Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
dekouk έγραψε:Περί α/θ κ ενδοδαπεδιας. Έχω 10 σχεδόν χρονιά ενδοδαπεδια με αντλία η οποία χρησιμοποιείται κ με δροσισμό. Προσοχή στα υλικά στο πάτωμα, σαφώς υλικά με καλύτερη αγωγιμότητα θερμότητας όπως μάρμαρο κ πλακάκια έχουν πιο γρήγορη απόδοση της θερμότητας. Μπορείς να βάλεις κ ειδικό πιστοποιημενο ξύλο για ενδοδαπεδια που αργεί. Αν βάλεις κ χαλιά από πάνω ακόμα πιο αργά... Η πιο ποιοτική ζέστη κ ειδικά αν έχεις/ κάνεις παιδιά. Η αντλία κάνει θόρυβο. Προσοχή που θα μπει αν έχεις θέματα με το θόρυβο. Στο δωμάτιο δίπλα σίγουρα θα ακούγεται. Αν είσαι τελευταίο πάτωμα κ μπορεί να μπει ταράτσα ακόμα καλύτερα. Τα υλικά έχουν εγγύηση δεκαετίας σε εμένα, η αντλία με την πλακέτα είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ ως τώρα δεν είχα κανένα θέμα. Fan coils θα πρότεινα να βάλεις για air-conditioning, αλλά είπες ότι έχεις, αυτά θα σου τα πει κ ο μηχανικός.
Ότι θα ξεφύγει το μπάτζετ το θεωρώ δεδομένο. Βάλε τις πρωτεραιοτητες σου κ τις κόκκινες γραμμές σου κ καλή δύναμη!

< Note >

Ευχαριστω πολυ!

Το σπίτι είναι υπερυψωμένο ισόγειο, οποτε μπορει να μπει κατω απο ενα μπαλκόνι, συνεπώς ο θόρυβος δε θα μας ενοχλεί.

Εντελώς ενδεικτικά, έχουμε αίσθηση τάξης μεγέθους για το κόστος ανα τετραγωνικό; Προφανώς και παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, απλά να έχω ενα μπούσουλα.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#620631 Αν και έχω κάθε καλή πρόθεση, οι ερωτήσεις σας είναι τόσο ελλιπείς με τα στοιχεία-δεδομένα που δίνετε ώστε να μπορούν να απαντηθούν , που συχνά σκέφτομαι..... ούτε καν να απαντήσω. :oops:
Αλλά, επειδή "λυπάμαι" όποιον ξεκινάει να φτιάξει σπίτι και επειδή οι "ειδικοί" της πιάτσας δύσκολα απαντάνε χωρίς στοιχεία ή αυτοψία, αλλά ούτε καν ενδεικτικές τιμές δεν δίνουν για προφανείς λόγους (είχαμε και εδώ τέτοιους και το απέφευγαν σαν το διάολο το λιβάνι, λές και θα τους ζητούσε κάποιος τα ρέστα :thumbsdown: ) , θα απαντήσω "χοντρικά".

Κατ΄αρχήν : Δεν έχω α/θ , ούτε ενδοδαπέδια θέρμανση, αλλά , όταν μου προτάθηκε απο τον ηλ-μηχ που έκανε την υφιστάμενη εγκατάσταση και μελέτη το 2014 (ΦΑ και θέρμανση με σώματα), έμαθα.
1/ Κόστος 2πλάσιο της α/θ + ενδοδαπέδιας έναντι "παραδοσιακών" συστημάτων, με το πλεονέκτημα και της (όποιας) ψύξης.
2/ Λοιπά , ίδια (θέρμανση-ΖΝΧ-μπόιλερ κλπ).

Κόστος με τα πάντα όλα , απο μηχανήματα, σωληνώσεις-σώματα -εργατικά κλπ, (με απόκλιση +-10% και συνήθως +) ώστε να γυρίζεις το κουμπί και να έχεις το αποτέλεσμα που προσφέρει το σύστημα, με :
α. Λέβητα πετρελαίου ή Λέβητα αερίου κλπ : 50€/τμ κατοικίας .
β. Με αντλία θερμότητας σε ενδοδαπέδια κλπ : 100€/τμ κατοικίας.
(Εdit- Λεπτομέρεια) Το κόστος αφορά στον ελάχιστο χώρο των 100 τμ κατοικίας. Απο εκεί και έπειτα, πέφτει σχεδόν στο μισό κατά περίπτωση , για τα υπόλοιπα τμ .
Λοιπά: Δεν γνωρίζω-δεν απαντώ!

