Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
nass έγραψε:Θα του απαντήσω (τεκμηριωμένα εννοείται) "ο των 400 σου φέρνει πίσω 800 και εγώ των 1000 σου φέρνω πίσω 5000".
(Αν δεν μπορώ να το κάνω τότε θα έχει δίκιο και δεν θα είναι θέμα κατώτατου μισθού)
Αν δεν συμφωνεί τότε έτσι και αλλιώς σύντομα θα χωρίσουν οι δρόμοι μας.

η αδερφή μου που είναι χαμηλόμισθη (συνάδελφος, γιατί έτσι το έφερε η μοίρα σε αυτό το σόι όσο και να θέλαμε κάτι άλλο :lol: ) έχει υπολογίσει ότι φέρνει 15 φορές το μισθό της

αν τον έφερνε 7 πόσο άσχημα θα ήταν;

έχω και πιο ακραίο παράδειγμα φίλου που δουλεύει σε διαφημιστική (εντάξει έπεσαν θα μου πεις), που όσο ήταν σε παλιότερη εταιρεία ξεκίνησαν μειώσεις, μειώσεις, μειώσεις κάποια στιγμή τον έφτασαν στο 800αρι
ρε φίλε δε γίνεται μου λέει να φέρνω συμφωνίες 100αδες φορές το μισθό μου και να παίρνω ένα @@!! :protest:

οκ ήταν εξειδικευμένος, έμπειρος κτλ και βρήκε αλλού και επέστρεψε στο 2000-3000

όμως οι προηγούμενοι εργοδότες του με αφορμή τη κρίση κάθισαν να τον στύψουν

φυσικά και δε μιλάω να έχει προστασία μισθού κάποιος που παίρνει 2000 αυτό μόνο στην ελβετία ίσως, αλλά λέω ότι με αφορμή τη κρίση τα δεδομένα άλλαξαν και όπου μπόρεσαν πολλοί βρήκαν και πάτησαν (γιατί είναι αρκετά πιθανό έστω και σε αυτό τον εξειδικευμένο χώρο να βρουν κάποιον να τους κάνει τη δουλειά και με 800, προφανώς για να τον πίεσαν τον άλλον προς τα κάτω θα το έψαξαν και θα είδαν ότι υπάρχουν άτομα πρόθυμα)

αυτός που θα του πουν πάρε 800, θα του περηφανευτούν ίσως ότι εμείς δίνουμε σαφώς πιο πολλά από το βασικό και θα έχουν και δίκιο

οπότε επειδή το θέμα πάει σαν κινούμενη άμμος, μπορεί κάποιος να πει αφού ο ντελιβεράς παίρνει 500αρικο εσύ που παίρνεις 1200 για να είσαι manager είσαι προνομιούχος και αντίστοιχα αυτός που ο πιο πάνω δε γίνεται ξαφνικά να παίρνει τα τριπλάσια..
από ένα επίπεδο και μετά ξεφεύγει το θέμα σύμφωνοι, αλλά μιλάμε για μια χούφτα ανθρώπους

όμως επειδή τα πράγματα είναι έτσι και ο 500αρικος ακόμα και αν δουλεύει σε πολύ απλοϊκή θέση φέρνει πολλαπλάσια το μισθό του, ο υψηλόμισθος μπορεί να μη τα φέρνει με τον ανάλογο συντελεστή τελικά οπότε και μπορεί να του ζητηθεί να κουρευτεί

όσο υπάρχει εξαθλίωση και όσο υπάρχουν πρόθυμοι αυτή θα είναι η κατάσταση

και μπορεί να σκάσει και ο έντυς και να πει ναι αλλά αν η οικονομία μας πετούσε δε θα μας ένοιαζε ποιος είναι ο νόμιμος μισθός

και σωστό μεν και λάθος γιατί ο μισθός είναι και ένας από τους λόγους, πολύ πριν γίνει και αποτέλεσμα της κατάστασης
πλέον που είναι και αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να πας να πεις στον άλλον που παραπαίει, δώσε 800 τουλάχιστον

έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση, η οποία δε μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη

και ακόμα και αν άλλαζε και έβγαιναν την επομένη και έλεγαν ο μισθός είναι 800, ο φπα 18% και η φορολογία φλατ 20% χωρίς λοιπές βλακείες (προκαταβολές, επιτιδεύματα κτλ...) πράγματα που θα απογείωναν την οικονομία, θα έπεφταν σε τοίχο από το ακριβό δημόσιο

γιατί αυτά τα πελατάκια είναι βασικότερη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης από ότι ο χαμηλόμισθος του ιτ, αυτόν τον έχει με λίγο σανό ο δυ θέλει περισσότερα στη πράξη αφού είχε καλομάθει από τα προηγούμενα χρόνια

εγώ έχω πει την άποψή μου, αλλά λίγοι συμφωνούν μαζί μου ή αν συμφωνούν θα είναι ακραία φιλελεύθεροι οπότε δε θα τα βρίσκουμε αλλού (βλέπε τζημεριές τύπου δουλεύεις για όσα έχει ευχαρίστηση ο άλλος χωρίς ελάχιστο μισθό :roll: )
το να κοπούν μαχαίρι οι συνάξεις σε άτομα που απέχουν αρκετά από τα 66-67 και δεν έχουν και αρκετά ένσημα (και ας ξανακάνουν resume στα 66 ο,τι αναλογεί) και ας πάνε να βγουν στην αγορά εργασίας, μπορεί να θεωρείται ακραίο μπορεί να είναι και αντισυνταγματικό (?) δε ξέρω.
θα ήταν όμως ένα δίκαιο μέτρο

γιατί δε μπορείς να φορτώνεις σε αυτόν που δε φταίει (και δε μπορεί να μιλήσει) τις |λογοκρισία| που έγιναν επί εποχής σου
όπως επίσης δε μπορεί να λέμε ότι ένας συνταξιούχος που δε προσφέρει πλέον (και γενικά στον εργασιακό του βίο δε προσέφερε και όσο έπρεπε) είναι ο στύλος της οικογένειας :dizzy:

να αλλάξουν τα δεδομένα ώστε να μπορεί αυτός που δουλεύει και παράγει να βοηθάει τους γονείς του και όχι το αντίθετο!!

να υπάρχει μία σκέψη και μία προοπτική, αυτό το "βλέποντας και κάνοντας" που γίνεται εδώ και 6 χρόνια μας έχει καταστρέψει και ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμο

άμα ο νέος δε παράγει χρήμα ( ή το παράγει για λίγους) και βλέπεις εκκαθαριστικά όπου τα γερόντια δηλώνουν περισσότερα από τους νέους εργαζομένους, ε τότε κάτι πάει πολύ στραβά :dizzy:
ναι θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.. και; θα ανέβει κι άλλο ο φπα, η προκαταβολή φόρου του παραχρόνου θα πάει στο 150% μπας και ξοφλήσουμε καμιά δόση με 50% ανεργία και;;;
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
GTS έγραψε:Για το τελευταιο υπαρχουν και αλλα κολπα οπως τα Αγγλικα zero hour contracts...υπαρχουν πολλοι λογοι που δεν μειωνεται η ανεργια...ο κατωτατος μισθος ειναι ενα μονο στοιχειο στο εργασιακο παζλ...

