Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By j.marr
mjacob έγραψε:
j.marr έγραψε:Ας φάει/βάλει και σκατά αμα θέλει. Την κλασική συνταγή σχολίασα.

Την έχεις κάπου πρόχειρα και γράφει πατάτα;

Ειλικρινής ερώτηση. Σε ένα βιβλίου του τσελεμεντέ που βρήκα online δεν είχε τη συνταγή.

Δεν την εχω δεί απο τσελεμεντέ αλλα οι περισσότερες νοικοκυρές που ξέρω -και η j.mother που τον κάνει καλό- έτσι την κάνουν. Πατάτα μελιτζάνα.

Απο εκεί και πέρα αν δεν θές να παπαριάσει η πατάτα μπορείς να δοκιμάσεις αλλη τεχνική. Πχ. φτιάχνεις μπεσαμέλ, τον κιμά, ψηνείς τις μελιτζάνες, τριπλοτηγανίζεις την πατάτα και συνθέτεις σε ατομικό τσέρκι. Απο πάνω τυρί και στο γκριλ ή με καμινέτο να κοκκινίσει. (δεν το έχω κάνει ετσι ποτέ αλλα λογικά θα πετύχει)

Δοκίμασα Last Slice σημερα: Αρκετά καλή λίγο φτηνότερη απο την Posseli αλλα νομίζω οτι η Posseli τα αξίζει τα παραπάνω. Δοκίμασα μια πικάντικη και αυτή με ροκα προσούτο.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
j.marr έγραψε:Δεν την εχω δεί απο τσελεμεντέ αλλα οι περισσότερες νοικοκυρές που ξέρω -και η j.mother που τον κάνει καλό- έτσι την κάνουν. Πατάτα μελιτζάνα.

Μπα, από πότε υποστηρίζεις συνήθεια ελληνίδας νοικοκυράς στο μαγείρεμα; :lol:

Το μόνο που θα δοκίμαζα, θα ήταν κάποια εξαιρετικά λεπτοκομμένη πατάτα ώστε να μην έχει αρκετή σάρκα να παπαριάσει.
Αλλά επειδή είναι σούπερ μπελαλίδικο φαγητό, δύσκολα θα καθόμουν να πειραματιστώ και αν είναι να έχω κάνει όλη τη διαδικασία θα προτιμούσα το "εγγυημένο" αποτέλεσμα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
trident1971 έγραψε:O "σωστος" (δε θελω σχολια) μουσακας [...]

Καθ' ότι συνταγή που έχει εφεύρει κάποιος και όχι "παραδοσιακή", τουλάχιστον αυτή τη φορά το "σωστός" έχει μια μονοσήμαντη ερμηνεία: Έτσι ακριβώς όπως την περιέγραψε αυτός που την "κατασκεύασε".

Τώρα έχω μπριζωθεί να τη βρω :lol: Έχω διαβάσει και κάτι σχόλια (δεν ξέρω αν αληθεύουν) που σύμφωνα με τη "σωστή" συνταγή έχει ακόμα και κολοκυθια και μανιτάρια, οπότε θα γελάσουμε όλοι μαζί νομίζω :lol:

egobrain έγραψε:και μου φανηκε περιεργη η γνωμη γιατι θα περιμενα πχ καποιος να τσιναει στην μελιτζανα που 'χει μια ιδιαιτεροτητα γευστικα, αλλα η πατατα..
οποτε πασο εντελως μιας και γινεται αρκετα υποκειμενικο

Ε, αν δεν σου αρέσει και η μελιτζάνα τότε φαντάζομαι δεν παίζει να σου αρέσει εν γένει ο μουσακάς.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#29045 Ο μουσακάς σαν μικρασιατικο φαγητό έχει και πατάτες και κολοκύθια μαζί με μελιτζάνες. Σύμφωνα τουλάχιστον με μάνα, πεθερά οι οποίες έχουν καταγωγή από εκεί.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#29048 Ο σημερινός μουσακάς δεν είναι "δημιούργημα" του Τσελεμεντέ;

Ο δε "παραδοσιακός" μουσακάς, πριν τις μπεσαμέλ κλπ, δεν είχε πατάτα, μόνο μελιτζάνα και κιμά.

Εμένα μού αρέσει με πατάτα πάντως, αλλά μονο 1 στρώση, στον πάτο. Όχι κολοκύθι, κατεβάζει πολύ νερό.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Νίκος Παππάς έγραψε:Ο μουσακάς σαν μικρασιατικο φαγητό έχει και πατάτες και κολοκύθια μαζί με μελιτζάνες. Σύμφωνα τουλάχιστον με μάνα, πεθερά οι οποίες έχουν καταγωγή από εκεί.

Σύμφωνα με τον Τσελεμεντε που έχω σπίτι υπάρχουν 3 διαφορετικοί μουσακάδες με κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες.
Πότε παντρεύτηκαν τα υλικά και έγινε ένας δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29081 Μουσακάς νομίζω ότι σημαίνει φαγητό σε στρώσεις (ref needed) άρα όλα παίζουν

Lutefisk δοκίμασα στη Νορβηγία, ΟΚ. Τίποτα ιδιαίτερο, αλλά ούτε και κακό.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#29105 http://www.theatlantic.com/health/archi ... sic/59600/

There is a whole chapter entitled "Mousakas" in Tselementes' book. It includes six recipes, basically substituting zucchini, artichokes, or potatoes for the eggplants. He even has one very interesting variation with alternate layers of zucchini and tomato slices, both dredged in flour and fried.

μιγιακωβε, ψαξε την εκδοση του '20 και ξεκινα θρησκεια για την επαναφορα στην καθαροτητα των γραφων :lol:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
mjacob έγραψε:
trident1971 έγραψε:O "σωστος" (δε θελω σχολια) μουσακας [...]

Καθ' ότι συνταγή που έχει εφεύρει κάποιος και όχι "παραδοσιακή", τουλάχιστον αυτή τη φορά το "σωστός" έχει μια μονοσήμαντη ερμηνεία: Έτσι ακριβώς όπως την περιέγραψε αυτός που την "κατασκεύασε".

Τώρα έχω μπριζωθεί να τη βρω :lol: Έχω διαβάσει και κάτι σχόλια (δεν ξέρω αν αληθεύουν) που σύμφωνα με τη "σωστή" συνταγή έχει ακόμα και κολοκυθια και μανιτάρια, οπότε θα γελάσουμε όλοι μαζί νομίζω :lol:

Λοιπον, το μυστηριο πυκνωνει. :ninja:

Μολις κοιταξα τον "τσελεμεντε" της μανας, της Σοφίας Σκούρα, ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ 1966, κυρια μοναδα μετρησης ειναι η οκά, οχι παιζουμε. :lol:
Εχει σε ενα κεφαλαιο μια γενικη εισαγωγη για ογκρατεν και μουσακαδες, (ειναι μπελαλιδικα, φτιαχνεις 3 φαγητα, δεν τα κοβεις ζεστα γιατι χαλαει η φορμα τους κλπ) και μετα εχει 3 ξεχωριστες συνταγες για μουσακα:

- Μουσακα με κολοκυθακια
- Μουσακα με πατατες
- μουσακα με μελιτζανες

:omg:

Η διαδικασια ειναι λιγο πολυ κοινη, οτι ειναι να βαλεις απο τα παραπανω το τηγανιζεις, στρωνεται το μισο στον πατο, απο πανω ο κιμας ξανα απο πανω το πραγμα και μετα η μπεσαμελ. Υπαρχουν καποιες πολυ μικρες διαφορες, πχ στην περιπτωση με πατατα μπαινει και μαιντανος στον κιμα, στη φαση με μελιτζανα σβηνεται ο κιμας με κρασι ενω στις αλλες οχι.

Σαν γενικοτερη ταση λοιπον, δεν τα ανακατευει και δε φτιαχνει υψος τεραστιο. Παιρνω πισω αυτο που ειπα για "κλασικη συνταγη".
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#29462 Αυτα που γραφονται σε διαφορα λινκ για το οτι ο Τσελεμεντες εφταχνε φαγητα για μεσαια και υψηλη ταξη, ειναι λογικοτατα. Σιγα μην ειχαν οι αλλοι μετα τον Α' παγκοσμιο να φτιαξουν μουσακα, που βλεπανε σπανακορυζο και λεγανε "ουάου".

Επισης, τηγανιζανε με ΛΙΠΟΣ. :metalo:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29464 Που; Γιατί στη μισή Ελλάδα το λίπος ήταν σαφώς πιο δυσεύρετο από το λάδι (που κι αυτό λιπος είναι, αλλά αστο να παει)
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Corto Maltese έγραψε:Που; Γιατί στη μισή Ελλάδα το λίπος ήταν σαφώς πιο δυσεύρετο από το λάδι (που κι αυτό λιπος είναι, αλλά αστο να παει)

Στον τσελεμεντε θεωρητικα εγραφε "στειλτε την υπηρεσια στο χασαπη να παρει λιπος για τηγανισμα".
Στα χωρια, κρατουσαν το λαρδι απο το γουρουνι και τηγανιζαν με αυτο, μαλλον καλυτερα ΚΑΙ με αυτο.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29477 Ποια χωριά; Ποιο γουρούνι; Σταματα να επαναλαμβάνεις πράματα που άκουσες κάπου ή κάποτε από κάποιον σαν πάνσοφες αλήθειες. Στα χωριά μου (και τα 2 που απέχουν 600χλ μεταξύ τους) δεν ξέραν τι θα πει γουρούνι. Πολύ περισσότερο λίπος.