Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By JBT
#309540 Α ναι ε;! :hmmm:

Αυτό ισχύει για όλες τις οικονομίας; Ανεξάρτητα τύπου;
Άβαταρ μέλους
By axel12p
gakost έγραψε:
axel12p έγραψε:Δυο LED λάμπες OSRAM που τις είχα πάρει και τις άφηνα αναμμένες το βράδυ στο μπαλκόνι, κάηκαν μέσα σε δύο μήνες. Και ήταν και πανάκριβες :rant: Γύρισα σε κλασσικές οικονομίας και όλα ΟΚ. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω πως μου έχουν καεί κατά καιρούς και αρκετές οικονομίας (Philips), παρά το γεγονός πως θεωρητικά θα έπρεπε να αντέχουν πολύ παραπάνω.

Αν την είχες σε κλειστό φωτιστικό λογικό είναι να καεί. ΟΙ led θέλουν ανοιχτο φωτιστικό για να ψύχωνται

Σε σποτάκι εντοιχισμένο τις είχα. Και εγώ αυτό ήξερα για αυτό και είχα ρωτήσει τον πωλητή πριν τις αγοράσω, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα :thumbsdown:

Όταν ξαναπήγα στο κατάστημα και ανέφερα σε άλλο πωλητή ότι μου κάηκαν μέσα σε δύο μήνες, μου λέει "ποιος σου είπε ότι μπορείς να τις έχεις όλο το βράδυ αναμμένες;", του λέω "ο συνάδελφος σας!"
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
axel12p έγραψε:
Σε σποτάκι εντοιχισμένο τις είχα. Και εγώ αυτό ήξερα για αυτό και είχα ρωτήσει τον πωλητή πριν τις αγοράσω, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα :thumbsdown:

Όταν ξαναπήγα στο κατάστημα και ανέφερα σε άλλο πωλητή ότι μου κάηκαν μέσα σε δύο μήνες, μου λέει "ποιος σου είπε ότι μπορείς να τις έχεις όλο το βράδυ αναμμένες;", του λέω "ο συνάδελφος σας!"

Εχω βαλει 6 λαμπες led no name, απο τις αρχες της ανοιξης στην πυλωτη και την εισοδο της πολυκατοικιας και δεν εχει καει καμια τους.
Αναβουν και σβηνουν με αισθητηρα φωτος, βγαζουν πολυ δυνατο λευκο φως, και αφου εβγαλαν το καλοκαιρι που οι θερμοκρασια στο περιβαλλον ειναι αυξημενη νομιζω θα βγαλουν και χειμωνα.
Υποτιθεται οτι εχουν 2 χρονια εγγυηση, συμφωνα με το κουτι τους.
Άβαταρ μέλους
By thednick
#309594 Αυτό που δεν μου αρέσει στις clf και στις φθηνές led είναι η ποιότητα του φωτισμού. Γενικά αναγκαστικά πλέον έχω αντικασταστήσει αρκετές λάμπες με warm leds (τις clf δεν θέλω καν να τις βλέπω), αλλά στα υπνοδωμάτια και στο γραφείο έχω αλογόνου οι οποίες για μένα βγάζουν το πιο "άνετο" φως για τα μάτια.

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω οτι πλέον οι led έχουν (ευτυχώς) εξελιχθεί πολύ και είναι πολύ καλύτερες τόσο από τις led πρώτης γενιάς όσο και από τις clf. Το dimming το θεωρώ πολύ χρήσιμο το βράδυ, όπως και την δυνατότητα (αν ειναι εγχρωμη η λάμπα led) να την μετατοπίσεις προς το κίτρινο/κοκκινο, κόβοντας τυχόν μπλέ φως που μπορεί να επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης. Επίσης κάποιες πιο ψαγμένες λάμπες led μπορούν να σε ξυπνήσουν και το πρωι σταδιακά προσομοιώνοντας την ανατολή του ήλιου.

