Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
rx8_drifter έγραψε: (πχ να δίνεις την δυνατότητα στον παροχο να σου αναβοσβήνει καταναλωτές)

αρα και να κοβεις το ρευμα,χωρις να χρειαζεται να πας στο ρολοι του σπιτιου/μαγαζιου,σε καποιον που δεν σε πληρωνει.
Άβαταρ μέλους
By RXristos
#327455 Ένα update για όσους ενδιαφέρει το θέμα Α/Θ

Ολοκληρώθηκε εχθές η εγκατάσταση της Α/Θ με αλλαγή του δικτύου, νέα σώματα και δοχείο αδράνειας 300λτ. Κατασκευή του σπιτιού αρχές του 80' περίπου 120τμ

Ενεργοποιήθηκε γύρω στις 21:30 με ζητούμενη θερμοκρασία στο μπαφερ 75 βαθμούς. (Πάρα πολύ αθόρυβη λειτουργία της εσωτερικής μονάδας ακόμα και όταν κάθεσαι δίπλα της. Άνετα την βάζεις και μέσα στο σπίτι αν έχεις τον προβλεπόμενο χώρο). Πριν φύγω και μετά από περίπου μιάμιση ώρα είχε φτάσει στους 57 βαθμούς. Βέβαια είχα ανοίξει τον κυκλοφορητή από την αρχή και έπρεπε να ζεστάνει και τα 300λτ του μπάφερ και να στέλνει στο δίκτυο οπότε και το καθυστερούσε. Μετά από κανένα μισάωρο έκλεισα τον κυκλοφορητή και έφτασε πιο γρήγορα τους 57-60 στο μπάφερ.
Κατά τις 11:30 το σπίτι μέσα από τους 15 έφτασε στους 18 με εξωτερική θερμοκρασία 8. Υπόψη το σπίτι πριν είχε να λειτουργήσει με κεντρική θέρμανση αρκετά χρόνια, δεν έχει μόνωση αλλά έχει νέα ενεργειακά κουφώματα.

Το πρωί που ξύπνησαν οι δικοί μου είχε πιάσει τους 21-22. Δεν έχω ένδειξη αν έπιασε τους 75 βαθμούς στο νερό αλλά όταν ξύπνησαν η Α/Θ λειτουργούσε και η θερμοκρασία νερού ήταν στους 67.

Βάζω και κάποιες φωτογραφίες από την Α/Θ... μου έκανε πολύ εντύπωση τα PCB που είχε μέσα... πολύ πράμα :dizzy:

Εξωτερική μονάδα:

Εικόνα

κοντινή πάλι εξωτερική μονάδα:

Εικόνα

και η εσωτερική μονάδα:

Εικόνα

Θέλει να παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις από το χειριστήριο της Α/Θ και τον θερμοστάτη γιατί έχει πολλούς αυτοματισμούς και ο εγκαταστάτης δεν σκάμπαζε πολλά από το μοντέλο αυτό. :x
Το manual της LG είναι έως τραγικό στην λεπτομέρεια της επεξήγησης διαφόρων λειτουργιών και πως πρέπει να τις κάνεις. Νόμιζα ότι ήταν πρόβλημα της μετάφρασης στα ελληνικά αλλά και το αγγλικό που διάβασα ήταν μουφα.

Θα ποστάρω κι'άλλες εντυπώσεις στην πορεία.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#327469 Στους 75 Κελσίου πως ανεβάζει? Μόνη της ή με αντιστάσεις? Μήπως συμφέρει να την δουλεύεις πιο χαμηλά, π.χ. 60, αλλά περισσότερη ώρα?
Οι πλακέτες είναι πολλές γιατί είναι και τα ινβέρτερ.
Άβαταρ μέλους
By RXristos
dstou έγραψε:Στους 75 Κελσίου πως ανεβάζει? Μόνη της ή με αντιστάσεις? Μήπως συμφέρει να την δουλεύεις πιο χαμηλά, π.χ. 60, αλλά περισσότερη ώρα?
Οι πλακέτες είναι πολλές γιατί είναι και τα ινβέρτερ.

Με δύο συμπιεστές σε σειρά δουλεύει, όχι αντιστάσεις.
Σήμερα την κατεβάσαμε στους 65. Με τον θερμοστάτη στους 18, τοποθετημένος σε διάδρομο του σπιτιού που δεν έχει θερμαντικό σώμα, οι υπόλοιπο χώροι παίζουν στους 20 με 21 βαθμούς ακόμα. :s_dunno
Αν κατέβει κι'άλλο η εξωτερική θερμοκρασία θα δούμε πως θα συμπεριφερθεί.
Έχει μια λειτουργία αυτόματης προσαρμογής της εσωτερικής θερμοκρασίας ανάλογα με την εξωτερική και ορίζεις μόνο το διαφορικό που θα έχει, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει ενώ έχεις προσαρμόσει εσωτερικό θερμοστάτη...

