Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bebes
#465600 καλημερα, οπως τα βλέπω τα πράγματα οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας θέλουν ακόμα πολλά "ψωμιά" για να φτάσουν τη ΔΕΗ. Καμιία σχέση με τις εταιρίες τηλεφωνίας.

Εχω ενα πρόβλημα με elpedison και ήθελα να ρωτήσω για να δω αν αντιμετώπισε κάποιος κάτι παρόμοιο.

Κατά τη γνώμη μου η εταιρία είναι εντελώς αναξιόπιστη όσον αφορά τις υπηρεσίες πρός τους πελάτες (οχι το ρεύμα, αφου αυτό το δίνει η ΔΕΔΔΗΕ) και εξηγώ.
Είμαι πελάτης τους σχεδόν ενάμιση χρόνο, απο το καλοκαίρι τους ζητάω να μου στείλουν αντίγραφο του συμβολαίου, πρέπει να έγιναν πάνω απο 5 τηλέφωνα στο 18128, έστειλα και μερικά μαιιλ εκει που μου είπανε, αλλά συμβόλαιο γιοκ :x
Επίσης, την έκπτωση λόγω έγκαιρης καταβολής δεν μου την κάνουν.
Αρχικά μου την πρότειναν οι ίδιοι, αλλά παρόλο που πληρώνω με πάγια εντολη η έκπτωση δεν δινεται.
Εννοείται οτι έκανα πολλά τηλέφωνα, δήθεν "θα μπει στον επόμενο λογαριασμο", οχι "θα κανουμε ξανα το αίτημα", με λιγα λογια και η έκπτωση γιοκ :rant:

Λέω να παω απο τα γραφεία τους να κανω μια έγγραφη αίτηση να μου επιστραφουν τα χρήματα της έκπτωσης απο ολους τους μηνες που δικαιούμαι και να κάνω και αίτηση διακοπης.

Εκανε κάποιος αίτηση διακοπής;
Γνωρίζουμε τη διαδικασία;
ή μήπως πρέπει να πάω σε άλλο πάροχο (πχ ΔΕΗ) και να ζητήσω τη γραμμή πίσω;

Δυστυχώς η ΔΕΗ με τα οποια προβλήματά της φαντάζει σαν όαση μπροστά στους νέους μνηστήρες.

Δεν ξέρω για τις άλλες εταιρίες, αλλά η elpedison είναι τρομερά αναξιόπιστη, τουλάχιστον για μένα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#483265 Αχ, ο καλός κύριος Μυτιληναίος θα σώσει (και) την ΔΕΗ:
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3272 ... i-amuntaio
του Χάρη Φλουδόπουλου (αγαπημένος Χάρης! :inlove: :inlove: )
Τι προβλέπει αναλυτικά η πρόταση;

• Η Μυτιληναίος θα καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου

• Θα υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030 για 300 έως 400 μεγαβάτ και συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Εδώ μάλιστα η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών και ανάλογα με τη θετική απόφαση ή όχι θα αυξηθεί και ο συντελεστής χρησιμοποίησης. Πρακτικά μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστική προμήθεια ρεύματος για τη μεταλλουργία και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας

• Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων της αγοράς

• Η σύμβαση μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά

• Κατασκευή των έργων αναβάθμισης άμεσα χωρίς καθυστερήσεις από τη Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ) [ωω, ωωω, για δες, από την ΜΕΤΚΑ, ποιος θα το περίμενε; :s_shout ]

Το βασικό κέρδος για τη βιομηχανία που προκύπτει είναι μακροχρόνια διμερή συμβόλαια που εξασφαλίζουν αναπτυξιακή προοπτική. [σημ. Για τον όμιλο Μυτιληναίου ασφαλώς... :s_wink ]

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ εξασφαλίζει πρωτίστως τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που βρισκόταν υπό αίρεση, κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις, αναβαθμισμένη μονάδα που μπορεί να διεκδικήσει ΑΔΙ και εργασιακή ειρήνη με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν στη συγκεκριμένη μονάδα. Θυμίζουμε ότι στο χειρότερο σενάριο η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου ή να χρηματοδοτήσει σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον τις αναγκαίες επενδύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του. :inlove: Στα οφέλη εξάλλου πρέπει να σημειωθεί η αύξηση της αξίας της ΔΕΗ. :inlove:

Η πρόταση της Μυτιληναίος δείχνει πως μπορεί να δημιουργηθεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με ανταγωνιστική τη ΔΕΗ αλλά και με βαριά βιομηχανία που θα μπορεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικούς όρους για τη διεθνή και την εγχώρια δραστηριότητά της. Ταυτόχρονα δείχνει πως οι stakeholders της αγοράς μπορούν να κινηθούν με στόχο τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.
:inlove: :inlove: :inlove:

Σχόλιο από: FOTIOS MANDANAS
http://www.capital.gr/forum/gotomessage ... id=6239967
είναι σαφές ότι δεν προτείνεται η αγορά της Μονάδας, αυτό θα ήταν μία win-win λύση.
Για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 20% είναι απαραίτητο:

-Η μονάδα να αγοραστεί από τους βιομηχάνους και οι παραγωγή να γίνεται από αυτούς.
-Να γίνει σύσταση εταιρείας προμήθειας και να υπογράψουν συμβόλαιο οι βιομηχανίες με αυτήν.

Τι προτείνεται, να χρηματοδοτήσουν με 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου(το τυράκι), αλλά η παραγωγή με κόστος 70€/Mwh και σταδιακά από το 2020 με κόστος 100€/Mwh λόγω CO2 και το ρίσκο διαχρονικού εφοδιασμού, να παραμείνει στη ΔΕΗ και φυσικά με τόσους πρόθυμους, ζητούν να προμηθεύονται από τη ΔΕΗ στα 30€/Mwh (η φάκα) όπως με τη τελευταία σύμβαση του «Αλουμίνιον».

Με τιμές στα 30€/Mwh για τα 300Mw επί 8760 ώρες (έτος) με κόστος παραγωγής τα 70€/Mwh, προκύπτει ζημιά για την ΔΕΗ 105.120.000€ από το πρώτο έτος, μήπως συνεχίζει κάποιος να μιλά για win-win λύση;

Καλό είναι μερικοί να βγάλουν τις παρωπίδες, εκτός και εάν είναι στις συμμορίες με τα λευκά κολάρα.

Εδώ οι τραπεζίτες και όχι μόνο, μας έχουν καταληστέψει, έχουν χρεοκοπήσει τις τράπεζες άλλα συνεχίζουν να παίρνουν δεκατέσσερις μισθούς και Bonus αποχώρησης 180.000€, ενώ ο Διευθύνων της ΔΕΗ αμείβεται με 2.400€/μήνα καθαρά και δώδεκα μισθούς, σε μία εταιρεία που δεν έχει πάρει ευρώ σε όλη τη κρίση άλλα αντιθέτως το Δημόσιο την έχει επιβαρύνει με κάθε μέσο.

Υγιής ελληνική επιχειρηματικότητα, στα καλύτερά της. Το βασικό είναι ν' απαλλαγούμε από την ΔΕΗ, να μπορέσει να προκόψει ο κος Μυτιληναίος, μέσα σ' αυτό το εχθρικό περιβάλλον. Δεν ζητάει και πολλά, απλώς θέλει να αγοράζει φθηνά (μέχρι να παγώσει η κόλαση) ενέργεια για την Αλουμίνιον. Και όταν λέμε φθηνά, το εννοούμε, ιδανικά κάτω από το κόστος. Αλλά μην φοβάστε, έχει και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς που θα πληρώνουν το κόστος, θα φτιάξει το Αμύνταιο κούκλα!
:s_shout :s_hang
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#495962 Μερίδια ανεξάρτητων παρόχων (είναι αστεία, και πλέον τους κλέβουν μερίδια και τα... ΕΛΤΑ :s_laughat :svivhaha: ):
http://www.euro2day.gr/news/economy/art ... -prom.html
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, η δημόσια επιχείρηση παρέμεινε ουσιαστικά ακλόνητη από τη δεσπόζουσα θέση της, κατέχοντας το 84,08% των φορτίων κατανάλωσης. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, έχασε μόλις 0,82 ποσοστιαίες μονάδες (84,9%), ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο 85,4%.
Elpedison: 3,58% (3,47%)
Protergia: 3,45% (3,39%)
Ήρων: 3,4% (3,19%)
Watt & Volt: 1,4% (1,33%)
NRG: 0,95% (0,89%)
Volterra: 0,94% (0,87%)
ΕΛΤΑ: 0,6% (0,49%)
Green: 0,45% (0,43%)
KEN: 0,33% (0,3%)
Volton: 0,13% (0,13%)

:s_rofl

Και όλα αυτά, με την ΔΕΗ να σέρνει και τα χρέη που της φόρτωσε ο Μπένι με το χαράτσι στους λογαριασμούς κάποτε... :s_blush
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#496068 Εχει ενδιαφερον να δεις τί φούτσα έχουν φάει οι ανεξαρτητοι πάροχοι με τους απλήρωτους λογαριασμούς, μιλάμε για τεράστια ποσά. Και φαντάσου ότι είναι ενεργοί στην αγορά κανα χρόνο μονο :ninja:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
rx8_drifter έγραψε:Εχει ενδιαφερον να δεις τί φούτσα έχουν φάει οι ανεξαρτητοι πάροχοι με τους απλήρωτους λογαριασμούς, μιλάμε για τεράστια ποσά. Και φαντάσου ότι είναι ενεργοί στην αγορά κανα χρόνο μονο :ninja:

Και όταν φτάσει το κανόνι στο απροχώρητο ξανά στην αγκαλιά της ΔΕΗ
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#496087 σπικινγκ οφ δε ντέβιλ

Η ΔΕΗ, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, παρουσιάζει σε επίπεδο Ομίλου κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο Εταιρίας μόλις 500 χιλ. ευρώ. Πέρα από τα «φέσια»- εν πολλοίς αβέβαιης είσπραξης- των 3 δις ευρώ, αναμφίβολα ξεχωρίζει το δάνειο ύψους 1,932 δις ευρώ, που καλύπτεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: ΔΕΗ, ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια | iefimerida.gr

Με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά, λόγω της προνομιακής της πρόσβασης στις βασικές πηγές ενέργειας, ενώ απασχολεί- τελευταία επίσημα στοιχεία α’ 6μηνο 2017- 17.663 εργαζόμενους. Παρά ταύτα δεν έχει λύσει ακόμα τα… βασικά, όπως η ρευματοκλοπή, η οποία συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, στους κινδύνους για την Οικονομική Κατάσταση της εταιρίας, λες και είναι κάτι… ουρανοκατέβατο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, που δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Έγινε, ποτέ κάποια εσωτερική έρευνα, κάποια ΕΔΕ, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες και πληροφορίες, που αναφέρουν ότι κάποιοι κακοί εργαζόμενοι της εταιρίας εμπλέκονται σε υποθέσεις ρευματοκλοπής;

Άβαταρ μέλους
By corsair
georgetz έγραψε:
Με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά, λόγω της προνομιακής της πρόσβασης στις βασικές πηγές ενέργειας,

Αυτο εγω δεν το καταλαβαινω. Ποιος εμποδιζει τους αλλους να επενδυσουν-δημιουργήσουν νέες μονάδες ενέργειας? Στο κατω κάτω η χώρα τελευταια φορα που ειχα τσεκάρει, ενεργειακο ελλειμα έχει. Δεν προκειται να πανε χαμενες οι επενδύσεις.
Άβαταρ μέλους
By bebes
bebes έγραψε:καλημερα, οπως τα βλέπω τα πράγματα οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας θέλουν ακόμα πολλά "ψωμιά" για να φτάσουν τη ΔΕΗ. Καμιία σχέση με τις εταιρίες τηλεφωνίας.

Εχω ενα πρόβλημα με elpedison και ήθελα να ρωτήσω για να δω αν αντιμετώπισε κάποιος κάτι παρόμοιο.

