- 04 Ιαν 2016, 20:49
To τελευταίο καιρό ψάχνοντας για ένα φθηνό μικρό που να χωράει 4 ανθρώπους έκανα test drive ένα Seat Ibiza 1.0 TSI 95 (hp), ενώ πιο πριν είχα δει ένα Suzuki Swift 1.2 lt ( 94 hp). Οπότε θα γράψω συγκριτικές εντυπώσεις:
Γενικά οδήγησα με πολύ γκάζι να δω πως επιταχύνουν και πως πάνε από "δύναμη" οι κινητήρες μέχρι τον κόφτη.
Ο 3κίλυνδρος TSI κινητήρας του Ibiza έδινε μια αίσθηση επάρκειας περισσότερο από του swift. Αρνητικό ότι στο ξεκίνημα πέρναγε μια φάση πολύ έντονου θορύβου - σαν να πήγαινε να "διαλυθεί", σαν να χτύπαγε πυράκια - αλλά ήταν ο θόρυβος του 3κίλυνδρου. Σε ψηλές στροφές ήταν αρκετά ομαλός και σχετικά αθόρυβος. Δεν αισθάνθηκα όμως πουθενά κάτι ιδιαίτερο, ένα "τράβηγμα".
Παρόμοια αδιάφορος κι ο κινητήρας του Swift με μόνη διαφορά ότι καθώς ανέβαζε στροφές ανέβαινε πολύ ο θόρυβος και κάπως έτσι αισθανόσουν ότι κάτι γίνεται!
Όσον αφορά στις αναρτήσεις-στήσιμο, μάλλον δεν έχω και πολλές απαιτήσεις σε άνεση, οπότε και τα δύο μου φάνηκαν μια χαρά ως προς αυτό!
Η σημαντική διαφορά ήταν στην αίσθηση ελέγχου σε στροφές, όπου το σασί του Ibiza έχει μια χαλαρότητα - κουνιέται ή και γέρνει λίγο - σε συνθήκες που το swift εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη.
Test 1: Έχω μια ανηφορική στροφή/καμπή 90 μοιρών που αφού μπω πατάω γκάζι μέχρι να ψιλο-αρχίσει να γλυστράει με τους 4 τροχούς το αυτοκίνητο. Με το swift το έκανα, στο Ibiza το φοβήθηκα.
Test 2: Σε κάθετη διασταύρωση με 2 λωρίδες σε κάθε δρόμο, σε αριστερή στροφή (πάλι 90 μοίρες ψιλο-ανηφορικά), φεύγω από το φανάρι με τέρμα γκάζι για να μπω πρώτος στον κάθετο δρόμο αριστερά. Με το Ibiza χρειάστηκε να να φρενάρω πριν το ισιώσω, μάλλον λόγω αυτού που λέμε υποστροφή, ενώ το swift πέρασε χωρίς καμία έννοια. Να σημειώσω όμως ότι ένας με Qasqhai που ήταν αριστερά του Ibiza στο φανάρι και βάλθηκε να πατήσει για να μπει πρώτος μετά τη στροφή στο δρόμο αριστερά, έμεινε πίσω κανα-δυό αυτοκίνητα.
Συμπέρασμα, δεν είναι άσχημο κανένα από τα δύο για να κινηθείς γρήγορα, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στην ακρίβεια οδήγησης υπέρ του swift.
Το Ibiza έχει hill assist που κρατάει 2 δευτερόλεπτα στην ανηφόρα μόλις αφήσεις το φρένο. Αυτό καλό θα είναι για νέους οδηγούς και γυναίκες.
Κάτι που με ξένισε είναι ότι αφήνοντας γκάζι δεν αισθανόμουν να κόβει το Ibiza όπως περίμενα αλλά έπρεπε να πατήσω φρένο (που κανονικά δεν θα έκανα). Δεν έχω εμπειρία από turbo, αναρωτιέμαι μήπως αργεί να "κόψει" ο κινητήρας τους στο άφημα του γκαζιού?
Στο Swift κάτι που δεν μου άρεσε ήταν ότι το πεταλ του φρένου είχε μια μεγάλη διαδρομή χωρίς να κάνει σχεδόν τίποτα και μετά έπιανε σχετικά απότομα.
Υπήρχε κι ένα λαμπάκι αναμμένο για έλεγχο πίεσης ελαστικών.
Από χώρους και τα δύο προβληματικά είναι. Στο swift λείπει χώρος αποσκευών, στο Ibiza δεν χωράνε σε ύψος πίσω άνθρωποι πάνω από 1.80.
Για να μεταφέρεις 4 ανθρώπους καλύτερο το swift.
Όσον αφορά την καμπίνα, θέση οδήγησης κλπ. μια χαρά και τα δύο και στη βασική έκδοση.