Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By socratesn
mjacob έγραψε:
QsisVTS έγραψε:αν δήλωναν περισσότερα ή αν μπορούσαν να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά δε θα είχαμε και αυτή τη φορολογία, κάπως πρεπει να τους τα πάρουν

Ε δεν θα τους τα πάρουν έτσι.

Αυτο ηθελα να πω τελος παντων :lol:
+1
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
mjacob έγραψε:
Γιατί για κάθε ένα επιχειρηματία που είναι πιο πλούσιος από τους υπαλλήλους του, ξέρεις πόσοι υπάρχουν στο φτωχότερο, 0 ή και μείον;

υπάρχει αυτό που λες, όμως υπάρχουν και αυτοί που είναι έτσι στα χαρτιά και δε τους ακουμπάει και κανείς και η πιο απλή απόδειξη αυτού είναι ότι δε προχωράνε σε διακοπή ενώ θεωρητικά έχουν μπει πολύ μέσα
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
socratesn έγραψε:
mjacob έγραψε:
QsisVTS έγραψε:αν δήλωναν περισσότερα ή αν μπορούσαν να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά δε θα είχαμε και αυτή τη φορολογία, κάπως πρεπει να τους τα πάρουν

Ε δεν θα τους τα πάρουν έτσι.

Αυτο ηθελα να πω τελος παντων :lol:
+1

δε θα τους τα πάρουν όσο δε θέλουν να τα δώσουν, παρά μόνο κάτι ψιλά που δεν έχουν και τόση σημασία και από λοιπά χαράτσια (ενφια, σήματα, έμμεσους φόρους) που πλήττουν και τους μισθωτούς που συγκριτικά έχουν πολύ λιγότερη ευθύνη

για αυτό και πρέπει και να αποκτήσουν συνείδηση οι πολίτες, αλλά και να πέσει φυσικά η φορολογία

αυτό που συμβαίνει τώρα είναι λάθος και δε θα δουλέψει όπως δε δουλεύουν γενικά τα περισσότερα πειράματα του μνημονίου που εφαρμόζονται πάνω μας, αλλά ας αναζητήσει η κάθε κοινωνική ομάδα και τις ευθύνες της :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#210684 Μην παίρνετε τα ακραία παραδείγματα. Υπάρχουν 10άδες για να μην πω 100άδες χιλιάδες ΕΕ που είναι με μπλοκάκι και με εισοδήματα 30Κ -50Κ. Αυτοί θα υποστούν αφαίμαξη. Και είναι αυτοί που γενικώς πληρώνουν και φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και στηρίζουν έσοδα και ταμεία.
Αν πας τώρα να τους τα αρπάξεις με το ζόρι, τι θα πουν; Θα τα δώσουν έτσι εύκολα;
Στην περίπτωση μου μιλάμε πως θα μείνει περίπου το 30% του εισοδήματός μου για εμένα... Λέτε απλώς να το αποδεχτώ και να πω "τι να κάνουμε" πάρτε τα;
Και σαν εμένα υπάρχουν 10άδες χιλιάδες άλλοι που θα βρουν τρόπο να πάρει το κράτος ένα @.
Και μαζί με αυτούς, ΟΛΟΙ θα κλέβουν περισσότερο. Όλοι όμως, γιατί από εκεί που κάποιοι δεν είχαν μπει ποτέ στην λογική να φοροαποφύγουν, τώρα θα υπάρξει μια ολόκληρη βιομηχανία φοροαποφυγής, πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν.
Θα υπάρχουν γραφεία που θα αναλαμβάνουν τα πάντα (ήδη υπάρχουν τέτοια αλλά απευθύνονται σε λιγότερους) και στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό, γιατί μαζί με την απώλεια των εσόδων, θα έχεις και την μεταφορά χρημάτων αλλού.
Πραγματικά, πρέπει να έχεις σκ@τά στο κεφάλι σου να περιμένεις πως κάτι τέτοιο θα σου δώσει έσοδα.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#210686 Κιούσης...
Υπάρχει ο Χ επιχειρηματίας. Που βάζει ένα μεγάλο ποσό για επένδυση(που ένας μισθωτός δεν θα εισπράξει σε όλη του τη ζωή). Απασχολεί προσωπικό. Δουλεύει και ο ίδιος. Και αν τα δηλώσει όλα, μετά τη φορολογία θα ζει σαν υπάλληλος ΔΕΚΟ.
Θα τα δηλώσει όλα; Αν μπορεί, δε θα κλέψει; Ποιος κλέβει πρώτος;

Τα ίδια για τους επιστήμονες που λέει o Hf. Είναι άδικοι και παράλογοι οι μισθοί των ΔΥ σε σχέση με την αγορά.
Άβαταρ μέλους
By αεροζολ
EDDIE_147 έγραψε:
αεροζολ έγραψε:
αεροζολ έγραψε:edit mod. Όταν μας βρίζουν, κάνουμε αναφορά, δεν απαντάμε οι ίδιοι, έστω και ευγενικά. [mod]

Αναφορα δεν κανω (ουτε εχω κανει ποτε). Μπορω να απαντησω στο βρισιμο και μαλιστα χωρις να ξεπερασω τα ορια (οπως ο ιδιος παραδεχεσαι). Δεν καταλαβαινω γιατι το εσβησες (οχι οτι εχει καμια ιδιαιτερη σημασια). Πλακα θα εχει να σου παραπονεθηκε αυτος που εβρισε :lol:

λολ
Βαρέθηκα να απαντήσω στα ποστ-κολοκυθιά σου και θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω report;
Report εντωμεταξύ δεν έχω κάνει σε σοβαρές περιπτώσεις και θα ασχοληθώ με την πάρτη σου; :s_hang

Ώρες ώρες έχει πλάκα να σου απαντάει κάποιος αλλά όταν το γυρίζεις στο καλαματιανό "και τον Θεό ποιος τον έκανε, το πράγμα έχει χάσει κάθε ίχνος πλάκας και προφανώς δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με το θεματάκι σου".

Σου είπε κάποιος ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είχε μέσα τοκογλύφους/κούγκια/ράιχ.
Ζήτησες λύγκες και μόλις τους πήρες έσκισες την κιλότα σου από απόγνωση επειδή ΕΝΝΟΟΟΥΣΕΣ διαπραγματευτική γραμμή.
Δηλαδή υπονόησε κάποιος ότι θα πήγαινε το ζαντό (Τσίπρας) στις Βρυξέλλες και θα άρχιζε να λέει για τοκογλύφους και κούγκια;
:thumbsup: :thumbsup: .

Εικόνα

Αυτο που εγραψε ο καποιος ειναι

καποιος έγραψε:
Εχμ, βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ είπε στους διεθνείς τοκογλύφους του Δ' ΡΑΙΧ, ελάτε να συμφωνήσετε με τη δική μας πρόταση (ουτε 1 στο εκ. να την αρνηθείτε...), μη το κάνουμε Κούγκι (την Ευρώπη) και σας πάρει κι εσάς ο διάολος μαζί με 'μας.

Αυτα που εγραψα ειναι
http://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?f=9&t=356&start=27675#p210016
και
http://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?p=209640#p209856

Ειναι προφανες οτι αναφερομαι στο ποια ηταν η πολιτικη (η πολιτικη περιλαμβανει και την ρητορικη) του ΣυΡιζΑ πηγαινοντας προς τις εκλογες του Ιαν. 2015 [μετα την νικη του στις ευρωεκλογες (μαιος 2014) και την σχεδον βεβαιη νικη του στις επερχομενες βουλευτικες].

Για τα λινκς που εδωσες , τα εχω πει.

Τα «εσκισες την κυλοτα σου» (το οποιο και σβηστηκε απο την διαχειριση του φορουμ) και «εβγαλες την κυλοτα σου απο την χαρα σου» τα εχω γραψει πριν απο κανα χρονο. Το να προσπαθεις να μου την πεις κοπιαροντας το , δεν ειναι εξυπνο. Βρες κατι αλλο.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#210688 @kyr & hifi

δεν υποστηρίζω τους ΔΥ, να πέσουν άμεσα οι μισθοί τους στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (από 586 έως 820 μεικτά ανάλογα τη προϋπηρεσία ή το γάμο) όπως και στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρχει ισορροπία, αλλά όταν λένε τα στοιχεία που παρέπεμψε ο cruiser ότι 3 στους 5 ΕΕ δηλώνουν μέχρι 5000 και 8 στους 10 μέχρι 15000 εισόδημα κοροϊδευόμαστε :whistlink:

επίσης όταν είσαι μηχανικός που φορολογείσαι ως μισθωτός είσαι σε άλλη φάση και έχεις και τα καλά και των δύο κόσμων με μόνη εξαίρεση το βλαμμένο ταμείο σας, αλλά για αυτό να κατηγορείτε τους συνδικαλιστές σας κυρίως και όχι το κράτος
Άβαταρ μέλους
By gianik
#210692 Καλά Κυριακο υπάρχουν πολλών ειδών επιχειρηματίες κ το ξέρεις.... :oops:
Ο κολλητός μου έχει ταβέρνα . Προχτες πέρασα από εκεί , μου ανακοίνωσε μετά από 7 χρόνια προσπαθειών , καθημερινής απασχόλησης στο μαγαζί για προετοιμασία κ.λ.π, το πουλάει να ησυχάσει. Ήδη μέσω γνωστού βρήκε δουλειά στην ups κ μου είπε "Γιάννη ας παίρνω 700 € κ να ζω σαν άνθρωπος, να γυρναω το βράδυ κ να είμαι με τα παιδιά μου.."
Τώρα είναι όλη μερα στην κουζίνα , γιορτές κ.λ.π, σκλαβια , δεν βγάζει καθαρά 1.000€ /μήνα, του ήρθε εφορία 7.500€ , εκ των οποίων 6.000 προκ/λη φόρου.ΔΕΗ , ΤΕΒΕ , ΙΚΑ να τρέχουν αγωνία κάθε μηνα. Μιλάμε για παιδί σπουδαγμενο σεφ..
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#210693 θυμήθηκα κι εγώ έναν που το έκλεισε επίσης και πήγε να δουλέψει περίπτερο για 800/μήνα και την ησυχία του

το άγχος και η αγωνία είναι σίγουρα περισσότερα όταν τρέχεις κάτι δικό σου και αυτό δε μετριέται σε χρήματα, αλλά ούτε και δικαιολογεί κάποια κακώς κείμενα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
giannik1977 έγραψε: Ήδη μέσω γνωστού βρήκε δουλειά στην ups κ μου είπε "Γιάννη ας παίρνω 700 € κ να ζω σαν άνθρωπος, να γυρναω το βράδυ κ να είμαι με τα παιδιά μου.."
.

Γιαννη και εγω που γυρναω καθε βραδυ σπιτι και μαλιστα νωρις, αν εβρισκα δουλεια με 700€, το μαγαζι το εκλεινα την αλλη μερα.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#210704 Σε πιστεύω 100%..
Σκέψου αυτός Σάββατα , Κυριακές , Αργίες κ.λ.π κάθε μέρα , από το πρωί ως το βράδυ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#210706 Βρε Γιώργο, εγώ όμως δεν μιλώ για εμένα μόνον τώρα και μάλιστα δηλώνω ευθαρσώς πως δεν θα με αγγίξει η ανοησία αυτή, γιατί θα βρω τρόπο να την αποφύγω. Δεν είναι ζήτημα των μηχανικών μόνον θέλω να πω, είναι όλων όσων βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση.
Το ότι κάποιοι φοροδιαφευγουν είναι δεδομένο και δεν πρόκειται να το λύσεις έτσι το πρόβλημα όμως. Άρα για μια ακόμη φορά "τιμωρείς" αυτούς που δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Ε, με αυτό τον τροπο όμως τους ωθείς στο να αποφύγουν να τα δηλώσουν, γιατί θα έχουν διπλό κέρδος. Να πω ένα απλό παράδειγμα:
Έστω εισόδημα 30Κ για να είναι στρογγυλό το νουμερο. Αν γίνει όπως τα λέει η κυβέρνηση ο ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει (δεν βάζω προκαταβολές φόρου γιατί μας ενδιαφέρει το σταθερό μοντέλο και όχι το ζόρι της μιας χρονιάς):
20% σύνταξη, 7% υγεία, 26% από το πρώτο ευρώ (δεν βάζω και το επικουρικό για να πάρω το πιο ήπιο παραδειγμα): 53% σύνολο. Άρα, θα του μείνουν 14.100. Βγάλε και το τέλος επιτηδεύματος, μιλάμε για 13.500€ στην καλύτερη περίπτωση, βγάλε και το λογιστή άλλο ένα 500άρικο , παμε 13.000€ δηλαδή για λιγότερα από 1100€ το μήνα (χωρίς δώρα, χωρίς ουσιαστικά δυνατότητα να βγεις σε ταμείο ανεργίας).
Οπότε τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος, θα ψάξει να στείλει ένα εισόδημα αλλού για να γλιτωσει ότι μπορεί. Αν δηλωσεις στην Ελλάδα 10.000€, πας στην κατώτατη ασφαλιστικη κατηγορία και καλύπτεις και τεκμήρια. Μπορείς να δηλώσεις και 5000€ και στ' @@ σου τα τεκμήρια όπως είπες, αλλά ας πάρουμε το large παράδειγμα.
Τα υπόλοιπα 20.000 τα γράφεις σε εταιρία στην Κύπρο. Έχεις φόρο 12,5% άρα σου περισσεύουν 17500€. Η Κύπρος δεν φορολογεί τα μερίσματα, τα περνάς άνευ φόρου σαν εισόδημά σου. Βάλε και 2500€ (και είμαι large) κόστος διατήρησης εταιρείας στην Κύπρο. Σου μένουν 1500€ μόνον από αυτά και έχεις και τα άλλα 10.000 από τα οποία η εισφορές για ασφάλιση θα παίζουν από 1500 έως 2700€ αν πας στο χειρότερο σενάριο και έχεις και 26%, θα σου μείνει και από εκεί ένα 5χίλιαρο τουλάχιστον. Στο σύνολο λοιπόν στην δεύτερη περίπτωση θα έχεις 20.000€, ενώ στην πρώτη 13.000€, τρομακτική διαφορά ακόμη και σε ποσά των 30.000€.
Να μην πάρω τώρα το παράδειγμα με εταιρεία offshore με 0% φόρο και 0% φόρο στα μερίσματα και με συνήθως χαμηλότερο ετήσιο κόστος διατήρησης, γιατί μπορεί κάποιοι να έχουν και προβλήματα λόγω Ευρωπης και ΕΕ, παίρνω το ήπιο και λογικό σενάριο (στην περίπτωσή μου μπορώ να κάνω και αυτό, αφού τα έργα και η εταιρεία είναι στο Κατάρ για παράδειγμα).

Τι θα λύσεις λοιπόν αν με αναγκάσεις εμένα να ψάξω τέτοιους τρόπους (που ΔΕΝ θέλω να το κάνω, αλλά με αναγκάζεις γιατί πας να μου ανατρέψεις την ζωή μου αφαιρώντας ένα τεράστιο ποσό ετησίως από το εισόδημά μου);
Γι αυτό λέω, αν δεν γίνουν πιο λογικοί, δεν υπάρχει σωτηρία, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι απολύτως παράλογο γιατί δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε άλλο παρά την απόλυτη καταστροφή.

Η λύση; Αρκετά απλή νομίζω... Όλες οι συντάξεις να γίνουν αντίστοιχες με τα εισοδήματα αυτών που εργάζονται κάθε φορά. Τώρα έχουμε ανεργία μεγάλη; Θα έχουμε και χαμηλές συντάξεις. Πάμε καλά και έχουμε δουλειές; Αυξάνονται και οι συντάξεις, γιατί τα ταμεία πάνε καλύτερα. Το να καταστρέψεις το μόνον σταθερό εισόδημα των ταμείων ασφάλισης με υπέρογκες εισφορές, είναι τρελό. Είναι τρελό γιατί παράλληλα θα χτυπήσεις και τα έσοδα, αφού όλοι θα προσπαθουν να μαυρίσουν τα έσοδά τους. Είναι παρανοϊκό εντελώς και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι το συζητάνε κιόλας, αντι να τους πουν να το σκίσουν και να σκεφτούν κάτι πιο λογικό και σοβαρό και πως το να βάζεις κόκκινες γραμμές μόνον στην διατήρηση των συντάξεων εκεί που είναι, αλλά για τις ασφαλιστικές εισφορές να μην υπαρχει καμία κόκκινη γραμμή, είναι παράλογο και πέρα από κάθε αναλογικότητα.

Θα μπορούσα να γράφω σεντόνια, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται κάτι άλλο, έχει γίνει σαφές και έχει γίνει σαφής και ο τρόπος που θα προσπαθήσουν όλοι να σώσουν ό,τι μπορούν.
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
Anonymous Founder έγραψε:

Είναι παρανοϊκό εντελώς και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι το συζητάνε κιόλας, αντι να τους πουν να το σκίσουν και να σκεφτούν κάτι πιο λογικό και σοβαρό και πως το να βάζεις κόκκινες γραμμές μόνον στην διατήρηση των συντάξεων εκεί που είναι, αλλά για τις ασφαλιστικές εισφορές να μην υπαρχει καμία κόκκινη γραμμή, είναι παράλογο και πέρα από κάθε αναλογικότητα.

Είναι απλά τα πράγματα και μην απορείς. Δεν το κατέχουν το άθλημα.
Όχι πως οι προηγούμενοι (σε πολύ βάθος χρόνου) το κατείχαν. Απλώς τότε, υπήρχε άφθονο δανεικό χρήμα το οποίο ξοδεύητκε άθλια αλλά κάλυπτε τη γύμνια του "βασιλιά" ρίχνοντας χρυσόσκονη στα μάτια των υπηκόων.
Τώρα που τελείωσε το έργο με τα δανεικά, αρχίζει το πλήθος και βλέπει το προφανές.
Το χειρότερο όλων 'ομως είναι οι νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κοινωνία. Όταν έχεις μάθει για δεκαετίες να αναθέτεις σε ανίκανους χωρίς κανένα έλεγχο τα πιο σπουδαία σου ζητήματα, τώρα που αντιλαμβάνεσαι πόσο λίγοι ήταν για να τα διαχειριστούν, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να πάρεις το φτυάρι και να αρχίσεις το σκάψιμο που χρειάζεται.
Το επόμενο λογικό να συμβεί ύστερα και από τα τελευταία τερατώδη που απεργάζονται σε ασφαλιστικό - φορολογικό, είναι το γνωστό "ο καθένας για πάρτη του και ο θεός εναντίον όλων".
Coming soon to a theαter near you που λένε και στις ταινίες.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#210719 Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια , να θυμίσω μόνο ότι όποιος έχει επιχείρηση , κάθε πρωί δεν έχει μισθό , αλλά έξοδα που πρέπει να τα καλύψει . Και να βρεί διπλάσιο τζίρο γιατί ο μισός θα πάει στο κράτος . Και αν έχει επιχείρηση έχει επενδύσει και ένα μεγάλο κεφάλαιο .

Ας πάμε τώρα στους μισθωτούς . Οι μικροί όπως παντού ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα , υποφέρουν . Το ίδιο και οι μικροί ΕΕ .
Αν δούμε όμως ΔΥ θα δούμε πόσοι έχουν μαύρα που δεν φαίνονται . Ιδιαίτερα , γρηγορόσημα , μίζες κλπ .
Αν πάμε σε στελέχη ΙΥ , έχουμε άλλα . Αμάξι , κινητό , κάρτα , δάνειο με μηδενικούς τόκους , μαύρα μπόνους , δωρεάν μετοχές και πολλά ακόμη .
Εχω φίλους τραπεζικούς που έπαιρναν και παίρνουν λεφτά που δεν τα παίρνει κανείς ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ σαν ΕΕ .
Ολα αυτά μαύρα και αφορολόγητα . Αρα μην τσουβαλιάζουμε .

Αλλά όπως είπα όταν ψάχνεις να βρείς 4000 τζίρο για να σου μείνουν 1000 € , ε κάτι πρέπει να κάνεις .
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#210720 hifi όπως το λες ακούγεται ωραίο αλλά λίγο ουτοπικό. σκέψου τώρα να αρχίσουν 400.000 ΕΕ να κάνουν εταιρίες σε κύπρο και σε κατάρ. να έχεις λογιστή εδώ, λογιστή σε κατάρ κ κύπρο για τη δήλωση κτλ...

Αν δεν πρόκειται για χοντρά λεφτά δεν αξίζει να μπλέκει κανείς, πόσο μάλλον με cc κτλ. λογικά τα λεφτά θα μπαίνουν σε κυπριακό λογαριασμό ή σε λογαριασμό του κατάρ. Ως κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να τα εμφανίζεις στη δηλωσή σου, άρα κάποιο τρόπο θα βρουν για να σου τα φορολογίσουν.

δε φταίει κανείς γερμανός, κανείς ευρωπαίος που έφτασε η ελλάδα εδώ. όσοι δε δηλώνουν το εισόδημα φταίνε. εγώ πχ πληρώνω εισφορές στο ταμείο των ιατρών κ μου στέλνουν κάθε χρόνο πόση θα είναι η προβλεπόμενη σύνταξη κτλ. Είμαι στη μεγαλύτερη φορολογική κλίμακα. Επειδή ασχολούμαι κ με την ομάδα της Σάλκε κ κόβω κ εκεί αποδείξεις, πληρώνω φόρο κ από εκεί φυσικά, γύρω στο 35%. Κ μάλιστα η λογίστριά μου (η οποία είναι αστέρι κ τίμια κτλ-με νόμιμα μέσα μου επέστρεψε φόρο 7.300€ για δηλώσεις 2 ετών) μου λέει πως πρέπει να πληρώσω ένα 7-8% κ για έξτρα ασφαλιστική εισφορά για τα λεφτά που παίρνω από την ομάδα, αν κ πληρώνω από το νοσοκομείο ήδη...

έτσι θα έπρεπε να είναι το σύστημα στην Ελλάδα κ όχι όλοι 5.000€ κτλ. Είναι 2 τα προβλήματα: ο καθένας κοιτά βραχυπρόθεσμα να κερδίσει, αλλά δεν ξέρει ότι με τις μίνιμουμ εισφορές στα γεράματα θα πάρει 350€ σύνταξη. Για να είσαι άνετος τότε πρέπει να έχεις κάνει τρελό κομπόδεμα στα νιάτα σου. Αλλά κ από την άλλη το κράτος είναι τόσο μ@λ@κισμένο και στερείται ανταποδοτικότητας, ώστε αυτός που έχει δώσει τις μεγαλύτερες εισφορές σε συντάξεις κ σε υγεία, δεν έχει πλέον ούτε ιατρική περίθαλψη ούτε θα πάρει κάποια σύνταξη στο τέλος ανάλογη των εισφορών του. Κ αυτό γιατί πρέπει να μην πέσουν οι συντάξεις όσων έδωσαν τις μίνιμουμ εισφορές ή δεν έδωσαν καθόλου...