Κατά τη γνώμη μου η εταιρία είναι εντελώς αναξιόπιστη όσον αφορά τις υπηρεσίες πρός τους πελάτες (οχι το ρεύμα, αφου αυτό το δίνει η ΔΕΔΔΗΕ) και εξηγώ.
Είμαι πελάτης τους σχεδόν ενάμιση χρόνο, απο το καλοκαίρι τους ζητάω να μου στείλουν αντίγραφο του συμβολαίου, πρέπει να έγιναν πάνω απο 5 τηλέφωνα στο 18128, έστειλα και μερικά μαιιλ εκει που μου είπανε, αλλά συμβόλαιο γιοκ :x
Επίσης, την έκπτωση λόγω έγκαιρης καταβολής δεν μου την κάνουν.
Αρχικά μου την πρότειναν οι ίδιοι, αλλά παρόλο που πληρώνω με πάγια εντολη η έκπτωση δεν δινεται.
Εννοείται οτι έκανα πολλά τηλέφωνα, δήθεν "θα μπει στον επόμενο λογαριασμο", οχι "θα κανουμε ξανα το αίτημα", με λιγα λογια και η έκπτωση γιοκ :rant:

Λέω να παω απο τα γραφεία τους να κανω μια έγγραφη αίτηση να μου επιστραφουν τα χρήματα της έκπτωσης απο ολους τους μηνες που δικαιούμαι και να κάνω και αίτηση διακοπης.

Εκανε κάποιος αίτηση διακοπής;
Γνωρίζουμε τη διαδικασία;
ή μήπως πρέπει να πάω σε άλλο πάροχο (πχ ΔΕΗ) και να ζητήσω τη γραμμή πίσω;

Δυστυχώς η ΔΕΗ με τα οποια προβλήματά της φαντάζει σαν όαση μπροστά στους νέους μνηστήρες.

Δεν ξέρω για τις άλλες εταιρίες, αλλά η elpedison είναι τρομερά αναξιόπιστη, τουλάχιστον για μένα

Η elpedison τελικά μου απάντησε σε ενα ερώτημα ΜΟΝΟ, αφού έκανα καταγγελία στη ΡΑΕ, ενω η απάντηση της ήταν ελλιπής.
Συνοπτικά, ενω παραδέχτηκαν οτι πληρώνονται εγκαίρως απο τον Μάιο του 2017, επειδή το καλοκαίρι διακόπηκε η πάγια εντολη για λιγες μέρες (άλλαξα λογαριασμό), και ενώ ο λογαριασμός πληρώθηκε εμπρόθεσμα, δεν μου πίστωσαν την έκπτωση γιατι "φάνηκε ανεξόφλητη για λίγες μέρες η εγγύηση" (για οσες μερες δεν ίσχυε η πάγια εντολή).
Και αυτο για να μου το πούν (ενω εκανα και γραπτα και προφορικά αιτήματα), έπρεπε να κανω καταγγελία στη ΡΑΕ και να τους ζητήσουν απο'κει τις απόψεις τους.
Το πιο ωραίο ειναι οτι στην τελευταία παράγραφο μου "υπενθυμίζουν" οτι θα έχω κάποιες ρήτρες αν διακόψω το συμβόλαιο μου.
Το τηλεφωνικό τους κέντρο είναι μόνο "φρου φρου κι αρώματα", αν τους ζητήσεις κάτι σοβαρό σε παραπέμπουν στη φόρμα επικοινωνίας ---> κι απο'κει σύνδεση με Κάιρο :whistlink:

Γενικά οι ιδιώτες πάροχοι δεν εχουν την ανάπτυξη που είχαν οι αντίστοιχοι στην τηλεφωνία, μιας και οι τιμές διαφέρουν πολύ λιγο (για συνήθεις οικιακές καταναλώσεις0, ενω οι "πάγιες" χρεώσεις (Δήμος, φόροι κλπ) είναι ακριβώς οι ιδιες και πολύ υψηλο ποσοστό του λογαριασμού.
Το μονο καλό είναι η μηνιαία χρέωση την οποία πλέον ακολουθεί και η ΔΕΗ
Άβαταρ μέλους
By red_monster
georgetz έγραψε:σπικινγκ οφ δε ντέβιλ

