Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mjacob
RXristos έγραψε:Απο προσωπική εμπειρία τα πετρόχτιστα έχουν 2 βασικά πλεονεκτήματα, έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ. 1) Θερμομόνωση 2) Ηχομόνωση

Το πατρικό μου είναι χτισμένο πάνω από το πατρικό του πατέρα μου ( :dizzy: ) το οποίο είναι πετρόχτιστο. Η οικοδομή από πάνω είναι κατασκευή του 85', ένα οροφοδιαμέρισμα. Το πετρόχτιστο δεν κατοικείται έχει κουφώματα της δεκαετίας του 50, ξύλινα σε πολύ άσχημη κατάσταση με μονό τζάμι και το πάνω είναι με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κλπ κλπ. αλλά χωρίς ενδοτοίχια μόνωση.
Η διαφορά που έχουν σε θερμοκρασία ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να παίζει στους 5 βαθμούς προς τα κάτω για το πετρόχτιστο και το χειμώνα πάλι το νιώθεις αρκετά πιο ζεστό και με λιγότερο υγρασία.

Η διαφορά δεν οφείλεται μόνο στο είδος των τοίχων, αλλά μάλλον κυρίως στη θέση.
Το σχεδόν πλήρως εκτεθειμένο πάνω, θα ήταν ούτως ή άλλως πιο ζεστό και πιο κρύο.

RXristos έγραψε:Είμαι σε δίλημμα αν αξίζει να το ανακαινίσω ή να συνεχίσω να μένω σε ενοίκιο.
Σε αυτά γίνονται στατικές μελέτες; γιατί τα φοβάμαι λίγο είναι η αλήθεια

Νομίζω πως γίνεται να φτιαχτεί σκελετός που να καλύπτει αντισεισμικές προδιαγραφές. :hmmm:
[edit και μόλις πάτησα enter έπαιξε σεισμός :lol: ]
Με τι κόστος κλπ, δεν έχω ιδέα. Το αν θα το αξίζει (πέρα από την αναλογία διαθέσιμου κεφαλαίου), έχει να κάνει και με το πόσο σου αρέσει η τοποθεσία κλπ
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Nikos! έγραψε:Ορίστε...πολύ καλύτερα τώρα...

Εικόνα

Χμ, νόμιζα ότι ήταν μονοκατοικία σε απομονωμένη περιοχή, τώρα που βλέπω ότι είναι σε γειτονιά και σε όροφο μου φαίνεται λίγο παράταιρο το ξύλο στο μπαλκόνι :oops:

Δικό σου είναι όμως οπότε να το χαίρεσαι όπως και να 'χει :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
trident1971 έγραψε:
red_monster έγραψε:μωσαϊκά με κλίσεις έχουν, όχι σκέτο σκυρόδεμα... αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά σε μερικά σημεία (γιατί αν είναι ασυντήρητες έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι της μόνωσης, υπάρχουν υπολείμματα )

Σε πιο πίσω σελίδες ο σκοτς είχε ανάλογο πρόβλημα ...

Πιστεψε με, ειναι ΣΚΕΤΟ το μπετον, δ σου λενε μαλακιες οι ανθρωποι. Και εδω που μενω τωρα και οι γειτονες και σε φιλη μου και δεξια αριστερα.
Οι πιο "ψαγμενοι" φτιαχνανε μωσαικο, απο αυτο που εβαζες μεγαλα κομματια μαρμαρο μεα και δεν το πολυετριβες.
. Εμεις φτιαξαμε καποια στιγμη ενα κατασκευασμα με αριανι και ψιλο χαλικακι... εχει πιασει βρυα τωρα :(

Συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση που θεωρείτε την μόνωση εξεζητημένη τεχνική λύση... Οι Αθηναίοι μονώνανε τα πλοία τον Χρυσό αιώνα, λες να φτιάχνεται οικία χωρίς καμία απολύτως προστασία ?
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Πολύ εύστοχο παράδειγμα. Έχεις δίκιο, πάω τώρα να ξύσω την μοράβια από την ταράτσα...

ξύσε λίγο την κούτρα σου για αρχή... και συνέχισε να μας διασκεδάζεις με την επιμονή σου :metalo:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#63056 (Θέλω να) πιστεύω ότι ο red είναι επαγγελματίας και σχετικός στο αντικείμενο οπότε γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω και οποιαδήποτε αμφισβήτηση ακούγεται αν μη τι άλλο αστεία.