Καλή συνέχεια και καλή χρονιά ! :)
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#620652 Η απόλαυση της ενδοδαπεδιας θέρμανσης οταν περπατάς με γυμνά πόδια δεν συγκρίνεται με καμία άλλη .

Με βάση τη δίκη μου παρατήρηση στο βόρειο σπιτι μας και τη σύγκριση με το ελληνικό, επένδυσε στη μόνωση όσο μπορείς θα τα βγάλεις πίσω και με το παραπάνω.
Εχω βάλει τη θέρμανση σε λειτουργία διακοπών όσο είμαστε Ελλάδα , ουσιαστικά δε λειτουργεί εκτός και πέσει κάτω πο ενα όριο που εχω βάλει, τους δεκα βαθμούς ..
Εδώ και δεκα μέρες ου λείπουμε εχει πέσει 2 βαθμούς μέσα στο σπιτι.... το βλέπω απο το κινητό μου ... κι έξω εχει αρνητικές θερμοκρασίες
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Hellenic tifosi έγραψε:Ευχαριστώ πολύ!
μου φτάνει και μου περισσεύει αυτό που έγραψες - ηθελα απλά να εχω τάξη μεγεθους.

:s_thumbsup
Και επειδή , αν και είναι άγιες μέρες , δεν αντέχω, θα πώ και το εξής (για κάποιους μπορεί να είναι και "κακία", αλλά, δε βαριέ, καλή καρδιά και .... "μην με κάνετε παρέα !" :( ) :
Εντυπωσιάζομαι όταν, κάποιοι φίλοι-γνωστοί-φορουμτζήδες κλπ, που έκαναν πρόσφατα τέτοιες (ή και σε άλλα θέματα της ζωής) εργασίες - εξοδα κλπ, όταν τους ρωτάς σχετικά...... : ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ! :roll:
Εξηγήσεις για το φαινόμενο, απο έναν ..... "κακεντρεχή" :innocent: :
1η περίπτωση : Εγώ γ@μΗθ%κα όταν τα έφτιαχνα, να πάτε τώρα και εσείς , που θα σας βοηθήσω !
2η περίπτωση : Τους έπιασαν τόσο μ@2Κες οι εργατο-τεχνο-κατασκευαστές, που ... ούτε κατάλαβαν πόσο και για ποιό πράγμα πλήρωσαν.

Λοιπές περιπτώσεις-εξηγήσεις, τις αφήνω στη δική σας φαντασία...... ! :lol:
:s_bye
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
KiloMeater έγραψε:Η απόλαυση της ενδοδαπεδιας θέρμανσης οταν περπατάς με γυμνά πόδια δεν συγκρίνεται με καμία άλλη .

Με βάση τη δίκη μου παρατήρηση στο βόρειο σπιτι μας και τη σύγκριση με το ελληνικό, επένδυσε στη μόνωση όσο μπορείς θα τα βγάλεις πίσω και με το παραπάνω.
Εχω βάλει τη θέρμανση σε λειτουργία διακοπών όσο είμαστε Ελλάδα , ουσιαστικά δε λειτουργεί εκτός και πέσει κάτω πο ενα όριο που εχω βάλει, τους δεκα βαθμούς ..
Εδώ και δεκα μέρες ου λείπουμε εχει πέσει 2 βαθμούς μέσα στο σπιτι.... το βλέπω απο το κινητό μου ... κι έξω εχει αρνητικές θερμοκρασίες

Ναι, συμφωνώ απόλυτα- στη μόνωση θα παίξει επένδυση, οχι αστεια.
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#620659 Nα δώσω κάποια στοιχεία κόστους μια κ βρήκα τις προσφορές...
Τιμές 2009 κάποια υλικά δεν τα δουλεύουν πλέον για να ρίξουν το κόστος.
Αντλία Carrier ψυκτικης ισχύος 5.24 kw 3900 χωρίς ΦΠΑ. Μπήκε για δροσισμό κ επικουρικά για θέρμανση δεν μπορεί να βγάλει ζεστό νερό χρήσης. Κ δεν μπορεί να αποδώσει στο βαρύ χειμώνα για θέρμανση. Τη χρησιμοποιώ για ζέστη κ ανάλογα το κρύο το γυρίζω στο αέριο.
Συνολικό κόστος ενδοδαπεδιας κ καυστήρα αερίου κ αυτονομία σε κάθε χώρο 12000 χωρίς ΦΠΑ. Αφορά 110 τμ.
Να φανταστείς πως ο καυστήρας αερίου 24kw με εγκατάσταση είχε 2300 χωρίς ; ΦΠΑ... Μάλλον μπορείς να βρεις κ πιο φθηνό πλέον με αντιστάθμιση..

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους!

< Note >
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Anonymous Founder έγραψε:..........
Ποιος ο λόγος να βάλεις βραχίονες βαρέως τύπου; Εννοώ, είναι πιο ανθεκτικοί στον αέρα; Οι απλοί σπάνε;
Έχω ακούσει κάτι τιμές εδώ κι εκεί και... πόνεσε αρκετά! Βγαίνουν πολλά χιλιάρικα... :help:

Μετά απο καλή έρευνα αγοράς και προσφορές, έβαλα το 2015 :
Τέντα με βραχίονες + ηλεκτρικό μηχανισμό + 3 βραχίονες βαρέως τύπου λόγω απόστασης, για να καλύψω 6 μ. μήκος Χ 3.40 μ. πλάτος (σε ανάπτυξη), με κόστος 1.100€, συμπεριλαμβανομένης τοποθέτησης.
Η ίδια κάλυψη με αντιρίδες, κόστιζε τα μισά ευρώπουλα (περίπου 600€)
Δεν είναι τυχαίο αγαπητέ HF, αυτό που έγραψα και πολλάκις έχω ματα-ξανα-γράψει:
dimitrisB έγραψε:Οταν ένα σπίτι στοιχίζει χ και ένα άλλο χ+50%, δεν είναι τυχαίο .
Τα υλικά είναι ΥΛΙΚΑ (+ οι designιές) και στοιχίζουν ! :rtfm: ........

Δέχομαι την υπερτίμηση-υπερτιμολόγηση στο "διαφορετικό", αλλά όχι και να λέμε ότι " όλα ίδια είναι! " :roll:

Το ξέρω ότι το ξέρεις(-ετε), αλλά ... το "φρεσκάρω" ! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#620738 Το ερώτημά μου δεν ήταν επειδή θεωρούσα πως τα πάντα είναι ίδια και τα... ακριβά είναι περιττά, αλλά για να καταλάβω τι ακριβώς πλεονέκτημα αγοράζεις με τα ακριβά.
Και εννοείται συγκρίνοντας αντίστοιχα πράγματα (πχ όχι ελεύθερους με σταθερούς βραχίονες).
Με λίγα λόγια, αν κατάλαβα καλά, αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από τον άνεμο, πας σε βαρέως τύπου. Άρα, σε περιοχές με αέρα, δεν το ρισκάρουμε.
:oops:
Βγαίνει ακριβό το τελικό αποτέλεσμα πάντως, αν θέλεις να καλύψεις ένα ολόκληρο σπίτι. Υπολογίζω για ένα διαμέρισμα, με βραχίονες βαρέως τύπου, θα βγει γύρω στο 5χίλιαρο.
:help:
Άβαταρ μέλους
By GTS
KiloMeater έγραψε:Η απόλαυση της ενδοδαπεδιας θέρμανσης οταν περπατάς με γυμνά πόδια δεν συγκρίνεται με καμία άλλη .

Aφου εχεις ορια 10 δεν θα επρεπε να ειναι 10 στο σπιτι?
2 εισαι κοντα στο σημειο που θα παγωσουν οι σωληνες, θα επρεπε να ειναι παραπανω μεσα στο σπιτι νομιζω. Και το ανεβαζεις πριν φτασεις γιατι θελει 2-3 μερες να ανεβει.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
GTS έγραψε:

Aφου εχεις ορια 10 δεν θα επρεπε να ειναι 10 στο σπιτι?
2 εισαι κοντα στο σημειο που θα παγωσουν οι σωληνες, θα επρεπε να ειναι παραπανω μεσα στο σπιτι νομιζω. Και το ανεβαζεις πριν φτασεις γιατι θελει 2-3 μερες να ανεβει.