Κλείνω ραντεβού με τεχνικό της LG για "επίδειξη" και έλεγχο της εγκατάστασης για να βγάλουμε άκρη και αν μη τι άλλο να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες της Α/Θ.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
glf έγραψε:Το ίδιο με το engage θα κάνω με arduino

Ωραίος! Ανέβασε φωτό και λεπτομέρειες όταν μπορεσεις :iconcool:

Εγώ σήμερα εγκατέστησα αντικεραυνικό στον πίνακα της Α/Θ. Πιστεύω οτι προσφέρει πιό ουσιαστική προστασία απο τον επιτηρητή τάσης που με ανάγκασαν να βάλω. :rant:

Βγήκε η πρίζα που είχα μέσα στον πίνακα και στη θέση της μπήκε το αντικεραυνικό

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By glf
#327563 Επιτηρητή 3Φ έχει η δικιά μου μέσα της. Έχω μάθει όλα τα υποσυστήματα..
Αυτές τις μέρες κοιτάμε την Α/Θ ιδιο μοντελο με μένα σε διπλανό χωριό που έχει σταματήσει..
Επισης βλεπω οτι συχνα υπαρχουν αδειες Α/Θ απο ψυκτικό υγρό..
Άβαταρ μέλους
By nEK
fubar.gr έγραψε:

Εγώ σήμερα εγκατέστησα αντικεραυνικό στον πίνακα της Α/Θ. Πιστεύω οτι προσφέρει πιό ουσιαστική προστασία απο τον επιτηρητή τάσης που με ανάγκασαν να βάλω. :rant:

Εικόνα

Οπως διαβαζα για το συμφορουμιτη με την lg, θα εγραφα αυτο που μολις ανεφερες.
Επιβαλλεται σε μια εγκατασταση ειδικα με πολλα ηλεκτρονικα καλουδια να υπαρχει αντικεραυνικη προστασια. Αυτο ειναι οχι μονο εναντι κεραυνων, οπως λεει η περιγραφη αλλα και γενικοτερα κρουστικων ρευματων. Φυσικα πρεπει να ειναι τομκαταλληλο αντικεραυνικο με σωστη γειωση. Ο επιτηρητης επισης ειναι απαραιτητος.
Άβαταρ μέλους
By RXristos
fubar.gr έγραψε:

Εικόνα

Τι κόστος είχε το αντικεραυνικό; Όλος αυτός ο πίνακας είναι για την αντλία; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Morx
#327579 Μπραβο για την επιλογη και καλοδουλευτη να ειναι η μοναδα! :metalo:

Απο 5 βαθμους και κατω, χανει σε αποδοση αλλα μην κολωνεις ... συγγενεις μου στον βορειο Εβρο (-10 τα βραδια, χαλαρα!) δεν εχουν θεμα! Εξωτερικη μοναδα Toshiba και ενδοδαπεδια θερμανση. (Buffer 500lt - μεζονετα 2 επιπεδων 180τμ)
Άβαταρ μέλους
By fokion
#327611 Morx η ενδοδαπεδια θελει χαμηλης θερμοκρασίας νερα το πολύ 50 αν δε κανω λαθος τα οποια είναι πιο ευκολα "αντιμετοπισημα" από την Α/Θ. ( μηπως μπαινουν και οι αντιστασεις στο παιχνιδι??)
Και βεβαια "σπρωχνει" και το μπαφερ ετοιμα ζεστα νερα....

Εδώ ο φιλος θελει 70...... είναι 20 βαθμοι διαφορά δε το λες και λιγο...
( Θιμιζω εδώ ότι τα σωματα αποδιδουν τις ονομαστικές τους θερμιδες με την προϋπόθεση καποιας θερμοκρασίας νερων. Μα 70?? μα 80?? αν εμεις δουλεύουμε νερα στους πχ 60 σε ένα σωμα που θελει πχ 80 εχουμε και την αναλλογη ελλειψη θερμιδων...)
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
glf έγραψε:Επιτηρητή 3Φ έχει η δικιά μου μέσα της. Έχω μάθει όλα τα υποσυστήματα..
Αυτές τις μέρες κοιτάμε την Α/Θ ιδιο μοντελο με μένα σε διπλανό χωριό που έχει σταματήσει..
Επισης βλεπω οτι συχνα υπαρχουν αδειες Α/Θ απο ψυκτικό υγρό..

Η δικιά μου όμως είναι 1Φ.

Τον υποπίνακα τον έκανα τριφασικό απλά για να μοιράζονται καλύτερα τα φορτία. Αλλά το κάθε φορτίο είναι μονοφασικό. Γι αυτό πιστεύω οτι ο επιτηρητής στην περίπτωση μου έχει περιορισμένη χρησιμότητα.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος που έβαλα δέν προσφέρει προστασία απο υπέρταση. Μόνο υπόταση, απώλεια φάσης και ασυμμετρία. Κάποια στιγμή θα τον αλλάξω με κάποιο πιό καλό, αλλά δέν είναι επείγον

RXristos έγραψε:Τι κόστος είχε το αντικεραυνικό; Όλος αυτός ο πίνακας είναι για την αντλία; :hmmm:

Το αντικερυνικό είναι το Hager SPN440R και η τιμή του γύρω στα 120 ευρώ.

Ο πίνακας αυτός είναι όλος αποκλειστικά για την Α/Θ.

Μου έθεσαν σαν προδιαγραφή οτι θέλει επιτηρητή και 4 διαφορετικές παροχές, (εσωτ. μονάδα, εξωτ. μονάδα, μπόιλερ, ανόδιο μποιλερ), η καθεμία με τη δική της ασφάλεια.

Στον πίνακα του σπιτιού είχα όλο και όλο 6 στοιχεία κενό χώρο, και αυτά διάσπαρτα. Επομένως η κατασκευή νέου υποπίνακα ήταν μονόδρομος.

Απο κεί και πέρα, και επειδή πλέον είχα αφθονο χώρο για ραγουλικά, του έβαλα γενική ασφάλεια και δικό του ρελέ διαφυγής, που δέν ήταν απολύτως απαραίτητα, και στα μεγάλα φορτία έβαλα διπλούς ασφαλειοδιακόπτες που κόβουν φάση και ουδέτερο. Και τώρα το αντικεραυνικό, το οποίο προσφέρει προστασία και στον κυρίως πίνακα. :metalo: