αυτη τη μπουκια που εφαγα.

Με τα λιγα με τα πολλα, για σχεδον μια δεκαετια δεν εβαλα ψαρι στο στομα μου. Μονο κατι γαριδες, καλαμαρια, χταποδια κτλ ετρωγα απο θαλασσινα. Πριν λιγα χρονια ειμασταν για μπανιο με τη γυναικα και τα παιδια και μου μυρισε ψαρι απο μια ψαροταβερνα εκει κοντα. Πρωτη φορα μετα απο τοσα χρονια ηθελα τοσο πολυ να φαω κατι που μου μυρισε. Για την ιστορια εφαγα γοφαρι (που δε θεωρειται καν αφρος) και σκεφτηκα "τι μαλακας ημουν τοσα χρονια που δεν ετρωγα ψαρι¨.

Κανονικα 365 μερες το χρονο να τρωω κρεας δε με χαλαει. Αλλα απο τοτε και μετα, κυριως για τα παιδια, εβαλα στοχο να τρωω μια φορα την εβδομαδα ενα καλο ψαρι. Εντελως ασχετος οπως ημουν, εψαξα και βρηκα ενα ψαρα που μου εκανε σαν τυπος (γιατι αν θελει ο αλλος να σε δουλεψει του ειναι ευκολακι) και σκεφτηκα οτι θα αγοραζω μονο απο αυτον. Του ειπα απλα οτι θελω ΜΟΝΟ πελαγισιο και ΜΟΝΟ φρεσκο. Το παλικαρι ειναι ρσενικο. 100 κιλα ψαρια να εχει στον παγκο, αν δεν εχει αυτο που θελω μου λεει "μην ερθεις τσαμπα".

Με τον καιρο τα εχω μαθει να τα ξεχωριζω κι εγω τα πελαγισια απ' αυτα του ιχθυοτροφειου. Τα πελαγισια ειναι πιο μακροστενα. Τα αλλα εχουν μεγαλυτερη "καμπουρα". Επισης αλλαζει ακομα και το σχημα του προσωπου τους (αυτο δεν ειναι παντα φανερο) γιατι στο ιχθυοτροφειο τους αδειαζουν το φαι απο πανω και τρωνε συνεχεια με συγκεκριμενη κλιση του σωματος/κεφαλιου. Ισως η πιο σημαντικη διαφορα ειναι το χρωμα. Τα πελαγισια εχουν ενα εντονο χρωμα μου στραφταλιζει ενω τα ψαρια ιχθυοτροφειου εχουν θαμπο χρωμα. Επισης πολυ συχνα ειναι σκουρα πανω στη ραχη, γιατι δεν κολυμπανε στα βαθια οποτε τα καιει ο ηλιος. Τελος η τιμη λεει πολλα. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να βρεις Α΄ψαρι φρεσκο (φαγκρι, συναγριδα, σφυριδα κτλ) με 10 και 15 ευρω. Περναω απο ψαραδικα και γελαω με την αλητεια τους που τα γραφουν για πελαγισια. Αυτα τα ψαρια θα τα πληρωσεις 25-40 ευρω (αναλογα με την περιοδο) και θα παρακαλας να αξιζει πραγματικα και να μη σου πουλησει κανενα λαμογιο ψαρι ιχθυοτροφειου σε τιμη πελαγισιου!

Τελικα οχι και τοσο "μικρη ιστορια" οπως ειπα στην αρχη. Περισσοτερο σε σεντονι μου κανει :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By mirage
#642209 Σολωμό τρως; Μοσχάρι; Χοιρινο; Κοτοπουλο; Αρνί; Κατσίκι;
Όσο για το ψάρι που σε εκανε να μην φας ψάρι μαλλον ηταν στα όρια του επικίνδυνα μπαγιάτικου.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
mirage έγραψε:Σολωμό τρως; Μοσχάρι; Χοιρινο; Κοτοπουλο; Αρνί; Κατσίκι;
Όσο για το ψάρι που σε εκανε να μην φας ψάρι μαλλον ηταν στα όρια του επικίνδυνα μπαγιάτικου.

Απο αυτα που ειπες ολα τα τρωω. Κοτοπουλο και σολωμος δε με τρελαινουν κιολας αλλα τα τρωω.

Σιγουρα κατι δεν πηγε καλα με τη συγκεκριμενη τσιπουρα. Δεν πιστευω φυσικα οτι ολα τα ψαρια ιχθυοτροφειου ειναι τετοιο χαλι. Απλα επαθα ζημια εγω και χαλαστηκα απιστευτα. Ακομα θυμαμαι τη γευση εκεινης της μπουκιας και χαλιεμαι!

Ακομα και τωρα η πεθερα μου μια φορα την εβδομαδα παιρνει απο τη λαικη ψαρια και φυσικα ΠΑΝΤΑ ειναι ιχθυοτροφειου. Στελνει στην κορουλα της κανενα πιατο και δοκιμαζω. Καμια σχεση με την πελαγισια την τσιπουρα. btw εντελως θεμα γουστου, αλλα η τσιπουρα δε μου αρεσει σα ψαρι (ουτε καν η πελαγισια). Πολυ βαρια μου ερχεται και κατι με χαλαει. Ενω στο κρεας μου αρεσουν τα βρωμικα στο ψαρι γουσταρω τον εντελως αφρο!