- 07 Οκτ 2017, 07:53
Πήγα σε δημοσιο ολα μου τα χρονια, απο νηπιαγωγειο εως πανεπιστημιο .
Τα παιδια μου ξεκινησανε Ελλαδα σε δημοσιο στην ιδια γειτονια που μεγαλωσα και εγω αλλα οι συνθηκες δεν ειχαν καμια σχεση πλεον. Φυσικα με την ωραιοποιηση λογο χρονικης αποστασης αναποφευκτη, θυμαμαι οτι υπηρχε μια αξιοπρεπεια στο σχολειο, ο δασκαλος ειχε ενα κυρος (80s λεμε τωρα ) και αν και γενικα τα παιδια δεν ηταν τιποτα δανδηδες (γιατι φτωχογειτονεια ηταν ) θυμαμαι σε γενικες γραμμες ηταν οκ. Τα πρωτα χρονια που πηγανε τα δικα μου σχολειο , αλλη πραγματικοτητα. Οκ επεσε και η κριση καπου εκει (2011-2013) αλλα οι δασκαλοι ηταν στα π@π@ρια τους, κανενα ενδιαφερον, στο σχολειο τραγικες ελλειψεις και ρεφενε να παρουμε πραγματα , το επιπεδο των γονιων και κατεπεκταση των παιδιων τους ενταξει.... καλυτερα να περνας και να μη μιλας . Για μενα ηταν βασικος λογος που με εβαλε στο τριπακι να φυγουμε , κανοντας την προβολη για τα επομενα χρονια (βασικη και 3οβαθμια εκπαιδευση)
Βιεννη δεν πηγαμε σε δημοσιο σχολειο και δεν εχω αποψη απο πρωτο χερι, αλλα εχω γνωστους που πανε, και μερικους ελληνες, και μαθαινω. Εχει αρκετες ομοιοτητες με το δημοσιο που θυμαμαι εγω.. αυστηρο, πολυ διαβασμα ακομα και σε μικρες ταξεις. Εχει πολλα αθλητικα και εκδρομες , οι δασκαλοι ειναι ομως καπως κοφτοι και αυστηροι, αν το παιδι δεν τραβαει που λεμε δεν θα ασχοληθουν παρα πολυ προς τα εκει γιατι θεωρειται καθολα αποδεκτο απο την κοινωνια οτι δεν ειναι ολοι για γραμματα και απλα θα κανουνε τεχνικες δουλειες . Οποτε δινεται πιο πολυ προσοχη στη συμπεριφορα (ταξη και οργανωση) . Οι εγκαταστασεις φυσανε, τα γυμνασια-λυκεια της γειτονιας πχ ειναι φανταστικα κτηρια με πολυ γυαλι.... Αν δεν ειχα το προβλημα με το lock in effect των γερμανικων θα ειχανε παει δημοσιο.
Στο αγγλοφωνο ιδιωτικο που παμε εμεις , ακολουθουνε IB προγραμμα και ως σημερα δυσκολευομαι να καταπιω την προσεγγιση. Τα πρωτα χρονια και σταδιακα μεχρι την Πεμπτη οπου αποφοιτουν το δημοτικο ελαχιστη εως καθολου εργασια σπιτι.. μονο βιβλια τους ζητανε να διαβαζουνε σπιτι, βιβλια οτι ναναι απο λογοτεχνικα, κομικ, οτι τους αρεσει .... μαθαινουν βασικα πραγματα, πχ μαθηματικα στην Πεμπτη που κανει ο μεγαλος μου τα θεωρω απαραδεκτα, επρεπε να τα ειχαν κανει δυο χρονια πριν . Η εμφαση ειναι καθαρα στο χτισιμο χαρακτηρα και μιας νοοτροπιας του 'i can do it!' , οτι ειμαι ικανος και μπορω να να βαλω το μυαλο μου να λυσει καθε προβλημα... ipad laptops, εργασιες με αναζητηση το ιντερνετ ειναι το στυλακι, να μαθεις να χρησιμοποιεις tools . Ελαχιστη απομνημονευση (ουτε την προπαιδια δεν εχουν μαθει καλα καλα πχ το κλασσικο πινακακι με αποστηθιση, πραγμα που με πληγωνει και προσπαθω να το καταφερω μονος μου ) αρκει να ξερεις ποως θα βρεις οτι θες .
Δεν ξερω αν ειναι καλυτερο το συστημα η χειροτερο, θελω να ελπιζω οτι θα τους βοηθησει για τον κοσμο του αυριο, αλλα μονο ο χρονος θα δειξει.
Ο κοσμος ειναι μιας συγκεκριμενης κατηγοριας.... ειναι ολα παιδια διπλωματων η απο τιποτα executives πολυεθνικες... μεχρι τωρα δεν εχω δει τιποτα περιεργα φαινομενα επιδηξης , ειναι προσγειωμενα παιδια , ουτε τα δικα μου εχουν ερθει με τιποτα παραπονα του στυλ οι αλλοι αυτο και εκεινο. Δε νομιζω οτι νιωθει κανεις αναγκη να δειχθει , δεν ξερω πως το εχουνε καταφερει αυτο γιατι ειχα μεγαλωσει με ιστοριες τρομου οτι στα ιδιωτικα τα πλουσιοπαιδα κανουν αυτο και το αλλο . Αντιθετα υπαρχουνε πολλα ερεθισματα απο παιδια και γονεις (πηγαμε εκδρομη εδω, καναμε αυτη τη δραστηριοτητ κτλ) που σε βοηθαει. Επιπλεον υπαρχουν ολες οι φιλες του κοσμου, οποτε για εκθεση στη διαφορετικοτητα κτλ δε νομμιζω οτι μπορεις να βρεις κατι περισσοτερο πουθενα (αυστριακα παιδακια υπαρχουν ελαχιστα).
Bonus: εχω αναπτυξει μια διεστραμμενη ικανοποιηση να σκαω το πρωι στο παρκινγκ για drop off με το citroen στα ισια αναμεσα σε τερατα , απο panamera , tesla, i8, XC90, X6 κτλ... :-)