- 17 Μάιος 2017, 16:10
Adriver έγραψε:Έχω διαπιστώσει μια διαφορά στις θερμοκρασίες εμπρός φρένων δεξιά κι αριστερά (δίσκοι και δαγκάνες) που σύμφωνα με ένα φθηνό πυρόμετρο βγαίνουν κοντά (ή λίγο πάνω) στο 10%, ας πούμε ήταν περίπου 255C και 285C οι δίσκοι, μετά από (εξεπίτηδες) βαρειά χρήση. Οι δίσκοι και τακάκια είναι εργοστασιακά και ουσιαστικά κανούργια (δεν έχουν ούτε 2.000 χιλιόμετρα). Είμαι σε δίλημμμα, να αρχίσω να το ψάχνω ή να αδιαφορήσω προς το παρόν. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία?
Σκέπτομαι ότι 10% διαφορές εύκολα μπορεί να οφείλονται από τυχαίες διαφορές "ευθυγραμμίσεων" στο βίδωμα δίσκων και τροχών έως αποκλίσεις στις δαγκάνες. Έχω δει στο συνεργείο απλώς να ψεκάζουν τις δαγκάνες με κάποιο "καθαριστικό φρένων" που χρεώνομαι, αλλά μετά από 150Κ χιλιόμετρα δεν θα θέλουν κάποια πιο καλή συντήρηση, π.χ. καθάρισμα, λίπανση ή αλλαγή τα αξονάκια (caliper pins) για την κίνηση της μία πλευράς τους ως προς την άλλη?
Καλά 285c στους δίσκους δεν την λές μεγάλη θερμοκρασία ούτε βαρειά χρήση, μεγάλη θερμοκρασία και βαρειά χρήση είναι από 500c και πάνω, μέχρι 400-450c είναι απλά χρήση γρήγορης βόλτας, πάντως για απλό οργανικό τακάκι οι θερμοκρασίες που αναφέρεις είναι μέσα στο κανονικό παράθυρο καλής λειτουργίας τους, τα προβλήματα σε αυτά τα τακάκια αρχίζουν από τους +300c > μέχρι τους 350c που μένεις από φρένα, και το 285 να γίνει 350 plus είναι 1-2 επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα σε χρόνο 10-20 ¨ από 130-150 χλμ, ίσως και λιγότερο αν οι δίσκοι και τα τακάκια είναι στο 50% της φθοράς τους.
Η διαφορές λοιπόν στις θερμοκρασίες που είδες προέρχονται από την μη σωστή επιστροφή της δαγκάνας από τις γλύστρες της, ή την μη σωστή επιστροφή του εμβόλου στη θέση του.
Η λύση είναι να βγούν οι δαγκάνες, να καθαριστούν οι γλύστρες και να μπεί καινούργιο γράσο ειδικό για γλύστρες δαγκάνας ( γράσο σιλικόνης ) και αν είναι τρύπιες ή κομμένες οι προστατευτικές μικρές φούσκες στις γλύστρες να αντικατασταθούν.
Να βγούν τα έμβολα από τις δαγκάνες, να καθαριστούν και να αλλαχθούν τα Ο΄ ring των εμβόλων όπως και οι τσιμούχες προστασίας. Με λίγα λόγια πρέπει να γίνει ένα σωστό service στις δαγκάνες, πρέπει να καθαριστούν σωστά από τα υπολείματα των τακακιών και οι θήκες που τοποθετούνται τα τακάκια.
Με τον χρόνο τα ελαστικά μέρη στις δαγκάνες αλλοιώνονται και χάνουν την ελαστικότητα τους, φουσκώνουν, ξεραίνονται και ραγίζουν με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του εμβόλου, επίσης τα έμβολα διαβρώνονται είτε είναι αλουμινίου είτε ατσάλινα και δεν πέρνουν επισκευή, μόνο αντικατάσταση.
Αν δείς τα τακάκια από κολλημένη δαγκάνα το ένα της μια πλευράς θα είναι περισσότερο φθαρμένο από την άλλη ή θα έχει το ένα από φθορά την μορφή σφήνας. Σε δαγκάνες που λειτουργούν σωστά τα τακάκια έχουν ομοιόμορφη φθορά, οποιαδήποτε διαφορά στη φθορά του ενός τακακιού από το άλλο σημαίνει κακή λειτουργία της.
Για να δούμε τώρα κάτι παράδοξο που συμβαίνει και δεν έχω ακόμα καταφέρει να διευκρινήσω γιατί κανείς από τους λεγόμενους ειδικούς... στα φρένα δεν μπορεί να μου δώσει απάντηση.
Οι κατασκευαστές πολυπίστονων δαγκανών αλουμινίου πχ Brembo, Alcon, AP κλπ λένε ότι όταν μια δαγκάνα περάσει τους 250c πρέπει να αλλαχθούν όλα τα ελαστικά μέρη της, πολύ σωστά μέχρι εδώ μιας και στους 250c δεν φθάνουν τόσο έυκολα οι δαγκάνες, πχ τα Μέγαρα που λιώνουν τα φρένα δεν έχω δεί πάνω από 185c σε πολυπίστονες δαγκάνες αλουμινίου σε πάρα πολλές μετρήσεις και σε διαφορετικά δυνατά έως πολύ δυνατά αυτοκίνητα.
Όμως πάλι στα Μέγαρα σε μαμά μαντεμένιες μονοπίστονες δαγκάνες έχω δεί μέχρι 355c και για αυτές τις δαγκάνες δεν υπάρχει πουθενά και για οποιαδήποτε θερμοκρασία και από κανέναν κατασκευαστή οδηγία αντικατάστασης των ελαστικών μερών της, όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει στο θέμα.
Να πω εδώ ότι τα ελαστικά μέρη σε όλες τις δαγκάνες είναι ίδια από πλευράς υλικού, ή θα είναι από EPDM ( Ethylene Propylene Diene Monomers ) με αντοχή σε θερμοκρασία μέχρι 215c και πίεση 500 - 2500 psi, ή σπανιότερα είναι από Silicone rubber με αντοχή σε θερμοκρασία μέχρι 315c και πίεση 200 - 1500 psi, και τα δύο αυτά ελαστικά έχουν αντοχή στα λάδια, στα αλκάλια κλπ και είναι ελαστικά κατάλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία.