nass έγραψε: @Κίκιζας .
Αν θέλεις δίνεις έναν σαφή ορισμό του sportscar και τις διαφορές του με ένα supercar ?
Διότι με βάση τις λέξεις, μου φαίνεται ότι όλα τα supercars είναι sportscars (= αυτοκίνητα προσανατολισμένα σε χρήση σπορ) αλλά όχι το αντίστροφο, θέλω λοιπόν να καταλάβω ποιό είναι το μαγικό κατώφλι, που περνώντας το ένα απλό καθημερινό sportscarμπαίνει στη Βαλχάλα των supercars
![]()
Πάντως το Google που έδωσα "sportscar supercar hypercar" πήρα πίσω ασάφειες και σίγουρα βρήκα σαφέστερο ορισμό των hypercars (τα top-of-the-line, γαμάτα supercars) σε σχέση με τα supercars παρά των sportscars σε σχέση με τα supercars.
Noμιζω οτι ακομα και απο τις παρακατω πηγες, μπορει κανεις να διαπιστωσει την διαφορετικοτητα...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sports_car
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercar
Κατα τα αλλα, θα συμφωνησω με τα λεγομενα σου περι μη αμφιδρομης σχεσης στις δυο εννοιες.
Ενα supercar δηλαδη, εμπεριεχει τον ορο sportscar, δεν μπορει ομως να συμβαινει το αντιθετο...
nass έγραψε:Και θέλω να καταλάβω πως πάει και προς τα κάτω, είναι πχ. μία Elise sportscar ? Αν είναι, συγκρίνεται άμεσα με 911 (= επίσης sportscar κατ΄εσέ) αλλά η 911 δε συγκρίνεται άμεσα με μία 458 ας πούμε ? Αν δεν είναι, φωτιά θα πέσει να μας κάψει![]()
Φυσικα και ειναι sportscar η Εlise, μαλιστα λογω μηχανολογικης διαταξης, σχετικα μικρου ογκου παραγωγης, στις πιο ισχυρες εκδοσεις της εχει θεωρηθει απο αρκετους ξενους δοκιμαστες, και ως "baby supercar". (συγκεκριμενα η τελευταια Exige s V6 , ονομαστηκε ετσι, αφου μοιραστηκε τον τιτλο του Evo car of the year "ECOTY 2013" μαζι με την Pagani Huayra, αν αυτο λεει κατι...) Πχ μια Elise R , μια Exige -προηγουμενης γενιας 1.8λιτρων με κομπρεσσορα- μπορει να συγκριθει με μια 911, παροτι τα συγκεκριμενα Lotus βρισκονται σε χαμηλοτερο Budget. Ειναι βεβαια και πιο σπαρτιατικα, σε αντιθεση με το μοντελο της Porsche...
Τα τελευταια χρονια, το μοντελο της Porsche που ουσιαστικα μπορουσε και μπορει να συγκριθει
με ενα entry level supercar της Ferrari, -κυριως σε επιδοσεις, και λογω κοντινης τιμολογησης- ηταν
η 911 Turbo, η οποια και -παλι κυριως λογω επιδοσεων, κατατασσεται στα supercars
nass έγραψε:Βασικά επιμένω ότι επιμένεις σε ένα διαχωρισμό χωρίς νόημα, σε όλο τον κόσμο οι αγοραστές δεν αποφασίζουν με βάση την κατηγορία ("θα πάω να αγοράσω ένα supermini") αλλά με βάση το budget ("έχω 15000 στο πορτοφόλι") και τις ανάγκες τους ("θέλω χώρους και δεν με νοιάζουν οι επιδόσεις") και άρα οι ρεαλιστικές συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά (και στην περίπτωση των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας το budget έχει μειωμένη έως πρακτικά μηδενική σημασία) και όχι μια αυθαίρετη κατηγοριοποίηση.
Προφανως και για αυτον που θελει να παρει κατι και δεν ασχολειται, δεν αναλυει εστω και λιγο
το τι πρεσβευει, που κατηγοριοποιειται, και σε ποια αγορα στοχευει, εφοσον εχει τα λεφτα, το αγοραζει, και το χαιρεται.
Απλως ο διαχωρισμος υπαρχει ηδη απο τον κατασκευαστη, αναφερεται και απο τον εκαστοτε -αξιολογο- ειδικο τυπο, εγχωριο/ξενο, ωστε να γινεται -το δυνατον- κατανοητη και η θεση-φιλοσοφια του καθε μοντελου, της καθε κατασκευης.
Το εκαστοτε budget επισης, μπορει να σε οδηγησει σε καποια κατηγορια, και αυτο σε βοηθαει να διαχωρισεις, να καταλαβεις, τι επιπλεον ή λιγοτερο μπορει να σου προσφερει το καθε προιον ξεχωριστα, εαν πχ βρισκονται σε κοντινο κοστος κτησης.

μπαίνει στη Βαλχάλα των supercars
αλλά απλά sportscars και ανταγωνιστές (όπως είπες) των Elise ?
(και να φανταστώ θεωρεί και τις Cayman sportscars και άρα ανταγωνιστές των ...911 
Φέρνει τον κόσμο που έχει κόψει το χαρτί κοντά στα περιοδικά.