Και να μην ισχύει τίποτα από παραπάνω, πάλι βάσει λογικής ΔΕΝ στέκει ότι στα χωριά και στις παλιές οικοδομές δεν υπάρχει μόνωση, έστω και ενδεικτική! Ίσως έβαζαν διαφορετικά υλικά ή έκαναν κάποια πρόσμιξη, δε ξέρω ιδιότητες και τεχνικά, αλλά σίγουρα με κάποιο τρόπο θα το λάμβαναν υπόψη! :hmmm: Ε αν δε το λάμβαναν τα προβλήματα δε θα αργούσαν να παρουσιαστούν, κι έχουμε ακούσει πολλάκις για τέτοια,ε :roll:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Dimitris_P έγραψε:
Nikos! έγραψε:Ορίστε...πολύ καλύτερα τώρα...

Εικόνα

Χμ, νόμιζα ότι ήταν μονοκατοικία σε απομονωμένη περιοχή, τώρα που βλέπω ότι είναι σε γειτονιά και σε όροφο μου φαίνεται λίγο παράταιρο το ξύλο στο μπαλκόνι :oops:

Δικό σου είναι όμως οπότε να το χαίρεσαι όπως και να 'χει :iconcool:

Το ξύλο στο μπαλκόνι δένει πάρα πολύ ωραία με το υπόλοιπο σπίτι διότι το ταβάνι μου στο σαλόνι είναι ξύλινο κι αυτό, στο ίδιο χρώμα και δημιουργεί μια πολύ ωραία συνέχεια (πάνω μετά κάτω), καθώς επίσης δένει με τις ξύλινες κουπαστές.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#63081 Επειδή έχεις σηκωθεί σε ύψος , να δεις το ύψος του κάγκελου , γιατί μου φαίνεται χαμηλό . Πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,90 μ. γιά ανθρώπους μέχρι μέσο ύψος .

Στα παλιά σπίτια είχαν συνήθως στέγη . Τουλάχιστον μέχρι τον πόλεμο που δεν τους ένοιαζε το πανωσήκωμα .

Σε όσα δεν είχαν όπως Κυκλάδες μόνωναν την οροφή γιά να είναι αδιάβροχη και το λίγο νερό το μάζευαν .

Μετά τον πόλεμο , πολλές κατοικίες χτίστηκαν με την λογική της μελλοντικής προσθήκης ορόφων και έτσι η λύση ήταν να σκυροδετούν την πλάκα της οροφής , με τενεκέ γινόταν αυτό άλλωστε και έτσι υπήρχε και ευκολία και χρόνος , με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται ρύσεις προς υδροροές , είτε προς τα άκρα , από το ίδιο το μπετό .

Από πάνω έβαζαν μαλτεζόπλακες , μωσαικό , η άλλες πλάκες διαστάσεων 30Χ30Χ2 εκ . μικρού βάρους .
Ο στόχος ήταν η υγρομόνωση , αφού η έννοια της θερμομόνωσης δεν υπήρχε .

Το μπετό γενικά πρέπει να προστατεύεται , ιδιαίτερα αν είναι κοντά σε θάλασσα το κτίριο .

Γιά την αρχιτεκτονική , μην ξεχνάμε ότι είναι τέχνη και οι διαφωνίες στην εκτίμηση ενός έργου τέχνης είναι λογικές και αναμενόμενες .

Οσο γιά το τι χτίζεται και που χτίζεται , έχουμε δεί και Ελβετικά σαλέ σε Ελληνικούς κάμπους με σκεπές με κλίση 100 % . :roll:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Dimitris_P έγραψε:(Θέλω να) πιστεύω ότι ο red είναι επαγγελματίας και σχετικός στο αντικείμενο οπότε γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω και οποιαδήποτε αμφισβήτηση ακούγεται αν μη τι άλλο αστεία.

Και να μην ισχύει τίποτα από παραπάνω, πάλι βάσει λογικής ΔΕΝ στέκει ότι στα χωριά και στις παλιές οικοδομές δεν υπάρχει μόνωση, έστω και ενδεικτική! Ίσως έβαζαν διαφορετικά υλικά ή έκαναν κάποια πρόσμιξη, δε ξέρω ιδιότητες και τεχνικά, αλλά σίγουρα με κάποιο τρόπο θα το λάμβαναν υπόψη! :hmmm: Ε αν δε το λάμβαναν τα προβλήματα δε θα αργούσαν να παρουσιαστούν, κι έχουμε ακούσει πολλάκις για τέτοια,ε :roll:

Πίστευε και μη ερεύνα εσύ... :ninja: :innocent:

Αν διαβάσεις πουθενά να γράφει κάποιος να... μην πλένετε το οπλισμένο σκυρόδεμα μην τυχόν και οξειδωθεί ο οπλισμός, να μου το πείτε και μένα. :s_wink
Τέλος, στις άπειρες ταράτσες χωρίς μόνωση που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, το απλό κόλπο που εφάρμοζαν σαν μόνωση, είναι αφού έχει πέσει η πλάκα, στην επιφάνειά της να ρίξουν σκέτο τσιμέντο που ουσιαστικά λειτουργεί σαν φίλμ προστασίας. Αυτός ο τρόπος αφορά την συντριπτική πλειονότητα των ταρατσών στην Ελλάδα στις δεκαετίες 60, 70 και 80. Λίγοι, βάζαν και μωσαϊκό.
Προφανώς, το σκυρόδεμα μπορεί να διαβρωθεί και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που γίνεται αυτό, αλλά ΔΕΝ έχει να κάνει με το βρέξιμο ή το πότισμα. Κυρίως οφείλεται σε κακή κατασκευή, υπάρχουν ταράτσες χωρίς μόνωση και χωρίς πρόβλημα με πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους και υπάρχουν και άλλες που σε 2 δεκαετίες εμφάνισαν πρόβλημα. Ειδικά σε μέρη με πολλή υγρασία, ήταν πολύ εύκολο να έχεις διάβρωση του οπλισμού, αν είχες κάνει τσαπατσουλιές στο σκυρόδεμα (πορώδες σκυρόδεμα, πέτρες από την θάλασσα ή γενικώς από όπου να 'ναι, κακό νερό σε κάποια νησιά ειδικά από περίεργες γεωτρήσεις, κλπ κλπ).
Βέβαια, αν οποιοσδήποτε έλεγε στην κυρά του σπιτιού πχ να μην πλύνει τα χαλιά στην ταράτσα μην τυχόν και κάνει ζημιά στον οπλισμό, θα αντιμετωπιζόταν σαν ούφο, αλλά εδώ είμαστε σοβαροί άνθρωποι και ξέρουμε πως η κυρά κάνει λάθος και πως αυτή η κακή συνήθεια θα διαβρώσει τον οπλισμό, σωστά;
Ή μάλλον, αποκλείεται η ταράτσα να μην έχει μόνωση, σίγουρα θα έχει, κι αν δεν με πιστεύετε, στείλτε μου φωτογραφίες να σας δείξω που έχει.
:s_crazy
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
criuser έγραψε:Επειδή έχεις σηκωθεί σε ύψος , να δεις το ύψος του κάγκελου , γιατί μου φαίνεται χαμηλό . Πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,90 μ. γιά ανθρώπους μέχρι μέσο ύψος .

Ναι, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσω με κάποιο τρόπο και προσπαθώ να σκεφτώ τον καλύτερο δυνατό ώστε να μη χαλάσω την εικόνα του μπαλκονιού.

Σκέφτομαι να βάλω plexiglass περίπου 50-60 πόντους πάνω από τη κουπαστή.

Πως είναι αυτή η ιδέα? Κάποια άλλη που δεν έχω σκεφτεί? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Nikos! έγραψε:Το ξύλο στο μπαλκόνι δένει πάρα πολύ ωραία με το υπόλοιπο σπίτι διότι το ταβάνι μου στο σαλόνι είναι ξύλινο κι αυτό, στο ίδιο χρώμα και δημιουργεί μια πολύ ωραία συνέχεια (πάνω μετά κάτω), καθώς επίσης δένει με τις ξύλινες κουπαστές.

αν είναι έτσι οκ :iconcool:

Ο πατωματζής μου είπε να μη ρίχνω νερά στο μπαλκονάκι του υπνοδωματίου γιατί μπορεί να περάσει μέσα και να χαλάσει το παρκέ :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:(Θέλω να) πιστεύω ότι ο red είναι επαγγελματίας και σχετικός στο αντικείμενο οπότε γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω και οποιαδήποτε αμφισβήτηση ακούγεται αν μη τι άλλο αστεία.

Πίστευε και μη ερεύνα εσύ... :ninja: :innocent:

Αν διαβάσεις πουθενά να γράφει κάποιος να... μην πλένετε το οπλισμένο σκυρόδεμα μην τυχόν και οξειδωθεί ο οπλισμός, να μου το πείτε και μένα. :s_wink
Τέλος, στις άπειρες ταράτσες χωρίς μόνωση που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, το απλό κόλπο που εφάρμοζαν σαν μόνωση, είναι αφού έχει πέσει η πλάκα, στην επιφάνειά της να ρίξουν σκέτο τσιμέντο που ουσιαστικά λειτουργεί σαν φίλμ προστασίας. Αυτός ο τρόπος αφορά την συντριπτική πλειονότητα των ταρατσών στην Ελλάδα στις δεκαετίες 60, 70 και 80. Λίγοι, βάζαν και μωσαϊκό.
Προφανώς, το σκυρόδεμα μπορεί να διαβρωθεί και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που γίνεται αυτό, αλλά ΔΕΝ έχει να κάνει με το βρέξιμο ή το πότισμα. Κυρίως οφείλεται σε κακή κατασκευή, υπάρχουν ταράτσες χωρίς μόνωση και χωρίς πρόβλημα με πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους και υπάρχουν και άλλες που σε 2 δεκαετίες εμφάνισαν πρόβλημα. Ειδικά σε μέρη με πολλή υγρασία, ήταν πολύ εύκολο να έχεις διάβρωση του οπλισμού, αν είχες κάνει τσαπατσουλιές στο σκυρόδεμα (πορώδες σκυρόδεμα, πέτρες από την θάλασσα ή γενικώς από όπου να 'ναι, κακό νερό σε κάποια νησιά ειδικά από περίεργες γεωτρήσεις, κλπ κλπ).
Βέβαια, αν οποιοσδήποτε έλεγε στην κυρά του σπιτιού πχ να μην πλύνει τα χαλιά στην ταράτσα μην τυχόν και κάνει ζημιά στον οπλισμό, θα αντιμετωπιζόταν σαν ούφο, αλλά εδώ είμαστε σοβαροί άνθρωποι και ξέρουμε πως η κυρά κάνει λάθος και πως αυτή η κακή συνήθεια θα διαβρώσει τον οπλισμό, σωστά;
Ή μάλλον, αποκλείεται η ταράτσα να μην έχει μόνωση, σίγουρα θα έχει, κι αν δεν με πιστεύετε, στείλτε μου φωτογραφίες να σας δείξω που έχει.
:s_crazy

συνδυασμός ξεροκεφαλιάς και άγνοιας ... :metalo:

40 χρονών μαντραχαλάς να ειρωνεύεσαι με ανάλογο φτηνό τρόπο για πράγματα που προφανώς δεν έχεις ΙΔΕΑ...

ξεκίνα από τα βασικά, σε ποια κατηγορία τεχνικών υλικών ανήκει το μπετό...

ps προτείνω να ανοίξεις μια τρύπα στην μόνωση της πολυκατοικίας που μένεις και να ρίξεις από πάνω λίγο μπετό... σκέτο... :rtfm: στον ένοικο του τελευταίου που θα δει τον σοφά να πέφτει να του εξηγήσεις οτι έτσι γίνεται στις πολυκατοικίες τις δεκαετίας του '70 και να μην ανησυχεί :rtfm:
Τελευταία επεξεργασία από red_monster και 16 Ιαν 2015, 12:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By dstou
#63103 Σύνηθες φαινόμενο τα αμόνωτα σπίτια, είτε σε επαρχία είτε σε αστικά κέντρα, είτε μονοκατοικίες, είτε πολυκατοικίες μέχρι και τα μέσα των έιτις, για να μην πω και περισσότερο. Ιδιαίτερα σε εξοχικά, αυθαίτερα, καταστήματα ή προσαρτήματα στυλ αποθήκες κ.α. ήταν ο κανόνας ακόμη και μέχρι πρόσφατα.
Και ακόμη πιο σύνηθες η ελλιπής μόνωση, π.χ. βάζανε υαλομπάμπακα ή φελιζόλ ανάμεσα από τα διπλά τούβλα, αλλά αφήνανε αμόνωτη τη σκεπή ή το δάπεδο του υπογείου και, εξόχως, τις κολώνες και τις οριζόντιες δοκούς, τα σημεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες μόνωσης δηλαδής. :lol:
Στα σέβεντις έπαιζε πολύ και το σκέτο μωσαικό ή και με τεμάχια φτηνομάρμαρο πάνω σε αμόνωτη ταράτσα, άμα έβαζες και καμμιά στρώση περλιτομπετό ή αφρομπετό ενδιάμεσα σε κοίταζαν σαν ούφο, τόσο προχώ ήταν.
Γενικά, και με μεγάλη ασφάλεια, οι ελ ανακάλυψαν την αξία της μόνωσης στα νάιντις, και πάλι γίνεται τσάτρα πάτρα σε πολλές περιπτώσεις.