- 07 Οκτ 2014, 18:44
Καθ' ότι διανύω τον ενδέκατο χρόνο διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ας καταθέσω και γω τον οβολό μου. Έτσι για να υπάρχει και κάποιος που μιλάει μέσα από τον χορό.
ΔιακοπέςΕίναι Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ε-Σ! Ό,τι και να ακούτε, ότι οι αστυνομικοί έχουν περισσότερες αργίες, ότι τις χρειάζονται οι δάσκαλοι για να ξεκουραστούν, ότι είναι απαραίτητες... είναι φοβερές. Πάσχα και Χριστούγεννα είναι εξαιρετικά χορταστικά και πλουσιοπάροχα. Εθνικές εορτές, μέρες που δεν κάθεται κανείς άλλος (π.χ. Τρεις Ιεράρχες), ημέρα που εορτάζει ο πολιούχος Άγιος κάθε περιοχής. Αλλά αυτό που δεν παίζεται με τίποτα είναι το καλοκαίρι. Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια... Κάπου στη μέση των εβδομήντα ημερών (21 Ιουνίου λήξη-1 Σεπτεμβρίου έναρξη) ξεχνάς ότι εργάζεσαι. Τελείως! Περνάει ο Δεκαπενταύγουστος και ενώ απομένουν 15 μέρες (κανονική άδεια για άλλα επαγγέλματα), εσύ νιώθεις ότι πάει, τελείωσε. Μετά από κάθε μεγάλη ανάπαυλα, πιάνω τον κατάλογο με τους μαθητές μου και φρεσκάρω τα ονόματα. Μη γίνω ρεζίλι ξεχνώντας κάποιο επώνυμο ή όνομα.
Η δικαιολογία που λένε κάποιες δασκάλες ("όσοι μας κατηγορούν για τις διακοπές, μπορούσαν να γίνουν κι αυτοί δάσκαλοι") είναι επιεικώς αστεία κι απαράδεκτη. Είναι αντίστοιχη της δικαιολογίας για τους υδραυλικούς, που διάβασα παραπάνω. Αντίστοιχα, ο Πάγκαλος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι "ας γινόσουν και συ πολιτικός να τα κονομήσεις και να κουτουπώσεις τη χώρα, γιατί δεν το έκανες;"
Αντικειμενικά, οι δάσκαλοι κάθονται όσο κάθονται επειδή δεν αντέχουν παραπάνω οι μαθητές κι όχι επειδή δεν αντέχουν οι ίδιοι. Δε χρειάζονται τέτοιες διακοπές. Τουλάχιστον όχι παραπάνω από όσο τις χρειάζονται ένας σκασμός άλλα επαγγέλματα. Όσο και να καλοπερνάω τώρα, δε θα μου φαινόταν διόλου παράλογο να μας στέλνουν ένα μήνα σε κάποια άλλη υπηρεσία της περιοχής και στο τέλος να μας απομένει άδεια αντίστοιχη των υπόλοιπων υπαλλήλων. Δεν το θέλω, προτιμώ την παρούσα φάση, αλλά θα το δεχτώ αδιαμαρτύρητα αν γίνει.
ΩράριοΆκρως ελκυστικό. Την ώρα που ο κουμπάρος μου (ιδιωτικός υπάλληλος σε πολυεθνική) πάει για το lunch break, εγώ τρώω σπίτι μου. Κάποιες μέρες μάλιστα έχω ήδη γυρίσει 1-1.5 ώρα. Όταν ακούω να μιλάνε για ποιότητα ζωής διάφορα στελέχη που τους σκίζουν όλη την εβδομάδα και το ΣΚ ή το καλοκαίρι κάνουν κάτι εξωτικό (και ακριβό) για να δικαιολογήσουν το πήξιμο που έφαγαν όλη την εβδομάδα/χρονιά, βάζω τα γέλια. Ποιότητα ζωής είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει, το μεσημέρι να είσαι σπίτι σου, να τρως με την οικογένειά σου (είναι κι η σύζυγος δασκάλα, ό,τι καλύτερο...), να ρίχνεις ένα υπνάκο και το απόγευμα να μπορείς να ζήσεις.
Εξωσχολική δραστηριότηταΚάποιοι αναφέρατε για δύο και δυόμιση ώρες διαβάσματος καθημερινά. Αντίστοιχες γνώμες ακούω και γω στο σχολείο μου. Θυμάμαι κάποια συνάδελφο που πήγε για το αγροτικό της στους Μολάους. Μικρό χωριό, όπως και να το κάνεις. Όταν τη ρώτησα πώς γεμίζει τα απογεύματά της (αν έχει κάνα γυμναστήριο, αν πάει σε παραδοσιακούς χορούς, επαρχία γαρ), μου απάντησε με απολογητικό ύφος: "Ρε συ, φέτος πήρα Ε' τάξη. Κάθε μέρα, με πιάνει η νύχτα διαβάζοντας. Κάποιες φορές μάλιστα που είχα και δουλειές προηγουμένως (μαγείρεμα, σίδερο...), τελείωσα 1-2 το πρωί".
Τι να σας πω; Δεν τις καταλαβαίνω. Μάλλον είμαι καπάτσος στο συγκεκριμένο τομέα, γιατί σπανίως ξεπερνώ τα 45 λεπτά προετοιμασίας. Διορθώνω τα πάντα και αυτό γίνεται πάντα στο σχολείο. Ποτέ δεν κουβαλάω το παραμικρό στο σπίτι. Δε θα βόλευε άλλωστε με το ποδήλατο. Μια φορά είχα πάρει κάτι διαγωνίσματα, σκίστηκε η σακούλα, πέσανε τα μισά στο δρόμο. Άλλα βράχηκαν, άλλα τα πάτησε το tubeless τρακτερωτό ελαστικό μου.
Εννοείται ότι φτιάχνεις το υλικό σου μετά την πρώτη σου χρονιά σε κάθε τάξη. Εννοείται ότι η ύλη ΔΕΝ έχει κάτι το δύσκολο, ώστε να τη μάθεις εύκολα και να τη θυμάσαι πάντα. Αλίμονο, μιλάμε για Δημοτικό. Αν μάλιστα έχεις υπολογιστή και προτζέκτορα μέσα στην τάξη, μπορείς να κάνεις θαύματα. Συνάδελφοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν ετοιμάσει απίστευτο ηλεκτρονικό υλικό, το Youtube είναι εκεί για την Ιστορία και τα Θρησκευτικά, με το Google Street View η Γεωγραφία γίνεται απόλαυση. Με λίγη εξοικείωση με την τεχνολογία και λίγο μεράκι, μπορείς να κάνεις ασύλληπτο μάθημα.
Μέσα στην τάξηΕδώ θα σας χαλάσω την ονείρωξη. Μπορεί να καθόμαστε 3.5 μήνες το χρόνο, μπορεί το μεσημέρι να είμαστε σπίτι μας. Τις ώρες όμως που εργάζεσαι,
αναγκαστικά τα δίνεις όλα. Δεν υπάρχει ημέρα που θα γυρίσεις σπίτι και δε θα έχεις κεφάλι καζάνι. Νιώθεις ευτυχής όταν δεν έχεις πονοκέφαλο. Και μιλάω για νορμάλ επίπεδα παιδιών, όχι να σου τύχουν οι περιπτωσάρες του σχολείου. Η προσοχή σου είναι πάντα στο 100%, δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο.
Και λέω
αναγκαστικά γιατί πρώτον, αγαπάς αυτό που κάνεις, δεύτερον, έχεις 20-25 ζευγάρια μάτια από κάτω που περιμένουν τα πάντα από εσένα και τρίτον, το έργο σου αξιολογείται καθημερινά από τους γονείς.
Εξηγώ:
Αν δεν το
αγαπάς, το δασκαλίκι είναι ανυπόφορο. Δεν παλεύεται με τίποτα. Τις πρώτες 4 χρονιές μου, που ήμουν ακόμα άπειρος και ζοριζόμουν, τον Σεπτέμβριο γυρνούσα σπίτι κι έβαζα τα κλάματα. Θυμάμαι ότι κάθε Σεπτέμβριο ήθελα να αλλάξω επάγγελμα. Κι εγώ το γούσταρα κάργα, ήταν η πρώτη μου επιλογή στις πανελλήνιες. Δεν μπορώ να φανταστώ τι κάνουν αυτοί που βρέθηκαν στα παιδαγωγικά από την Κοινή Ομάδα (τη θυμάστε οι παλιότεροι) και πήγαιναν για Ιατρική...
20-25 ζευγάρια μάτια πάνω σου. Κρατάς τα ηνία της τάξης. Αν χαλαρώσεις έστω κι ελάχιστα, χάνεται το κλίμα προσοχής και προόδου των παιδιών και χάνεις το παιχνίδι. Γυρνάει δηλαδή μπούμερανγκ. Θα τα χαλαρώνεις εσύ όταν κι όσο πρέπει, ίσα-ίσα για να ξεκουραστούν λίγο και να συνεχίσουν με όρεξη. Ακόμα κι αυτό όμως, απαιτεί 100% της ενέργειάς σου. Δεν έχει σημασία αν έχει αγωνίες και σκοτούρες στο σπίτι ή αν ο μικρός σε ξενύχτισε. Η τάξη είναι αδυσώπητη. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο επάγγελμα με τέτοιο βαθμό (συνεχούς, όχι στιγμιαίας) συγκέντρωσης για τόσες ώρες.
Αξιολογείσαι καθημερινά από τους 40τόσους γονείς. Τα παιδιά μεταφέρουν σπίτι τις παραμικρές λεπτομέρειες, ατάκες και συμπεριφορές. Πόσο προχώρησες παρακάτω την ύλη, τι μαθήματα έβαλες για το σπίτι. Πώς τα διαπαιδαγωγείς στα θέματα ζωής και συμπεριφοράς, γιατί άλλωστε αυτά μετράνε πάνω από την ύλη. Γενικώς δεν πέφτει κάτω τίποτα...
ΑξιολόγησηΤο ότι είμαστε ενάντιοι στην αξιολόγηση έχει να κάνει με τον ποιόν της κι όχι με την τεμπελιά μας, όπως σας βαυκαλίζουν οι κυβερνώντες. Γιατί δε θα γίνει για να βελτιωθεί κάτι, αλλά μόνο για να ανοίξει ο χορός των απολύσεων και για να σκύψουμε πειθήνια το κεφάλι. Το ξαναλέω: στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Έλληνες δάσκαλοι είναι φιλότιμοι και τα δίνουν όλα. Μπορεί να έχουν τα στραβά τους κι επειδή πρόκειται για ένα επάγγελμα που καθημερινά καταθέτεις την ψυχή σου, θα βγάλεις ό,τι έχεις μέσα σου. Ως εκ τούτου, ο καθένας δίνει αυτό που είναι. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τα δίνουν όλα.
Σε αυτά τα 10κάτι χρόνια, έχοντας περάσει από 2 ιδιωτικά (το ένα μάλιστα πρωτοκλασάτο, το άλλο οικογενειακό, μακράν προτιμότερο το μικρό), ένα σχολείο σε μακρινό νησί και 2 δημόσια στην Αττική, έχω να πω ότι επί συνόλου κοντά 100 συναδέλφων, μόνο ένας γυμναστής ήταν τεμπέλης και θα έπρεπε να πάρει πόδι τον πρώτο μήνα εργασίας του. Ή να αλλάξει. Όλοι οι υπόλοιποι, με τα καλά τους και τα στραβά τους, προσπαθούν για το καλύτερο. Και κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι οι δάσκαλοι δεν ενδιαφέρονται για την εικόνα τους, περιχαρακωμένοι πίσω από τη μονιμότητα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον τύπο από την τάδε περιοχή που εργάζεται στο ΙΚΑ της άλλης περιοχής, 30 χλμ μακριά, και τον οποίο θα συναντήσεις μια φορά τη διετία. Αυτός ναι, είναι πολύ λογικό να αδιαφορεί για την εικόνα που θα σχηματίσεις για την πάρτη του.
Αλλά ο δάσκαλος είναι αλλιώς: έχει τα ίδια παιδιά και τους ίδιους γονείς 5-6 ώρες την ημέρα και συνήθως δύο χρονιές σερί και συνήθως ζει στον τόπο εργασίας (ή το πολύ σε διπλανό δήμο). Θα ήταν παράλογο να αδιαφορεί.
Και κάτι ακόμα: θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις τη δουλειά ενός δασκάλου. Δεν είναι ο στυγνός φροντιστηριάς της Γ' Λυκείου που κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Πώς θα αξιολογήσεις τη διάπλαση σωστών χαρακτήρων; Αν με αναγκάσεις να
μη χάσω μια ώρα Μαθηματικών για να κουβεντιάσαμε για κάτι κακό που έγινε στο διάλειμμα για να πιάσω τον υψηλότερη δυνατό στόχο στα Μαθηματικά, τότε έχεις κάνει κακό στα παιδιά και αδιαφορείς για το πραγματικό νόημα της εκπαίδευσης.
Άσε που υπάρχουν χαοτικές διαφορές από σχολείο σε σχολείο. Έχω συναδέλφους που δεν έχουν μέσα στην τάξη ούτε ένα Ελληνάκι. Όχι στην περιοχή μου βέβαια, εγώ είμαι από τους τυχερούς.
Τότε να αξιολογήσουν οι γονείς. Δίκοπο μαχαίρι. Μπορείς να μπλέξεις σε παραξενιές, εκβιαστικές καταστάσεις, να σε πάρει και να σε σηκώσει. Μακάρι να υπήρχε κάποιος αντικειμενικός και σωστός τρόπος αξιολόγησης. Ακούω προτάσεις...
*Στον παραπάνω αρχιτεμπέλαρο γυμναστή ("πάρτε μια μπάλα και παίξτε" και "Διευθύντρια, εγώ την Παρασκευή θα είμαι άρρωστος, στο λέω να το ξέρεις", τη στιγμή που την Πέμπτη ήταν π.χ. η επέτειος του Πολυτεχνείου) θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και 3 ακόμα περιπτώσεις που ήταν σε σχολεία μάλλον λόγω του κοινωνικού κράτους. Φιλότιμοι άνθρωποι αλλά με κάποιο πρόβλημα. Συνήθως σε διοικητικά-βοηθητικά πόστα, δεν τους ανέθεσαν τάξη γιατί θα κατέστρεφαν την ήδη επίφοβη ψυχική τους υγεία, αλλά και αθώες ψυχές.
Ιδιωτικά και δημόσιαΈχοντας περάσει από δύο ιδιωτικά (αν κι έχω αποχωρήσει αρκετά χρόνια κι ίσως τα πράγματα να έχουν αλλάξει, αφήστε που μπορεί να ποικίλουν από ιδιωτικό σε ιδιωτικό), έχω να παρατηρήσω ότι ο φόρτος εργασίας των δασκάλων είναι παραπλήσιος και στα δύο. Άντε ένα 10% πιο κοπιαστική η εργασία στο ιδιωτικό, είτε γιατί πρέπει να είσαι ακόμα πιο τυπικός στην καθημερινή εικόνα που προσλαμβάνουν οι γονείς είτε γιατί μπορεί να σου φορτώσουν καμιά άλλη υποχρέωση. Πάντως, οι διδακτικές ώρες είναι οι ίδιες (24 για την πρώτη δεκαετία, κατόπιν μειώνονται κατά μία κάθε πενταετία). Αυτό που δεν πρόλαβα εγώ ήταν τα 30άρια τμήματα, κάτι που ίσχυε σε μερικά ιδιωτικά από τις καλές ακόμα εποχές (2007) και στο οποίο ακόμα αντιστέκεται το δημόσιο σχολείο. Στο παραπάνω προσθέστε ότι τα δημόσια έχουν μακράν καλύτερους δασκάλους από τα ιδιωτικά και μάλιστα με διαφορά. Όλοι οι έμπειροι δάσκαλοι των ιδιωτικών έδωσαν ΑΣΕΠ και κατέληξαν στη δημόσια εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά απέμειναν οι νεοδιόριστοι και φοιτητές που ακόμα δεν είχαν πάρει το πτυχίο. Έτυχε να μπαίνω στην αγορά εργασίας πάνω στη μέγιστη απορρόφηση και είχα προτάσεις από τα καλύτερα σχολεία της χώρας ακόμα και πριν ορκιστώ! Τι μένει λοιπόν στα ιδιωτικά; Σίγουρα οι εγκαταστάσεις, σίγουρα τα μέσα (άλλο να έχεις διαδραστικό πίνακα κι άλλο να ζητιανεύω στα παιδιά για ένα πακέτο χαρτί Α4 και μαρκαδόρο για τον πίνακα...) και το ότι αποφεύγεις τα αλλοδαπά παιδάκια.
ΑναζωογόνησηΚαι πάμε στο σημαντικότερο, για όσους διαβάζουν ακόμα. Αν επιλέξεις το δασκαλίκι για τις διακοπές και για τη μόνιμη δουλειά, τότε θα υποφέρεις. Διαβάζοντας τις σελίδες που γράφτηκαν και το πόσο επέμεναν όλες οι πλευρές στις άδειες και στα ωράρια, θεωρώ ότι έχετε χάσει την ουσία. Αυτό που σε γεμίζει είναι η επαφή με τα παιδιά, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και σε διατηρεί νέο. Τι λαμβάνει ο πυροσβέστης που απεγκλωβίζει απανθρακωμένα πτώματα ή ο γιατρός που ασχολείται συνέχεια με αρρώστους κι ηλικιωμένους και τι ο δάσκαλος που είναι όλη τη μέρα (χουμοράκι...) μέσα στις αθώες ψυχές και στη ζωή την ίδια; Βρείτε μου άλλο επάγγελμα όπου άνθρωποι χωρίς οικονομικό πρόβλημα αρνούνται να πάρουν σύνταξη γιατί θα χάσουν το αναζωογονητικό ελιξήριο της καθημερινής συναναστροφής με την τρυφερή ηλικία. Αν μιλούσαμε για καθηγητές, όπου τα παιδιά έχουν γαϊδουρέψει και τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα, θα ήταν διαφορετικά. Στο Δημοτικό όμως υπάρχει μια άλλη γλύκα.