Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#440647 το μόνο που σου κάνει το ιδιωτικό σχολείο είναι να σε κάνει ένα-δυο τσικ καλύτερο από ότι θα ήσουν (γιατί θαύματα δεν υπάρχουν) και άντε ίσως να σε βοηθήσει αν είσαι επιρρεπής σε κάποια κακά πράγματα να μην μπλέξεις με αυτά (και πάλι μέχρι ένα σημείο, αν το'χεις μέσα σου πάλι σκουπίδι θα καταλήξεις) και γνωριμίες για όσους αρέσκονται στο σπορ, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο το κόστος προφανώς και δεν αξίζει με ψυχρά-αντικειμενικά κριτήρια

τώρα για περιπτώσεις που ακούω από κάποιους η μισή τάξη+ είναι παιδιά από άλλες χώρες, γυφτάκια, ξυλάδες, κλέφτες κτλ δεν ξέρω αυτές είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις και καταλαβαίνω το αντικειμενικό πρόβλημα όπως παρουσιάζεται αλλά δεν το καταλαβαίνω από την άποψη να δω το πρόβλημα ζωντανά πώς εξελίσσεται, μόνο να το φανταστώ μπορώ που δεν αρκεί

καμιά σχέση όμως τα δημόσια πανεπιστήμια, θα συμφωνήσω ότι το μπουρδέλο του πανεπιστημίου είναι κάτι πρωτόγνωρο όταν βγεις από τη φούσκα του ιδιωτικού, αλλά δεν σου φταίει αυτό.. επίσης ο κόσμος στα πανεπιστήμια όπως και να΄χει έχει κάποιο επίπεδο αφού έχουν φιλτραριστεί από το σχολείο οι τελείως προβληματικοί μαθητές (δεν θα πω καλοί/κακοί/μέτριοι, αλλά όταν μπεις στο αμφιθέατρο να κάνεις μάθημα θα μπουν μαζί σου άτομα που στο 99% των περιπτώσεων ήρθαν να κάνουν τη δουλειά τους και δεν τους έστειλαν εκεί να πάρουν το απολυτήριο με το ζόρι
Άβαταρ μέλους
By gianik
#440650 Λόγω δουλειάς έχω δει κ κάτι καλοπαιδα των Ν.Π ή Β.Π ,που φοιτούν στα καλύτερα ιδιωτικά κ όταν τους πιάνεις με φούντα ή να κλέβουν το περίπτερο έρχονται οι γονείς κ παρακαλάνε...
Το παν είναι το παιδί σου να αποκτήσει σωστές βάσεις απο το σπίτι κ να έχεις επικοινωνία μαζί του...
Άβαταρ μέλους
By gianik
#440652 Το θέμα είναι να μην έχεις "αφήσει" το παιδί σου να φτάσει εκεί...εκεί είναι πλέον αργά για δάκρυα...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#440653 Τα μεγαλα συν του ιδιωτικού είναι οι εγκαταστάσεις, οι επιπλέον δραστηριότητες και η ευκολία μετακίνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ στα επίπεδα ενός μέσου δημόσιου σχολείου.

Νταφού, τσιγάρα, ξύλο, κουμπούρια(!) μπορούν να βρεθούν με την ίδια ευκολία, είτε στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου είτε στο Κολέγιο.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
gianik έγραψε:Το θέμα είναι να μην έχεις "αφήσει" το παιδί σου να φτάσει εκεί...εκεί είναι πλέον αργά για δάκρυα...
νομίζω γίνεσαι περισσότερο δραματικός απ' όσο χρειάζεται :lol:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
gianik έγραψε:Δλδ στο διάλειμμα δεν παίζατε μπάλα; μπάσκετ;; Στην γυμναστική τι κάνατε;

Σε δημόσιο στο κέντρο της Αθήνας έχει χώρο για αθλήματα στο διάλειμμα ; #no
Ένα γήπεδο μπάσκετ όλο και όλο στο προαύλιο που αν το αξιοποιούσαμε τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν τοίχο τοίχο :lol:
Με το ζόρι είχαμε από μια δυο μπάλες για κάθε βασικό άθλημα

Τραγική η κατάσταση στον τομέα του αθλητισμού και της τέχνης
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Deleted User 1 έγραψε:Τα μεγαλα συν του ιδιωτικού είναι οι εγκαταστάσεις, οι επιπλέον δραστηριότητες και η ευκολία μετακίνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ στα επίπεδα ενός μέσου δημόσιου σχολείου.

Νταφού, τσιγάρα, ξύλο, κουμπούρια(!) μπορούν να βρεθούν με την ίδια ευκολία, είτε στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου είτε στο Κολέγιο.

Στα δημόσια άντε να κουβαλάνε κατουροφουντα, στα καλά ιδιωτικά γίνεται το σωστό πάρτι :metalo: :metalo:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#440661 Κοκόρια εμείς πάντως δεν είχαμε. Δε νομίζω ότι ήταν και της μόδας τότε. Άντε κάνα σκανκ ή κάνα τσόκο στην καλύτερη και αυτοί που το χαν έκαναν λες είχαν πάρει το τσαμπιονς λιγκ. Τόσο τους έκοβε...
Άβαταρ μέλους
By dstou
#440667 Tα βασικά πλεονεκτήματα του μέσου ιδιωτικού έναντι του μέσου δημόσιου σχολείου είναι συνήθως τα κάτωθι :

-ντελίβερι των παιδιών
-πάρκινγκ των παιδιών με διευρυμένο ωράριο μέσω έξτρα προγραμμάτων και παροχών
-κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές
-καμμιά χαμένη ώρα/μέρα από καταλήψεις, απεργίες, εκλογές, έλλειψη καθηγητών
-έξτρα δραστηριότητες
-κοινωνικός διαφορισμός

Ο καθένας διαλέγει ότι θέλει ή του λείπει από αυτά και με όποια σειρά θέλει. Υπάρχουν και μειονεκτήματα δόου.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:Δείτε μερικές τιμούλες, αρκετά παλιές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές...
Στο δικό μου φτωχό μυαλό, απευθύνονται είτε σε γερά πορτοφόλια, είτε σε ανθρώπους που θα κάνουν το σκ@τό τους παξιμάδι για τους όποιους λόγους.
Καλώς ή κακώς, δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες. :s_biggrin

Για να το θέσω πιο απλά:
Ας πούμε πως ο HF κάνει παιδί/α και θέλει να τα στείλει στο σχολείο. Έχει δύο επιλογές:
-Διαλέγει το ιδιωτικό που μπορεί να πληρώσει και κάνει το σκ@τό του παξιμάδι, ή παξιμαδοκούλουρο, αν πρόκειται για δύο παιδιά. Φυσικά μένει στην πιο φτηνή περιοχή που μπορεί, πχ το Γαλάτσι, ή ίσως και πιο χαμηλά στα Πατήσια για να έχει χαμηλό νοίκι ώστε να μπορεί να πληρώνει τα σχολεία των παιδιών. Χοντρικά υπολογίζοντας σε ένα μικρό και μετρίως ακριβό σχολείο, έχουν λαμβάνειν 5Κx2 παιδικό + 5Κx2 προνήπιο και νήπιο+ 5Kx6 δημοτικό + 5Κx6 γυμνάσιο-λύκειο=80Κ για να τελειώσει και το λύκειο σε ιδιωτικό. Αυτά για ένα παιδί και στέλνοντάς το σε φθηνό σχολείο, άρα πάει και το networking να πεις πως κάτι κέρδισε. Φυσικά, μετά δεν το στέλνεις και σε δημόσιο πανεπιστήμιο, έφυγε για έξω και το ετήσιο κόστος ανεβαίνει κι άλλο...
-Αντί για το παραπάνω σενάριο, μετακομίζεις από το Γαλάτσι και πας σε μια καλύτερη περιοχή όπου και τα σχολεία είναι καλύτερα. Πληρώνεις διπλάσιο νοίκι, που σημαίνει πως πληρώνεις τα ίδια με το ιδιωτικό σχολείο! :ninja:
Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η διαβίωση όλων και όχι μόνον οι ώρες του παιδιού στο σχολείο.
:s_biggrin

