Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By elvet
egobrain έγραψε:
panos2171 έγραψε:Αν είναι μπαγιάτικη η κρέμα μια χαρά ξυνιζει. Σε γλυκά δε σου χει τύχει ποτέ;

αν και εχω μουχλιασει πολλα πραματα, στην κρεμα δεν μου 'χει τυχει :D

φανκι, τωρα θυμηθηκα! ο bourdain ειχε δειξει την τυρι που περιγραφεις στα χανια (δεν ηταν -νομιζω- στου ιορδανη αλλα ειχε ολο το τελετουργικο :eat: )
επισης, ποιο το διαφοροποιητικο στοιχειο του φυλλου της ελληνομπουγατσας σε συγκριση με τις γειτονικες αντιστοιχες;

Δεν είναι θέμα μούχλας, η μπαγιάτικη κρέμα (και ότι έχει βάση το γάλα) ξυνίζει. Χοντρικά γίνεται υδρόλυση πρωτεϊνών και τάγγισμα λιπαρών, που πολλές φορές δεν φαίνεται πριν δοκιμάσεις, εκτός από κάποιο υποκίτρινο χρώμα (αδύνατο να το δεις στην κίτρινη κρέμα), που οφείλεται στην οξείδωση (τάγγισμα) των λιπαρών. Το μούχλιασμα είναι κάτι άλλο, εξαρτάται από το είδος του μύκητα και μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση με ποικίλους τρόπους.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#29758 ναι, εχει και 2 ιστορικα σφινακια στη σελιδα του:

Άλλο μυστήριο και αυτό, μέχρι που πληροφορήθηκα πως ο τον Ιορδάνην διδάξας ήταν ο πεθερός του, Κωνσταντινοπολίτης και αυτός, όπως ο συμπολίτης μαιτρ μπουγατσοπροφέσορ.
Από δω σ'έχω, από εκεί μ'έχεις, δηλαδή η Χανιώτικη μπουγάτσα, ιστορικά, έβγαινε με πολίτικες ρίζες.

Αμ δε...
Η αλήθεια ήλθε στην επιφάνεια συμπτωματικά και τυχαία.

Ένας μουσουλμάνος Χανιώτης, κακώς τους μουσουλμάνους της Κρήτης, λέμε Τουρκοκρητικούς, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, πούλησε τον φούρνο του στον πεθερό του Ιορδάνη.
Πουλώντας τον φούρνο ανάλαβε και την υποχρέωση να διδάξει στον νέο αγοραστή και την τέχνη της μπουγάτσας.
Συμπέρασμα: η περίφημη μπουγάτσα, γνωστή και σαν μπουγάτσα του Ιορδάνη, είναι πέρα για πέρα Χανιώτικη.

Η Χανιώτικη μπουγάτσα, με πυχτόγαλο, έχει τις ρίζες της στους μουσουλμάνους που ζούσαν στα Χανιά, μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Από ένα Χανιώτη μουσουλμάνο λοιπόν, το 1924, έμαθε την τέχνη ο προπάππους μου, Κωνσταντινουπολίτης που ήλθε στα Χανιά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

(ελβετ, φχαριστω για την διευκρινιση!)
Άβαταρ μέλους
By elvet
bill33 έγραψε:
funkyreverend έγραψε:@egobrain
Ιορδάνης στα Χανιά είναι ένα μπουγατσατζήδικο που έχει φτάσει η φήμη του στη Σελήνη. Εργαστήριο, μεγάλος χώρος σαν παλιά ταβέρνα, λαμαρίνες ταψιά και ταψάκια να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, μυζήθρα Κρήτης (λατρεία, δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί αυτήν που όταν δοκίμασα έμεινα "|λογοκρισία|" :metalo: ), ζάχαρη πάνω από το τυρί, μια πανδαισία.

http://www.iordanis.gr/

Ελπίζω να υπάρχει ακόμα :eat: :eat: Τι μου θυμίσατε!! Η μπουγάτσα του Ιορδάνη ήταν η πρώτη γεύση (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από την Κρήτη, όταν πήγαινα τα καλοκαίρια. Έχοντας ξεκινήσει 24 ώρες πριν, με τον καρβουνιάρη από Θεσσαλονίκη για Πειραιά και μετά τους νυχτερινούς σκυλοπνίχτες της ΑΝΕΚ (με εισιτήριο 500 δραχμές για όλα), η άφιξη έξω από το μαγαζί στα Χανιά έξι το πρωί, και η μπουγάτσα του Ιορδάνη ήταν το απόλυτο βάλσαμο.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#29767 Tα Χανιά είναι μακρυά funky.Στα Λιοντάρια είναι πιο κοντά αλλά δεν έχω δοκιμάσει μπουγατσα κλπ .Λένε ότι και εκεί έχει πολύ καλή.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#29774 #&€0@%#?/! πρωινιατικα
Άβαταρ μέλους
By bill33
#29775 Μια σαλιάρα για τον κύριο με τα γυαλιά και την μεγάλη μυτη παρακαλώ!!λολ
Άβαταρ μέλους
By GeorgT
#29797 Περασε μονο μια φορα απο Τουμπα :rant: κ δεν πρόλαβα να βγαλω μια σωστή φώτο :( , αλλα ας βαλω κ αυτήν που ειναι λιγο ΓΤΠΚ

ΕικόναF16 Zeus 27/10 testflight by GeorgTs, on Flickr
Άβαταρ μέλους
By vice246
funkyreverend έγραψε:
dstou έγραψε:Επίσης ζύμη φύλλου σκέτη χωρίς γέμιση, χλωμό.

Τόσο χλωμό όσο και τα πρόσωπα των χιλιάδων φτωχών Ελλήνων μέχρι κάποια χρονική περίοδο. Αν ζητήσεις μπουγάτσα σκέτο φύλλο, θα πρέπει ο σωστός μπουγατσατζής να σου βάλει ζάχαρη (εκεί πάει το "φτωχοί", φτηνή και εύκολη ενέργεια για το σώμα - by the way, όχι άχνη) από πάνω και να σε ρωτήσει στο καπάκι από ποιον φαφούτη πλέον :lol: παππού το έμαθες. Στα πιο παραδοσιακά μαγαζιά με παλιούς ιδιοκτήτες γίνεται αυτό, σε πιο παραδοσιακές γειτονιές αν και εδώ το πρωτοσυνάντησα στην Περαία που είναι προσφυγοχώρια. Παλιά αυτό γινόταν από πλανόδιους με καροτσάκια, λόγω εύκολης μετακίνησης και αποθήκευσης. Γνώμη μου είναι ότι απόρροια αυτού είναι ο σβέλτος και take away χαρακτήρας της.
.................

Εάν δεν σε γνώριζα θα ειμουν σίγουρος ότι είσαι μεγαλύτερος απο μένα.....
Μετά απο αυτή την ανάρτηση αρχίζω να πιστεύω στην ........
μετενσάρκωση
..... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
GeorgT έγραψε:Περασε μονο μια φορα απο Τουμπα :rant: κ δεν πρόλαβα να βγαλω μια σωστή φώτο :( , αλλα ας βαλω κ αυτήν που ειναι λιγο ΓΤΠΚ

Γνωρίζουμε τι ώρα περίπου θα είναι αύριο το πέρασμα;
Άβαταρ μέλους
By j.marr
elvet έγραψε:
egobrain έγραψε:
panos2171 έγραψε:Αν είναι μπαγιάτικη η κρέμα μια χαρά ξυνιζει. Σε γλυκά δε σου χει τύχει ποτέ;

αν και εχω μουχλιασει πολλα πραματα, στην κρεμα δεν μου 'χει τυχει :D

φανκι, τωρα θυμηθηκα! ο bourdain ειχε δειξει την τυρι που περιγραφεις στα χανια (δεν ηταν -νομιζω- στου ιορδανη αλλα ειχε ολο το τελετουργικο :eat: )
επισης, ποιο το διαφοροποιητικο στοιχειο του φυλλου της ελληνομπουγατσας σε συγκριση με τις γειτονικες αντιστοιχες;

