- 08 Νοέμ 2016, 13:28
REALZEUS έγραψε:rx8_drifter έγραψε:Το θέμα που θίγει ο ελον όμως νομίζω ότι δεν το έχουμε ακουμπήσει σωστα.
Νταξ, ο Μασκ είπε κάτι (που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι άσχημο να παίρνεις ένα επίδομα από το κράτος για να κάθεσαι αφού τα ρομπότ θα κάνουν τις δουλειές
), εμείς το πήγαμε παραπέρα. 
Η όλη ιστορία με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μου θυμίζει ένα από τα πρώτα διηγήματα του R.H. Heinlein. Κάπου στη δεκαετία του '30 ο τύπος έγραψε για έναν Αμερικάνο εκείνης της εποχής που με κάποιον τρόπο ταξίδεψε στο μακρινό μέλλον (της δεκαετίας του '90 νομίζω...

) και τον βρήκε και τον βοήθησε μία τύπισσα εκείνης της εποχής.
Πέρα από τα λοιπά φουτουριστικά ο συγγραφέας περιέγραφε μία οικονομία όπου κανένας δεν δούλευε για βιοπορισμό. Η κυβέρνηση (δια του εκτυπωτή

) εγγυόταν ένα ελάχιστο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, το οποίο ήταν αρκετό για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι απλά έκαναν αυτό που τους άρεσε και κάποιοι κέρδιζαν ακόμα περισσότερα χρήματα και ζούσαν ακόμα πιο άνετα. (Μάλιστα ο πρωταγωνίστρια είχε κάτι σαν τα σημερινά κανάλια στο youtube που σου μαθαίνουν γυμναστική / χορό, κτλ...

και έβγαζε ένα αρκετά καλό εισόδημα από αυτό).
Ήταν ένα από τα πρώτα συγγραφικά τολμήματα του συγκεκριμένου συγγραφέα και αρκετές ιδέες του δεν ήταν αρκετά "επεξεργασμένες", αλλά πιστεύω πως σταδιακά το ανθρώπινο είδος κινείται προς μία τέτοια κατεύθυνση. Τη στιγμή που έχουμε ρομπότ που μπορούν να γράφουν hit τραγούδια ή μυθιστορήματα, νομίζω πως η ολική αντικατάσταση των ανθρώπων στα περισσότερα (αν όχι όλα) επαγγέλματα είναι θέμα κόστους, χρόνου και κάμψης των (όποιων) αντιδράσεων (που και αυτό είναι θέμα χρόνου και κόστους). Ένα ρομπότ πιλότος πχ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κανένα λάθος χειρισμό... Ακόμα και το auto pilot της Tesla, που είναι ένα βρέφος σε σχέση με τα συστήματα που θα έχουμε σε 5-10-20 χρόνια είναι ΣΗΜΕΡΑ 2 με 3 φορές ασφαλέστερο από τον μέσο οδηγό. Επίσης, δεν κουράζεται, δεν έχει νεύρα, δεν προκαλεί νεύρα σε άλλους, δεν πρόκειται να φταρνιστεί, δεν πρόκειται να χαθεί, κτλ κτλ...
Το αν αυτό θα γίνει "αναίμακτα" δεν το ξέρω και δεν το πιστεύω (και εννοώ χωρίς να υποστούν τα μύρια όσα οι κατώτερες τάξεις). Πχ είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αυξημένη ανεργία (πχ 1 στις 2 θέσεις που χάθηκαν στην Αμερικανική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια χάθηκαν εξαιτίας της αυξημένης αυτοματοποίησης)... Σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει όταν (όχι αν) αποκτήσουμε ρομπότ που θα μπορούν να κάνουν εργασίες που θεωρούμε αδύνατο να κάνουν μηχανήματα (πχ γιατρός, πιλότος, λογιστής, κτλ)...
Και επιπλέον δεν ξέρω το αν ο παραγκωνισμός του ανθρώπου από την παραγωγή και η υποκατάστασή του από ρομπότ που θα είναι σε θέση αφενός να αναπαράγονται (να κατασκευάζουν ρομπότ από την αρχή - της εξόρυξη των πρώτων υλών - μέχρι το σημείο που ανοίγεις τον διακόπτη) θα σημαίνει το ουσιαστικό τέλος του ανθρώπινου είδους... Από την άλλη θεωρώ αρκετά πιθανό και το "ενδιάμεσο" σενάριο της μίξης μηχανών και ανθρώπων...
Ωραία κουβέντα που γίνεται πολύ ωραία και από κοντά!
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>