Πήγε απο 21 στους 18 (τώρα 17.5)
Στους 10 δε θα προλάβει να φτάσει μέχρι να γυρίσω
Το εχω προγραμματίσει να ανοίξει ενα 24ωρο πριν να φτάσουμε , δε χρειάζεται παραπάνω
Άβαταρ μέλους
By GTS
#620746 οκ οντως μεγαλη σημασια εχει να εχεις μονωση και καλα παραθυρα.

Αν εφτιαχνα σπιτι μαλλον θα προσπαθουσα να βαλω θερμανση με αεραγωγους οπως εχουμε στον Καναδα, ενα αεροθερμο ειναι και το καλοκαιρι εχεις τον κλιματισμο. Το κοστος φανταζομαι ειναι χαμηλο και γενικο απο οτι θυμαμαι ειναι απλο συστημα.
Τελευταία επεξεργασία από GTS και 01 Ιαν 2020, 12:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#620747 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
Για 2 κλασσικές βεράντες , περί τα 12 τμ έκαστη (πχ 6μ μήκος Χ 2μ. πλάτος), θες σχεδόν 2 χιλιάρικα, με ηλ. μηχανισμό. Αν και με ανεμούριο, ίσως τα ξεπεράσεις.
Με τα ακριβά λοιπόν υλικά στους βραχίονες, αγοράζεις αντοχή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αν και μετά τα 5 μποφόρ είναι σκούρα τα πράγματα, ανάλογα πλάτος και κλιση, άρα χρειάζεται μερικό έστω μάζεμα .
Αυτά βέβαια (χρήμα και "έγνοια") , τα γλυτώνεις με τις αντιρίδες, αλλά και να΄χεις τα πχ 4 "μαρκούτσια" στη μούρη , διακόπτοντας τη θέα , ... ειναι λίγο θέμα.
Βέβαια, απ τις 15 πολυκατοικίες στην γειτονιά και τις 4-5 που βλέπω ολημερίς απ΄το πίσω μέρος του οικοπεδου, όπου και καθόμαστε πάντα, είναι θέμα σε σύνολο 20+ μπαλκονιών , να έχω δεί να αράζουν στις καλοκαιρίες 1-2 οικογένειες-ζεύγη.
Σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπω λόγο για επιλογή τέντας με βραχίονες, πλήν και μόνο "μούρης".
Άβαταρ μέλους
By dimviii
dimitrisB έγραψε:ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
Για 2 κλασσικές βεράντες , περί τα 12 τμ έκαστη (πχ 6μ μήκος Χ 2μ. πλάτος), θες σχεδόν 2 χιλιάρικα, με ηλ. μηχανισμό. .

Δημητρη μια διορθωση στις διαστασεις,μιας και το εψαξα προσφατα.
Οταν θελεις να δεις ποσα τετραγωνικα ειναι οι τεντες σου,ειτε για να αλλαξεις τεντοπανο,ειτε για καινουρια κατασκευη,παντα υπολογιζεις το φαρδος στα 2,70 μετρα.Τοσο ειναι το υψος που χρειαζεται,για να τυλιχθει γυρω απο τον αξονα,και με συνηθες υψος οροφου σε πολυκατοικια.
Για αλλαγη τεντοπανου υπολογιζουμε μινιμουμ απο 12-13 ευρω το τετραγωνικο,και για κατασκευη με βραχιονες μινιμουμ απο 28 ευρω.Φπα απ οτι καταλαβα,μπορεις ευκολα να το γλυτωσεις σχεδον σε ολους.

https://tentesathina.gr/tentes-times-prosfores/
Άβαταρ μέλους
By otso
#620752 Μιας και εχουμε και τον dimitrisB (που τον βρισκει τον χρονο με τις ετοιμασιες που κανει) ας κανω και εγω μια ερωτηση .
Εχουμε βεραντα 6Χ4 τι κανουμε;
α) την σκεπαζουμε με κεραμιδι; πλεονεκτηματα , ισκιος , απολαμβανεις τον καφε ποτο χωρις να βρεχεσαι .
μειονεκτημα δεν εχεις φως και ηλιο τον χειμωνα .
β) τεντες ; ευκολια αλλα οταν εχει κακοκαιρια και δεν πρεπει να βρεχεσαι ειναι μαζεμενες
γ) αλλο;