- 19 Οκτ 2014, 21:01
vagmann έγραψε:...παντως οταν δουλευε η γυναικα μου σε φροντιστηρια,της εβαζαν το 1/3 των ενσημων που δουλευε,δεν μπηκε ουτε ενα καλοκαιρι στον ΟΑΕΔ,και επαιρνε καθαρα περι τα 7-8€ την ωρα...μετα γυρισε στα ιδιαιτερα,και μετα την κριση ειναι ανεργη διοτι οι τιμες των ιδιαιτερων ξεφτιλιστικαν στα φιλολογικα μαθηματα τουλαχιστον,καθως ο καθε πικραμενος τριτοδεσμιτης κανει φιλολογικα μαθηματα(αρχαιολογοι,ΦΠΨ,δασκαλοι,κλπ,κλπ).
Θα ηταν πολυ καλυτερα αν ηταν σαφως διορισμενη κοντα στο σπιτι της οπως πολλοι απο τους εκπαιδευτικους,αλλα που...
Δεν ειμαι απο αυτους που θελουν τους εκπαιδευτικους να φυτοζωουν και να δουλευουν καλοκαιρια σε αλλες δουλειες,πρεπει οι εκπαιδευτικοι να ειναι καλοπληρωμενοι,να υποχρεουνται σε ωρες προσθετης διδασκαλιας,και να αξιολογουνται ουσιαστικα(και ψυχολογικα...),καθε χρονο.
Μην γκρινιαζετε οι μεν και οι δε,ολοι ειχαμε την επιλογη και την καναμε,καπου κερδισαμε καπου χασαμε ετσι ειναι αυτα...ηρεμηστε εκατεροι...
Σε ποια περιοχή κινείται η γυναίκα σου; Αυτές οι τιμές είναι εξευτελιστικές και ούτε στο Κερατσίνι δεν υπάρχουν. Στον Πειραιά που γνωρίζω από πολλούς φίλους παίζει 8-9 καθαρά + 3-4 μαύρα. Με τα ένσημα είναι κλασσικό κόλπο και, αυτή την εποχή, την πατάνε. Παλαιότερα που ήθελε λιγότερες ημέρες / έτος επαρκούσαν τα ένσημα για ασφάλιση. Τώρα, όμως, ούτε το Δημόσιο δε δίνει ΟΑΕΔ, αφού κάνει προσλήψεις τέτοια εποχή, ώστε στο τέλος να μην δικαιούσαι επίδομα.
Για τους εκπαιδευτικούς που είναι σπίτι τους θα πρέπει να κάνεις έναν διαχωρισμό. Υπάρχουν όσοι είναι παλαιότεροι των 12 ετών με όλα τα προνόμια (πλην του μισθού που έχει πέσει), αυτοί που είναι διορισμένοι πριν το 2009 που έχουν γυρίσει κάπου κοντά (σπίτι τους όχι τόσο εύκολα) και έχουν μειωμένο μισθό και είναι και αυτοί που είναι μετά το 2009 που ούτε σπίτι γύρισαν, ούτε μισθό παίρνουν.
kyr80 έγραψε:Όπως σε όλες τις απαντήσεις σου, αντιλαμβάνεσαι τα γραφόμενα των άλλων με τρόπο που δημιουργεί την απάντηση που σε συμφέρει....
ΚΑΜΙΑ παραδοχή. Οι δάσκαλοι για τη δουλειά που κάνουν, ΥΠΕΡΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ σε σχέση με τους μισθούς που έχει ένας υπάλληλος σήμερα. Ορθά γράφτηκε ότι κανείς δεν πήγαινε για δάσκαλος πριν 10-15 χρόνια, γιατί τα χρήματα που κέρδιζε ένας μηχανικός π.χ. ήταν περισσότερα. ΣΗΜΕΡΑ πόσα παίρνει ένας μηχανικός που δεν υπάρχει δουλειά;;; Ή ένας υπάλληλος μηχανικός σε εταιρεία που πληρώνει και το τσμεδε;;;; Και πόσο διάβασμα ή ικανότητα ήθελε για να περάσεις ηλεκτρολόγος στο πολυτεχνείο και πόσο για φυσικός-μαθηματικός κλπ. Πόσο δύσκολό ήταν το πολυτεχνείο, σε σχέση με το μαθηματικό;;; Η αδερφή μου λοιπόν μηχανικός, αμείβεται σήμερα με 780€ για 10 ώρες + Σάββατο. Όταν πριν 7 χρόνια έπαιρνε πάνω από τα διπλά για 5ήμερο 8ωρο, με τις υπερωρίες εξτρά....
Αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα την οποία αναφέρεις μόνος σου παρακάτω. Είπε ότι δουλεύεις λιγότερο από εμένα και πιο κάτω αναφέρεσαι σε 4,5-5 μήνες διακοπές το χρόνο, έστω και αν, θεωρητικά, νωρίτερα δουλεύεις περισσότερες ώρες. Πώς, όμως, ξέρεις τις δικές μου ώρες; Μετράς μόνο τις 23 που έχω διδασκαλία στο σχολείο; Τότε, κι εσύ δουλεύεις 1 ώρα τη μέρα γιατί έτσι θέλω εγώ. Κοίτα, μιλάμε για την πραγματικότητα και δε γίνεται να βάζεις στο μυαλό σου φανταστικά πράγματα που πρέπει να δέχομαι συνέχεια επειδή έτσι νομίζεις εσύ (και ο κάθε ένας άλλος) ότι ισχύουν. Στο λέω, λοιπόν, μία και καλή για να μετρήσεις τις πραγματικές ώρες. Για κάθε μία ώρα διδασκαλίας υπάρχουν άλλες 2 - τουλάχιστον - ώρες δουλειάς στο σπίτι. Αν προσθέσεις και τις ώρες σεμιναρίων, τις απλήρωτες συναντήσεις με γονείς, επιτηρήσεις, ώρες γραφείου και συνεδριάσεων σε περνάω χαλαρά. Είμαι στον 4ο χρόνο μόνιμος φέτος και μέχρι σήμερα έχω περάσει περίπου 25 σεμινάρια των 5-25 εβδομάδων (από θέματα διδασκαλίας μέχρι κατασκευή δυναμικού web περιεχομένου, ασφάλειας δικτύων κτλ + το δικό μου ερευνητικό έργο). Αυτές τις ώρες ούτε στη φαντασία σου δεν μπορείς να τις δουλέψεις. Εκτός κι αν δουλεύεις 365 ημέρες το χρόνο επί 16 ώρες τη μέρα, πράγμα που, όπως είπες, δεν το κάνεις. Τώρα, αν υπάρχει 1 ασυνείδητος σε κάθε σχολείο (που δεν υπάρχει, εκτός του γυμναστή που είναι άλλο ζήτημα προς συζήτηση) που δε δουλεύει θα το δεχθώ, αλλά ένας ολόκληρος κλάδος να λες ότι κάθεται; Όπως έγραψα, το μόνο πλεονέκτημα είναι το ευέλικτο ωράριο. Εγώ θα διορθώσω το Σάββατο που προλαβαίνω γιατί καθημερινές ξεκουράζω τη γυναίκα με το παιδί. Την Σάββατο, Κυριακή και την Παρασκευή (που χάθηκα από το forum) ετοίμαζα σημειώσεις 15:00 - 3:00 και σήμερα 7:00 - 2:00 με διακοπή 2 ωρών / ημέρα για (γυμναστική, μπάνιο, φαγητό, ψώνια). Έτσι, αύριο θα κάνω περισσότερη διακοπή για να ξεκουραστεί και η γυναίκα κι εγώ.
Όσον αφορά στο θέμα δυσκολίας Σχολής δε θα επεκταθώ γιατί, όπως είναι προφανές, δε γνωρίζεις καθόλου τι συμβαίνει εκεί. Και ποιος σου είπε ότι ένας που έγινε μαθηματικός δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο; Όταν πέρασα εγώ, πριν 20 χρόνια περίπου, πολλές σχολές του ΕΜΠ ήταν κάτω από το Φυσικό (π.χ. Ναυπηγοί, Τοπογράφοι) και άλλες ήταν στα ίδια επίπεδα (π.χ. Μηχ. Μηχ. - σε αυτή τη Σχολή έχω κάνει κάτι που με έχει στεναχωρήσει πολύ και το σκέφτομαι ακόμη. Πέρασα της 3η χρονιά, δίνοντας μαθηματικά για πλάκα, απλά για να δώσω μια επιτυχία στο Σχολείο μου, (τρώγοντας μια θέση κάποιου άλλου, όμως), όπως τους είχα υποσχεθεί, μιας και ήμασταν, και νομίζω παραμένουμε, το Νο1 σε ποσοστά επιτυχίας στον Πειραιά), όπως και, προφανώς, και άλλες σχολές ανά την επικράτεια ήταν ακόμη πιο χαμηλά. Από την προσωπική μου πείρα, επίσης, θα σου πω ότι το επίπεδο στα μαθήματα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες στη Γ/θμια: ΤΕΙ, ΑΕΙ χαλαρής μορφής (π.χ. παιδαγωγικό ή κάτι οικονομικά στο Παν. Αιγαίου, Πάντειο κτλ) και ΑΕΙ δύσκολα (π.χ. Πολυτεχνεία, Φιλολογία, Φυσικομαθηματικές κτλ). Τώρα, μέσα σε κάθε σχολή, είναι περισσότερο θέμα καθηγητή το πόσο δύσκολο είναι το μάθημα και κατά πόσον ο κάθε φοιτητής θα διαλέξει εύκολα ή δύσκολα μαθήματα (π.χ. άλλο να τελειώσεις τομέα Πυρηνικής στο Φυσικό και άλλο τομέα Παιδαγωγικών). Γι' αυτό και οι μισθοί έξω, στην πιάτσα, εξαρτώνται περισσότερο από αυτό που ξέρεις να κάνεις και λιγότερο από το πτυχίο, ειδικά σήμερα που η κρίση είναι τέτοια που δε χρειάζονται υπογραφές για δημόσια έργα.
Εξακολουθώ, όμως, να περιμένω μέσα σε 45 λεπτά να μου στείλεις σημειώσει Μηχανικών Ταλαντώσεων Φυσικής Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνσης. Εσύ είπες ότι συμφωνείς με dimsabas, δε θα πρέπει να τις ετοιμάσεις;
kyr80 έγραψε:Θα συμφωνήσω λοιπόν ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι σήμερα έχουν χαμηλούς μισθούς. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι. Δεν έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί χαμηλές απολαβές. Ξέρεις πόσα παίρνει ένας γιατρός στο εξωτερικό;;; Για αυτό και όλοι φεύγουν έξω. Η διαφορά όμως είναι ακριβώς εκεί.... Όποιος ακολούθησε άλλο επάγγελμα, η επιλογή του στράβωσε. Ο δάσκαλος που διάλεξε με κύριο κριτήριο τον μικρό εργασιακό χρόνο, δεν έχασε κάτι. Δεν είναι ζήλια. Είναι η καταγραφή της πραγματικότητας...
Και του εκπαιδευτικού του στράβωσε, απλά του στράβωσε περισσότερο, λόγω αδυναμίας μεταθέσεων, μείωσης μισθού σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπολοίπους και ανελέητου κυνηγητού από όλους.
kyr80 έγραψε:Το δεύτερο αυθαίρετο συμπέρασμά σου είναι ο ελεύθερος χρόνος. Ο δικός μου και οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία. Δουλεύω περισσότερες από 2700ώρες στους 5,5 μήνες που οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές. + 1,5-2 μήνες η προετοιμασία και το συμμάζεμα για το κλείσιμο. Ξεπερνάω λοιπόν κάθε χρόνο τις 3000 ώρες εργασίας. Του δασκάλου, όσο και να τις απλώσω, δεν βγαίνουν, ούτε οι μισές!!! Η δουλειά που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ λοιπόν, μου δίνει 4,5 με 5 μήνες το χρόνο διακοπές. Τη δημιούργησα όμως εγώ, ξοδεύοντας χρήματα που με το μισθό του δασκάλου, δεν φαντάζεσαι ότι ξοδεύονται. Χρήματα που στο μπουρδέλο που ζούμε, μπορεί αύριο να έχουν χαθεί. Και να είμαι άνεργος... Δουλειά που δίνει άμεσα εργασία σε 18 άτομα, και έμμεσα σε αρκετά περισσότερα. Που αποδίδει φόρους, φπα, ασφαλιστικές εισφορές ώστε να έχει έσοδα το κράτος, για να πληρωθείς εσύ και οι υπόλοιποι ΔΥ. Χρήματα που προέρχονται από παραγωγή, και όχι από κρατήσεις. Χρήματα που βγήκαν από εργαζομένους κυρίως χαμηλόμισθους. Σίγουρα λιγότερο αμειβόμενους από εκπαιδευτικούς.
Ο ελεύθερος χρόνος λοιπόν του κάθε επαγγελματία, είναι πληρωμένος από τον ίδιο. Είτε με χρήμα, είτε με χρόνο δουλεύοντας 15+ ώρες κάθε μέρα. Το δικό σου ελεύθερο χρόνο, τον πληρώνουν ΟΛΟΙ μας.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. ΕΣΥ δεν κάνεις παραγωγή. Υπηρεσίες προσφέρεις. Αν μπλέκουμε τις έννοιες βγάζουμε και αυθαίρετα συμπεράσματα. Για τα υπόλοιπα δε γράφω γιατί θα σου πω ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού δίνει δουλειά σε πολύ περισσότερους. Πάντως, οι 7,3 ώρες που δουλεύεις την ημέρα είναι λίγες, εξαιρετικά λίγες για κάποιον που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα.
funkyreverend έγραψε:Πριν 12 χρόνια πάντως, μια χαρά πήγαιναν. 1 στους 4 στο σχολείο μου κυνηγούσαν το Παιδαγωγικό. Για την ακρίβεια είχα κοντά μου και 2 περιπτώσεις που άλλαξαν σχολή μετά το 1ο έτος για να πάνε στο Παιδαγωγικό (Οικονομικών και Ηλ.Μηχανικών). Ο λόγος φυσικά η ΑΜΕΣΗ (τότε, παρέα με πρακτικά μη αξιολόγηση καθώς ο ΑΣΕΠ δεν χρειαζόταν) μονιμότητα και ότι δεν θα γίνονταν έρμαια κοροϊδιών με ένσημα, απλήρωτους ή καθυστερημένους μισθούς, υπερωρίες κλπ. Υπενθυμίζω ότι δεν είχαμε κρίση (2002), αλλά ειδικά για τους νέους δεν ήταν ούτε τότε εύκολο να βρεις δουλειά ή να εξασφαλίζεις κεκτημένα κλάδων (βλ. κατώτατη αμοιβή). Η ανάγκη για 3μηνες διακοπές ήταν πολύ πίσω σαν δέλεαρ.
Το στρεβλό με το ελληνικό σύστημα είναι το εξής (φαντάζομαι όλοι το καταλαβαίνουμε): δε διορίζουμε κανέναν για 10-15 χρόνια (π.χ. με τους δασκάλους από το '85 διορίσαμε το '05 ξανά) και, ξαφνικά, αρχίζουμε και διορίζουμε σωρηδόν μέχρι που το σύστημα μπλοκάρει. Μετά, πάλι ο κύκλος αυτός. Έτσι έγινε και με τους δασκάλους. Τότε, τους έψαχναν με του ντουφέκι, αφού είχαν να διορίσουν πολλά χρόνια, οπότε όποιος πήγαινε είχε 100% δουλειά. Με τους καθηγητές, όμως, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, εκτός από το διάστημα μεταξύ 1ου και 2ου ΑΣΕΠ που πήρε μαζικά και αρκετούς από την επετηρίδα. Άλλη πατέντα και αυτή: επετηρίδα, όταν μπουκώσει την καταργούμε, κάνουμε ΑΣΕΠ και πίνακες, τώρα που μπούκωσαν αλλάζουμε το σύστημα για κάτι άλλο που θα κάνει νέους πίνακες.
Ευχαριστώ.