Ενδεικτικά βάζω τα (θεωρητικά, γιατί στην πράξη δεν ειναι τόσο τέλεια) φάσματα από λάμπες διαφορετικού τύπου. Οι αλογόνου βγάζουν το πιο γεμάτο φάσμα το οποίο είναι μετατοπισμένο προς το θερμό με ελάχιστο μπλέ φως να διαφεύγει.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Pitt έγραψε:[Καλές οι CFL, αλλά οι συγκεκριμένες έχουν πάνω από 1 min warm-up time για το max της φωτεινότητάς τους[...]

Τι καλές;
Απάλευτες είναι οι CFL, ακριβώς για τον λόγο που ανέφερες. Καλές μόνο για τπτ εξωτερικούς φωτισμούς, ή άντε κανά σαλόνι που θα την άναβες για πολλές ώρες συνεχόμενες. [Και επαγγελματικούς χώρους φυσικά, που ανάβεις το πρωί και σβήνεις το βράδυ]

Για δωμάτια, μπάνια, χωλ, κουζίνα κ.ο.κ. που μπαίνεις, ανάβεις φως και θες να κάνεις κάτι :sleep: :sleep: :s_no :s_no :s_no

Φυσικά και πυρακτώσεως μέχρι που βγήκαν οι led.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#309648 Οι συγκεκριμένες λάμπες ήταν ιδιαίτερες (μινιόν καθρέπτου, Ε14 -R50-11W). Σε αντίθεση με άλλες CFL, η κατασκευή τους (ηλεκτρονικά έναυσης και σωλήνες) έπρεπε να υλοποιηθεί σε πολύ περιορισμένο χώρο, όσο επέτρεπε το επάνω μέρος του περιβλήματος της λάμπας. Το ότι κατάφερνε και έβγαζε τέτοια ένταση φωτισμού από ένα μικρούλικο σωληνάκι συνολικής επιφάνειας ελάχιστων τετραγωνικών εκατοστών ήταν επίτευγμα. Ακόμη και οι απλές μινιόν κεράκια έχουν πολλαπλάσιο μήκος σωλήνα μέσα τους, σε σχέση με αυτές.

Είχα άλλες CFL Ε27 στις οποίες ο χρόνος προθέρμανσης πρακτικά δεν ήταν αντιληπτός. Όπως ήδη ειπώθηκε, εξαρτάται από την ποιότητα της λάμπας.

Και φυσικά από τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησαν είχα αντικαταστήσει όλες τις πυρακτώσεως με warm white CFL με εξαίρεση αυτές που βρίσκονταν σε φωτιστικά με dimmer.
Άβαταρ μέλους
By babakos
Pitt έγραψε:
babakos έγραψε:Eντάξει για τους 2 μεγάλους του χώρου εγώ δεν περνάω ουτε από εξω.. (ειδικά για τον ..νέο)

Ποιούς εννοείς; :hmmm:

Εκει που εχω κολλήσει ειναι στην 100άρα Philips αλογόνου που έχουμε στο υπνοδωματιο (σε φωτιστικο οροφής) και την οποια δεν θελει να αποχωριστει η συμβια για λόγους που αδυνατεί η επιστήμη να κατανοήσει.. Βεβσισ για νσ βάλεις μια σοβαρή Ε27 LED που να αποδιδει > 1400 lumens θελεις γυρω στα 12-15 Ευρώ και δεν ξερω αν τελικά αποσβένεται αυτό το ποσό..

Αν σ΄ενδιαφέρει, ανέφερα στο προηγούμενο ποστ για "για πολύ φωτεινές LED Ε27 σε θερμό λευκό, που έχω εδώ και ένα χρόνο και τις συνιστώ ανεπιφύλακτα". Πρόκειται για τις Osram LED Star Classic A 100 στα 13W και απόδοση 1522 lumen. Τις είχα αγοράσει ακριβά, αλλά βλέπω ότι η τιμή τους έχει πέσει αρκετά.
...
...
.

