- 30 Ιαν 2019, 09:31
Και ρωτάω τώρα εγώ ο άσχετος, εφόσον ένας ημιάκαμπτος προσφέρει άνεση και κράτημα υψηλού επιπέδου, εξοικονόμηση χώρου κι έχει και χαμηλό κόστος, γιατί δεν τον επιλέγουν και στις ακριβότερες κατηγορίες..να δουμε βρε παιδί μου μια S-Class, μια 5series, μια Giulia με ημιακαμπτο...
Επειδή τεχνικά λοιπόν ξέρουμε όλοι πως η συγκεκριμένη λύση δεν μπορει να προσφέρει τα δυο πρώτα ταυτόχρονα σε σύγκριση με τις πιο ακριβές υλοποίησεις ας μην λαμβάνουμε τόσο σοβαρά αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα.
Αντιστοιχα ειναι αστείο να αντιμετωπίζεται σήμερα το infotainment ως κάτι απλό. Έχει απο πίσω σημαντικό engineeeeing και R&D, όποτε και κόστος εξέλιξης. Στις τελευταίες γενιές μαζντα ειναι κάτι που συνεχώς επικρίνουν όλοι ανεξαιρέτως οι δοκιμαστές. Αν λοιπόν είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν χρήματα ώστε να εξελίξουν ένα σύγχρονο (=με οθόνη αφής) σύστημα θα το έκαναν.
Η μαζντα ειναι μικρό μαγαζί, χωρίς platform sharing με κανένα (πέραν του mx5), κι έχει ρίξει ένα σκασμό χρήματα στην εξέλιξη των κινητήρων με τη δίκη της διαφορετικη προσέγγιση. Ωραία όλα αυτά αλλα προφανώς δεν βγαίνουν τα κουκιά, ειδικά στις μικρές κατηγορίες με τα χαμηλότερα margins.
Κι αν με τον ημιακαμπτο δεν ασχολείται ως επι τω πλείστον το αγοραστικό κοινό, οι οθόνες και το καλό, σύγχρονο infotainment ειναι σημαντικό selling point. Όποτε μένει να δουμε αν θα πληρώσουν αυτη την επιλογή σε πωλήσεις..
Όσο για την ασφάλεια των οθονών αφής, σε όσα εχω δει με τοποθέτηση ψηλά στο ταμπλό και μακρυα απο τον οδηγό δεν βοηθάει τη χρήση, αλλα αυτού του τύπου έχουν δυνατότητα χειρισμού και με περιστροφικό διακόπτη. Με αυτές που ειναι κοντά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Συμβιωνοντας σχεδόν ένα χρόνο με τέτοιο σύστημα, μου φαίνεται αστείο το επιχείρημα. Όταν δε υπάρχει η δυνατότητα να κανείς τα παντα και με φωνητικές εντολές, ή με τα χειριστήρια στο τιμόνι, μιλάμε για συστήματα μακραν ασφαλέστερα απο οποιαδήποτε κουμπάκια..