Η ΔΕΗ, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, παρουσιάζει σε επίπεδο Ομίλου κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο Εταιρίας μόλις 500 χιλ. ευρώ. Πέρα από τα «φέσια»- εν πολλοίς αβέβαιης είσπραξης- των 3 δις ευρώ, αναμφίβολα ξεχωρίζει το δάνειο ύψους 1,932 δις ευρώ, που καλύπτεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά, λόγω της προνομιακής της πρόσβασης στις βασικές πηγές ενέργειας, ενώ απασχολεί- τελευταία επίσημα στοιχεία α’ 6μηνο 2017- 17.663 εργαζόμενους. Παρά ταύτα δεν έχει λύσει ακόμα τα… βασικά, όπως η ρευματοκλοπή, η οποία συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, στους κινδύνους για την Οικονομική Κατάσταση της εταιρίας, λες και είναι κάτι… ουρανοκατέβατο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, που δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Έγινε, ποτέ κάποια εσωτερική έρευνα, κάποια ΕΔΕ, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες και πληροφορίες, που αναφέρουν ότι κάποιοι κακοί εργαζόμενοι της εταιρίας εμπλέκονται σε υποθέσεις ρευματοκλοπής;

Έχοντας συνεργαστεί επανειλημμένα, σαν εξωτερικός συνεργάτης, με τη ΔΕΗ έχω να δηλώσω ότι διακρίνεται από μεγάλη διαφάνεια και αρκετά καταρτισμένο προσωπικό. Κάθε άρθρο συντάσσεται σε 8 ολογράφως (οχτώ) αντίγραφα (αυτή τη στιγμή είναι η πιο γραφειοκρατική υπηρεσία) για να μπορεί να ελεγχθεί από διαφορετικά τμήματα. Έχω πέσει σε έλεγχο και ήταν σχολαστικότατος.

Οι δε μηχανικοί έχουν καεί και από το χυλό και από το γιαούρτι και φοβούνται και να μην σου δώσουν παραπάνω και να μην σε ρίξουν και τους κυνηγάς :lol:

Κοντολογίς, το μαγαζί έχει δεχτεί μεγάλη τακτοποίηση. Με μια προσεκτική πολιτική περί των εισπράξεων μπορεί να γίνει σοβαρός πυλώνας ανάπτυξης
Άβαταρ μέλους
By gianik
#496111 Ναι πολύ σοβαρό μαγαζί η ΔΕΗ...
Τέλη Δεκέμβρη καταχωρώ τις ενδείξεις του μετρητή ηλεκτρονικά κ περιμένω αρχές Γενάρη να μου έρθει λογαριασμός... Τζίφος...
Περνάει όλος ο Γενάρης, τους παίρνω τηλ, μου λένε ότι είχε πρόβλημα το σύστημα τους, καταχωρώ εκ νέου τηλεφωνικά τις ενδείξεις κατόπιν υποδείξης τους, περιμένω περιμένω τζίφος... Ξαναπαίρνω μέσα Φλεβάρη, μου λένε ότι το πρόβλημα είναι της ΔΕΔΗΕ κ όχι της ΔΕΗ κ ότι το κοιτάνε (και καλά... ).. Ξαναπαίρνω τηλ κάνεις δεν ήξερε τι κ πως...
Προχτές μου ήρθε ο λογαριασμός για 5 μήνες από αρχές Νοέμβρη έως 15 Μαρτίου... Τον ήπια... 590 ευρώ.. Ευτυχώς που κάθε μήνα προνοησα κ έβαζα 100 ευρώ στην άκρη..

