- 07 Μαρ 2017, 12:51
Τα ημιματαλλικά τακάκια που λέγονται και fast road δεν είναι - αγωνιστικά τακάκια - τα αγωνιστικά είναι μεταλλικά.
Τα μαμά τακάκια δεν υποφέρουν από ένα καλό φρενάρισμα αλλά από την επανάληψη του φρεναρίσματος σε μικρό χρονικό διάστημα που σε συνδυασμό με τις μαντεμένιες δαγκάνες που έχουν τεράστια θερμοχωρητικότητα και θέλουν ώρα να κρυώσουν το βράσιμο όλου του συστήματος φρένων είναι πρό των πυλών.
Στα Μέγαρα πχ και το αναφέρω σαν παράδειγμα δεν μέτρησα ποτέ σε δαγκάνα αλουμινίου θερμοκρασία μεγαλύτερη από 180c σε αντίθεση με τις μαντεμένιες που έχω δεί μέχρι και 355c. Δεν είναι δύσκολο ΄σε μια κατάβαση όπως λέει και ο Rocsta με την οικογένεια και βαλίτσες να βράσουν τα πάντα ειδικά όταν στα τακάκια είναι η μισή πάστα.
Δεν προτρέπω κανέναν να κάνει το οτιδήποτε, οι εδώ αναφορές μου έχουν να κάνουν με την πληροφόρηση γενικότερα και με μια δεύτερη σκέψη που πρέπει να έχουμε όλοι μας γύρω από τα φρένα για να ξέρουμε τι να κάνουμε όταν έχουμε θέμα.
Δεν έχω αναφερθεί στις καμπάνες ( στα κέντρα αλουμινίου ) που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των δίσκων και των τακακιών 3-4 φορές λόγω των πολύ χαμηλότερων θερμοκρασιών λειτουργίας των φρένων, πάλι ένα ενδεικτικό παράδειγμα από τα Μέγαρα που είναι ο φονέας των φρένων.
Μέτρησα 2 ίδια αυτοκίνητα, το ένα με μαμά δίσκους και το άλλο με καμπάνες, μόλις μπήκαν στα πίτ μετά από 2 γύρους cool down, αυτό με τους μαμά δίσκους είχε 530c και το άλλο με τις καμπάνες είναι 450c μετά από 1΄ ξαναμέτρησα και και τα μαμά φρένα είχαν πέσει κατά 30c και τα άλλα είχαν πέσει κατά 100c, πόσο μάλλον όταν το αυτοκίνητο τρέχει και τα φρένα αερίζονται, στην πράξη σημαίνει ότι αυτό με τις καμπάνες από φρένο σε φρένο κρυώνει ενώ το άλλο από φρένο σε φρένο συσσωρεύει θερμοκρασία μέχρι τελικής πτώσης, πάντα πληροφοριακά όλα αυτά.
Δεν αναφέρθηκα σε ειδικούς δίσκους ( αγωνιστικούς ρότορες με πλευστά κέντρα ) που είναι για άλλη χρήση, αναφέρθηκα για μαμά δίσκους του εμπορίου με fixed καμπάνες αλουμινίου που αυτή η συνταγή είναι η κατάλληλη για την χρήση ενός πολιτικού αυτοκινήτου, EVO - Subaru κλπ αεροπορίες δεν τις συγκαταλέγω στα απλά καθημερινά αυτοκίνητα, αυτά είναι σούπερκαρ με φορεσιά προβάτου με μέσες ταχύτητες σε σημείου εμετού στους αμύητους που θα καθίσουν στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά και αυτά αν οδηγούνται όπως μπορούν θέλουν το κάτι παραπάνω σε φρένα από τα εργοστασιακά, όπως και τα GT-R για παράδειγμα.