- 01 Ιούλ 2016, 13:35
Ειχα (και θα εχω ακομα για 4-5 μερες) στα χερια μου ενα A180d , το νεο μοντελο με τον 1500cc πετρελαιο.

Πρωτη εντυπωση οταν το ειδα, χαλια χρωμα : γκρι-ασημι... νομιζω ειναι το χειροτερο χρωμα που εχω δει αυτο το αμαξι. Εχει κατι ωραια μπλε, η εστω ενα μαυρο θα το βοηθουσε . Με το που μπήκα μεσα μου εκανε ωραια εντυπωση η ποιοτητα του εσωτερικου, ωραια υλικα ποιοτικα παντου, ωραια καθισματα οπτικα (αν και καθεσαι αρκετα χαμηλα και τελικα μετα απο ωρες οδηγησης οχι και τοσο ανετα). Γενικα σου δινει μια αισθηση σπορ αμαξιου, με τα καθισματα του, τις κοκκινες πινελιες, το ταμπλο με την carbon like επενδυση....

Πρωτο σοκ οταν βρισκω τη θεση μου και κοιταω εμπρος να ξεκινησω... τι μικρο παραθυρο ειναι αυτο εμπρος; Πρεπει να ειναι το πιο κλειστοφοβικο αμαξι που εχω μπει. Γενικα το μεγεθος ειναι αρκετα μικρο, αρκετα compact.. το γονατο μου το δεξι εβρισκε στην κοσνολα σε ενα σημειο που μου ηταν εξαιρετικα αβολο, οσο και να επαιξα με τη θεση αν και περιορισα την οχληση δεν την εξαφανισα. Το πορτμπαγκαζ και αυτο πολυ μικρο, πηγα την οικογενεια στο αεροδρομια και μια βαλλιτσα μεγαλη που εχουμε την χωρεσε ισα ισα. Ουτε ρεζερβα ειχε, πως το καταφερανε τοσο μικρο πισω....
Αυτο που δεν χωνεψα με τιποτα ειναι αυτη η οθονη – ταμπλετ που εχει μες τη μεση του ταμπλο.... αχρηστο τελειως, δεν την καταλαβα ποτε αυτη τη μοδα. Αν θπηρχε τροπος να το βγαλεις αυτο απο εκει περα θα ομορφαινε το ταμπλο του αρκετα.
Στο δρομο.... Η εκδοση αυτη εχει εναν κινητηρα με 110 αλογα και αυτοματο κιβωτιο... χρονια ειχα να οδηγησω τοσο ψωφιο αμαξι... σε οποιοδηποτε mode εκτος του σπορτ σερνεται παντου ... δεν ξερω αν ηταν ο κινητηρας αστρωτος μιας και ηταν κατακαινουργιο το αμαξι (μολις 300 χιλιομετρα εχει εκ των οποιοων τα 200 τα εκανα εγω) το start-stop ειναι επισης κακη υλοποιηση για δυο λογους.
(α) ειναι αργο... μολις πεφτει πρασινο απο τη στιγμη που αφηνεις φρενο μεχρι να τσουλησει ειδικα με τον ψοφιο κινητηρα εχει φυγει ο μπροστινος δυο αμαξια μηκος...
(β) σβηνει τελειως ο κινητηρας μονο αμα πατας με δυναμη το φρενο... προφανως το εχουνε φτιαξει επιτηδες ετσι, δεν ξερω με ποια λογικη αλλα με απλο φρεναρισμα ενω εισαι ακινητος ο κινητηρας δουλευει, πρεπει να πατησεις το φρενο πιο πολυ για να σβησει... κατι που ειναι κουραστικο μετα απο λιγο σε κινηση γιατι δεν εχεις καμια ορεξη να πατας το φρενο με δυναμη για να δουλευει το start stop
To πηγα σε ενα βουναλακι εδω κοντα ... sport mode, καπως καλυτερα, αρπαζει πιο γρηγορα, δεν ειναι συνεχεια μια ταχυτητα κατω οπως σε ολα τα αλλα mode. Στην ανηφορα πατας πατας... δε γινεται τιποτα, λιγα πραγματα. Ισως να μην ξερω να οδηγησω και τα diesel αλλα τι manual δοκιμασα με τα αυτακια πισω απο το τιμονι, τι στο αυτοματο sport το αφησα, δεν ειδα καμια διαφορα
Στο ισιωμα και τις κατηφορες πηγαινε καλα, το ενιωθα αρκετα στιβαρο με καλο πατημα και πληροφορηση στο δρομο , και με χαμηλες ταχυτητες σε φουρκετες πηγαινε εκει που ηεθελα παρολα τα σφυριγματα απο τα λαστιχα, και σε μεγαλες ταχυτητες με ανοιχτες καμπες (120-130) ηταν πολυ σταθερο και ενιωθες ασφαλεια....Γενικοτερα σε εθνικη καλα πηγαινε, χωρις ιδιαιτερο αεροδυναμικο θορυβο.
Μεσα στην πολυ, για τα δικα μου τα γουστα ηταν σκληρο και ενιωθα τις λακουβες αρκετα. Απο την αλλη ειναι και αδικη η συγκριση γιατι συνήθως οδηγαω αυτοκινητο με υδροπνευματικη αναρτηση (C5)
Μετα φρεναρες και ξενερωνες... το αποτελεσμα ηταν καλο αλλα η αισθηση χαλια, σα να παταγα ενα κοματι ξυλο πανω στη δισκοπλακα.
Ενα feature που μου αρεσε ηταν το collision warning που εβγαζε με καποιον αλγοριθμο υπολογιζοντας ταχυτητες και αποσταση απο τον εμπρος. Το Bluetooth ηταν αρκετα καλο και ευκολο στη χρηση . Το ηχοσυστημα επισης ικανποιοητικο.
Σε γενικες γραμμες, μιας και καπου το πηρε το ματι μου , δεν θα το ελεγα τιμιο. Δεν ειχα οδηγησει αλλη φορα Mercendes και η αληθεια ειναι οτι περιμενα περισσοτερα, ειδικα ετσι που το ειδα μολις μπηκα μεσα μου ειχε δημιουργησει αλλες προσδοκιες, φαινεται ψιλο σπορ αλλα ειανι μουλαρι. Βασικα το χαντακωσε ο κινητηρας, με κατι πιο δυνατο πιθανως η συνολικη εικονα θα ηταν πιο θετικη... Επισης ειναι μικροτερο μεσα απο οτι περιμενα , για οικογενεια δεν θα το προτεινα.Με βαση την ποιοτητα κατασκευης φανταζομαι να μεγαλα μοντελα θα πρεπει να ειναι εξαιρετικα.