Μέχρι αύριο που θα το παραδώσω θα του έχω κάνει σχεδόν 400χλμ σε όλων των ειδών τις συνθήκες (κέντρο, Αττική Οδό-Εθνική και κάποια B-roads) οπότε νομίζω έχω σχηματίσει μια αρκετά καλή εικόνα για το αμάξι.
Να ξεκινήσω με τα θετικά:
- Αφού το ψιλοσυνήθισα έφερα την κατανάλωσή του σε λογικά επίπεδα και έχω κάνει αυτά τα 400χλμ με 20-25€ καύσιμο. Μιλάμε για κόστος που δεν το είχα ούτε με το 500αρακι στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.
- Το γκάζι του είναι επαρκές και αυτό υποψιάζομαι έχει να κάνει με το χαμηλό του βάρος, γιατί το μοτέρ σα μοτέρ έχει πολύ περιορισμένο εύρος, τουλάχιστον συγκρίνοντάς το με το άμεσα ανταγωνιστικό της 116d.
- Με διαφορά το καλύτερο τιμόνι και το καλύτερο turn-in που έχω πετύχει σε Audi (απλή ανάρτηση και λάστιχα κάτι τελειωμένα Continental PremiumContact 2 205/55/16). Πάλι υπεύθυνο πρέπει να είναι το χαμηλό βάρος αλλά σίγουρα έχει γίνει και δουλειά επι τούτου καθώς είναι χαώδης η διαφορά προς το καλύτερο σε σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε και το οποίο δεν έστριβε ούτε με αίτηση.
- Πολύ ωραία θέση οδήγησης. Το κάθισμα κατεβαίνει πολύ χαμηλά, το τιμόνι έρχεται όπου το θες και γενικώς μου θύμισε θέση πολύ πιο σπορ κατασκευής.
- Χώροι επαρκέστατοι. Είτε μπροστά, είτε πίσω, είτε πορτ μπαγκάζ, νομίζω καλύπτει ανετότατα μια μικρή οικογένεια.
- Εξαιρετικά φρένα. Αν ξεχωρίζουν σε κάτι τα σύγχρονα Audi, κατ' εμέ είναι τα φρένα τους. Απλά εξαιρετικά και σε δύναμη και σε αντοχή και σε αίσθηση και αρχικό bite.
Και πάμε και στα αρνητικά:
- S-tronic. Όλα καλά όλα ωραία, αν οδηγός όμως είναι η μάνα μου. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ακόμα και στο S, για κάποιο λόγο (που δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει σε άλλο DSG) έχει σκαλοπάτι για το kick down και γενικώς δείχνει να μη συνεργάζεται καλά με το μοτέρ. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι προσανατολισμένο στην άνεση και την οικονομία αλλά τουλάχιστον στο S περιμενα κάτι παραπάνω.
- Εργονομία για τα πανηγύρια. Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός? Ίσως. Δεν είναι από τα αμάξια πάντως που τα συνηθίζεις στη δεύτερη βόλτα και που είναι όλα εκεί που τα περιμένεις. Πχ πρέπει να στοχεύσεις με το δάχτυλο για τα αλάρμ, το κουμπί του χειρόφρενου είναι πολύ πίσω στην κονσόλα, οι ενδείξεις για τη θερμοκρασία και το καύσιμο θέλουν μεγεθυντικό φακό και το βασικότερο....τα χειριστήρια του ΜΜΙ είναι σε θέση που μπορείς πολύ εύκολα να πατήσεις σε κάθε χρήση του λέβιε ταχυτήτων. Υποψιάζομαι ότι σε χειροκίνητα αμάξια τα πρόβλημα αυτό θα επιδεινώνεται.
Και πάμε και στα λίγο πιο...υποκειμενικά αρνητικά:
- Σχεδιάση. Άοσμη και αδιάφορη. Με led πακέτο σαφώς και βελτιώνεται η κατάσταση αλλά και πάλι ακόμα από την προηγούμενη γενιά του, θεωρώ το Α3 5θ ένα άσχημο αυτοκίνητο.
- Ποιότητα και σχεδίαση εσωτερικού. Καλό το concept της minimal σχεδίασης του εσωτερικού αλλά εντελώς αποτυχημένη η εφαρμογή του. Το βρίσκω φτωχό μέσα (το συγκεκριμένο έχει ΜΜΙ και την αναδυόμενη οθόνη άρα δεν διαφέρει πολύ από ένα higher spec'd). Τα δε πλαστικά του είναι εντελώς μέτρια, ειδικά από κει που πιάνει το μάτι και κάτω. Γνωρίζοντας τα Audi και κοιτώντας σε μέρη που ξέρω ότι παίζουν τσιγγουνιές, τις εντόπισα και σε αυτό και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Πχ το πλαστικό στο ντουλαπάκι που κάνει διχρωμία αφού είναι από εμφανώς διαφορετικό υλικό και η κονσόλα κατά μήκος, από τις ποτηροθήκες έως και το armrest. Να σημειώσω βέβαια ότι με 32.000χλμ και ένας θεός ξέρει πόσους χρήστες, δεν τρίζει τίποτα και γενικά η συναρμογή δείχνει άψογη.
Αυτά. Θα προσθέσω και φώτο αργότερα αν και θα πονέσουν τα ματάκια σας.
Το κακό με αυτό το αμάξι είναι ότι για άλλη μια φορά μου ξύπνησε την ανάγκη για ένα μικρότερο του Q5, με κούραζε λιγότερο κι ας ήταν θεωρητικά τάφος και γενικά με προδιέθετε να αναζητήσω ευκαιρίες για βόλτα. Εξ' ου και τα 400χλμ σε μια βδομάδα.