Αναφερόμουν στις δυο μεγαλες αλυσιδες ηλεκτρολογικου υλικού που εχουμε στην Ελλάδα
Η Ε27 που έχεις βάλει φαίνεται ενδισφερουσα περιπτωση , στα υποψιν.
Ευχαριστώ :roll:
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#309652 Πάντως απορώ αν έστω και μια από αυτές τις λάμπες (CFL) ανταποκρίνεται στις χιλιάδες ώρες λειτουργίας και στους χιλιάδες κύκλους on-off που αναφέρονται στο κουτί τους...
Δεν το έχω μετρήσει, αλλά όταν μια λάμπα δωματίου καίγεται στα δύο χρόνια ενώ γράφει 10.000 ώρες ζωής, κάτι δεν πάει καλά.

ΥΓ. Αυτό που μου τις σπάει στις led είναι ότι φωτίζουν ελαφρώς "μονόμπαντα". Η λύση μάλλον είναι να στραφεί κανείς σε λάμπες με μεγαλύτερο "γλόμπο", εφόσον υπάρχει χώρος.
Άβαταρ μέλους
By babakos
#309657 Εχω μια σκάλα μεταλλική (αυτες με το κλασσικό γκρι χρώμα). Εχει σκουριασει λιγο σε καποια σημεια και μαλλον θα την αντικαταστήσω με μια αλουμινένια αλλά σκεφτομουν μηπως την σουλουπωνα κάπως για να την κρατήσω σαν δευτερη..

Ποια η διαδικασια ; Δεν με ενδιαφερει το τελειο αισθητικό σποτέλεσμα απλά να διατηρηθει..

Υποθετω καλό ξυσιμο , καθαρισμα. Μετά να βαλω κατευθειαν καποιο χρώμα που να εχει και αντισκωριακή δράση (πχ Hammerite) ή κατι άλλο ;
Άβαταρ μέλους
By nEK
ArrowsFA1 έγραψε:Πάντως απορώ αν έστω και μια από αυτές τις λάμπες (CFL) ανταποκρίνεται στις χιλιάδες ώρες λειτουργίας και στους χιλιάδες κύκλους on-off που αναφέρονται στο κουτί τους...
Δεν το έχω μετρήσει, αλλά όταν μια λάμπα δωματίου καίγεται στα δύο χρόνια ενώ γράφει 10.000 ώρες ζωής, κάτι δεν πάει καλά.

ΥΓ. Αυτό που μου τις σπάει στις led είναι ότι φωτίζουν ελαφρώς "μονόμπαντα". Η λύση μάλλον είναι να στραφεί κανείς σε λάμπες με μεγαλύτερο "γλόμπο", εφόσον υπάρχει χώρος.

Σε ιδανικες συνθηκες.
Και συνηθως ειναι η αντοχη του led τοση, οχι των ηλεκτρονικων. Αρα παιζει και λιγο μαρκετινγκ.
Απο την αλλη, μια κινεζικη λαμπα με οτιδηποτε σταμπα γουσταρει ο εμπορας μην περιμενεις να εχει τις προδιαγραφες μιας λαμπας απο εταιρια επωνυμη στο χωρο, που πουλαει πραγματικη εγγυηση αλλα σε ακριβοτερη τιμη.
Τωρα πως θα αποδειξεις οτι δεν φταις εσυ και οτι απαιτεις αντικατασταση λαμπτηρα που πηρες 1-2 χρονια πριν, δεν ξερω.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#309680 Αναφερόμουν σε λάμπες Philips και OSRAM. ΟΚ μπορεί να μην γράφουν 10.000 αλλά σίγουρα κάτι μεταξύ 5.000-8.000, και πολύ αμφιβάλλω αν συμπληρώνονται τόσες μέσα σε δυο χρόνια.
Το κλειδί είναι στο "ιδανικές συνθήκες"...
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από μία φορά σε μια CFL που δεν δούλεψε ποτέ, δεν έχω επιστρέψει ποτέ λάμπα εντός εγγύησης.....ποιος βρίσκει την απόδειξη μετά από τόσο καιρό;
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#309693 Για να μη μπερδευόμαστε, το average life ή το switching cycles που δίνει ο κατασκευαστής, δεν έχει σχέση με την εγγύηση.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#309719 Για να πάρουμε λίγο το μπούσουλα.