Νομίζω καταλαβαίνετε πού το πάω και ποια λύση θα επέλεγα εγώ... :s_blush

υπάρχει κ η λύση να πάρουν τα παιδιά υποτροφία σε ιδιωτικό οπότε ένα μεγάλο μέρος του εξόδου μειώνεται.
ο γιος του ξαδέρφου μου σε ιδιωτικό γυμνάσιο πήρε φέτος 60% υποτροφία στην 1η γυμνασίου, μέχρι τώρα δημόσιο (έχει μετάλλια σε σκάκι, διαγωνισμούς ρομποτικής-τους διδάσκει ο ξάδερφός μου κιόλας, γενικά πολύ genius παιδιά). Και οικονομικά κριτήρια δεν υπήρξαν, δεν τους την αρνήθηκαν, μολονότι είναι οικονομικά καλά (μαμά δικαστικός, ο ξάδερφός μου διευθυντικό στέλεχος σε εταιρία)

Και γενικά ένα παιδί που έχει καλές βάσεις θα ανεβάσει το σχολείο, θα δείξει πως έχει επιτυχίες κτλ... οπότε εκεί ίσως το διαπραγματευτεί κανείς...

Για να μην παρεξηγηθώ, εγώ πήγα δημόσιο κ ήμουν πολύ ευχαριστημένος... κ άλλαξα 3 δημοτικά (Ξάνθη-Λάρισα-Λάρισα), 3 γυμνάσια (Λάρισα-Κοζάνη-Καλαμαριά) κ 1 λύκειο (Καλαμαριά :iconcool: ) :lol:
Κ έκανα κ ενισχυτική διδασκαλία στο λύκειο τζάμπα τα ΣΚ με τους καθηγητές μου, οι οποίοι έπαιρναν από τους μαθητές που είχαν στα απογευματινά 50€ τη 1μιση ώρα black :iconcool: :lol: (τις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ και της ανάπτυξης, 2000-2003)

Και εγώ τη λύση του HF θα επέλεγα πάντως. Αν υπήρχε υποτροφία, τότε ίσως άλλαζε το πράγμα...
Άβαταρ μέλους
By dstou
#441035 Οι εξωτερικές υποτροφίες δίδονται σε επιλεγμένους μαθητές από άλλα σχολεία και είναι πολύ λίγες. Η λογική τους είναι η εξής: ο τοπ μαθητής βελτιώνει την εξωτερική εικόνα του σχολείου σε διαγωνισμούς, δεν μπλοκάρει την τάξη και το εκπαιδευτικό έργο, όπως κάνει ο σκράπας, οπότε είναι τζάμπα και άκοπη διαφήμιση για το σχολείο.Με το αζημίωτο μάλιστα, αφού και ο άριστος της μεταγραφής σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στο παράδειγμα, θα πληρώσει δίδακτρα, απλά μειωμένα. Γουίν - γουίν δηλαδής (για το σχολείο φυσικά). :iconcool:
Στην ουσία ο τοπ μαθητής του δημόσιου δεν χρειάζεται το ιδιωτικό για να αριστεύσει και πάλι, το έκανε και χωρίς αυτό.
Κάτι άλλο, οι άριστες επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα τριών συνιστωσών με διαφορετική αναλογία σε κάθε περίπτωση, συνήθως απροσδιόριστης : καλής 'πρώτης ύλης', καλών αρχών και στήριξης-βοήθειας από το σπίτι και καλής προσπάθειας και στήριξης από το σχολείο. Το καταφρονεμένο δημόσιο σε αυτή την περίπτωση, αφού από εκεί θα πάρουν έτοιμο τον άριστο στη γενική περίπτωση.
Τα παιδιά και οι γονείς περνάνε από σκρίνινγκ, χωρίς να το καταλάβουν σε αρκετές περιπτώσεις. Αν ένα παιδί ή μια οικογένεια είναι τοπ μεν, αλλά δύσκολος χαρακτήρας, τρώει ντιλίτ. Είπαμε, θέλουμε τον άριστο μόνο, όχι τα θέματά του. :metalo:

Τέλος, δεν το απορρίπτω σαν ενέργεια, απλά προσπαθώ να το βάλω στην πραγματική του διάσταση.
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#441042 Και εγώ και η γυναίκα μου τελειώσαμε δημόσιο σχολείο .
Μάλιστα εγώ ήμουν κ σε υποβαθμισμένη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης ( Μενεμένη ).
Μεγαλώνοντας κορόιδεψα ( κ οτι έχω κοροϊδέψει τελικά το έχω λουστεί, που λένε ) τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων ως φλωρους , ως εκτός πραγματικότητας ( αφού δεν είχαν ιδέα οι πολλοί για τον υπόλοιπο κόσμο πέραν της κλίκας ), ως σνομπ , ως οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε .
Πλέον όντας τα παιδιά 3 κ 5 σκεφτόμαστε σοβαρά το ιδιωτικό σχολείο για πολλούς απο τους παραπάνω λόγους .
Δεν μπορουσα να το φανταστώ αλλα κάνοντας παιδιά σκέφτεσαι αλλιώς .

Ειναι εύκολο να αραδιάζεις ιδέες , απόψεις κλπ έξω απο το χορό . Όταν έρχεται η ώρα λειτουργείς αλλιώς . Δεν ειςαι ο εαυτούλης σου , αλλα η οικογένεια .
Δεν ειναι τυχαίο πως πολλοι άνθρωποι γίνονται πιο δημιουργικοί , πιο εργατικοί , αφού έχουν κανει οικογένεια .
Πλέον θέλεις το καλύτερο για όλους , όποτε εργάζεσαι περισσότερο , αποδίδεις καλύτερα , προσπαθείς να προσφέρεις περισσότερα .

Όπως και να έχει κ εμείς ρωτάμε όλο τον κόσμο γύρω μας , κ παίρνουμε απόψεις .

Η αλήθεια ειναι οτι βγάζοντας έξω το οικονομικό , για ποιους λόγους θα επιλέγατε δημόσιο ή ιδιωτικό ;
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#441047 Πήγα σε δημοσιο ολα μου τα χρονια, απο νηπιαγωγειο εως πανεπιστημιο .
Τα παιδια μου ξεκινησανε Ελλαδα σε δημοσιο στην ιδια γειτονια που μεγαλωσα και εγω αλλα οι συνθηκες δεν ειχαν καμια σχεση πλεον. Φυσικα με την ωραιοποιηση λογο χρονικης αποστασης αναποφευκτη, θυμαμαι οτι υπηρχε μια αξιοπρεπεια στο σχολειο, ο δασκαλος ειχε ενα κυρος (80s λεμε τωρα ) και αν και γενικα τα παιδια δεν ηταν τιποτα δανδηδες (γιατι φτωχογειτονεια ηταν ) θυμαμαι σε γενικες γραμμες ηταν οκ. Τα πρωτα χρονια που πηγανε τα δικα μου σχολειο , αλλη πραγματικοτητα. Οκ επεσε και η κριση καπου εκει (2011-2013) αλλα οι δασκαλοι ηταν στα π@π@ρια τους, κανενα ενδιαφερον, στο σχολειο τραγικες ελλειψεις και ρεφενε να παρουμε πραγματα , το επιπεδο των γονιων και κατεπεκταση των παιδιων τους ενταξει.... καλυτερα να περνας και να μη μιλας . Για μενα ηταν βασικος λογος που με εβαλε στο τριπακι να φυγουμε , κανοντας την προβολη για τα επομενα χρονια (βασικη και 3οβαθμια εκπαιδευση)

Βιεννη δεν πηγαμε σε δημοσιο σχολειο και δεν εχω αποψη απο πρωτο χερι, αλλα εχω γνωστους που πανε, και μερικους ελληνες, και μαθαινω. Εχει αρκετες ομοιοτητες με το δημοσιο που θυμαμαι εγω.. αυστηρο, πολυ διαβασμα ακομα και σε μικρες ταξεις. Εχει πολλα αθλητικα και εκδρομες , οι δασκαλοι ειναι ομως καπως κοφτοι και αυστηροι, αν το παιδι δεν τραβαει που λεμε δεν θα ασχοληθουν παρα πολυ προς τα εκει γιατι θεωρειται καθολα αποδεκτο απο την κοινωνια οτι δεν ειναι ολοι για γραμματα και απλα θα κανουνε τεχνικες δουλειες . Οποτε δινεται πιο πολυ προσοχη στη συμπεριφορα (ταξη και οργανωση) . Οι εγκαταστασεις φυσανε, τα γυμνασια-λυκεια της γειτονιας πχ ειναι φανταστικα κτηρια με πολυ γυαλι.... Αν δεν ειχα το προβλημα με το lock in effect των γερμανικων θα ειχανε παει δημοσιο.

Στο αγγλοφωνο ιδιωτικο που παμε εμεις , ακολουθουνε IB προγραμμα και ως σημερα δυσκολευομαι να καταπιω την προσεγγιση. Τα πρωτα χρονια και σταδιακα μεχρι την Πεμπτη οπου αποφοιτουν το δημοτικο ελαχιστη εως καθολου εργασια σπιτι.. μονο βιβλια τους ζητανε να διαβαζουνε σπιτι, βιβλια οτι ναναι απο λογοτεχνικα, κομικ, οτι τους αρεσει .... μαθαινουν βασικα πραγματα, πχ μαθηματικα στην Πεμπτη που κανει ο μεγαλος μου τα θεωρω απαραδεκτα, επρεπε να τα ειχαν κανει δυο χρονια πριν . Η εμφαση ειναι καθαρα στο χτισιμο χαρακτηρα και μιας νοοτροπιας του 'i can do it!' , οτι ειμαι ικανος και μπορω να να βαλω το μυαλο μου να λυσει καθε προβλημα... ipad laptops, εργασιες με αναζητηση το ιντερνετ ειναι το στυλακι, να μαθεις να χρησιμοποιεις tools . Ελαχιστη απομνημονευση (ουτε την προπαιδια δεν εχουν μαθει καλα καλα πχ το κλασσικο πινακακι με αποστηθιση, πραγμα που με πληγωνει και προσπαθω να το καταφερω μονος μου ) αρκει να ξερεις ποως θα βρεις οτι θες .
Δεν ξερω αν ειναι καλυτερο το συστημα η χειροτερο, θελω να ελπιζω οτι θα τους βοηθησει για τον κοσμο του αυριο, αλλα μονο ο χρονος θα δειξει.
Ο κοσμος ειναι μιας συγκεκριμενης κατηγοριας.... ειναι ολα παιδια διπλωματων η απο τιποτα executives πολυεθνικες... μεχρι τωρα δεν εχω δει τιποτα περιεργα φαινομενα επιδηξης , ειναι προσγειωμενα παιδια , ουτε τα δικα μου εχουν ερθει με τιποτα παραπονα του στυλ οι αλλοι αυτο και εκεινο. Δε νομιζω οτι νιωθει κανεις αναγκη να δειχθει , δεν ξερω πως το εχουνε καταφερει αυτο γιατι ειχα μεγαλωσει με ιστοριες τρομου οτι στα ιδιωτικα τα πλουσιοπαιδα κανουν αυτο και το αλλο . Αντιθετα υπαρχουνε πολλα ερεθισματα απο παιδια και γονεις (πηγαμε εκδρομη εδω, καναμε αυτη τη δραστηριοτητ κτλ) που σε βοηθαει. Επιπλεον υπαρχουν ολες οι φιλες του κοσμου, οποτε για εκθεση στη διαφορετικοτητα κτλ δε νομμιζω οτι μπορεις να βρεις κατι περισσοτερο πουθενα (αυστριακα παιδακια υπαρχουν ελαχιστα).
Bonus: εχω αναπτυξει μια διεστραμμενη ικανοποιηση να σκαω το πρωι στο παρκινγκ για drop off με το citroen στα ισια αναμεσα σε τερατα , απο panamera , tesla, i8, XC90, X6 κτλ... :-)