.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#496114 Από Ήρωνα πάντως είναι αρκετά ευχαριστημένος ο κόσμος. Και από τιμές και από εξυπηρέτηση και ταχύτητα. Έχουμε μία σούπερ προσφορά στη δουλειά (βασικά μας δίνει έκπτωση που δε δίνει ούτε στους εργαζόμενούς του) και έχουν βάλει καμιά 100στη άτομα και έβαλα κι εγώ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#496116 Κάποιοι μπλέκουν πάντως τον ΔΕΔΔΗΕ με την ΔΕΗ ακόμη...
Και τα δύο είναι απείρως πιο σοβαρά μαγαζιά από τον οποιοδήποτε αστείο ιδιώτη. Οι τελευταίοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μεταπουλάνε σε λιανική, ρεύμα που αγοράζουν στην χοντρική (ΝΟΜΕ).
Το αν πχ παράγει ο Μυτιληναίος, δεν σημαίνει πως η Protergia θα πουλήσει από αυτό το ρεύμα... Κοινώς, άλλο πράγμα η παραγωγή, άλλο πράγμα η λιανική και άλλο πράγμα η διανομή-δίκτυο, που είναι καθήκον του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο τελευταίος είναι ο υπεύθυνος για το δίκτυο ΚΑΙ τους μετρητές. Αυτός είναι ο υπεύθυνος και για την ρευματοκλοπή.

Το πολύ ωραίο νέο πάντως είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο. Σύντομα λογικά θα γίνει το ίδιο και για την Κρήτη και αν καταφέρουμε σε λίγα χρόνια ν' απαλλαγούμε από το πετρέλαιο που καίμε στα νησιά μας, θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την χώρα.
Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από παλιά βέβαια, αλλά είναι και τα συμφέροντα των πετρελαιάδων στην μέση... :whistlink: :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By georgetz
corsair έγραψε:
georgetz έγραψε:
Με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά, λόγω της προνομιακής της πρόσβασης στις βασικές πηγές ενέργειας,

Αυτο εγω δεν το καταλαβαινω. Ποιος εμποδιζει τους αλλους να επενδυσουν-δημιουργήσουν νέες μονάδες ενέργειας? Στο κατω κάτω η χώρα τελευταια φορα που ειχα τσεκάρει, ενεργειακο ελλειμα έχει. Δεν προκειται να πανε χαμενες οι επενδύσεις.

Μερικοί λόγοι που δείχνουν τη σταδιακή μετάβαση της χώρας, στο report εαν το διαβάσει κανείς θα αποκτήσει
μια πλήρη εικόνα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και μερικές παθογένειες που αντιμετωπίζει.

Για λόγους αναφοράς, το report του 2011 παρουσίαζε μια πολύ πιο δύσκολη εικόνα και παρακαλούσε για liberalization της αγοράς.

The vertically integrated state-owned electricity company Public Power Corporation S.A.
(PPC) dominates the electricity sector value chain
. It accounts for 79% of the installed
thermal generation capacity and for about 75% of thermal electricity generation. PPC’s
share in the day-ahead market, which includes imports, hydro, and renewable energy
sources, was 53% in 2016. PPC’s share in the retail market is about 88%. Amid
decreasing electricity consumption, rising air pollution, environmental restrictions, and
low gas prices, lignite production costs have been increasing. This trend is expected to
continue as coal-fired plants are being replaced by plants fuelled by natural gas and
renewables
. Consequently, lignite consumption and production in 2016 has seen a
downward trend. PPC is the dominant owner of lignite mines, and there were also a few
private companies operating small lignite mines in 2016 (Achlada, METE, and LARCO)
.

The Greek power market has limited flexibility. Greece has around 3.3 gigawatts of hydro
power plants that can provide flexibility and that are all owned by PPC
. The few large
industrial users do not participate in the Greek wholesale market, as there is not yet a
balancing market, thus limiting flexibility. However, a system of interruptible contracts for
large consumers is in place. The provision of flexibility will become important due to the
increasing share of variable renewable energy, notably wind power

Το 2ο quote αποκτά σημασία κατά το transition ενέργειας μακροπρόθεσμα

IEA 2017

http://www.iea.org/publications/freepub ... ew2017.pdf
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#496301 Πάντως, ένα κόστος που δεν υπολογίζει κάποιος που στρέφεται σε εναλλακτικό πάροχο, είναι ότι αν χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγο να επιστρέψει στη ΔΕΗ, θα πρέπει να υποβάλλει ξανά ηλεκτρολογικό σχέδιο κτλ. Ή κάνω λάθος;

Υ.Γ. Θέλουμε Hellas Direct και για ρεύμα ρε!