φίλος μου στην αγγλία δουλεύει με αυτό το καθεστώς από ότι κατάλαβα

με το νέο ασφαλιστικό πάντως που θα έχουμε εδώ έχω σκεφτεί ότι εγώ προσωπικά ίσως θα ήθελα να δουλεύω με συμβάσεις σαν εε (και να έχω κι άλλους "εργοδότες") παρά να είμαι μισθωτός, εφόσον βέβαια θα έχω την ευχέρεια να έχω και κάποιο ελαστικό ωράριο (σε φάση όχι ότι είμαι εδώ αυτές τις ώρες για σένα και μπορεί να τα ξύνω, αλλά να έρχομαι -όσο χρειάζεται, αν κάθομαι και μεσάνυχτα πρόβλημά μου- για να κάνω συγκεκριμένη δουλειά)

οι συντελεστές φορολογίας θα είναι ίδιοι μισθωτός-εε , μόνο έκπτωση φόρου δε θα έχεις

βέβαια ίσως ασύμφορο για τον εργοδότη όταν μπορεί με το ίδιο κόστος να έχει ένα πιστό σκυλί ανά πάσα στιγμή, από την άλλη το πιστό σκυλί με τα χρόνια μαζεύει αποζημίωση
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
nass έγραψε:
REALZEUS έγραψε:
nass έγραψε:Πως γίνεται οι δικές μου εμπειρίες να αφορούν τη δική μου εταιρεία και οι δικές σου το σύνολο της αγοράς, το 'χω μια απορία.

Όπως βλέπεις δεν διαφωνώ μόνο εγώ...

Argumentum ad populum ?
Οπως και να 'χει, ο Deleted User 1 που δουλεύει στο HR μάλλον έχει την ίδια άποψη.

REALZEUS έγραψε:Η προσαρμογή δεν θα είναι εν μία νυκτί, αλλά ούτε και σε δέκα χρόνια. Όταν ο μικρός θα παίρνει 400 για παράδειγμα, η ανώτερη βαθμίδα θα παίρνει 500 και η μεθεπόμενη 700. Και θα τους λέει ο εργοδότης ότι τόσα παίρνουν οι μικρότεροί σου, εσύ ποιος νομίζεις ότι είσαι και θέλεις 1000;

Θα του απαντήσω (τεκμηριωμένα εννοείται) "ο των 400 σου φέρνει πίσω 800 και εγώ των 1000 σου φέρνω πίσω 5000".
(Αν δεν μπορώ να το κάνω τότε θα έχει δίκιο και δεν θα είναι θέμα κατώτατου μισθού)
Αν δεν συμφωνεί τότε έτσι και αλλιώς σύντομα θα χωρίσουν οι δρόμοι μας.

1) Η συνολική εμπειρία δεν είναι argumentum ad populum. Όταν 12 άτομα λένε ότι είναι πρωί και εσύ λες ότι είναι βράδυ δεν μιλάει το συνολικό ασυνείδητο, αλλά η κοινή αντίληψη της πραγματικότητας. Μπορεί σε εσάς να είναι αλλιώς, δεν λέω. Αλλά για τον μικροκαταστηματάρχη, μικροέμπορο, μικροβιοτέχνη κλπ έτσι είναι, τουλάχιστον στην Β. Ελλάδα. :rtfm:

2) Φυσικά και είναι θέμα κατώτατου μισθού. Διότι αν υπήρχε ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός δεν θα ψωμολυσσούσε κανείς εργαζόμενος. Αυτή η lessez faire αντίληψη περί εργασίας (και ηγεσίας θα έλεγα και λόγω σπουδών - Master's στο HR έχω κι εγώ μιας και το ανέφερες, αλλά και λόγω εμπειρίας διοίκησης) είναι απλά εξοργιστική για μια δομημένη κοινωνία. Τι πάει να πει "τόσα αξίζεις γιατί τόσα δίνει η αγορά;". Η αγορά παλιά έδινε μια καλύβα και ένα πιάτο φαί στους δουλοπάροικους. Σε τόσο φιλελέ αντίληψη της ανθρώπινης αξίας είμαστε ακόμα στο 2016 ΜΧ; :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:Οι μισθοι καθοριζοντε με προσφορα και ζητηση.

Mε ανεργία στο 25-30% καταλαβαίνεις φαντάζομαι που βρίσκεται η προσφορά και που η ζήτηση...

GTS έγραψε: Αν βρεις αλλου δουλεια δεν υπαρχει λογος να μειωθει ο μισθος σου.

Ξαναλέω... με 25-30% ανεργία, σε πόσο κόσμο είναι ανοιχτό και εφικτό αυτό το σενάριο;;;

GTS έγραψε:Ετσι και αλλοιως στον ιδιοτικο τομεα δεν καθεσαι για πολλα χρονια στα ιδια.

Σχετικό αυτό... πολύ σχετικό...

Deleted User 1 έγραψε:Εντάξει απλά θα ενεργοποιηθεί μια 3η ταχύτητα εργαζόμενων.

Αχ τώρα μου θύμισες τον Βακάκη (ιδιοκτήτη Jumbo), σε μία συνέντευξή του που είχα διαβάσει πριν 3-4 χρόνια αν θυμάμαι καλά... Που κατέκρινε το γεγονός πως, με τις νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά, που ισχύουν για τους νεοπροσληφθέντες, υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων και πως αυτό δεν είναι δίκαιο για τους νέους... Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό μου για την αδικία που καταπιέζει τον κο. Βακάκη... Βέβαια, αναρωτήθηκα γιατί ο δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε: Αφού δεν θέλετε να υπάρχουν αδικίες και είστε τόσο πονόψυχος εργοδότης, γιατί δεν προσλαμβάνετε εσείς μονομερώς τους νέους με τα δεδομένα των παλιών;;;; :shifty: Αφού οι παλιοί έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς και κανένας νόμος δεν σας απαγορεύει να δώσετε περισσότερες παροχές από τις ελάχιστες που προβλέπει ο νόμος και δεν σας αρέσει η αδικία αυτή, γιατί δεν το κάνετε;;;; Μάλλον το ξέχασε όμως μωρέ... :rant:

Deleted User 1 έγραψε:Οι 3 ταχύτητες που σου έγραψα παραπάνω. Η μέχρι στιγμής ιστορία έχει δείξει οτι είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους οι περιπτώσεις αυτές γιατί υποτίθεται με τον καιρό τις διαφοροποιεί το expertise και το seniority.

:s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl καλό, ε;;; :s_crazy

Το "υποτίθεται" είναι η λέξη κλειδί εδώ πέρα... :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By GTS
#265069 Δεκτα τα από πανω αλλα αυτή είναι η κατασταση. Το θεμα για τον οποιοδήποτε που γραφει σε αυτό το θρεντ είναι αν καταλαβαινει που είναι το πρόβλημα του ώστε να αποφασίσει στην καλυτερη λυση που τον βολευει (και δεδομενων των περιορισμων). Πχ οι εργασιακες συνθηκες στην Ελλαδα φαινονται να είναι καλυτερες από της Αγγλιας δεδομενου ότι τα zero hr contracts βασικα ακυρωνουν κάθε εννοια κατωτατου μισθου. Από την άλλη στην Αγγλια βρίσκεις ευκολα σχετικα δουλεια ακριβως επηδει υπαρχει κινητικότητα & flexibility στην αγορα εργασιας. Διαλέγεις ποιο μοντελο σου τεριαζει και πορεύεσαι αναλογα.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
nass έγραψε:Αν πάντως φεύγοντας εγώ από κάποια δουλειά ανοίγω το δρόμο να με διαδεχθεί κάποιος με τα μισά χρήματα κάνοντας την ίδια ακριβώς δουλειά, σημαίνει ότι κάτι έκανα λάθος εγώ πρώτα απ΄όλα.

Ή σημαίνει πως με τόση ανεργία κάποιος δέχτηκε να την κάνει με λιγότερα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
GTS έγραψε:Δεκτα τα από πανω αλλα αυτή είναι η κατασταση. Το θεμα για τον οποιοδήποτε που γραφει σε αυτό το θρεντ είναι αν καταλαβαινει που είναι το πρόβλημα του ώστε να αποφασίσει στην καλυτερη λυση που τον βολευει (και δεδομενων των περιορισμων). Πχ οι εργασιακες συνθηκες στην Ελλαδα φαινονται να είναι καλυτερες από της Αγγλιας δεδομενου ότι τα zero hr contracts βασικα ακυρωνουν κάθε εννοια κατωτατου μισθου. Από την άλλη στην Αγγλια βρίσκεις ευκολα σχετικα δουλεια ακριβως επηδει υπαρχει κινητικότητα & flexibility στην αγορα εργασιας. Διαλέγεις ποιο μοντελο σου τεριαζει και πορεύεσαι αναλογα.

Στην Αγγλία δεν υπάρχει μεν κατώτατος μισθός, αλλά ο μικρότερος μισθός είναι ικανοποιητικός για να διαβιώσεις στο νοίκι (ας πούμε...). Στην Ελλάδα δουλεύεις και αν είσαι τυχερός και έχεις σπίτι έχει καλώς και θα την παλέψεις... μέχρι να έρθει ο ΕΝΦΙΑ φυσικά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:Δεκτα τα από πανω αλλα αυτή είναι η κατασταση. Το θεμα για τον οποιοδήποτε που γραφει σε αυτό το θρεντ είναι αν καταλαβαινει που είναι το πρόβλημα του ώστε να αποφασίσει στην καλυτερη λυση που τον βολευει (και δεδομενων των περιορισμων). Πχ οι εργασιακες συνθηκες στην Ελλαδα φαινονται να είναι καλυτερες από της Αγγλιας δεδομενου ότι τα zero hr contracts βασικα ακυρωνουν κάθε εννοια κατωτατου μισθου. Από την άλλη στην Αγγλια βρίσκεις ευκολα σχετικα δουλεια ακριβως επηδει υπαρχει κινητικότητα & flexibility στην αγορα εργασιας. Διαλέγεις ποιο μοντελο σου τεριαζει και πορεύεσαι αναλογα.

Στην Αγγλία δεν βρίσκεις δουλειά ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει flexibility... Βρίσκεις δουλειά, γιατί υπάρχει λειτουργούσα οικονομία και κυβέρνηση που νοιάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων (και επίσης, σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο, γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη / δημόσια διοίκηση, υποδομές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, και άλλα πολλά που εδώ φαντάζουν ουτοπικά...)

Ούτε είναι τόσο εύκολη η μετακόμιση στην Αγγλία (ή σε κάποια άλλη χώρα), αν έχεις οικογένεια και παιδιά... :)
Άβαταρ μέλους
By GTS
#265089 Πως το ξερεις? Δεν ειναι καθολου ετσι τα πραγματα εκει αλλα τεσπα δεν νομιζω οτι θα θελεις να αποδεχτεις πως ειναι τα πραγματα.
Άβαταρ μέλους
By nass
REALZEUS έγραψε:1) Η συνολική εμπειρία δεν είναι argumentum ad populum. Όταν 12 άτομα λένε ότι είναι πρωί και εσύ λες ότι είναι βράδυ δεν μιλάει το συνολικό ασυνείδητο, αλλά η κοινή αντίληψη της πραγματικότητας.

Για που μιλάς ? Εδώ στο Forum δεν είδα 12 άτομα να συμμετέχουν στη συζήτηση. 4-5 με μοιρασμένες απόψεις 3-2 ή κάτι τέτοιο είδα. Αν μιλάς για έξω, δεν με αφορά.
Οπως και να ΄χει, δε λέω ότι έχω δίκιο, λέω ότι αυτό που λες είναι ο ορισμός του argumentum ad populum: "έτσι πιστεύουν οι περισσότεροι άρα είναι σωστό, δεν μπορεί εσύ να έχεις δίκιο και οι περισσότεροι άδικο".

REALZEUS έγραψε:Αλλά για τον μικροκαταστηματάρχη, μικροέμπορο, μικροβιοτέχνη κλπ έτσι είναι, τουλάχιστον στην Β. Ελλάδα. :rtfm:

"Ετσι είναι" τι ? Οτι η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει αυτόματα όλους τους μισθούς ? Εχει αυτό εφαρμογή (πόσο δε μάλλον ισχύ) αυτό σε όλους τους "μικρο" ? Με 2-3 άτομα προσωπικό τυπικά ?

REALZEUS έγραψε:2) Φυσικά και είναι θέμα κατώτατου μισθού. Διότι αν υπήρχε ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός δεν θα ψωμολυσσούσε κανείς εργαζόμενος.

Αλλο ήταν το ερώτημα όμως! Πέραν του κυρήγματος συμφωνώ μαζί σου στο παραπάνω. Και διαφωνώ με το laissez faire στα εργασιακά, όπου δηλ. η μία πλευρά έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την άλλη. Οχι βέβαια και να το γαμήσουμε πχ. να ορίζονται δια νόμου όλοι οι μισθοί.
Άβαταρ μέλους
By nass
NickTG έγραψε:
nass έγραψε:Αν πάντως φεύγοντας εγώ από κάποια δουλειά ανοίγω το δρόμο να με διαδεχθεί κάποιος με τα μισά χρήματα κάνοντας την ίδια ακριβώς δουλειά, σημαίνει ότι κάτι έκανα λάθος εγώ πρώτα απ΄όλα.

Ή σημαίνει πως με τόση ανεργία κάποιος δέχτηκε να την κάνει με λιγότερα.

Αυτό λέω: ότι ο δικός μου μισθός ήταν εκτός των δεδομένων της εποχής μου ή, διαφορετικά, ότι δεν έπεισα για την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που έπαιρνα. Σε καπισταλιστική αγορά (και εργασίας) ζούμε και δέχομαι ότι, πέραν όσων πρέπει να ορίζονται από τους κατώτερους μισθούς με βάση τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης (αυτό που λέω στο REALZEUS), δεν "δικαιούμαι" κάποιο συγκεκριμένο μισθό και πρέπει να αποδεικνύω ότι αξίζω τα λεφτά που παίρνω.
Άβαταρ μέλους
By nass
markvag έγραψε:

Στην Αγγλία δεν βρίσκεις δουλειά ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει flexibility... Βρίσκεις δουλειά, γιατί υπάρχει λειτουργούσα οικονομία και κυβέρνηση που νοιάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων (και επίσης, σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο, γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη / δημόσια διοίκηση, υποδομές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, και άλλα πολλά που εδώ φαντάζουν ουτοπικά...)

Φαντάζουν ουτοπικά ενώ είναι η ουσία της συζήτησης, που εδώ εξαντλείται στον κατώτατο μισθό.
Για δοκίμασε πχ. στην Αγγλία να καθυστερήσεις μισθό, δεμένο σε έχουν πάει.

markvag έγραψε:Ούτε είναι τόσο εύκολη η μετακόμιση στην Αγγλία (ή σε κάποια άλλη χώρα), αν έχεις οικογένεια και παιδιά... :)

Δεν είναι εύκολη αλλά είναι απολύτως εφικτή και υπάρχουν πολλά παραδείγματα και εδώ μέσα.
Άβαταρ μέλους
By nass
REALZEUS έγραψε:Στην Αγγλία δεν υπάρχει μεν κατώτατος μισθός, αλλά ο μικρότερος μισθός είναι ικανοποιητικός για να διαβιώσεις στο νοίκι (ας πούμε...).

Γιαυτό πολλοί προτιμούν το επίδομα ανεργίας από τη δουλειά ?
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#265115 Μπορεί απλά να συμφέρει τον εργοδότη να σε διώξει και να πάρει κάποιον με τα μισά λεφτά. Για κάποιο διάστημα δεν θα βγάζει ο νέος την δουλειά όπως εσύ, αλλά αυτόν έχει 10 τρόπους να τον πιέσει-τρέξει και κάποια στιγμή θα τα καταφέρει, αλλά ο μικρός δεν θα πάρει ποτέ αυτά που έπαιρνες εσυ.

Από το Moto G