Δεν είναι θέμα μούχλας, η μπαγιάτικη κρέμα (και ότι έχει βάση το γάλα) ξυνίζει. Χοντρικά γίνεται υδρόλυση πρωτεϊνών και τάγγισμα λιπαρών, που πολλές φορές δεν φαίνεται πριν δοκιμάσεις, εκτός από κάποιο υποκίτρινο χρώμα (αδύνατο να το δεις στην κίτρινη κρέμα), που οφείλεται στην οξείδωση (τάγγισμα) των λιπαρών. Το μούχλιασμα είναι κάτι άλλο, εξαρτάται από το είδος του μύκητα και μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση με ποικίλους τρόπους.

Να προσθέσω οτι γι αυτό δεν πρέπει να κρατάμε γλυκά με κρέμα (ζαχαροπλαστικής κα παρόμοιες πχ. σιμιγδαλόκρεμα) πάνω απο 2 μέρες. (με την προϋπόθεση οτι δεν έχουν μπει συντηρητικά)
Άβαταρ μέλους
By corsair
axel12p έγραψε:
GeorgT έγραψε:Περασε μονο μια φορα απο Τουμπα :rant: κ δεν πρόλαβα να βγαλω μια σωστή φώτο :( , αλλα ας βαλω κ αυτήν που ειναι λιγο ΓΤΠΚ

Γνωρίζουμε τι ώρα περίπου θα είναι αύριο το πέρασμα;

1225 :thumbsup:

γ@μησε σημερα... :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

ρε george... ο κοσμος παει παραλια :rtfm: 15 λεπτα ειχε σταματησει η παραλια και εδινε πονο.
Άβαταρ μέλους
By GeorgT
#29852 Με το που το άκουσα φλερταρα με τη ιδεα, αλλα να ετοιμάσω φακους, φωτογραφικές κλπ συν να κ κατέβω θα το εχανα ΑΛΛΑ αύριο ειναι η μέρα, άκυρο το χωριό Σέρρες, γέμισμα μπαταριών, εξοπλισμός στη πλάτη κ αν βοηθήσει λιγο ο καιρός βουρ για παραλια με το ποδήλατο!! :metalo:

axel12p έγραψε:Γνωρίζουμε τι ώρα περίπου θα είναι αύριο το πέρασμα;

Μετα τη παρέλαση λενε και διάρκειά κανένα 40λεπτο!! Τη ωρα τελειώνει συνήθως έχουμε υπόψιν?
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
vice246 έγραψε:Εάν δεν σε γνώριζα θα ειμουν σίγουρος ότι είσαι μεγαλύτερος απο μένα.....
Μετά απο αυτή την ανάρτηση αρχίζω να πιστεύω στην ........μετενσάρκωση.... :whistlink:

Έλα ρε, αυτά είναι που ρωτάω τους παππούδες και γιαγιάδες, είναι ενδιαφέρουσα λαογραφία. π.χ. είναι δυνατόν να πετύχεις Θεσσαλονικιό ανατολικότερα του τείχους και να μην τον ρωτήσεις για τον Κρητικό; Όχι τι κλωστή χρησιμοποιούσαν στο σεμέν και στο κιλίμι που ανάθεμα αν καταλαβαίνω γιατί τα έφτιαχναν.

Βέβαια, τώρα που το λες, έχω φίλο συμμαθητή που μας λέει ιστορίες από το Βιετνάμ ('nam μάλιστα) και όταν καμιά φορά φορτώνει ένταση ενθυμούμενος τους Βιετκόνγκ, μας πετάει και ένα "you weren't there man!". :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By egobrain
funkyreverend έγραψε:είναι δυνατόν να πετύχεις Θεσσαλονικιό ανατολικότερα του τείχους και να μην τον ρωτήσεις για τον Κρητικό;

καν'το λιγο ταλιρακια αυτο, σ' εχασα..

(ειναι πολυ ενδιαφεροντα αυτα τα μικροιστοριακα/λαογραφικα που βαζεις ποτε-ποτε, στα εξηντα σου να τα εκδοσεις με προλογο χεκιμογλου :P )