Όλες οι μετρήσεις που αναγράφονται ειναι ενδεικτικές. Στο πατάρι καίω εδώ και 2 συναπτά έτη (πλην διακοπών ρεύματος) μια οικονομίας 5/25 watt. Καίει κ σήμερα. Αυτό είναι σίγουρα 15-16.000 ώρες. Αλλά δεν έχει άναψε σβήσε.

Το ίδιο συμβαίνει με τα άναψε σβήσε. Ενδεικτικός αριθμός. Δε μπορεί να έχεις ΚΑΙ 10.000 άναψε σβήσε ΚΑΙ 10.000 ώρες ζωής.

Σε μέση χρήση σε 2 χρόνια είναι καλά για μια λάμπα οικονομίας.

Bear in mind (αρκούδα στο μυαλό) ότι έχουμε ένα από τα χειρότερα δίκτυα τάσης (ιδίως στη Β. Ελλάδα). Χαμηλώστε όσοι ντιμάρετε την ένταση και δείτε τι τρεμόπαιγμα παίζει. Οι ενδεικτικές switch cycles και ώρες ζωής είναι για ιδανικό δίκτυο.

Επίσης, δοξασία το "η λάμπα led" θέλει εξαερισμό για να λειτουργήσει σωστά. Αν ήταν ΚΑΝΕΝΑ φωτιστικό εξωτερικό στεγανό δε θα δεχόταν τέτοια λάμπα. Κάθε λάμπα που σέβεται τον εαυτό της, και τα λεφτά μας είναι αναγκαίο να φέρνει αξιόπιστο κύκλωμα μετασχηματιστή / τροφοδοσίας το οποίο θα βρίσκεται σε νορμάλ συνθήκες χωρίς έξτρα συνθήκες εξαερισμού (πλην περιπτώσεων που αναγράφονται ξεκάθαρα στο manual, όπως P.L, προβολείς LED και τα λοιπά).

Επίσης, το θέμα εγγύησης είναι καθαρά θέμα καταστήματος προμηθευτή. Ξέρω περιπτώσεις που εισαγωγείς φέρνουν κινέζικες και λένε "και να σου καεί 50 φορές, φέρε να σου την αλλάξω" Και όντως το κάνουνε. Ξέρω κινέζικες λάμπες των 5w που καίνε 13 μετρημένα σε βατόμετρο. Ξέρω κινέζικες που έχουν διάρκεια ζωής rated 15.000 ώρες και καίνε ήδη 5-6 χρόνια

Σχετικά με το θέμα εγγύησης, επίσης, (στη δική μας την περίπτωση) κόβεις μια ονομαστική απόδειξη και φαίνεται στο σύστημα ες αεί, whenever και wherever. Αλοίμονο αν εταιρείες με 2, 5, 10 ή 53 καταστήματα στην Ελλάδα που τζιράρουν απίστευτα νούμερα φωτισμού με παραγγελίες δεκάδων χιλιάδων λαμπτήρων σε ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις, δήμους δεν έχουν την ευθιξία να αντικαταστήσουν 1 λαμπτήρα ελαττωματικό εντός εγγύησης σε ένα νοματαίο ραγιά πλην όμως δικαιούχο καταναλωτή, προβαλλοντας δικαιολογίες "το χαρτί απόδειξης" ή "α, κύριέ μου το δίκτυο της ΔΕΗ full of αρμονικές και υπερτάσεις" ή "δεν αερίζεται το φωτιστικό" ή (έλεος) λείπει το χάρτινο κουτί (συσκευασία) της λάμπας...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#309756 Στην περίπτωση μου πάντως δε το έκαναν. Ίσως δεν το πίεσα εγώ, έπεσα σε ψιλό αδιάφορο πωλητή κιόλας...